European Phalanx

Merkel tévedése

2016. január 14. - megamovieboy

merkel_refuge.jpg 

 A menekültügy okairól már jó pár teória látott napvilágot. Legtöbbször az amerikaiak, az oroszok, az arabok, no és a kihagyhatatlan zsidók mesterkedései kerülnek szóba. Nézzük meg a legegyszerűbbet, amivel nem szoktak foglalkozni, mert nem elég egzotikus, csak a saját házunk táján kell hozzá söprögetni.   

 Az eseményeket tekintve látható volt, hogy egyrészt Merkel kancellár asszony egyértelműen hívogatta őket, másrészt amely ország a Németországba való eljutást az európai törvényeknek megfelelően gátolta, azt diplomácia össztűz alá vette, valamint hatalmas propaganda ment a bevándorlók mellett a "független" sajtóban, plakátoltak a köztereken (nálunk is), üdvözlő tüntetéseket szerveztek (melyek egyedülállóak voltak az emberiség eddigi történetében). Nem zavarta Merkelt, hogy az érkező emberekről semmilyen információval nem rendelkezik, tekintve származási helyet, nevet, életkort, végzettséget. Összefoglalva, Merkel a kiinduló és végpontja ennek az egész történetnek. (Hiszen már a Görög-Török határon fel lehetett volna tartóztatni őket, amit a görög helyzetet tekintve meg tudott volna oldani, igen, pénzzel, a törököknek juttatott összeg kis része is elég lett volna a hatásos fellépéshez.)

 Mégis mi vezette ezekre a nem éppen korrekt lépésekre Merkel kancellár asszonyt? Mi vehette rá, hogy a Föld egyik legzűrösebb helyéről millió embert hívott Németországba? Ilyen, szinte a józan észt felülíró döntést leggyakrabban a mohóság és a hatalomvágy hoz. A háttérben az elöregedő lakosság és a hiányzó munkaerő áll. Ezt normálisabb helyeken a gyermekvállalás támogatásával, propagálásával oldják meg. Csakhogy, ennek a módszernek a hatása lassú, a megszületettek, csak húsz év múlva állnak munkába, addig pedig rengeteget kell költeni a felnevelésükre, oktatásukra és a pozitív hatás lassan lesz érzékelhető. Itt jön az ötlet, hogy máshonnan vegyék a már munkaképes, képzett embereket, így a probléma olcsón és gyorsan megoldódik. Kapóra jött a szír háború, de még inkább az, hogy a szírek elvileg jó oktatásban részesültek, sokuknak van diplomája. Az indok is könnyen jött, a humanizmus nevében szépen áttelepítik őket és már mehetnek is a gyárakba melózni. Volt elemzés róla, hogy Németországnak évi egymillió emberre lenne szüksége a következő évtizedben. A Mercedes autógyár igazgatóságának egy tagja már az első menekültek megérkezésekor lelkesedett értük, gondolom a felebaráti szeretet lebegett eközben a szeme előtt. A terv összejött, meg van az első egymillió és a most éppen napi 3000 újonnan érkező garantálja az idei milliót is, mondhatni a terv a munkaerő szerzésére működik.

 Mit nyert volna ezen a német gazdaság? Nagyjából évi +3% GDP növekedést. A következő tíz évben a német gazdaság majd másfélszeresére nőtt volna a bevándorlóknak köszönhetően. Európában megkerülhetetlen, nyomasztóan domináns gazdasági fölényre tettek volna szert, a többi európai ország pedig jó esetben másodhegedűs, rosszabb esetben a csatlós szerepébe került volna. Ez volt az a nyereség, mely a német vezetést illegitim lépésekre sarkalta. A Kölnben szilveszter éjjelén történt események ismeretében, nagyon úgy néz ki, a döntések mögött csakis a gazdasági szereplők lobbijára támaszkodtak és figyelmen kívül hagyták a társadalomtudományokat. Nem kellett Harry Sheldon előrelátó képességével rendelkeznie senkinek, hogy a folyamatokat előre lássa, hiszen ez zajlott már eddig is szerte Európában a bevándorlók által benépesített városokban. 

 A nagy befogadási rohamban mindenki jött aki csak tudott, meg is értjük az okokat, de a legtöbbjük sem most sem a későbbiekben nem lesznek egy demokratikus, liberális ország hasznára.. Erről a Menekültek című bejegyzésben volt szó. 

 A mohóság hamar visszaütött, az ész nélkül túl nagy számban befogadottak integrálására, vagy inkább asszimilálására nincsen elég ember, de mint kiderült a közbiztonság fenntartására sem maradt erejük. A biztonságot szavatoló erők a határt és a menekülttáborokat felügyelik, az utcára nem maradt elég egységük. Németország csapdába esett. Le kellene állítani a beáramlást, amíg a már ott levőkkel tudnak végre valamit kezdeni. El lehet képzelni, ahogyan a határokat lezárják, az összes útvonalország is ezt fogja tenni, egészen Görögországig és elkezdik visszatoloncolni a már náluk levőket. Az eseményekért egyértelműen a németek lennének a felelősek, ami hatalmas presztízsveszteség lenne számukra. Ezt el akarják kerülni, tehát egyelőre nem zárják le a határokat. Látható a történet vége, egy év múlva már csak egész Európa összefogásával lehetne rendezni a helyzetet. (Pedig az áradat nagymértékű lelassításához néhány ijesztően nagy hadihajó is elég lenne a Görög szigetek közelében. Legalábbis egy gumicsónakból nézve nagy hadihajó, ha már a görögök nem tesznek semmit maguktól) Két év és még kétmillió menekült már szinte lehetetlen feladat elé állítaná az Európai Uniót a jelenlegi erőforrásokat tekintve. Magyarul ez azt jelenti, akkora pénzt kellene költeni a megoldásra, amit már egy egyszerű polgár is megérez.   

 Olyan helyzet állt mára elő, melyet meg lehetett volna előzni, egy tízezer fős próbabefogadással, akiket egy kijelölt városban helyeznek el és kiderült volna mennyi ember szükséges az integrációjukhoz, vagy egyáltalán mennyire lehetséges az. Kiderült volna mekkora tömeget tud egy város ellátni, integrálni és gond esetén bőven lett volna erőforrás a helyzet megoldására. A megszerzett tapasztalat már most igen hasznos lenne. De erre nem volt idő, jövőre választások és addigra a befogadottaknak már kimutathatóan gazdasági előnyt kellett volna hozniuk, nem maradt egy év a tesztelgetésre. Ez a gazdasági növekedés a mostani helyzetet elnézve nem fog összejönni. Viszont Merkelnek még pont maradt annyi ideje, hogy végképp a szakadék szélére tolja nem csak Németországot, hanem a kontinenst is. Ehhez csupán azt kell tennie, amihez a legjobban ért, és ez  a  merkelezés, azaz a semmit nem tevés.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr708268004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2016.01.14. 16:54:59

Merkel - ahogy mindenki aki foglalkozott a kérdéssel - tudja, hogy Németországnak nem munkás kézre, hanem munkás észre van szüksége. 1000+1 tanulmány foglalkozik azzal, hogy egy nyelvet nem beszélő, képzetlen felnőtt mennyire nem termel hasznot sem rövid sem középtávon. Márpedig a politikusnak gyors sikere van szüksége, mert csupán 4 éve van 2 választás közt (valójában inkább csak 3).

Röviden: nem hiszem hogy ez vezette Merkelt, de nem tudnám megmondani hogy mi.

jágör68 2016.01.14. 17:17:40

Na mégis mi (KI) vihette rá?
Csak nem a minden európai "szövetségest" lehallgató és zsarolópotenciállal bíró- NSA?

Anselmo 2016.01.14. 18:07:13

lehet hogy tetszenek neki a szép arab fiúk, most pedig csalódott, hogy neki seni nem udvarolt szilveszterkor :(

padisah 2016.01.14. 18:12:11

ardywal.blog.hu/2009/03/07/nyugdijdemografia

A nyugati országokban, amelyeket példaként szoktunk magunk előtt látni erre a problémára [nyugdíjrendszer] szintén nem találtak megoldást. Illetve azt találták ki megoldás gyanánt, hogy ha Európában fogyik a népesség, a világ többi részén pedig népességrobbanás van, akkor jó ötlet a kettőt kiegyenlíteni, és népességet importálni a világ túlnépesedő részéről. Ezzel csak az a baj, hogy nem tudunk 1 vagy maximum 3 éves gyerekeket "importálni". Vagy ha igen, azzal a probléma nem oldódik meg, mert azokat megintcsak valakinek a költségén fel kell nevelni, márpedig az egyén arra van motiválva, hogy a gyerekeken spóroljon. Mivel felnött férfiakat és nőket importálunk mondjuk Afrikából, vagy Ázsiából, azok hozzák magukkal az ott elsajátított kultúrájukat. Ami gyökeresen inkompatibilis az európaival. Ezek az emberek nem tudnak, sok esetben nem is akarnak beilleszkedni, és főleg nem azért jöttek ide, hogy elvállalják az európaiak által nekik kiosztott piszkos melót. Ők alapvetően dúskálni jönnek az európai szoc. rendszeből, vagy éppen kihasználni az európaiak békéhez szokott puhaságát, naivitását, és csellel vagy erővel kifosztani, kihasználni őket. Még azok is, akik valamilyen szakképzettséggel, és nyelvtudással érkeznek, és valóban dolgozni akarnak, a társadalom pozitív tagjai kívánnak lenni, a hozott szokásaik, különsen a nők helyzetét illetően nem illeszthetőek az európai értékrendhez.

Naivitás lenne azt várni, hogy az otthon csadorba kényszerített, gyerekként kezelt, vagy éppen állatként adott-vett, vagy Afrikában a csikló megcsonkításával "hűségessé" tett nők társadalmából érkezett emberek képesek lesznek egyenrangú félként kezelni az itteni nőket, az ebből, és a már fent említett negatív európai szelektív bevándorlásból fakadó problémák többet ártanak Európának, mint amennyit használnak a demográfiai problémának. Elég csak a 2006-7es Párizsi autógyújtogatásokra, a londoni késelés sorozatra gondolni, vagy akár magára a 9/11 terrorcselekényere, azt is jobbára európai muszlim bevándorlók beilleszekedni nem hajlandó gyerekei követték el. Európának mereven le kellene zárnia a határait, a tovább bevándorlásnak gátat vetni, a beillszekdni nem akaró, vagy nem tudó, akár másodgenerációs bevándorlókat pedig ki kell utasítani Európából, akár olyan módon is, hogy a forrás országokba való visszatelepülésüket segíteni. Ezzel ezek az országok is nyerhetnének, tudást, szakértelmet. Vagy legalább munkaerőt.

6 éve írtam, így legyen 5-ösöm a lottón ...

Alick 2016.01.14. 20:28:57

" jó ötlet a kettőt kiegyenlíteni, és népességet importálni a világ túlnépesedő részéről"

Inkább legyen kevés jó bor, mint lőrével higított...

Afrika steht an der Elbe 2016.01.14. 20:30:05

Merkel nem téved. Nagyon jól tudja, mit csinál. Padlóra viszi Németországot.

Krisz11 2016.01.14. 20:36:26

Merkel politikai hulla. Megy a süllyesztőbe, nincs mit róla beszélni.

Brix 2016.01.14. 21:36:27

@Ad Dio: Én sem hiszem hogy a német domográfiai problémák, vagy a munkaerőhiány pótlása vezette Merkelt, amikor meghozta az elhibázott döntéseit. Úgy látom , inkább menekültkérdésként értelmezte az Európába irányuló tömeges illlegáis migrációt, és ezt vezetett a mára kezelhetetlen helyzethez.
Kétlem, hogy ezekkel a migránsokkal jól fog járni Németország. Az a legvalószínűbb, hogy nem fogják tudni integrálni őket, még hosszú távon sem
Ugyan, mire kellenének nekik a szír, afgán, vagy afrikai migránsok? Hogy csatlakozzanak a már itt élő másod- és harmadgenerációs török munkanélküliekhez, akik között ma is 30-40%-os a munkanélküliség...
Európában szakképzetlen embermilliókra nincs szükség! Kapun belül van már 23 millió munkanélküli , közöttük 2,7 millió német...
A "kell a munkaerő " narratíva nagyon erőltett nekem...2009-ig a németek blokkolták az újonnan csatllakozott országok munkaválllalóit ( még a Soko kommandót is rájuk küldték...)
Úgy tűmik, ez az egész illegitim folyamat- amit Merkel és kisebb részen Juncker és Hollande miatt nem lehet megoldani - nem 5-10 év múlva , hanem hetek alatt okozott hatalmas problémákat Európában. Nagy össszegben fogadnék rá, hogy amit eddig láttunk , az csak a nyitánya egy nagy európai válságnak...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.14. 21:54:10

A "menekülteknek" köszönhetően már 2015-ben is 0.2%-kal nőtt a német GDP a felpörgetett állami kiadások miatt. Ha idén 15 milliót engednek be, akkor meglesz a posztban írt 3%. Persze ehhez évente kellene 15 milliót beengedni. :)

Komolyra fordítva: Senki nem tudhatja, mi forgott/forog Merkel fejében. Az látható, hogy még ma is csak látszatintézkedéseket hoz (pl. kitoloncolások meggyorsítása, ami a mai állapotban lehetetlen), vagyis jottányit se engedett az idióta álláspontjából.

Mindenesetre egy természettudományos képzettségű embertől érthetetlen ekkora hiba. Ami még érthetetlenebb, az az önkritika teljes hiánya, holott épp a természettudományokban mindennapos, hogy az embernek be kell ismernie a tévedését, ha a tények nem akarnak engedelmeskedni az elméletének.

rózsás 2016.01.14. 22:04:32

Ha mindenhol gépekkel váltjuk ki a munkaerőt, akkor logikus, hogy a jövőre csak népességcsökkenéssel lehet jól reagálni. A bevándorlók minden ezzel kapcsolatos munkát tönkretesznek.

Mészáros Laci 2016.01.14. 22:34:25

Egy szempont: 2014-ben jelentősen csökkentek a ensz menekültügyi alapjába érkező befizetések, amelyekből a törökországi, jordániai, libanoni menekülttáborokat fenntartották. A táborokban az életkörülmények egyre nehezebbek lettek, ahogy elfogytak az ott élők tartalékai választhattak, éhenhalnak vagy továbbmenekülnek.

Szóval az a kérdés, hogy miért esett vissza harmadára a menekülttáborok fenntartásához nyújtott támogatás.

Lehet, hogy a német befizetések apadtak el? Érthető, hogy a németek nem szívesen öntötték a pénzt a korrupt ENSZ korrupt menekültügyi szervezetébe, amely aztán korrupt török hivatalnokokon keresztül tartotta fenn a táborokat -- talán azt gondolták, hogy jöjjenek át Németországba és megoldják házon belül olcsóbban....? Ez teljesne légbőlkapott ötlet, nem tudom, miért esett vissza a befizetés.

Potyka Kálmán 2016.01.14. 22:55:37

Látom zajlik az "újrahangszerelés". Kicsit megkésve ugyan, de ez is valami.

Majd ha ráértek küldjétek el a blogot levélben Kálmán Olgának is. "Hátha" nem olvassa, és ugye ő még mindíg a "szerecsenmosdatásnál" tart.

Hattáb 2016.01.14. 23:15:38

A hadihajó szart sem ér és hiszen nincs semmilyen jogcímük megállítani őket,és a migráns tökéletesen fel van készülve uniós menekültjogból. Lásd hogy működik ez a valóságban: Kifut az embercsempész hajója Líbiából,és azonnal leadja a vészjelzést.Erre hanyatthomlok odarohan az olasz tengerészet meg a frontex meg az önkéntes migránssegítők,és átpakolják a négereket a saját fedélzetükre és irány Olaszország.Jól jár az embercsempész, mert ők előre elkérik a pénzt és helyettük elvégzik a munkát is a hülye európaiak.És jól jár a bevándorló is, hiszen biztonságban partra teszik etetik- itatják pátyolgatják.

Mészáros Laci 2016.01.14. 23:22:09

@Hattáb:

esetleg visszavihetik a líb partokra

Éhbérkommentelő 2016.01.15. 00:03:06

Merkelnél a női ösztönök legyőzték a józan észt. Egy elrontott életpályát most megpróbál helyretenni (minden gyerekáldás nélkül maradt nő elrontott életpályának számít) a maga módján a migránsok pátyolgatásával. Ebből aztán milliószor nagyobb probléma lesz, mint az ő egyéni fiaskója önmagában, de a női agya nincs már olyan helyzetben hogy ezt képes volna belátni

Számomra a tanulság ezek után, hogy soha többé női politikust egy ilyen magas pozícióba. Még akkor sem, ha eddig egyenletes kiszámítható teljesítényt mutatott. Soha többé

monddazigazatmar 2016.01.15. 00:09:03

Ha ténylegesen kellett volna a munkaerő, akkor toboroztak volna.
Vannak egyetemek, főiskolák Damaszkusztól Fokvárosig, simán összeszedhettek volna tanult munkaerőt.

Na, most a vénasszony vagy simán ennyire hülye, vagy pedig van valmi nagyon gonosz összesküvés a háttérben.

Balt 2016.01.15. 00:43:27

@Ad Dio: Lehet, hogy volt ilyen motiváció is - más "reális" magyarázat nemigen létezik -, de én is amondó vagyok: milliók ellenőrizetlen és azonosíthatatlan beözönlése nyilvánvalóan nem megfelelő megoldás rá, az első perctől kezdve látható volt. És most sincs más, csak a duma, hogy "szabályozott befogadás" blablabla.

Balt 2016.01.15. 00:46:58

@jágör68: Sorosék és en bloc a demokraták lehet, hogy minden aljasságra képesek (nyilván a republikánusok is, de ők 7 éve nem rúgnak labdába), de azt nemigen látom, hogy egy harmatgyenge szövetségesük további gyengítése miért lenne érdekük. De biztos van ilyen... vagy csak félresikerült.
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/van_uj_javaslat_a_bevandorlas_megallitasara.603131.html

Balt 2016.01.15. 00:50:21

@padisah: A próféta beszélt belőled. :) (Sajnos nem vicces.)

Balt 2016.01.15. 01:05:46

@Hattáb: Már miért ne lenne jogcímük rá? Schengeni külső határ, a görögöknek meg az olaszoknak is pont úgy kellett volna védeni, mint a spanyoloknak Ceutánál.

@Mészáros Laci: Erre talán tényleg nem lett volna joguk, de az egyedüli járható megoldás, még nemzetközi felhatalmazás nélkül is.

Balt 2016.01.15. 01:08:52

@Éhbérkommentelő: Van benne valami.

@monddazigazatmar: Ja. Az exjugókat meg kitoloncolják, pedig ugye inkább európakompatibilisek - csatlakozásra vár a maradék is -, ráadásul 40 évig jók voltak. Ki érti ezt?

tralalala 2016.01.15. 01:45:11

És most elmélkedjünk azon, hogy ha ez a blogposzt fél évvel korábban, Párizs és Köln előtt jelenik meg, most hány száz ballibbant visítana itt fasizmusról a nyálát verve.

Bibi81 2016.01.15. 03:45:29

"@Éhbérkommentelő 2016.01.15. 00:03:06
Merkelnél a női ösztönök legyőzték a józan észt. Egy elrontott életpályát most megpróbál helyretenni (minden gyerekáldás nélkül maradt nő elrontott életpályának számít) a maga módján a migránsok pátyolgatásával. Ebből aztán milliószor nagyobb probléma lesz, mint az ő egyéni fiaskója önmagában, de a női agya nincs már olyan helyzetben hogy ezt képes volna belátni

Számomra a tanulság ezek után, hogy soha többé női politikust egy ilyen magas pozícióba. Még akkor sem, ha eddig egyenletes kiszámítható teljesítényt mutatott. Soha többé"

Kispofám, te meg egy korlátolt, csököttagyú, hímsoviniszta f.sz vagy. Merkel hibás politikai döntéseinek semmi köze a női mivoltához.

Aranyi Gábor 2016.01.15. 05:59:31

Van magyarázat. Ugyanaz, mint hogy az önálló atom-ütőerővel rendelkező FarnciaBORszág és szintén atomhatalom Nagy- Brigantia kontinensvédő képessége mellett mi a jó büdös francnak kell amcsi atomnak állomásozni szerta-szarta az Óhazában. A globálkufárok etnobolsevista törekvése: a népet nem lehet ugyan leváltani, de fel lehet hígítani annyira, hogy 1. SOHA ne álljon össze "a zsidók" (a kufárok) ellen, 2. teljesen demokratikusan megszavazzák, hogy a)"Merkelék" (kufárok) legyenek hatalmon továbbra is b)a borzalmas Orbán -és Putyin-, és a potenciális VONA-veszélytől CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az amcsi atom további telepítése (meg a TTIP aláírása...)óvhatja meg Ojrópát, a kufárok "demokratikus jogállami" hatalmát. Dereng valami?

Ad Dio 2016.01.15. 06:58:13

@Balt:

Amióta elkezdődött ez az égész, értetlenül állok előtte. Ha Merkelt bármiféle ilyen racionális indok vezette volna, akkor ésszerű pozícióból is indul: mondjuk "megtesszük amit tudunk" jelleggel, így ha láthatóan félremegy a dolog, ki tud hátrálni bukás nélkül is. Nem ezt tette. Szerintem ez a demográfiai magyarázat csak hanta. Nem ez volt a döntése mögött.

Kampfer 2016.01.15. 07:14:35

Üdv!

A fent vázoltak is egy lehetséges elmélet, de van egy olyan érzésem, hogy a valódi okokat nem fogjuk megtudni... Hacsak úgy nem, ahogy a 9/11 eseményeket a NatGeo-n tárgyaló 'dokumentum' filmekből... (lol)!

Fentebb már említették, hogy ha munkaerőproblémát akart volna megoldani ez a 'nőszemély', megtehette volna legálisan és ellenőrzött módon (toborzás a keleti egyetemeken, menekülők vízummal ellátása az ankarai/damaszkuszi/athéni német követségek által stb)! Nem ez történt. Mindez joggal veti föl a motíváció kérdését illetve ennek az egész őrületnek a célját!
Alapvetés, hogy egy közgazdászt csak az érdekel, hogy a táblázat megfelelő cellájában a megfelelő számok legyenek. Ergo, ha tönkremegy egy gépezet, akkor a törött fogaskereket hajigálják kifelé, tegyék be az újat és termelje tovább a gép a gdp-t. Nos, minden ÉRTELMES ember (igen, szociológusok, politikusok is akár) tudja, hogy egy társadalom NEM ÍGY működik. Ha nincs elég fehér fogaskerék, hiába veszel 'kici occó' szürkét, barnát vagy feketét! Darab-darab, de qrvára nem fog működni! Különösen akkor, ha még a működő és kapcsolódó fehér fogaskerekeket is hazaveri! És itt van a nagy gond, ugyanis ez a folyamat egy idő után öngerjesztővé válik!

Ennek a 'nőszemélynek' a BŰNE az, hogy erre senkitől sem kapott felhatalmazást! Továbbá bűne az is, hogy mindennek nemcsak az általa 'vezetett' (lol) országot és annak lakóit tette ki, hanem más országokat is lehetetlen helyzetbe hozott! Magánvéleményem, hogy ez olyan bűncselekmény, amelyért FELELNIE kellene, nem csak a politikai karrierjével, de a szabadságával és vagyonával mindenképp!
Ami pedig a többi értintett (tranzit)országot illeti, mindenképp jogos és indokolt volt a védekezés ettől az őrülettől, az élet (mily furcsa) az értelmes és épeszű jóslatokat igazolta vissza! Elhatározás és akarat kérdése az, hogy Európa visszatalál-e egy normális és fenntartható útra. Ha így is tesz, azt KIZÁRÓLAG enélkül a 'nőszemély' és politikai talpnyalói (igen, a faymann és ez a juncker is az) nélkül teheti meg! Hogy ezeket hogyan kéri számon, az immár egy újabb (de lényeges) kérdés!
Kamp.

Balt 2016.01.15. 07:43:37

@Aranyi Gábor: Jozef Banáš is ezt feszegeti a nyílt levelében. (Ti. az amcsi megszálló haderő további "ideiglenes" állomásoztatásának indokát Németországban a háború utáni 70, a hidegháború után 25 évvel.)

Balt 2016.01.15. 07:45:02

@Ad Dio: Igazad van. Akkor viszont csak a konteók maradnak.

Mészáros Laci 2016.01.15. 08:05:37

@Balt:

Hát ebben max annyi a jogsérrtés, hogy a líb felségvizekre lépnek meg partra szállnak, de humanitárius okokból (nem hagyják vízbe fúlni szegényeket).

StanLee · https://newsroll.net 2016.01.15. 08:06:08

Nem emlekszem ra, hogy a magyar sajto irt volna rola, de most elkezdtek a CDU/CSU frakcioban alairast gyujteni a merkeli menekultpolitika ellen. A 310 kepviselobol talan 40 mar ala is irta. Az 56 fos CSU kepviselobol nem irta meg ala senki hivatalosan, tehat csak Merkel sajat partjabol jonnek az elegedetlenkedok. Ez jol mutatja viszont azt, hogy a CSU habar allitolag a merkeli menekultpolitika ellen van, a szovegelesen kivul nem tesz semmit.

De nem is ez a legerdekesebb, hanem az, hogy ezek a politikusok csak annyit akarnak, hogy a nemet alkotmanyt es a jelenleg ervenyes jogszabalyokat tartsak be es ne Merkel dontson ilyen kerdesekben egyedul, hanem a parlament. Persze ez az egesz csak azert lett most erdekes, mert a kolni esemenyek ramutattak a mostani rendszer problemaira es a kepviseloket a teli szunetben a valasztok elovettek. Ha nem lenne nagy a baj, akkor nem kezdenek el az alairasgyujtest.

Az AfD sikere nagy, mar csak 2 honap a 3 tartomanyi valasztasig, amit par szoke bennszulottet tapperolo menekult kepevel ellatott plakattal, egy utalas a szocrendszer osszeomlasara a menekultek miatt es voila, a sokak altal megvetett AfD jo szamokat fog elerni. Na akkor osszetojja magat mindegyik CDU katona, mert a napjaik meg vannak szamlalva, ha Merkel tovabb viszi a mostani kurzusat.

Balt 2016.01.15. 08:44:50

@Mészáros Laci: Persze. Ha egy hadihajó szállít partra, akkor az akár casus belli is lehet. Más kérdés, hogy Líbiát európai haderő bombázta az ENSZ felhatalmazás előtt (az eredmény ismert, pont ide vezetett), tehát nem hinném, hogy most olyan finnyásnak kell lenni. Egyébként erősen gondolkodnék valami európai partvédelmi katonai-műszaki rendszeren, ha élő erővel nem megy, mint az aussie-knél.

padisah 2016.01.15. 08:47:06

Szerintem nem kell a Merkelizmus indokait agyonbonyolítani. Az ipari lobbi egyértelműen érdekelt abban, hogy legyen olcsó munkáskéz, kifejezetten a közepes/alacsony végzettségűek körében. A cél nem csak az, hogy megjelenjen extra munkaerő, hanem hogy a migránsok révén le tudják nyomni a német munkavállalók bérét is. Ez kritikus a német versenyképesség szempontjából, ha nem tudják a béreket lenyomni,vagy legalább a növekedését erőteljesen lefékezni, akkor a német gazdaság versenyképessége lecsökken, a termelő vállalataik elvándorolnak keletre. Ennek a vándorlásnak mi is célpontjai vagyunk, ide költözött pl. a német autógyártás egy része is.

A másik faktor a demográfiai válság, amire választ akarnak találni. Az dicséretes hogy legalább a problémával hajlandóak foglalkozni, és nem a tudomásul sem veszem, és hallani sem akarok róla politika folyik.

A demográfiai problémában az a kínos, hogy a nyugaton elterjed balos pc kultúra elég nagy részben okozója a demográfiai válságnak. Olyan módon fogták fel a női egyenjogúságot, és a feminizmust, hogy nem a női szerep egyenrangúságát harcolták ki, hanem a nőkből is bérrabszolgát csináltak.

Ennek is megvan az anyagi oka: azzal hogy a nőket kivették a családból és kizavarták a munkaerőpiacra, jelentősen megnőtt a dolgozók száma, ezek egyrészt profitot termeltek a tőketulajdonosnak, és adót fizettek az államnak, tehát növekszik a gdp és nagy a jólét. És idáig a dolog igaz is, a probléma csak az, hogy ez lényegében egy kölcsön. Azzal hogy a nők nem gyereket nevelnek, hanem irodában prüntyög az excel felett, nem termeli meg a következő generációt, aki újrakezdené az egészet. Kiesik az az el nem végzett munka amivel a társadalom újratermelné önmagát. Ennek hiányában a társadalom nem termeli újra önmagát, elöregszik, és jön az önmagát erősítő demográfiai válság.

Ebből látható módon csak úgy lehet kijönni, hogy az egész eddig hangoztatott feminista-szocialista modellt (az egyén felelősségét elkenő állami nyugdíjrendszerrel együtt) meg kell szüntetni. Óriási ideológiai fordulatra lenne szükség, amitől a politikusokat kirázza a hideg, ezért keresik a tüneti kezelést. Most itt a tüneti kezelés, megjöttek a migránsok.

Egyébként az orbánista politika sem fog működni. Addig rendben van, hogy ne engedjünk be más kontinensről nagy számban bevándorlókat. Viszont az orbáni politika alappillérét a nyugdíjas, vagy ahhoz közel álló, kádár rendszerre szocializálódottak alkotják. Ezeknek az embereknek személyes egzisztenciális kérdés a nyugdíjrendszer léte, minden választáskor arra szavaznak aki ezen a téren nagyobb biztonságot ad nekik. Ebből fakadóan az orbán-rezsim sosem fog az állami nyugdíjrendszerek leépítése felé lépni, hanem a kdnp-vel mint pofozóbábuval próbál látszatintézkedéseket csinálni, mint az abortusztilalom, a csok, gyerekesek adókedvezménye, a szingliadó, meg a vasárnapi boltbezárás.

Ezek arra trükkök hogy a lényegi változást el lehessen kerülni. A lényegi változás a nyugdíjrendszer beszántása lenne, és az idősek személyes, és egyéni eltartása. A másik változás a női munkavállalás helyett a családban betöltött női életpálya egyenjogúsítása. Emelni kell a családban dolgozó nők társadalmi státusát, ehhez pedig nagyon komoly társadalomfilozófiai és kulturális alapozás kell. Az hogy én ilyet bekiabálok ide senkit nem fog meghatni. Egy komoly művészekből, gondolkodókból álló csapatnak kellene kidolgozni és közvetítenie ennek az alapjait, és természetesen megtalálni a módját a jogrendszerben hogy ez a státus pénzben is megtestesüljön.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.15. 08:52:29

Merkel elbaszta.

Egy olyan háborúba kényszerítette bele a német népet, ami évszázadokon keresztül tart majd, és amit nem nyerhetnek meg.

A Kölni esethez hasonló hírek most kezdődtek, és már nem érnek véget.
Az iszlamisták aránya már csak több lesz.

Amikor már stabil töbségük lesz, megteszik azt, amit a németek nem mertek, nem akartak, és nem tudtak megtenni.

Nevezetesen erőszakosan vagy asszimilálják a muszlim kultúrkörbe, vagy kiirtják az akkora már kisebbséggé vált németeket..

Mészáros Laci 2016.01.15. 08:53:28

@Balt:

Casus belli, persze, csak ugye a líbeknél nincs olyan kormány, amely erre válaszul háborút indítana. Szóval ha figyelmetlenül kötnek ki, légitámogatás nélkül, max egy helyi lövöldözést provokálna a dolog.

Balt 2016.01.15. 08:54:01

@StanLee: Volt valami a sajtóban:
www.portfolio.hu/gazdasag/kemeny_biralatot_kapott_merkel.225312.html

Szerintem a CSU-t nem hibáztathatjuk, eddig egyedül ők mozogtak (helyes irányba) a német politikai irányítói közül. Bár a miniszterek visszahívása, mint fenyegetés, lehetett volna komolyabb is - egyelőre ők veszítettek a legtöbbet a népszerűségből a migránsügyön.

Én is azt remélem, hogy a márciusi tartományi választások kikényszerítik a váltást, akár Merkel menesztését is. Párizs és Köln után nemigen lehet dumával elkenni a problémát.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.15. 08:58:05

@padisah:

A nyugdíj renszer fenntarthatatlansága okán még nem szünt meg egy nemzet sem soha.
Mitöbb ettől súlyosabb gazdasági katasztrófákat is túlélt mindenki.
A népességfogyás sem hosszútávú (1000 éves) katasztrófa hanem max 100 éves.
Hisz a trendek változnak. Háború után több lett autómatikusan a gyerek. Jön minden évszázadban egy-egy Ratkó féle megugrás.

Ezek túlélhető, átvészelhető gazdasági problémák.

A migránsok, a muszlim honfoglalók társadalmi, és kultúrális problémákat okoznak, melynek se vége se hossza nincs 1000 éves távlatban sem, ha elég sokan fészkelték be magukat az ország közepébe.

Mészáros Laci 2016.01.15. 08:59:34

@Ballib Cenzúra:

"Merkel elbaszta."

Ez is komcsi gondolkodásmód, mint Birca...
Tudom, hogy nehéz kilépni belőle, ha valaki ebben nőtt fel.
De ha egyszer sikerül, megérzed a valódi szabadság ízét.

Mészáros Laci 2016.01.15. 09:01:06

@Ballib Cenzúra:

"A nyugdíj renszer fenntarthatatlansága okán még nem szünt meg egy nemzet sem soha."

De csak azért nem, mert nyugdíjrendszer nincs még olyan régóta :-)
Valójában az egykézés eredményére igen sok példa van az elmúlt kétszáz évből.
Pontosan az történik, amit józan ésszel előre lehet látni. Pusztulás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.15. 09:01:29

@Aranyi Gábor:

"A globálkufárok etnobolsevista törekvése: a népet nem lehet ugyan leváltani, de fel lehet hígítani annyira, hogy 1. SOHA ne álljon össze "a zsidók" (a kufárok) ellen"

Ami a nemzetek felhígításának szándékát mint valószínű motivációt illeti, abban én is egyetértek veled, logikus gondolat. Csak az a gond, hogy a zsidóknak éppen nem lehet érdekük Európa iszlamizálása vagy akár csak komolyabb arab/muzulmán tömegek megjelenése Európában. A kívánt cél könnyebben elérhető lenne négerek betelepítésével.

Balt 2016.01.15. 09:03:52

@padisah: "Az ipari lobbi egyértelműen érdekelt abban, hogy legyen olcsó munkáskéz, kifejezetten a közepes/alacsony végzettségűek körében."

Ezt nem hinném. Legfeljebb a Stadtverkehr firmáknál (metrót takarítani), máshol (szalagmunkán) biztosan nincs olyan munkaerőhiány, amit ne tudnának Európán belülről feltölteni. Már ahol egyáltalán van még ilyen, mert ahogy TGM mondja (az USÁ-ra): "az amerikai munkásosztály Kínában van" - tehát ebből a szempontból késtek mintegy 30-40 évet. :) A német versenyképességre szerintem nagyobb befolyással lehet az amerikai kamatemelés és az általa (tovább) felértékelő dollár.

A többiben egyetértek, de nem vetném Orbánék szemére: 2002-ben jól megtanulták (sajnos), hogy "nyugdíja(so)kat nem baszogatunk".

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.15. 09:07:49

@Mészáros Laci:

Pont hogy nem.
Pusztulás a migránsok befogadásából lesz csak.

A gazdasági válságban éhezés lesz, nyomor lesz.
A nyugdíj rendszer összeomlása után, a nyugdíjasokat a családjuk tartja el vagy senki.
De az emberiség, a nemzet ezeket túléli. Az egyének közül sokan nem, de a túlélés garantált.
Az ember túlélő típus.

Amit a nemzetek nem tudnak túlélni az legfeljebb a másik ember, másik népcsoport, másik kultúrkörből érkezett emberek által végrehajtott területfoglalás, asszimiláció, mészárlás.

Balt 2016.01.15. 09:08:58

@Ballib Cenzúra: Az 1,3 körüli reprodukciós ráta évtizedeken keresztül azért minimum probléma, pláne, ha annak társadalompolitikai-szociológiai-ideológiai alapjai vannak. Az igaz, hogy a trendek változ(hat)nak, de ugyanakkor az is igaz, hogy közben a 3. világban meg népességrobbanás van, ebből szükségszerű feszültség keletkezik egy globalizált földgolyón.

Félek, most olyasmi világfordító történéseknek vagyunk tanúi, amilyeneket szüleink többször is megéltek a múlt században... :((

Mészáros Laci 2016.01.15. 09:10:49

@Ballib Cenzúra:

"Pont hogy nem."

Dehogynem. Olvass utána, wiki, egykézés címszó.
Sorolja a példákat, és még csak nem is az összeset.
Triiviális számtan, nem is értem, hogy lehet tagadni.

"Pusztulás a migránsok befogadásából lesz"

Abból is, de nem csak abból. A két dolog nem zárja ki egymást :)

Mészáros Laci 2016.01.15. 09:12:12

@Balt:

"ebből szükségszerű feszültség keletkezik egy globalizált földgolyón"

igen, a feszültség feloldása pedig az lesz, ami mindenütt, ahol az egykézés divatba jött: amikor már olyan kevesen maradunk, és annyira elpuhulunk. hogy nem tudjuk megvédeni magunkat, akkor idejönnek és megesznek minket. Esetleg szó szerint is, de ez már csak részletkérdés.

Balt 2016.01.15. 09:15:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na de azok jó része is muzulmán. :)
index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2008/09/08/obama_muzulman_hiterol_beszelt

Ha már mindenképpen szükség van vérfrissítésre és "lakosságcserére", én a távol-keleten keresgélnék. Az igaz, hogy a kínaiak szerte a világon önkéntes szegregációban élnek, tehát velük nem olyan eredményes a multikulti mielőbbi megvalósítása. :)

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.15. 09:17:57

@Balt:
Ebben igazad van.
Lesz konfliktus az EU népességfogyása, és a 3. világbeli népességrobbanás okán.

Csak ennek nem az a feloldása, hogy odaadjuk nekik tálcán Európát,
Hogy a családunk, nemzetünk kiszolgáltatjuk a muszlim honfoglalók kényének kedvének.

Hanem az, hogy megvédjük magunkat, amíg tehetjük.

MIndenáron.

Balt 2016.01.15. 09:18:48

@Balt: Viszont többnyire együttműködők az "őshonos" társadalmakkal.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.15. 09:19:33

@Mészáros Laci:

"amikor már olyan kevesen maradunk, és annyira elpuhulunk. hogy nem tudjuk megvédeni magunkat, akkor idejönnek és megesznek minket."

Hát akkor arra kell törekednünk, hogy legyen elég erőnk megvédeni magunkat.

Merkel meg a többi migráns buzi, meg mehet a búsba.

Balt 2016.01.15. 09:19:47

@Ballib Cenzúra: Ezzel nincs vitám, sejtheted.

Mészáros Laci 2016.01.15. 09:22:59

@Ballib Cenzúra:

"Hát akkor arra kell törekednünk, hogy legyen elég erőnk megvédeni magunkat."

Ez ugye, a népesség exponenciális fogyásával egyre kevésbé kivitelezhető, a végén marad egy éhező katona a kezében az automata golyószórókkal felszerelt elektromos kerítés kepcsológombjával.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.15. 09:26:08

@Mészáros Laci:

Tekintve hogy az EU exponenciálisan elég sokáig népesség növekedett, mondjuk a honfoglalás óta, van időnk a népességfogyási terndek megfordítására, évszázadokban mérve.

A trendet meg kell fordítani persze.

De erre csak akkor lesz időnk, ha előbb megvédjük magunkat a muszlim honfoglalóktól.
Mert ha nem, akkor már az a trendfordítás kis muszlim porontyokkal fog megtörténni, amibe mi belehalunk.

padisah 2016.01.15. 09:26:10

@Ballib Cenzúra: Rettenetesen naiv gondolat, hogy egy reprodukciós ráta majd magától elkezd emelkedni, azonos populáción belül. Abszolút nincs olyan hogy trendek jönnek és mennek, ez egy lassú de kiszámítható folyamat. A háborúkat követően azok a gyerekek születnek meg, akiket a háború miatt el kellett halasztani, és anyuka még nem öregedett ki a szülőképes korból a háború alatt. Vagyis a háború és az azt követő bébiboom eredője negatív, kevesebb gyerek születik és nő fel, mint ahány a háború nélkül születhetett volna.

A másik, hogy mivel van nyugdíjrendszer, az pozitívan visszacsatol a demográfiai válságra. Az elöregedés miatt, az állami nyugdíjrendszer egyre több pénzt szív el azoktól a fiataloktól, akiknek az erőforrásaikat gyerekek felnevelésére kéne fordítani, illetve a gyereket megelőzően egzisztencia teremtésére, tehát pl lakást venni, olyan karriert és tudást felépíteni, aminek a jövedelmeiből a gyereknevelés kiadásai fedezhetőek. Mivel a nyugdíjrendsze és a szintén állami egészségügyi rendszer elszívja a pénzt a fiataloktól az egyre több idős eltartására, ezért a fiatalok lemondanak a gyerekről, ez gyorsítja az elöregedést. Az elöregedés miatt a választók olyan pártokat szavaznak hatalomba minta a fidesz, vagy az mszp, amelyek a nyugdíjrendszert szavatolják, mindeni mást leadóztatnak és szopatnak, ez pedig egyre több fiatalt késztet a tervezett gyerek feladására, vagy hogy elmeneküljön az országból.

Amikor jön a kdnp az ostoba szingliadójával, meg abortusz tilalommal, azzal kapásból a menekülésnek fog tápot adni. Teljesen megakadályozza hogy a gyerek előtt álló fiatalok megalapozzák az egzisztenciájukat, a CSOK, meg az olcsó hitel, meg az egyéb támogatások alaposan felverik az ingatlanok árát, ezért a bérből és fizetésből élő, albérletet fizető, de szingliadóval sújtott fiataloknak nulla lehetősége lesz önerőből ingatlanhoz jutni.

A spekulánsok, a trükközők viszont bevásárolnak fejenként 3-4 lakást is, hitelből trükközött csokból miegymásból, és az ő zsebükbe folyik be az albérletpénz, amit szintén felvernek, mert hát hozamnál akarnak maradni.

A fidesz gárdájának a jelentős része kádár rendszerbe szocializálódott bürokrata, aki sose látott piacot, meg kapitalizmust, és utálja is, ebből fakadóan nem érzékeli hogy mekkora baromságokat csinálnak, a piaci reakciót nem tudják megjósolni. Már az első fidesz kormány is az akkori lakáshitel támogatási rendszerrel odavágott az ingatlanpiacnak, ők indították be azt az ingatlanár-emelkedési folyamatot ami aztán a devizahitelezésbe, és a válság után rengeteg hiteles becsődöléséhez vezetett.

Mészáros Laci 2016.01.15. 09:27:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A vallás tényleg nem számít.
A kultúra sokkal inkább.
Vagyis a kulturális különbségek.
Európa északi és nyugati része egy hatékony gazdasági rendet épített fel.
Ehhez képest már mi is nagyon le vagyunk maradva.
A közelkeleti, északafrikai stb bevándorlók meg még hozzánk is.

Az északi-nyugati kultúra része a hatékony együttműködés.
A miénk az együttműködés, de azért a saját gesztenyém kikaparása az első.
A közelkelet, északafrika meg a territórium körbepisilése. Kb.
A maga környezetében mind hatékony.
Egy svéd attitűddel Törökországban meghalsz.
A török attitűddel Svédországban nyomorogsz (csak azért nem halsz meg, mert a svédek megsajnálnak).

Mészáros Laci 2016.01.15. 09:28:29

@padisah:

"A fidesz gárdájának a jelentős része kádár rendszerbe szocializálódott"

a magyar lakosság jelenős része a kádár rendszerben szocializálódott. te is.

Mészáros Laci 2016.01.15. 09:31:02

@Ballib Cenzúra:

"A trendet meg kell fordítani persze."

Kell = erőt kifejező szó, ami mögött valójában nincs semmi, max egy párthatározat.

"De erre csak akkor lesz időnk, ha előbb..."

Addigra késő lesz.

"megvédjük magunkat a muszlim honfoglalóktól."

Nincs olyan, hogy előbb vagy később :-)
Vagy egyszerre csináljuk (bármilyen kellemetlen is, NEHÉZ MUNKA LESZ), vagy kampec.

A bevándorlásba az arab porontyok is belehalnak egyébként, csak rajtunk az nem segít.

Balt 2016.01.15. 09:38:58

@padisah: "CSOK, meg az olcsó hitel, meg az egyéb támogatások alaposan felverik az ingatlanok árát"

A használt lakásokét pl. épp, hogy csökkentik. Viszont a fiatal családoknak ez soha nem látott lehetőség. (Más kérdés, hogy esetleg lehetett volna nivellálni regionálisan, mert 25 millió mondjuk Borsodban nem ugyanazt jelenti, mint Sopronban.)

bkkzol 2016.01.15. 09:39:37

Volt az a kis "apro" amiert Juncker is tisztara mosta amerikai cegek milliardjait. Gondolom Merkelt is meggyoztek valamival, hogy tonkretegye Europat. Nem hiszem, hogy olyan ostoba lenne az oregasszony, hogy, minden ok nelkul ilyeneket csinaljon.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.15. 09:41:56

@padisah:

Mégse küldhetjük ki az időseket a hegyre meghalni, mint az indiánok.
A helyzet feloldása, hogy lehetőséget adunk az öngodoskodásra, és az állam csak minimum életszügésgletek fenntartására ad pénzt. Sajnos ez nem fog bekövetkezni a közeljövőben (a szavazat verseny miatt).

A lakáshoz jutásban (CSOK) nincs igazad.
Annak idején a ratkó korszak gyermekei (szüleink) is úgy juottak lakáshoz, hogy segített nekik a rendszer gyermekvállalásért cserébe, kedvezményes hitellel, olcsóbb lakással.
A reprodukciós rátán ez egyértelműen segített.
Persze abban igazad van, hogy sokkal jobban ki kéne szűrni a spekulánsokat, és azokat akiknek erre már nincs szükségük.

Az álam lehetőségei pedig nyilvánvalóan kimerülnek az adózás meghatározásában, a gyermek vállalás ösztönzését tekintve.
Minden ami ösztönzőleg hat az hasznos, minden ami a hátráltatja a gyermek vállalást, nehezebbé teszi az renkívül káros.
Azzal együtt, hogy mindent lehet jobban és rosszabbul is csinálni a célokat tekintve.

A devizahitelezés akkor indult be, mikor Medgyessy-ék eltörölték a kedvezményes forint hitelezést, majd reklámozták agyba főbe a deviza hiteleket, amikről nyiltan hirdették hogy kevesebb a kamata mint a régi forint hitelnek.
Igaz lett helyette fészekrakó, aminek a következtébe Edelényi cigányokkal feltöltötték Miskolcon pl az Avast.

bkkzol 2016.01.15. 09:46:40

@Mészáros Laci: szerintem mar keso az invaziot megallitani , illetve az ittenieket vissza toloncolni a kosz..s, sza..os hazajukba. Goteborgban, Berlinben vagy Koppenhagaban megkapja Yusuf a levelet, hogy kerelmet elutasitottak, hagyja el az orszagot x heten belul. Szerinted ,mit csinal? Biztos az damaszkuszi gepre foglal helyet azonnal.... A "preciz" nemetek se tudjak milyuk van! 800 ezer vagy 1 M vagy 1,2 M agysebesszel gazdalkodjanak?! Osszeverodik 200-250 ezre horda a brandemburgi kapunal akkor a 3ezres rendorseg keves lesz!

padisah 2016.01.15. 09:52:25

@Mészáros Laci: Nem mindegy hogy mennyire, és hogy mit szűrt le a kádár rendszerből. Én azt szűrtem le, hogy az állam pocsékolja az erőforrásokat, és csődbe viszi az országot. Merthogy én konkrétan azt uccsó évtizedét éltem meg, amiben csődbement. Akikről beszélek, azok viszont a fiatalságukat élték meg, és urambocsá még az is eszükbe jut hogy a kádár rendszerben még felállt neki, most meg a "kapitalizmusban" meg már nem.

V12 Power 2016.01.15. 09:53:29

Amit mi nem tudunk elkepzelni, az az, hogy ezek a dekadens, elkenyeztetett , puhany hülyek komolyan HITTEK, hogy ezzel jot tesznek, es Nemetorszag vegkepp lemossa magarol a II.VH kellemetlen emleket, es a nagylelkü szamaritanuskent vonulnak be a vilagtörtenelembe. En nyaron, amikor a magyar szitokszonak szamitott Nemetorszagban (mert pfuj-rasszista-szemet-keritesepitö) beszeltem szeles latokörü, kifejezetten jomodu, vilagot latott 40-50 eves ertelmisegiekkel, akik szentül meg voltak gyözödve arrol, hogy ezeken a szegeny embereken segiteni kell, es ennek ez a legüdvözitöbb modja, hogy sajat költsegükön importaljak a humanitarius katasztrofat, a nyomort, a rettegest es a terrorizmust. Persze nem ezekkel a szavakkal fejeztek ki magukat...

Nem tudom elkepzelni, hogy Merkel tenyleg ennyire hülye legyen, de ha mas egyebkent ertelmes es sikeres emberek is ebbe a tevedesbe estek, nem zarhatjuk ki, hogy Merkel is banalisan teved. Kar, hogy romba dönti vele Europat.

padisah 2016.01.15. 09:54:44

@Ballib Cenzúra: Pedig választanod kell, vagy az öregek, vagy a gyerekek. Mindkettőt a fiatalok tartják el.
Csakhogy az öregekre szánt összeget nem a fiatal dönti el, hanem az öreg a szavazatával, az állam erőszakkal el is veszi. Innen a fiatal csak arról dönthet hogy lesz-e gyereke vagy sem. Világos hogy ez fog elmaradni.

StanLee · https://newsroll.net 2016.01.15. 09:58:53

@padisah: A komment azon reszevel egyetertek, ami a gyerekvallalas eltolasa vagy elvetese fele tolja a fiatalokat. A tobb gyerek nem oldja meg a nyugdij- es egeszsegugyi kasszak problemajat, foleg nem Nemetorszagban. Regebben kiszamoltam, hogy jelenleg egy atlag nemet nyugdijast 2,7-3 atlag munkavallalo tart el. Ez azt jelenti, hogy jelen szinten minden csaladban legalabb 5, de inkabb 6 gyereket kellene szulni, hogy fenntarthato legyen a nyugdijkassza egy minimalis szinten. Ezt meg a menekultek sem tudjak megcsinalni.

A masik lehetoseg, hogy 2-3 gyerek/csalad, plusz elrak az ember a sajat nyugdijara es remenykedik benne, hogy amit elrakott (elvett sajat magatol es a gyereketol a megtakaritasi idoszakban), abbol nyugdijaskent el tud tengodni es a gyerekek kozul legalabb az egyik veszi a faradtsagot, hogy a szulok ellatasabol kiveszi a reszet minimalisan. Ekkor jelenik meg az a generacio, akinek 3 generaciorol kell egyszerre gondoskodnia. Ez eleg vesztes helyzet.

A legutolso lehetoseg, hogy az ember nem alapit csaladot, hanem az aktiv eveiben segiti a szuleit, ill. sporol a nyugdijas eveire, hogy aztan takareklangon ellegyen. Ugye ezt sokan ugy oldjak meg, hogy a szuloket nem segitik, gyerek nem lesz, de megtakaritas sincs, szoval az allamtol varjak el a megmentest.

Mi baratnommel azt valasztottuk, hogy nem lesz gyerek, de segitjuk a szuleinket amiben csak tudjuk, felreteszunk a nyugdijas eveinkre, hogy meg tudjuk fizetni az ellatasunkat, ha mar nem tudjuk magunkat ellatni. Akkor meg teljesen mindegy lesz, hogy a bilit egy szir vagy egy roman apolo viszi ki, ill. nem erti meg, hogy mit magyarazunk neki, mert nem beszel seni a nyelvunkon :-)

Mészáros Laci 2016.01.15. 10:00:02

@bkkzol:

"szerintem mar keso az invaziot megallitani , illetve az ittenieket vissza toloncolni"

Lehetséges. Ennyi ember kezelésére még lenne megoldás, csak a jelenlegi európai normákhoz képest embertelennek tűnő módon: a bevándorló csoportokat megbontva, szó szerint egyesével-kettesével egyenletesen szétszórva. Sajnos ez csak 1-2%-ig működőképes, ha annál többen vannak, spontán találkozni fognak egymással és visszaesnek.

De mint mondtam, ez ma európában elfogadhatatlanul embertelennek hangzik, széllel szemben meg valóban nem lehet megvalósítani. Kb a következőre tippelek:
1. a végtelenül naív szociális gondolkodók azt hiszik, a szeretet mindent legyőz
2. amikor ezek megbuknak, jönnek a nácik, akik megmindenkit le akarnak lőni.

A józan ész kevesek privilégiuma :-(

Mészáros Laci 2016.01.15. 10:01:02

@StanLee:

"sporol a nyugdijas eveire"

sajnos ez nem túl esélyes, a pénzt nem lehet megenni.
amire szükséged lenne nyugdíjas éveidben, nagyrészt nem lehet félretenni.

Ad Dio 2016.01.15. 10:01:57

@padisah:

"Szerintem nem kell a Merkelizmus indokait agyonbonyolítani. Az ipari lobbi egyértelműen érdekelt abban, hogy legyen olcsó munkáskéz, kifejezetten a közepes/alacsony végzettségűek körében. A cél nem csak az, hogy megjelenjen extra munkaerő, hanem hogy a migránsok révén le tudják nyomni a német munkavállalók bérét is. "

Vitatom.

- Ennek csak akkor lenne értelme, ha a minimálbért lejjebb lehetne szállítani, esetleg el lehetne törölni. Nem véletlenül jelentkezett be az ötlettel a Mercedes (a kötelező lelkendezés után).
- A munkaerőpiac azon szegmensében, ahová a migránsok érkeznek bő 12-15%-os munkanélküliség van. Ez elégséges puffer. Minden ezen felüli csak terheli a szociális rendszert, növeli a redistribúciót, ami végsó soron csak adóemeléssel kompenzálható.
- Elenyésző részük képes záros időn belül (1 év) belépni a munkaerőpiacra. Ez az arány messze nem fogja kompenzálni az államra háruló extra terhelést.

Balt 2016.01.15. 10:03:53

@bkkzol: Olyan feltételeket valszeg nem tudnak teremteni - hiába a "természetbeni ellátás" stb. ötlete -, aminek hatására valaha is megfontolják az önkéntes visszatelepülést. Magyarul: csak erőszakkal menne. Nagyobb erőszakkal, mint amivel ők Európába jöttek.

Mészáros Laci 2016.01.15. 10:06:20

@padisah:

"Nem mindegy hogy mennyire, és hogy mit szűrt le a kádár rendszerből. Én azt szűrtem le, hogy az állam pocsékolja az erőforrásokat, és csődbe viszi az országot."

Ez a felszín, és inkább egy neurotikis allergia, semmint a valóság.

"Merthogy én konkrétan azt uccsó évtizedét éltem meg, amiben csődbement. Akikről beszélek, azok viszont a fiatalságukat élték meg, és urambocsá még az is eszükbe jut hogy a kádár rendszerben még felállt neki, most meg a "kapitalizmusban" meg már nem"

Ilyenek is vannak. A kádár-rendszer örökségének (szerintem) a legnagyobb terhe a passzív-szenvedő hozzáállás: ha nem hozok döntéseket, akkor nem fenyeget a tévedés kockázata. Tehát inkább nem csinálok semmit -- krízishelyzetben pedig másokat hibáztatok, a megoldást pedig Kádár apánktól várom.

Ez egy pár évvel ezelőtti szociológiai felmérés egyik megállapítása (mármint a jelenség, a passzív-szenvedő attitűd túlnyomó többsége a közép-keleteurópai országokban, leginkább nálunk). Ráadásul elég jó pedagógiai - pszichológiai háttere is van: a megtorló típusú nevelés és oktatás (szemben pl a skandinávval, ahol a diák által elkövetett hiba vagy tévedés a tanár számára lehetőség a magyarázat kibővítésére - a tanulás egyik leghatékonyabb módja a hibázás).

Mészáros Laci 2016.01.15. 10:08:01

@padisah:

A kádár-rendszer utolsó évtizede már csak azért ment csődbe, mert a korábbi évtizedekben felhalmozott adósságot nem tudták tovább görgetni maguk előtt.

Hasonlóan béna társadalmakat építenek egyébként (például) az olajállamok, csak ott nem hitelfelvételből finanszírozzák a bamba és lusta nép jólétét meg az atyáskodó vezető bőkezűségét, hanem az olajból. Amíg van.

Balt 2016.01.15. 10:08:45

@padisah: Nem lett volna hülyeség a gyermekek után járó szavazati jog, ami az előző ciklusban felmerült.

Mészáros Laci 2016.01.15. 10:09:43

@Balt:

Sőt, még most sem hülyeség.
Csak amíg 2/3 többsége volt a fidesznek, inkább stadionokat építettek. Most meg már késő.

Balt 2016.01.15. 10:16:59

@StanLee: Elszomorít az utolsó bekezdésed. Jó, számos feltétel kell a (társadalmilag is) optimális családmodell megvalósításához, de ha eleve így álltok hozzá, az később megbosszulja magát (egyénileg is).

Nincs persze jogalapom a kritikára, de a körülmények még együtt állnak - durván egyszerűsítve: "van kivel mivel és hol" :) -, akkor én azért próbálnálak rábeszélni a CSALÁDalapításra, amíg nem késő. OK, ez így csak egy jobbító szándékú, nem rosszalló! észrevétel a körülmények ismerete nélkül, de már csak a hozzászólásból láthatólag érzékeny vagy a problémára, így nem is értem az elzárkózást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.15. 10:19:12

@Balt:

Még az sem biztos, hogy a használt lakások ára csökkenni fog. A megnőtt kereslet felveri az új lakások árát, ezért bár a használtak és az újak közötti olló nyílhat, elképzelhető, hogy összegszerűen a használtak ára is nő.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.15. 10:22:54

@Balt:

Az az érzésem, hogy komoly elkeseredés beszél belőle. Az ember nem hoz meg súlyos ok nélkül olyan döntést, hogy lényegében kiirtja a vérvonalát. Azért remélem, StanLee még időben meggondolja magát.

És egyben bocsánatot kérek tőle, amiért egyáltalán beleszólok az életébe, nem rossz szándékkal tettem.

Balt 2016.01.15. 10:27:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, én is szabadkozom, nem akarok belepofázni, főleg, hogy nálunk is csak 1 gyerek lett. (Olcsó érv lenne Bokrosra hárítani: most lusta vagyok részletezni, de érzésem szerint van benne felelőssége, országos szinten meg pláne.)

Leylandi 2016.01.15. 10:28:02

" Ilyen, szinte a józan észt felülíró döntést leggyakrabban a mohóság és a hatalomvágy hoz."

FÜGGETLEN politikusoknál.
Amilyenek - a lehallgatási botrány óta tudjuk jól - nincsenek.
A nemfüggetlen azonban nem a saját feje után megy, hanem engedelmesen teszi a dolgát, amit (esetleg egy másik országból) mondanak neki. És ez vagy egybeesik az országa érdekével, vagy - egy másik ország érdekével esik egybe.

"A háttérben az elöregedő lakosság és a hiányzó munkaerő áll."

Na, ez a tényeket nézve biztosan nem igaz.
Ha a németeknek annyira de annyira hiányozna a munkaerő, nem a totál más kultúrkörből jött, nem európai iskolában képzett, 90%-ban hasznavehetetlen és egész életében a szociális hálón csüngő tömegeket hívták volna be ELLENŐRIZETLENÜL (a hangsúly nagyon az "ellenőrizetlen"-en van!), hanem a kelet-európai, azonos kultúrkörű, magasan képzett munkaerőt. Ezzel szemben az van, hogy a kelet-európai munkaerőt rendre negatív diszkriminációval nyomják le a közel-keleti elől a mélybe, sőt egyenesen olyan hangok vannak, hogy korlátozni akarják a kelet-európaiak bejöttét!!! Ez teljesen illogikus lépés lenne. HA a munkerő-import lenne a cél.
TEHÁT NEM AZ!
Így hát szükségszerűen más célok vannak a háttérben.
Hogy mik, arra már sok összeesküvés-elmélet született, nem akarom sorolni őket. Csak egy dolgot nézzetek meg: Merkelt vajon melyik országbeli újság választotta meg az Év Emberé-nek, miközben a saját népe elégedetlen vele?
Mert akkor nyilván azok tolják, merthogy nyilván annak az országnak az érdekeiket védi.

Ad Dio 2016.01.15. 10:30:26

@padisah:

A nyugdíj probléma ebben a felvetésben teljesen idejét múlt. Abban az időben működtek így a dolgok, amikor a gazdaságunk munka/munkás alapú volt. Jelenleg a gazdaságunk tudás és megosztás alapon dolgozik és termel. Ebből a szempontból - egy szintig - TŐK MINDEGY, hogy hány ember/cég dobja össze azt az adót, amiből a nyugdíjast fizetik. Európában a népességfogyás folyamatos, viszont ha megnézzük a munkanélküliségi adatokat, stagnálását, illetve nagyobb léptékben lassú emelkedést látunk. Erősebb reprodukciós rátával csak a szociális rendszerek terhelése nőne.

Ennek ellenére mi a Feleségemmel vállaltunk pár gyermeket. De nem azért mert ezzel a magunk nyugdíját alapozzuk meg, hanem mert szeretjük őket és boldogságot jelent hogy vannak ;-).

A CSOK, illetve a családi adókedvezmény miatt önmagában egyetlen gyermeket sem vállalnánk, de megkönnyíti azért a dolgunkat.

Leylandi 2016.01.15. 10:35:06

@Mészáros Laci: "A kádár-rendszer utolsó évtizede már csak azért ment csődbe, mert a korábbi évtizedekben felhalmozott adósságot nem tudták tovább görgetni maguk előtt. "

Ez totál nem igaz.
Akkor 20 milliárd dollár volt a külföldi adósságunk. Ma 120 milliárd, és mégis élünk.
A Kádár-rendszer nem ment csődbe! Csak leváltották az elsővonalbeli vezetőket az éhes második vonalbeliek. (Ezért is mondják sokan "gengszterváltás"-nak.) A 90-es rendszerváltozást nem a nép akarta, azt csak megvezették, hogy milyen jó lesz a szabadság. Hát ez lett belőle, az ország lerablása, egész ágazatok tönkretétele, ingatlanok kótyavetyéje, a KKV elsorvasztása, eladósodás. Sokkal nagyobb sz.ban vagyunk, mint akkor!

Balt 2016.01.15. 10:37:59

@Ad Dio: "A CSOK, illetve a családi adókedvezmény miatt önmagában egyetlen gyermeket sem vállalnánk, de megkönnyíti azért a dolgunkat."

Viszont a lehetőségek szűkítése egyértelműen meglátszik a gyerekvállalás statisztikáin.

Ad Dio 2016.01.15. 10:42:09

@Balt:

Az anyagi okból meg nem születő gyermekek születnek meg ha a lehetőség adott.

Balt 2016.01.15. 10:46:03

@Leylandi: Csakhogy akkor Mo. nem volt hitelképes (viszont a nemzetgazdasági vagyon még megvolt), igaz, ez azóta is előfordult párszor. Összességében nem hinném, hogy nagyobb szarban vagyunk, épp a szakadék peremén sikerült visszafordulnunk, mielőtt végképp visszafizethetetlenné vált volna az adósság. Ezzel együtt persze a rencerváltás nem volt egy sikertörténet.

StanLee · https://newsroll.net 2016.01.15. 10:51:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Balt: Sziasztok! Semmi gond, hogy megirjatok a velemenyetek. Nem volt egyszeru meghozni a dontest, de ebbe tobb dolog is kozrejatszott, egeszsegugyi problemaktol kezdve munkahely + egyeb csaladi dolgok. A mostani helyzet itt Nemetorszagban nem (volt) kivaltoja a dontesunknek.

Leylandi 2016.01.15. 10:53:28

@V12 Power: "Nem tudom elkepzelni, hogy Merkel tenyleg ennyire hülye legyen, de ha mas egyebkent ertelmes es sikeres emberek is ebbe a tevedesbe estek, nem zarhatjuk ki, hogy Merkel is banalisan teved."

Az utca embere úgy képzeli el az országvezetőket, mint a saját főnökét. (Mert eddig ér fel ésszel.) Hogy jön, hoz egy döntést, közli.
Nos, az országok vezetői abszolút nem így működnek.
Először is: a politikus csak BÁB. Az igazi irányítók azok, akik hatalomra juttatták, akik kampányát pénzelték, betolták, és szorongatják a t.két. Nálunk ezeket oligarcháknak hívjuk, külföldön üzletembereknek, vagy titkosszolgálatoknak. Azoknak pedig szakértők hada áll rendelkezésére, információgyűjtők, elemzők, pszichológusok, közgazdászok, politológusok. Ők BIZTOSAN nem csinálnak ekkora blőd tévedéseket. Legfeljebb nem azt parancsolják a politikusoknak, ami az utca emberének az érdeke.
Und was dann? Bocs, de egyik üzletember vagy titkosszolgálat se szociális intézmény, ők nem a csicskanépért vannak...
Naivak vagytok:-( A világ így működik. Mégis mennyien hiszik, hogy a világot a humanizmus, a népnek való jóakarás mozgatja, és nem kizárólag csak a PÉNZ...
Pedig de.

Mészáros Laci 2016.01.15. 10:53:38

@Leylandi:

Nem kell mindent elhinni, amit ideges politikusok mondanak, mert ha a hallgatóságot ámulatba akarják ejteni hajlamosak túlzásokba esni.

1. A magyar államnak jelenleg kb 25 milliárd euró devizaadóssága van - emellett pedig 33 milliárd euró devizatartalék az MNB-nél.

2. A kádár rendszer utolsó hónapjaiban az MNB az aranytartalékok eladásából tett szert annyi pénzre, hogy a rövidlejáratú adósságokat törleszteni tudja, annyira nem volt semmi pénze az országnak. 1990 májusban Antall József első külföldi útja Németországba vezetett - és a következő fél évben Németország lényegében átvállalta az adósságaink törlesztését.

padisah 2016.01.15. 10:55:04

@StanLee: eléggé liberális vagyok hogy frászt kapjak ha valaki bele akar szólni az életembe, szóval inkább csak a körülmények magyarázataképpen:
Ha az emberek rendszerszinten azt választják hogy nincs gyerek és takarékoskodik, amit egy normális, magán pénzügyi alapon , állam nélkül működő nyugdíjbiztosító rendszer például el tudna látni, annak az lenne a következménye, hogy a most aktív, a félretett pénzéből, amikor nyugdíjas lesz, nem kap semmit.

Azért nem, mert a pénznek értéket az adott nemzetgazdaságban megtermelt GDP ad, azt pedig az ott élő munkavállalók állítják elő. Ha egy országban durva demográfiai válság van, akkor a GDP le fog zuhanni, gyakorlatilag inflációs gazdasági válság lesz, a gdp egyszerre csökken, és közben durva infláció égeti el a megtakarításokat. Az inflációt az okozza, hogy nincs elég munkaerő, ezért a megtakarításaikat elköltő nyugdíjasok versenyeznek a szolgáltatásokért (ami mögött egy munkavégző ember áll), és felverik a szolgáltatás árát. Az egy szem munkavégző sem fog jól járni a munkaereje drágulásával, mert az állam a saját működtetésére el fogja kobozni azt, és még az állam működtetéséhez sem lesz elég ember.

Ami most Japánban történik, az kicsit előrevetíti a német következő fázist, ha nincs bevándorlás. Gyakorlatilag stagnáló gazdaság adósság hegyekkel, ami majd egyszer adósságválsággá fajul, amikor összeomlik a jen árfolyama, mindenki menekül a jen megtakarításokból, a mostani jen megtakarítók, tehát a majdani japán nyugdíjasok meg éhezni fognak.

Bevándorlással a helyzet annyit változik, hogy tompítja a munkaerő-hiány hatásait, de eltorzult módon, nem abban a szektorban, és olyan munkaerő lesz jelen amire szükség van. Gyakorlatilag most is van odaát struktúrális munkanélküliség, egyszerre van munkaerő-hiány informatikusból és 20%-os török fiatal munkanélküliség. És a félig megoldott munkaerő probléma mellé kapnak egy sokkal durvább etnikai, vallási, rassz konfliktust. Baromira nem éri meg.

Mészáros Laci 2016.01.15. 10:58:22

@Leylandi:

"A Kádár-rendszer nem ment csődbe!"

Valóban, nem a rendszer (az maradt), de az ország igen. 1990 májusában nulla volt devizatartalék, nulla volt stratégiai olajtartalék, a gáztározók lényegében üresek voltak, és a villamosenergia-rendszerünk egyetlen tartaléka és Ukrajna felől jött, úgy, hogy amikor egyszer az ukránok figyelmeztetés nélkül lekapcsolták a távvezetéket, keletmagyarország ipari üzemeiben elment a villany.

Ma (írtam) jelentős devizatartalékunk van, a stratégiai olajtározókban 3-4 havi felhasználásra elegendő kőolaj, a villamosenergia-rendszerűnk jelentős kapacitásokkal összekapcsolva egész európával.

A 120 milliárd dollár egyébként úgy jöhetett ki, hogy a forintban fennálló adósságot is átszámolták dollárra, és a magáncégek által felvett devizahiteleket is hozzáadták. Ez így impresszív, csak hamis.

Csak leváltották az elsővonalbeli vezetőket az éhes második vonalbeliek. (Ezért is mondják sokan "gengszterváltás"-nak.) A 90-es rendszerváltozást nem a nép akarta, azt csak megvezették, hogy milyen jó lesz a szabadság. Hát ez lett belőle, az ország lerablása, egész ágazatok tönkretétele, ingatlanok kótyavetyéje, a KKV elsorvasztása, eladósodás. Sokkal nagyobb sz.ban vagyunk, mint akkor!

Leylandi 2016.01.15. 11:00:21

@Balt: Ha azt vesszük, hogy nem továbbfejlesztettük az addig tűrhetően működő agráriumunkat (benne a cukorgyárakkal), acél- elektronikai- fa- textil- egyéb könnyűiparunkat, közkézen levő földvagyonunkat meg közműveinket, hanem elkótyavetyéltük meg hagytuk tönkretenni, akkor a " rencerváltás nem volt egy sikertörténet" kifejezés egy óriási eufémizmus arra a hazaárulásra, amit az összes regnáló párt elkövetett.
Hogy most nem állunk rosszabbul? Tekintve, hogy a kartellezés miatt nálunk minden, amiben kartellezni lehet (a fodrász, fogorvos ezért kivétel), drágább, mint nyugaton, iparunk nincs, agráriumunk oligarcha-kézen, bérünk meg éhbér azokéhoz képest, államadósságunk meg az egekben, hát nem tudom, mi okod az optimizmusra. Bár igaz, a reményhal meg utoljára.

padisah 2016.01.15. 11:01:18

@Ad Dio: bocs de mindig frászt kapok a "tudásalapú" meg "munkaalapú" szavaktól
a tudás használata elkerülhetetlen módon munka, tehát ezek szembeállítása önellentmondás

egy magas szakértelemre alapozó társadalom szükségképpen rá van utalva az emberek által végzett munkára, és az abból befolyó adóbevételekre, ami közszolgáltatásokra újraosztható

a "munkaalapú" társadalomnak legfeljebb a "tőkealapú" vagy a"nyersanyagalapú" lehetne az alternatívája, az első esetben a külföldre befektetett tőke jövedelméből él az ország, a második esetben abból amit bányásznak

namost az sejthető hogy mi a fenti 3-ból melyikbe tudunk tartozni, a németeknek még talán lenne opciója a tőkealapúra

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:04:45

@Leylandi:

"Csak leváltották az elsővonalbeli vezetőket az éhes második vonalbeliek."

Nem egészen... az elmúlt negyedszázadban néhánt rövid időszakban nem Kádár kormányozta az országot: a 90-94 és a 98-02 ciklusban, valamint 2009-2010 között egy éven át. Minden más időőszakban kádár népének elvárásait kiszolgáló politikusok nyertek és kormányoztak.

"Ezért is mondják sokan "gengszterváltás"-nak"

Talán azért lehetne, mert a társadalmi változások lassúak (ha egyáltalán elindulnak).

No mindegy, ha nagyon hiszel Kádár jó szivében, azt úgysem fogom megváltoztatni, mindenesetre érdekes, hogy még mindig vannak, akik azt hiszik, hogy a Kádár-rendszer jó volt.... Igaz, már csak 20-30 év és kihalnak.

Balt 2016.01.15. 11:04:54

@Leylandi: Egyetértek, vétek volt elkótyavetyélni még az így-úgy működő ágazatokat is, de a versenyképeseket meg pláne: felvásárolta a nyugati konkurencia, gyakran csak azért, hogy leépítse.

A bérünk valamelyest konvergált a nyugatihoz a látszat ellenére, ma már "csak" harmada-negyede az áhítottnak. Az áraink persze már régen világpiaciak - a munkaerőét kivéve...

telkoe 2016.01.15. 11:05:09

@Hattáb: A hadihajó szart sem ér és hiszen nincs semmilyen jogcímük megállítani őket,
Nemzetkozi es hazai (EU) vizeken is van jogcimuk megallitani oket.

Egyebkent jol latod: Kifut a csempeszhajo, leadja telefonon (!) a veszjelzest a nemzeti vizek hataran, a bevandorlastamogato szervezetek ugrasztjak a Frontex stbt, azok rohannak es kimentik oket es kiteszik az olasz / gorog parton. Ha nem megy eleg gyorsan a dolog, meg elegansan bele is vagjak a kest a gumicsonakba hogy ne lehessen visszakuldeni oket.

Meg lehetne oldani a dolgot, de nem eleg csak egy hadihajo kapitanyara bizni. Kezdesnek mar eleg lenne ha nemzetkozi vizeken kihalaszott migrans / smartfugee ne legyen menekult, hanem szallitsak vissza vagy a kiindulo kikotobe, vagy ha nem fogadja biztonsagos 3. orszagba (eleg penzert lenne ra vallalkozo). A menekultek athajozgatasanak tamogatasat mint embercsempeszetet buntessek (beleertve a soros-fele menekultszervezo informacios es veszjelzo un civil szervezeteket). Innentol kezdve lenne ertelme hogy a parti orseg a szokasos modon osszefogdossa es leszallitsa oket.

és a migráns tökéletesen fel van készülve uniós menekültjogból. Lásd hogy működik ez a valóságban: Kifut az embercsempész hajója Líbiából,és azonnal leadja a vészjelzést.Erre hanyatthomlok odarohan az olasz tengerészet meg a frontex meg az önkéntes migránssegítők,és átpakolják a négereket a saját fedélzetükre és irány Olaszország.Jól jár az embercsempész, mert ők előre elkérik a pénzt és helyettük elvégzik a munkát is a hülye európaiak.És jól jár a bevándorló is, hiszen biztonságban partra teszik etetik- itatják pátyolgatják.

Hari Seldon 2 2016.01.15. 11:06:49

@Aranyi Gábor:
Az UK-nak már csak tengeralattjáróról indítható atomtöltetei vannak. Azzal ugyan "nem mennek semmire" például egy esetleges Oroszország elleni konfliktusban.
Ráadásul a Tridentek belső részét nálunk a Thales gyártja.
Az UK atomerejét lassan csak az USA-val együttműködve tudja fenntartani.

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:07:27

@Leylandi:

"nem továbbfejlesztettük az addig tűrhetően működő agráriumunkat (benne a cukorgyárakkal)"

A cukoriparunk fő piaca a borgazdaságok voltak, akik az oroszoknak bármit el tudtak adni.

"acél- elektronikai- fa- textil- egyéb könnyűiparunkat"

sajnos azt a pénzt, amiből ezt az ipart kellett volna modernizálni, Kádár a 80-as években szétosztotta a nép között.

V12 Power 2016.01.15. 11:07:34

@Leylandi: értem én, hogy gőzgép, de mitől megyen? Mi a logika és hol a pénz ezekben a döntésekben, amit Merkel hozott?

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:08:10

@Balt:

" a versenyképeseket meg pláne"

nem értettem kristálytisztán, milyeneket....?

Balt 2016.01.15. 11:09:26

@Mészáros Laci: A cukoripar pl. pont ilyen volt, uniós kvótarendszer (hehe) miatt kellett bezárni. Igaz, addigra már mind külföldi kézben voltak.

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:13:16

@V12 Power:

Csak egy tipp: az UNCHR által fenntartott menekülttáborok finanszírozása igen rossz hatásfokkal történik. A németek betolnak pár milliárd eurót, ezt először az ensz korrupt szervezete fölözi le, aztán az UNCHR korrupt szervezete, aztán a korrupt török bürokrácia, szóval a németek által adott pénz töredéke jutott csak el a szír menekültek táborainak fenntartására.

A németek első lépésben abbahagyták az UNCHR finanszírozását, aztán amikor a szírek útnak indultak, azt mondogatták, hogy "nem baj, itthon olcsóbban megoldjuk a szírek ellátását és majd munkaerőt is csemegézünk belőle"

Na itt van rögtön egy csomo porbléma:
1. nem olcsóbb egy németországi lakótelep, mint egy törökországi sátortábor
2. a kulturális különbségek miatti konfliktusok, felháborodás ("Köln")
3. a bevándorló munkaerővel évtizedek óta komoly hatékonysági gondok vannak.
Csak ezekről nem vett tudomást a német kormány.

Leylandi 2016.01.15. 11:17:41

@Mészáros Laci: "Minden más időőszakban kádár népének elvárásait kiszolgáló politikusok nyertek és kormányoztak."

Persze! Kádárt a saját második vonalbeli politikusai váltották! Nem mondtam én se mást. Külpolitikailag meg annyi történt, hogy orosz rabszolgaság (bocsánat: érdekszféra) helyett átkerültünk (vezetőink most oda adnak el minket) Ny-európai rabszolgaságba.

"Talán azért lehetne, mert a társadalmi változások lassúak (ha egyáltalán elindulnak)."

Változások vannak.
De aligha a széles néptömegek javára. Inkább a brazil/mexikói típusú korrupt gengsztertársadalom felé, ahol csak nagyongazdagok és nagyonszegények vannak. Pénzügyileg lehet, hogy nem állunk ANNYIRA sz.rul. De ez most már nem a népnek jó, csak a felső tízezernek. A makroökonómia a mikro nélkül nem mond a társadalom helyzetéről semmit.

"No mindegy, ha nagyon hiszel Kádár jó szivében, azt úgysem fogom megváltoztatni"

Nem azt mondtam, hogy Kádár rendszere jó volt. Csak azt, hogy az utána következő NEM LETT JOBB! Sőt...
Kár lenne a mostani rendszerkritikáim miatt a Kádár-éltetőkkel összemosnod, csak azért, mert nem helyeslek. Tévútra vinne téged is. Csak annyit mondtam, volt egy rossz rendszer, amit egy mégrosszabb követett. Nekünk viszont egy harmadik utat kéne követni, mondjuk a németekét, mielőtt még letértek Merkel mami segítségével róla ebbe a beteg másik irányba.

Ad Dio 2016.01.15. 11:18:43

@padisah:

Ebben azt hiszem most tévedsz.

A tudás és elosztás alapú gazdaság létezik. A munka pedig mögötte van, csak nem lokálisan, hanem "valahol" (ahol a munkaerő olcsó).

"egy magas szakértelemre alapozó társadalom szükségképpen rá van utalva az emberek által végzett munkára, és az abból befolyó adóbevételekre, ami közszolgáltatásokra újraosztható"

Ez egy 30+ éves felfogás, ami munka alapú, zárt gazdaságban gondolkodott. Ma nem így működik a Európa.

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:21:13

@Balt:

Leylandinak írtam, a cukoriparunk felvevőpiaca a borgazdasági kombinátok voltak Tényleg.

A lakossági cukorfogyasztás a kilencvenes évek közepétől mostanra fejenként 18 kilóról kb 12 kilóra csökkent (per év).

A 80-as években a cukorgyártó kapacitásunk fejenként majdnem 150 kiló volt.

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:24:56

@Leylandi:

" Csak azt, hogy az utána következő NEM LETT JOBB! Sőt..."

Igyekszem kerülni, hogy ámulatomat jelzőkkel fejezzem ki.
Azt hiszem, ebben a kérdésben nincs meg a közös nyelv.

Ad Dio 2016.01.15. 11:24:58

@Mészáros Laci:

Abszolút ez az útirány a helyes: ott segíteni ahol a baj van, a határokat pedig lezárni.

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:26:02

@Ad Dio:

""valahol" (ahol a munkaerő olcsó)."

Olcsó munkaerőnek híg a leve.
Sok (indiába kiszervező) multi megszívta már ezt.

Leylandi 2016.01.15. 11:26:45

@Mészáros Laci: "Csak ezekről nem vett tudomást a német kormány."

TUDJA!
Ne becsüljük le a németeket! Nem hülyék azok...
Csak most eppeg nem a német nép érdekeit képviselik, hanem egy másik országét. Dehát láttunk már pár ilyen vezetőt, nem?:-D
A világban most valamelyik erő meg akarja akadályozni az Európai Egyesült Államok létrejöttét (ami neki konkurenciája lenne a világpiacon, vajon kik robbantották ki a volkswagen-botrányt is?), meg a német-orosz közeledést, inkább az EU bomlasztásában érdekelt. Nyugat-Európa sok mostani vezetőjét ők segítették posztjára/tartják a markukban (Juncker, Hollande, Merkel és társai), és most épp "kérnek tőlük valamit", mint A tanú c. filmben. Dehát a nagypolitika ilyen. Semmi sem az, aminek látszik, mindenhol vannak mögöttes érdekek.

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:26:52

@Ad Dio:

Egyetértünk.
És akkor már ketten vagyunk :)

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:29:39

@Leylandi:

Nekünk viszont egy harmadik utat kéne követni, mondjuk a németekét"

Ebben egyébként egyetértünk, sőt, a németek is ezt szeretnék.
A gond az, hogy ahhoz a gondolkodásmódot kell megváltoztatni.
Az meg ugye, csak gyerekkortól kezdve, a nevelésen és az iskolarendszeren keresztül történik.
És amikor a kormány próbálja az iskolarendszert ebbe az irányba terelni, a nép felháborodik.

Ad Dio 2016.01.15. 11:30:06

@Mészáros Laci:

Nem feltétlenül mennek Indiáig. Európán belül is van olcsóbb hely mint Németország (szinte csak az van :-) ). Az alap-képleten nem változtat a dolog: az adott ország aktív/inaktív aránya nem mérvadó. A lényeg az, hogy az adott GAZDASÁG mit bír el.

Leylandi 2016.01.15. 11:33:14

@Mészáros Laci: Azt hiszem, ebben a kérdésben nincs meg a közös nyelv."

Kellene?:-)
Itt VITATKOZUNK, nem a Kínai SZP kongresszusán ülünk...
De ez nem is baj, nem?
Ez a blogolás értelme. Egyetérteni csapaton belül kell, de mi nem vagyunk egy csapat. Én mérsékelt konzervatív jobbközép-beállítottságú vagyok, te meg konzervatív radikál-balos. De ettől még elférünk ebben az országban:-) Remélem... Én pl. kifejezetten szeretek vitatkozni, ezért nem is az akolmeleget keresem, hanem azokat, akik nem értenek velem egyet. Akik egyetértenek, azokkal ugyebár NAGYON FÁRASZTÓ vitatkozni:-( Szinte lehetetlen...

Ad Dio 2016.01.15. 11:34:22

@Mészáros Laci:

Ez a jövő: egy új paradigma ami két lábon áll: megvédi Európa liberális, keresztény, demokrata gazdag identitását és közben felvállalja annak a feladatát, hogy a világot élhető szinten tartsa a környező régiókban. Nemsokára a három gazdasági szektor mellet meg fog jelenni egy negyedik: a fenntartás.

Ha jól csináljuk ez kiutat jelenthet a gazdasági, de akár a kulturális mélypontunkról is.

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:34:28

@Leylandi:

"Ne becsüljük le a németeket! Nem hülyék azok.."

Nem hülyék. Ezek tényleg nem közismert dolgok, mármint az, hogy egy távoli kultúrából érkezett bevándorlót nem lehet csak úgy "megtanítani" a német viselkedésre. Minél nagyobb hatalma van egy politikusnak, annál inkább hajlamos azt gondolni, hogy kiadom az utasítást és úgy lesz.

Nem csak a poltikusok, minden ember türelmetlen -- nem hiszik el, hogy a társadalmi változások nagyon lassúak. Én is türelmetlen vagyok a gyerekemmel, pedig a józan eszem tudja, hogy a helyes nevelés gyümölcse hónapok, évek után látszik meg, mégis azt szeretném, hogy már holnap szorgalmasan csinálja a házifeladatot a gyerek. De nem és nem.

padisah 2016.01.15. 11:36:17

@Ad Dio:

Amire te gondolsz, az a tőke alapú társadalom, ami a másik társadalomba kihelyezett tőke hozamát repatriálja, és odahaza vásárol belőle olyan javakat, amiket egy másik társadalomban állítottak elő.

Ennek semmi köze a tudáshoz. A tulajdonhoz van köze amit kihelyezhet.

Egy "tudásalapú" társadalom abból él, hogy a tagjai magas hozzáadott értékű *munkát* végeznek, van ehhez megfelelő tudásuk, és infrastruktúra ami lehetővé teszi, majd az így előállított termékeket eladják a világ többi részébe, illetve maguk is azt használják. Lehet hogy egy ilyen társadalomban van egy csomó gép is, és arra kell a magas hozzáadott értékű munka hogy ezeket létrehozza, karbantartsa, de az újraosztható gdp-t akkor is az ember fogják megtermelni, ez munka nélkül nem megy.

Egyébként meg az automatizálást nem a lustaság hajtja előre, hanem az hogy a cégek csökkenteni akarják a munkabérre költött pénzt. Ha ezt megoldhatják úgy is, hogy automaták helyett kicsi kínaiakat dolgoztatnak, akkor azt választják. A tőkének teljesen jó az, ha szorgos németek dolgoznak a gyárban automaták helyett csak olcsón csinálják. Nem azért van munkanélküliség mert ne lenne helyük a gyárakban, hanem mert túl drágák.

Mészáros Laci 2016.01.15. 11:36:24

@Ad Dio:

"és közben felvállalja annak a feladatát, hogy a világot élhető szinten tartsa a környező régiókban"

Sajnos ezt már lekéstük, 7 milliárd embert nem lehet élhető szinten tartani.
Inkább csak az lehet reális cél, hogy benne legyünk a túlélők között.

Leylandi 2016.01.15. 11:37:32

@Mészáros Laci: "És amikor a kormány próbálja az iskolarendszert ebbe az irányba terelni, a nép felháborodik."

A nép nem tudta még kinőni a kádári paternalizmust. Sokszor elmondtam már, hogy igazából nem hiszek abban, hogy itt bármi belátható időn belül jobb lehet. Ahhoz le kellene váltani először magát a népet. Mert ő sajátmaga a fejlődés gátja, saját ellensége, ahogy mindig mástól várja, hogy valami jobb legyen, de ő nem akar tenni semmit.

slowMotion 2016.01.15. 12:02:12

Merkelnek mennie kell

Balt 2016.01.15. 12:05:46

@Leylandi: Ha már konteó: én arra voksolnék, hogy pont az Európai Egyesült Áll... Emirátusok :) lebeg a szemük előtt, nem ennek a megtorpedózása; de a vér-verítékes jelenleg az "eredmények" épp az utóbbiak felé mutatnak. (Függetlenül attól, hogy nyilván szükség volna valami hatékonyságnövelő reformra uniós szinten, ami persze nem feltétlenül az "Egyesült Államokat" jelenti, sőt!)

Balt 2016.01.15. 12:08:58

@Leylandi: :) Ez egyébként egy szokatlanul színvonalas kommentfolyam feltehetőleg különböző pártszimpátiájú olvasók között, nem is tudom, máshol a blog-hun van-e hasonló. Mégis csak van vmi jó ebben a migránsválságban. :))

Balt 2016.01.15. 12:17:37

@Balt: Utólag cifráztam, kicsit zavaros, ilyesminek szántam: :)

de a jelenlegi vér-verítékes "eredmények"

Ad Dio 2016.01.15. 12:20:50

@Mészáros Laci:

A mad max jövőért semmit sem kell tennünk. Elég ha hagyunk mindent úgy ahogy eddig ment.

Viszont azt nem hiszem hogy ne lehetne a folyamatokat megfordítani. A világ épp csak belépett a globalizáció adta új térbe.

Most kell lépni!

Mészáros Laci 2016.01.15. 12:23:57

@Leylandi:

"Ahhoz le kellene váltani először magát a népet. Mert ő sajátmaga a fejlődés gátja, saját ellensége, ahogy mindig mástól várja, hogy valami jobb legyen, de ő nem akar tenni semmit. "

A népet csak tanítani lehet. Méghozzá egyesével, és igazán hatékonyan csak a gyerekkorban.

@Ad Dio:

Ez neked is válasz: a társadalmi változások nagyon lassúak, generációkat igényelnek.

Advanced Flight 2016.01.15. 12:24:07

Szerintem sokkal egyszerűbb a magyarázat erre az egészre: politikai haszonszerzés. Jelenleg a fejlett világban a PC-retorika (annak eszkalálódása folytán) és az állandó nácikártya felmutatása olyan, azonnali és kézzelfogható politikai hasznot eredményez, amelyről nem lehet és mostanra már nem is szabad lemondani egy politikusnak. Még egy éve is politikai öngyilkosságnak számított a nyugaton, ha valaki szót emelt bármilyen "egzotikum" ellen; nem véletlen, hogy csakis a szélsőségesek vállalták fel. Ide vezetett a közbeszéd tematizálása és az állandó bűntudatkeltés, valamint minden véleménykülönbség üldözése, ellehetetlenítése. Az emberek inkább hittek az újságíróknak és a politikusoknak, mint a saját szemüknek, pláne, hogy az egész lakosságot még nem érintette az amúgy is gettókba tömörült muzulmán kisebbség jelentette rémálom.
Ebből a rózsaszín álomból ébresztette fel durván az embereket három tényező, amelyek "sajnos" időben nagyon is közel estek egymáshoz, illetve nem lehetett őket eltitkolni. Ez a három: 1. nagy tömegű menekültáradat, köztük igen sok fiatal férfi, ami az emberek legősibb félelmeit generálja; 2. a párizsi robbantás; 3. a kölni balhé, amely kapcsán az is kiderült, hogy a hatóság megpróbálta eltitkolni az elkövetők származását, illetve hogy más országokban is ugyanez történt.
Hát eddig lehetett hülyíteni az elpuhult, elkényelmesedett nyugati embert. Itt a vége, most jönnek a kellemetlen következmények.
És hogy Merkel miért ragaszkodik a hülyeségéhez? mert ha beismerné, hogy "elkúrta", akkor üstöllést le is kéne mondania, azt meg nyilván nem szeretne.

Mészáros Laci 2016.01.15. 12:24:58

@Leylandi:

"te meg konzervatív radikál-balos"

Na, ezt sem tudtam eddig :-)

Mészáros Laci 2016.01.15. 12:28:14

@Advanced Flight:

"azonnali és kézzelfogható politikai hasznot eredményez"

Meglepő dolog olyan országban járni, ahol NEM az azonnali és kézzelfogható politikai haszon motiválja a vezetőket. Figyelmedbe ajánlom a skandináv országokat, de még Németországot is, a menekültek (korábban hangoztatott) befogadása ugyanis pont nem azonnali és kézzelfogható haszonnal jár.

"üstöllést le is kéne mondania"

Ez is egy leginkább a posztkommunista országokban megfigyelhető jelenség: aki hibázik, annak le kell mondania (üstöllést). Valójában ez egy rendkívül önsorsrontó dolog.

Ad Dio 2016.01.15. 12:40:34

@Mészáros Laci:

Nem hiszem hogy a társadalmak rapid megváltoztatásáról beszéltem volna.
Abban én sem hiszek.

A körülményekre viszont lehet hatni relatíve gyorsan, kiiktatva/tompítva a társadalmakat feszítő alapvető dologi problémákat.

Fekete Pestis 2016.01.15. 12:45:04

@padisah:
"egy magas szakértelemre alapozó társadalom szükségképpen rá van utalva az emberek által végzett munkára, és az abból befolyó adóbevételekre, ami közszolgáltatásokra újraosztható"

nem feltétlenül. Az egyedüli kemény korlát az eröforrások ( kaja, fémek,fütöanyag, mifene).
Ha nincs ember aki megtermeli, lesz vállalat, amelyik böven nyereséges. A ny. rendszer összeomlását (és a parasztlázadást) úgy fogják elkerülni, hogy megtalálják a módját az itt-ott "adóoptimalizált" vállalti nyereségek megadóztatására. (Ugye az a gond, ha a vállalat a zsét eldugja a virgin szigeteken, afrikában, kínában, stb ahol az adókulcs alacsony. Viszont ki lehet találni, hogy csak akkor kereskedhet feljett országokban, ha az dóoptimalizációval felhagy. Érdekes dolog lesz az, az már biztos ;) )

Advanced Flight 2016.01.15. 12:45:34

@Mészáros Laci: menekültek (korábban hangoztatott) befogadása ugyanis pont nem azonnali és kézzelfogható haszonnal jár.

Nem a befogadás volt itt a lényeg, hanem a kommunikáció, a szelfizgetés, a nyitottság/tolerancia szenvelgése (mert egyébként biztos vagyok abban, hogy Merkel rögtön autoklávba ment, miután ezeket puszilgatta :-)). Erre buknak a hasonlóan hipokrita nyugatiak, és Merkel nyilván úgy volt vele, ha lesznek is problémák, csak később jönnek elő, ő viszont azonnal nyer a cukimukisággal. Kár, hogy kedvenc tevéi rögtön a küszöbre szartak, még az előszobáig sem jutottak el normálisan XD

"Ez is egy leginkább a posztkommunista országokban megfigyelhető jelenség: aki hibázik, annak le kell mondania"

Érdekes, ha Fidesz van hatalmon, akkor valahogy mindig azt halljuk tőletek, hogy aki hibázik, az a minimum, hogy rögtön lemond, és ha Orbán vagy valamelyik miniszter ezt nem teszi, az csak azért van, mert rohadt posztkomcsi bagázs :P

Ad Dio 2016.01.15. 12:45:51

@padisah:

"Egy "tudásalapú" társadalom abból él, hogy a tagjai magas hozzáadott értékű *munkát* végeznek, van ehhez megfelelő tudásuk, és infrastruktúra ami lehetővé teszi, majd az így előállított termékeket eladják a világ többi részébe, illetve maguk is azt használják. Lehet hogy egy ilyen társadalomban van egy csomó gép is, és arra kell a magas hozzáadott értékű munka hogy ezeket létrehozza, karbantartsa, de az újraosztható gdp-t akkor is az ember fogják megtermelni, ez munka nélkül nem megy."

Ezt gondold át alaposan még 1x.
Ha a sarkításokat elhagyod, kijön amit mondok.

Mészáros Laci 2016.01.15. 12:47:15

@Ad Dio:

"A körülményekre viszont lehet hatni relatíve gyorsan, kiiktatva/tompítva a társadalmakat feszítő alapvető dologi problémákat."

Ebben kételkedem, két fő okból.
1. Amilyen a nép, olyan a vezetője.
2. Ha véletlenül mégis okosabb a vezető, mint a nép, akkor sem pisilhet széllel szemben, mert kirúgják gyorsan.

Utóbbra jó példa Gyurcsány miniszterelnökségének utolsó éve.

Mészáros Laci 2016.01.15. 12:48:18

@Ad Dio:

"Ez egy 30+ éves felfogás, ami munka alapú, zárt gazdaságban gondolkodott. Ma nem így működik Európa. "

Nem is működik :-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.15. 12:49:23

@Balt:

A nyugatifényből kb. egy hónapja még kitiltottak, amiért bírálni merészeltem a bevándorláspárti álláspontjukat. No, most meg már ők is "megvilágosodtak".

Bár gyanítom, inkább csak arról lehet szó, hogy irányt váltottak, mint a szélkakas, ha megfordul a széljárás.

Ad Dio 2016.01.15. 12:54:03

@Mészáros Laci:

A közel-keleti és afrikai társadalmak problémáiról van szó.

A cél természetesen nem az európai életszínvonalra hozás, hanem a nagy migrációs nyomás csökkentése. Ehhez sokszor európai léptékkel nevetséges dolgok kellenek.

Mészáros Laci 2016.01.15. 12:54:42

@Advanced Flight:

"Erre buknak a hasonlóan hipokrita nyugatiak"

Merkel nem arról híres, hogy más nyugati vezetők bátorító megjegyzéseire hajt.

A szelfizgetés szerintem hasonló dolog volt, mint Orbánék kék plakátjai tavaly tavasszal: PR húzás, egy politikai döntés támogatottságát akarták ilyen módon javítani. A plakátkampány nélkül az érzelgősségre fogékony népet könnyen a kerítés ellen lehetett volna hangolni.

"...tőletek..."

Az imént jegyezte meg valaki, hogy milyen üdítő a beszélgetés, ugyanis ez a stílus (a beszélgetőpartner sematikus betolása egy ellenséges táborba) egészen eddig nem jelent meg....

Ad Dio 2016.01.15. 12:55:08

@Mészáros Laci:

Ezt így nem merném állítani.

Működhetne jobban is - ezt igen.

petivagyok innen 2016.01.15. 12:59:09

A cikk közben azon gondolkodtam el, hogy hány Mercédesz gyár is üzemel Szíriában. Mivel a haszon úgyis a tulajdonosoké. Felesleges Németországba vinni a "munkaerőt". Simán dolgoztathatnák őket Szíriában is. vagy valamelyik szomszédos nyugisabb országban.
A betelepített menekültnek hosszútávon semmi haszna sincs, mert egyszer nyugdíjas lesz, vagy megbetegszik, lesznek gyerekei. Ezek mind mind költséget jelentenek az államnak. Pár évig lehet, hogy lenne minimális gazdasági hasznuk. de az egész csak egy gyors időbeli eltolása egy még nagyobb problémának.
Ráadásul ahhoz, hogy jó mesterember, szakmunkás váljon belőlük nagyon sok mindent meg kell tanulniuk. Egy Európában született szakmunkás-jelölt, gyakorlatilag születése óta tanulja azokat a dolgokat, amik miatt jó szaki lehet belőle. Óvodás kortól kezdve tanulja a logikát és a szakmát. Ahhoz, hogy mindezeket elsajátítsa egy jöttment sok sok évre és pénzre van szükség. Már ha egyátalán el akarja sajátítani.
Ne feledjük. Németroszág 2004 és 2014 között bezárta a magyar munkerő előtt a munkaerő piacát. At Unió kelet országai biztosították volna a szakmunkás szükséglet nagy részét. A nyugdíjba menő német szakmunkások nem egyik napról a másikra öregedtek meg ennyire.
Ezek alapján azt kell feltételeznem, hogy semmi következetesség, hosszútávú stratégia nincs a németországi menekültbefogadási politikában.

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:00:41

@Ad Dio:

"A közel-keleti és afrikai társadalmak problémáiról van szó."

Igen - ám ezeknek a társadalmaknak a problémáit az a kultúra hordozza, amelyekben élnek.

"migrációs nyomás csökkentése. Ehhez sokszor európai léptékkel nevetséges dolgok kellenek."

Ezt sajnos kétlem. Nézd meg Szíriát: a 90-es évek óta csökkenő olajtermelés és az ezzel párhuzamosan dinamikus népességnövekedés oda vezetett, hogy már nem lehetett az olajbevételek elosztásával és a meglehetősen agresszív titkosrendőrséggel suba alatt tartani a rég fennálló konfliktusokat (síiták-szunniták-keresztények, az ország területén élő nagyobb és kisebb törzsek, népcsoportok, fundamentalisták-reformisták, stb), az öreg Asszad még ügyesebben manőverezett, de a fia nem túl tehetséges diktátor, össze is roppant a rendszere.

Szokták ezért a nyugati beavatkozást hibáztatni, de egy stabil országot nem lehet külső beavtkozással polgárháborúba sodorni. A polgárháború magja ott volt az országban az elmúlt 60 évben végig.

Érdemes még észrevenni, hogy az "arab tavasz" által káoszba sodort országok mindegyikében hasonló a helyzet...

MEDVE1978 2016.01.15. 13:05:11

A baj az, hogy az érvelés hamis. Elég ránézni a népességi statisztikákra ahhoz, hogy látható legyen (data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL) 2012-ben megfordult a német népességfogyás és azt követően már növekedésről beszélhetünk. Ennek oka elsősorban ugyancsak az eddigi migráció. A tragédia igazából a németeknek az, hogy míg az eddigi migráció inkább minőségi volt (kelet-európaiak jöttek dolgozni, mert Németország jobb életfeltételeket nyújtott), behúztak egy masszív mennyiségi migrációt, talán az egyik lehető legrosszabb minőségű munkaerővel, ami létezik.

Ha az ember Merkel mozgatórugóit nézi, akkor bonyolultabb a helyzet. Sokan emlékezhetnek még a 2015. nyár eleji palesztin kislányos esetre. (Lényeg: Merkelt egy TV műsorban megkérdezte egy palesztin kislány, hogy ugye maradhat Németországban. Mire zavartan azt a választ kapta, hogy ha helyben hagyják a menekültjogi kérelmét, akkor igen, de ha nem, lehet, hogy haza kell majd mennie). A kislány természetesen elbőgte magát élő adásban. Akkor nagy felhördülés volt a német sajtóban, valószínűleg ártott is Merkel népszerűségének. Ettől kezdve szerintem a kancellár asszony stábja figyelte, hogy hol tud hozni ezen az ügyön. Úgy ítélték meg, hogy egy ilyen menekültbarát fellépés plusz szavazókat hozhat a baloldali és zöld pártoktól. Szeptemberben el is jött a lehetőség, amikor Merkel gesztust gyakorolt. A német (és osztrák) társadalom egy része pedig égett a vágytól, hogy magát jó szamaritaniusként mutassa be a világ előtt, szemben ugye a gonosz magyarokkal, ezért kivonult a pályaudvarokra. Az egyébként erősen liberális-baloldali német sajtó pedig a társadalom reakcióját látva médiaoffenzívát kezdett, amiben folyamatosan dicsőítette Merkelt. Persze a dolog nem tartott tovább 1-2 hónapnál (ezt követően a társadalom és a sajtó is egyre kritikusabb lett), de Merkel ezt követően is beleélte magát a szerepbe. Most már annyira beleállt a pozícióba, hogy annak feladása egyenlő lenne a lemondásával. Itt a történet vége: Merkel nem fog sohasem elszánt bevándorlásellenes lépéseket tenni, mert ez a politikai karrierje végével lenne egyenértékű.

A német közvéleménykutatásokból az is látszik, hogy elszámította magát. Míg a német baloldali pártok (SPD, Linke, Grünen) támogatottsága lényegében változatlan, a CDU/CSU jelentősen csökkent, viszont a szélsőjobb (AFD, Pegida) megerősödtek. Külön bonyolítja a helyzetet, hogy Merkelnek külföld felé a kérdésben nincs lényegi alternatívája. Ennek oka, hogy az egyetlen karakterisztikus és jelentős figura rajta kívül a CDU / CSU-ból Horst Seehofer, azonban őt a szavazók többsége nagyon elutasítja.
Az SPD és a teljes baloldal viszont kritikátlanul menekültpárti, tehát ők nem nagyon jelentenek alternatívát. Vezetőszerepbe kerülésük (jelenleg is kormányon vannak koalícióban), akár az EU végét is hozhatná.

Advanced Flight 2016.01.15. 13:05:27

@Mészáros Laci:

Nem a vezetőkre, az istenadta népre gondoltam a hipokrita nyugatiak szófordulat alatt.

Ja, és magadat pozicionáltad a posztkomcsizással; de ha tévedtem, annál jobb, ezek szerint te nem mondasz és gondosz olyanokat, hogy "Orbánmonnyonle" :P

Ad Dio 2016.01.15. 13:06:36

@Mészáros Laci:

Ez messzire vezető vita és ahogy tapasztaltam a téma természete miatt hajlamos hitvita jelleget ölteni.

Én meszemenően azt gondolom, hogy a probléma NEM a kultúrában gyökerezik, hanem a gazdaságban. Mégpedig annak legalapvetőbb részén (víz, nyersanyagok, technológia).

Ezek a népek évezredek óta háborúznak és háborúzni is fognak. NEM ez a migráció primér oka, hanem az alapvető életfeltétételek hiánya - ez okoz olyan kiterjedésű és olyan számoságú háborút, ami a jelen helyzetet eredményezi.

Hogy kívülről mennyire lehet polgárháborút előidézni? Nyilván törésvonal nélkül nem megy. De ha csak az ukrajnai eseményekre gondolunk, azt kell mondjuk, hogy bizony egy meglévő moderált feszültséget a megfelelő módon seperc polgárháborúvá lehet fejleszteni.

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:10:27

@Advanced Flight:

"ezek szerint te nem mondasz és gondosz olyanokat, hogy "Orbánmonnyonle" :P

Nem mondok. Néha felhúzom magam amikor különösen nagy böszmeséget csinál, vagy újabb stadiont kezd építeni, és örömmel látnám, ha valami földhözragadtabb ember venné át a helyét, de a fideszben ez lehetetlen, Orbán ugyanis kiválóan ért a potenciális utódok kinyírásához.

Balt 2016.01.15. 13:10:28

@Mészáros Laci: "2. Ha véletlenül mégis okosabb a vezető, mint a nép, akkor sem pisilhet széllel szemben, mert kirúgják gyorsan.
Utóbbra jó példa Gyurcsány miniszterelnökségének utolsó éve."

De hát őt minden valószínűség szerint az IMF rúgta ki, egyébként szívesen maradt volna még :), bár a premissza is hibás: hogy ti. okosabb lett volna a "népnél". :)

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:11:24

@Balt:

Bajnai kb ugyanazt csinálta, amit Gyurcsán is akart az "elég volt a hazudozásból" beszéde után, csak Gyurcsány mindezt úgy szerette volna, hogy közben a nép még fel is ismeri a zsenialitását és hálából újraválasztja.

Balt 2016.01.15. 13:11:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyelőre épp Kakuk Györggyel, a DK amolyan (migránspárti) "külpolitikusával" vitáznak, egymást fasisztázva. :))

Balt 2016.01.15. 13:14:08

@Mészáros Laci: "A plakátkampány nélkül az érzelgősségre fogékony népet könnyen a kerítés ellen lehetett volna hangolni."

Volt is erre törekvés: az Együtt, a KKP meg a Vastagbőr blog ellenplakát-kampánya pl.

Leylandi 2016.01.15. 13:15:51

@Balt: "pont az Európai Egyesült Áll... Emirátusok :) lebeg a szemük előtt, nem ennek a megtorpedózása"

Az, hogy amerika megcsinálta az arab tavaszt, aminek folytán a migránsválság létrejött, aztán kirobbantotta a volkswagen-botrányt, aminek következtében az amerikai piacon bezuhantak az európaiautó-eladások, hogy sokak szerint az ukrán polgárháborúban jelentős szerepe volt (az orosz határ közelében szeretne befolyásra szert tenni), hogy bár megtalálta a Marson is a vizet, de sehogyse találja az Iszlám Állam állásait, hogy Merkelt épp egy amerikai kormányszócső-lap választotta az év emberének, valahogy abba az irányba mutatnak, hogy ő nagyon nem akarja az európai egyesítést.
Európai Emirátus meg nem lesz, Azok még otthon se tudnak összefogni, nemhogy itt idegenben, legfeljebb csak szétverni mindent.
Én azt gondolom, mi egy csúnya világpolitikai játszma elszenvedői vagyunk, ahol a nagyhatalmak (amerika, orosz) otthonuktól távol, a Közel-Keleten vívják egymással háborúikat, és ebbe belerángatják a naiv Európát is, meg befolyásuk alá vonják az európai vezetők közül, akit csak lehet.

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:18:52

@Ad Dio:

"Én meszemenően azt gondolom, hogy a probléma NEM a kultúrában gyökerezik, hanem a gazdaságban. Mégpedig annak legalapvetőbb részén (víz, nyersanyagok, technológia)."

Én is hajlamos voltam ezt gondolni tavaly őszig, aztán kicsit másfajta írásokat is elolvastam és kicsit színesebbé vált a kép. Nem tudom egy posztban összefoglalni az egészet, de egy apróság. van egy mercedes gyár mekméten és egy másik szinte ugyanolyan brémában. Kétpercenként lejön egy autó erről is, arról is. A brémai gyár mégis termelékenyebb. Ha brémában Hans szerelés közben megkarcol egy ajtót, rögtön int, herr müller, aki jön, az autót kiveszik a sorból, az élet megy tovább. Mekméten kovács kettő béla megkarcol egy ajtót, körbepillant, nem látta senki, gyorsan szerel tovább. a végén persze valamelyik ellenőrzésen kijön a karcolás, de tízszer annyi munka és pénz a javítás.

Való igaz, bárki átlagember meg tudja tanulni, hova kell akasztani, melyik gombot kell megnyomni, mikor kell továbbadni, hogy a végén egy Mercedes guruljon le a szalagról.

A probléma az összes többivel van, amit viszont nem lehet tanfolyamokon elsajátítani, hanem bele kell születni, mert ezen készségek beépülése a személyiségbe kisgyermekkortól a felnőttkorig tart. Mibe "születik bele", és az iskolarendszerben mibe "nő bele" a német gyerek?

Szabálykövetés, pontosság, igényesség és rendszeretet, együttműködés, törvénytisztelet, jogkövetés (nem csak a megtorlástól való félelem hatására), becsületesség, fejlett érzelmi önszabályozás, deferred gratification, előremutató megküzdési stratégiák, alá-fölé rendeltségi viszonyok helyén kezelése, tolerancia, tisztelet, egyenjogúság, empátia, rendezett konfliktuskezelés, önismeret, bizalom, hiányosságok és fogyatékosságok kezelése, segítőkészség (mentorálásra való képesség), jövőorientált időperspektíva, a munka (mint a javak megszerzésének fő eszköze), önbecsülés, türelem, mások emberi méltóságának tisztelete stb.

A modern piacgazdaság viszonyai között EZEK az értékek rendkívül jelentős tőkét és hozamot jelentenek - azon társadalmak számára, amelyek gyerekeiket ebben a szellemben nevelik. A közelkelet népei is értékes kultúrával rendelkeznek, de az általuk hordozott kulturális értékek sajnos nem kompatibilisek a modern, hatékony munkamegosztásra épülő piacgazdasággal és a jóléti társadalommal...

Balt 2016.01.15. 13:20:02

@Mészáros Laci: Szíria elég stabil volt, már legalábbis ahhoz képest, hogy egy <100 éve brit-francia önkénnyel összetákolt "állam". Szerintem nem is roppant volna meg még a környező arab "tavaszok" hatására sem, ha nincs direkt külső beavatkozás. (Lenne egy csomó linkem, máshol már hoztam, de most lusta vagyok megkeresni mindet. Ha érdekel, előkeresem.)

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:20:52

@Balt:

A kutyapártos részét közelről ismerem: az baszta a csőrüket, hogy orbán megint gyűlöletkampányba kezdett. És egész sok vicces ellenplakát született. Persze részleteiben igen, de egészében nem volt igazuk.

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:23:26

@Balt:

"Szerintem nem is roppant volna meg még a környező arab "tavaszok" hatására sem, ha nincs direkt külső beavatkozás."

Dehogynem. Nézd meg, mi volt Egyiptomban, a gazdasági helyzet kb hasonló Szíriához, a gyorsan növekvő népesség rohamosan elszegényedett amikor az olajból már nem jutott elég pénz. Pedig ott még törzsi ellentétek sincsenek, és külső beavatkozás biztosan nem volt, hiszen a rezsim alapvetően USA-barát és még Izraellel is rendezett a viszonyuk. És mégis: az életszínvonal CSÖKKENÉSE abban a kultúrában igen gyorsan robbanáshoz vezet.

Balt 2016.01.15. 13:23:30

@MEDVE1978: "A kislány természetesen elbőgte magát élő adásban."

Ennél már csak ez volt jobb: :))
www.blikk.hu/aktualis/kulfold/izrael-nelkuli-vilagra-vagyik-a-merkel-altal-megrikatott-kislany/zkht3m8

Leylandi 2016.01.15. 13:24:03

@Mészáros Laci: ""te meg konzervatív radikál-balos"
Na, ezt sem tudtam eddig :-)"

Mivel álláspontodban több FIDESZ-nézettel közeli elem van, és a FIDESZ egyértelműen baloldali-populista párt, így ez jött ki. (Most hagyjuk azt, hogy a magyar politikai életben minden párt önérdekből másnak hazudja magát, mint ami. Valójában a FIDESZ konzervatív bal-populista, az MSZP, DK liberáljobbos, az LMP liberálbalos, a JOBBIK meg radikális konzervatív-baloldali.)

Balt 2016.01.15. 13:26:51

@MEDVE1978: Jóindulatúan (és konteómentesen) megközelítve kb. ez lehet a helyzet, csak közben rámegy Európa. :(( A vicc, hogy asszem a görög válság kapcsán még Merkel vizionált európai háborúkat, aztán pont ő maga fogja "importálni".

Leylandi 2016.01.15. 13:29:39

@Mészáros Laci: "az életszínvonal CSÖKKENÉSE abban a kultúrában igen gyorsan robbanáshoz vezet"

Én olvastam itt blogokon olyan nézeteket is, hogy más kultúrákban nemigen működik a liberális demokrácia, csak a diktatúra, vagy az anarchia. Ha az amerikaiak erőszakkal leveszik egy más nép feje fölül a diktátort, akkor átvált anarchiába ahelyett, hogy átvenné a mi demokráciánkat. Márpedig az arab országokban levették a diktátorokat az arab tavasz során. Ha nem tették volna, nem omlottak volna össze, és ez nem az elszegényedésen múlt. Külső hatás volt.
Hát lehet benne valami... A multikulti megbukott, már Merkel is beismerte, hogy jé, hát a különböző népek bizony különbözőek, nem mind olyan, mint mi.

Leylandi 2016.01.15. 13:32:00

@Balt: "Ennél már csak ez volt jobb: :))
http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/izrael-nelkuli-vilagra-vagyik-a-merkel-altal-megrikatott-kislany/zkht3m8"

Te! Nem ezt hívják a fociban "öngól"-nak?:-o Én nemtom, nem vagyok benne járatos.

Balt 2016.01.15. 13:32:30

@Leylandi: Soros és demokrata körei kifejezetten az egységes európai - sőt, világ- - kormányról ábrándoznak és tesznek is érte. Más kérdés, hogy egyelőre bármit tesznek, az ellentétes eredményre jutnak, de sajnos attól tartok, hogy Európát, mint világgazdasági és -hatalmi konkurenciát rég leírták. Sajnos joggal. Tehát emiatt felesleges lenne pénzt-paripát-fegyvert áldozni a megroppantására.

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:35:37

@Leylandi:

Nem tehetek róla, hogy a fidesz éppen ezt vagy azt mondja, sőt, nem is követem a fidesz álláspontjait, meg más pártét sem. Na, a kutyapártot igen, mert soxor viccesek.

Ad Dio 2016.01.15. 13:37:12

@Leylandi:

Én foglalkoztam foobal-lal. Azt kell mondjam, szakmailag stimmel a meglátásod :-D.

Balt 2016.01.15. 13:39:50

@Mészáros Laci: "Nem tudom egy posztban összefoglalni az egészet, de egy apróság. van egy mercedes gyár mekméten és egy másik szinte ugyanolyan brémában."

Lehet, hogy így van (hogy ti. a német termelékenyebb), de ez a példa számomra elképzelhetetlen. Még ha nem is ugyanolyan a magyar szalagmunkás mentalitása, mint a brémainak (ezt sem hinném: anno az NDK-ban dolgozó magyar fiatalok ellen kvázi luddita lázadás tört ki), a technológia, a munkafegyelem, a premizálás, elvárások legalább olyanok szerintem, mint Brémában, ha nem olyanabbak. De igaz lehet ez még a beszállítókra is. Valahol máshol kell keresni a magyarázatot: talán a termékpaletta, vagy mit tudom én - Kecskeméten a MB "olcsó" modelljei készülnek.

Ad Dio 2016.01.15. 13:40:52

@Mészáros Laci:

Elbeszélünk egymás mellett.

Én nem a kultúrák munkamorálját, termelékenységét vagy épp az ezzel kapcsolatos szellemi tőkét hasonlítottam össze. Ebben a kérdésben minden bizonnyal igazad van.

Én azt állítottam, hogy a migrációs krízis hátterében nem a kultúrájuk jellegzetességei állnak, hanem gazdasági okok inkább (ez is az is, de inkább ez utóbbi).

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:41:07

@Leylandi:

"Ha az amerikaiak erőszakkal leveszik egy más nép feje fölül a diktátort, akkor átvált anarchiába"

Így van, az amerikaiak évtizedeken át azt hitték, hogy a diktátort a diktatúra teszi. Sőt, szerintem még mindig azt hiszik. De vegyük észre, hogy az amerikabarát diktátorokat nem szokták leváltani :-) szóval annyira azért mégsem hülyék.

Szíriában pedig a diktátort nem is váltották le.
Stabil rendszert nem lehet kívülről kis impulzusokkal megdönteni.
Szaddam Husszein rendszerét nem döntötte meg az első iraki háború, pedig az elég nagy lökés volt.

Kívülről max rásegíteni lehet a repedező rendszer összeomlására.
És Szíria repedezett már lassan húsz éve (kitermelés csökkenése, gyors népességnövekedés)

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:44:10

@Balt:

Én elhiszem, hogy nehéz ezt elfogadni, ez a konkrét példa inkább csak demonstrálni akarja a különbséget.

Mondhatom általánosabban is: a német munkaerő a világon az egyik legdrágább munkaerő (átlagfizetések).

A német gazdaság a világon az egyik legversenyképesebb gazdaság (óriási áruforgalmi többlet, minden hova el lehet adni a német cuccokat).

A kettő között a kapcsolatot az teremti meg, hogy a német munkaerő nagyon termelékeny.
És ennek a termelékenységnek az egyik alappillére az, amit fentebb felsoroltam.
Másik alappillére a stabil jogrend, kiszámítható igazságszolgáltatás, stabil gazdasági környezet stb.

Dr.Traktor 2016.01.15. 13:44:15

Sokan írtak ide sok okosságot.

Én csak annyit tennék hozzá, hogy teljesen fölösleges Merkel okait kutatni szerintem.
Ez a nő, ha szándékosan, ha nem, egy nemzet elárulója és sírbatevője. Bármilyen szándékok is vezették.
Nagyon sok sírás és jajgatás lesz még a honfitársai körében az ő tettei miatt. De majd elhalkulnak ezek a hangok is amint több lesz a "bevándorló hátterű" polgártárs.

Amit lehetne, tenni, amit KÉNE tenni azt senki nem meri bevállalni, ergó ez a probléma meggoldhatatlan.

Svédország, Hollandia, Franciaország és Nagy-Britannia után Németország is elesett.

Ahogy én most látom a dolgokat, az a pár ország ahol viszonylag homogén a népesség egy dolgot tehet: retkes módon felkészül arra, mikor meg kell védenie a határait (akár nyugatról) értékeit, gazdaságát.

:(

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:45:49

@Balt:

Soros egy szenilis aggastyán. Nem akar ő már semmit, ha akart is, elfelejtette. Csak néha mond valamit és az újságírók megírják, mert Soros nevére még felkapják a nevüket a magyar olvasók, és a kattintásszám hozza a bevételt.

Ad Dio 2016.01.15. 13:47:01

@Dr.Traktor:

Ennyire nem látom sötétnek a jövőt. De az lehetséges, hogy nemsokára versenyelőnnyé válik a zárt határ.

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:47:52

@Ad Dio:

jaha.

ezt nézd meg (már indulnom kell az iskolába):

@Mészáros Laci:

Mészáros Laci 2016.01.15. 13:49:12

@Ad Dio:

(vagy másfél évvel ezelőtt az UNCHR a befizetések elmaradására hivatkozva harmadára csökkentette a szír menekülteket fogadó török, jordán stb táborok finanszírozását)

Balt 2016.01.15. 13:50:29

@Mészáros Laci: Nem gondolnám, hogy a ... "be kell tartanod a törvényeinket" meg a ... "tiszteletben kell tartanod a kultúránkat" olyan nagy gyűlölködés lenne, mint azt pl. Köln megmutatta. De persze nem is a migránsoknak szóltak a plakátok, hanem pl. Szigetvárinak, aki még a plakátkampány kezdetekor ezt el is mondta nevetve a tv-ben, aztán úgy kapott utána, mintha csak grátisz ajánlószelvények lennének. :) Persze ő sem jól mérte fel a helyzetet, mint Angie - ha jóindulatúan közelítünk a kérdéshez. :)

Ad Dio 2016.01.15. 13:53:01

@Mészáros Laci:

Ez azért van, mert eddig ez az ügy senkit nem érdekelt. A segélyszervezetek szent tehenek/csendes őrültek gyülekezőhelye. SENKIT nem érdekel hogy az oda bepöckölt morzsákkal mi lesz. Egy a fontos: lelkiismeret nyugodt.

Ez addig van így, amíg a segélyezés t az altruizmusunk hajtja. A fenntartás feladatát az egoizmsusunk fogja hajtani, vagy semmi. Ez utóbbi hajtóerő pedig nagyságrendekkel hatékonyabb mint rózsaködöt pukizó tesója ;-).

Ha sok az időd, itt van egy sematikus gondolatsor. Sok mindenre nem jó, de az alapokat talán tükrözi. ha nem, énkérekelnézést :-).

preshaz.blog.hu/2015/09/27/ertem_hogy_gondolkodo_ember_de_mi_hajcsa

Balt 2016.01.15. 13:56:31

@Leylandi: De, kb. Csak ez már az Eurosport év végi Watts (bakiparádé) különszámába is beférne. :))

Balt 2016.01.15. 13:58:18

@Mészáros Laci: Voltak, amíg ott volt Mogács. De őt ugye a Fidesz megvette kilóra. :))

Ezt az ellen-plakátkampányt nem is tudtam mire vélni, talán meglátták a piaci rést :) az MSZP agóniája kapcsán.

Balt 2016.01.15. 14:01:39

@Ad Dio: Hogy kulturális vagy gazdasági kérdés-e...? Nem tudom igaz-e, vagy ez is csak egy UL: azt olvastam, az arabban nincs is szó arra, hogy otthon, haza, csak valami olyasminek megfelelő, hogy "hely, ahol élek".

Balt 2016.01.15. 14:06:14

@Mészáros Laci: Akkor lehet, hogy nem személyesen ő, csak a "növendékei". :) Az "eredmények" szempontjából mindegy, az elveket meg végül is ő maga(?) nyilatkozta-írta, vagy legalábbis arccal vállalta.
privatbankar.hu/makro/lehet-szornyulkodni-soros-egymillio-menekult-befogadasat-akarja-evente-285977

Ad Dio 2016.01.15. 14:06:57

@Balt:

Az tény, hogy zömében nem nemzetállami struktúra szerint gondolkoznak. Viszont a nemzetségek, a hagyomány és a vallás szent helyei legalább olyan erősen kötik őket a helyhez ahol élnek, mint bennünket a "hazaszeretet" (ami sokszor nem több mint "a hely ahol az én nyelvemet beszélik").

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.01.15. 14:08:04

Én először szavazatszerzésre is gondoltam. A beáramló emberek imádják őt. Plusz egymillió szavaző "húsz évre" bebetonozhatná hatalmát.
Egyébként a kezdetekkor aggasztóan magas volt a támogatottsága a Wilkommen kultúrájának. És a naivitásnak. Az irgalmasság errefelé nemzeti sport. Ez teszi az országot jó hellyé, uganakkor sebezhetővé is. Itt minden második kutyát spanyol haláltáborokból mentenek meg. Rendőrt hívnak, ha egy kiskacsa nem találja az asnyját. Saját szememmel láttam, ahogy egy girhes galambhoz kihíták az állatmentőket. A naív jóindulat veszélyes mértékeket ölt. Nem gondolom, hogy Merkel asszony önmaga naív lenne, de tanácsadói szerint szavazói nagy része az, ezzel lehet nekik imponálni. Ráadásul gazdagok. Összeszorult szívvel tekintenek az elvadult Afrika irányába, lelkiismeretfurdalát éreznek látva a kontrasztot saját kényelmük és az ottani nyomor között. Egyfajta vezeklsnek, törlesztésnek, humianitárius kötelességnek tekintik, hogy segítsenek az elesetteken. Mert egészen a kölni eseményekig elesettekként tekintettek a bevándorlókra. A kritikus hangokat lenácizták, nécizzák még most is. A menekültellenes töntetéseket simán túlszárnyalják az ellentüntetők. Még most is.

Balt 2016.01.15. 14:09:12

@Dr.Traktor: Tartok tőle, hogy előbb-utóbb mi fogunk könyörögni Schengen felfüggesztéséért...

Balt 2016.01.15. 14:12:13

@Ad Dio: A "hazát" asszem csak én kombináltam bele (kár volt?), maradjunk az "otthon"-nál. (Tehát nem a hazaszeretet c. érzelemre fut ki, inkább az életmódra.) Nem esküdnék meg rá, de mintha Nógráditól hallottam volna amúgy, mikor még általánosan elfogadott szaktekintély volt. :)

Balt 2016.01.15. 14:13:32

@Tompahawk: "A beáramló emberek imádják őt. Plusz egymillió szavaző "húsz évre" bebetonozhatná hatalmát."

Ehhez azért nem ártana szavazati jog is.

Balt 2016.01.15. 14:15:54

@Tompahawk: Igen, így lehet, és én nem tudok elvonatkoztatni Merkel gyermektelenségétől sem. Vajon egészségügyi oka van, vagy csak a jellemző nyugati önzés?

Fekete Pestis 2016.01.15. 14:55:40

"Az irgalmasság errefelé nemzeti sport. Ez teszi az országot jó hellyé, uganakkor sebezhetővé is."

pontosan. Illetve helyesbitek: az emberek egymas iranti bizalma hihetetlenul nagy.
en p.l. fogtam mar az itteni lidl-ben tolvajt. M.o-n le sem szartam volna (helytelenul) itt azonban mindent elkovettem, hogy ne logjon meg. ugyanis a sikeres lopas megoli az egymas iranti bizalmat, es eszaknyugat-europa (skandinavia, benelux, nemetorszag, anglia) is pont olyan hely lesz mint magyarorszag. Magyarul elhetetlen.

Sajnos a jelen helyzetnek az a tanulsaga, hogy az emberi jogok elvezete es az egymas irant bizalommal levo tarsadalmakban valo elet pont olyan, mint a BMW: luxuscikk, amibol sajnos emberek jelentos reszet ki kell zarni. Mert nem tudnak elni vele, es teljesen leerodaljak.

Fekete Pestis 2016.01.15. 14:58:04

@Tompahawk:
egyebkent itt is megall a forgalom (2X lattam: kelet hollandiaban egy egyetemen es Koppenhaga gazdagok altal lakott negyedjenek a foutjan), hogy ha kacsa (DK) ill ha liba (NL) megy at az uton, akkor 6 savnyi auto (DK) illetve egyszerre 2 csuklos busz is (NL) megall. Nem dudal, nem mototboget, hanem szep turelmesen var.

Balt 2016.01.15. 15:10:27

@Mészáros Laci: Asszem ide kapcsolódik; most olvastam Ungváry Rudolfnál (véletlenül, de jó megfigyelés):

"A muszlim menekültek nem az iszlám, hanem az összeomlott iszlám államiság következményei elől menekülnek. Ezt bizonyítja, hogy ahol ezek az államok stabilak, onnan nem is menekülnek."

beszelo.c3.hu/onlinecikk/nehany-meggondolt-gondolat

Mészáros Laci 2016.01.15. 15:48:21

@Balt:

Jó kis írás.

A stabilitás és az összeomlás között vannak fokozatok, Szíriából akkor kezdtek el menekülni (Törökországba), amikor a nyugati országrészeken polgárháborúvá eszkalálódtak az Asszad ellenes tüntetések, az ország keleti felében pedig az iszlám állam kezdett randalírozni.

Az is érdekes, hogy ahogy stabil a rendszer, miért (és meddig) stabil? Nem az a titok nyitja, hogy van bőven olaj és pénz?

A külső destabilizáló tényezők hibáztatását azért tartom meddőnek, mert (például) Egyiptomban, amit írtam, aligha volt külső erő (USA-barát kormány), de ha visszatekerünk húsz évet a naptárban: Jugoszlávia felbomlásához elegendő volt Tito halála. Szarajevó a balkán kulturális központja volt, szerbek, horvátok, és (muzulmán) bosnyákok éltek együtt. Bár 84-ben még olimpiát is rendeztek, de 92-ben már egymást gyilkolták a szarajevóiak.

Mészáros Laci 2016.01.15. 15:51:17

@Tompahawk:

"Az irgalmasság errefelé nemzeti sport. Ez teszi az országot jó hellyé, uganakkor sebezhetővé is"

Ezzel egyet tudok érteni.

A jó vezető pedig ismeri a (saját és országa) határait.
Persze, ahhoz, hogy megismerje, alkalmanként bele kell ütköznie a határba.
Merkel most beleütközött -- de vajon felismeri-e? Vagy tovább feszíti a húrt?

Nagyon arcoskodott tavaly ősszel, lose-lose helyzetbe manőverezte magát.

Leylandi 2016.01.15. 16:37:07

@Tompahawk: "Én először szavazatszerzésre is gondoltam. A beáramló emberek imádják őt. Plusz egymillió szavaző "húsz évre" bebetonozhatná hatalmát."

Még húsz évre? Minek??? A választásokra már 64 éves lesz, dolgozott, idegeskedett eleget! Nem épp sportos kinézetű, nincs már neki 20-30 éve hátra. Ami van, azt egy békés csendes-óceáni szigeten fogja eltölteni, amit hazaárulásért vettek ajándékba az amerikaiak, ő a mandátuma utáni napon felszáll egy magángépre, elől-hátul "Belétek verem a f.szom" feliratú sárga-fekete pólóban (nem így lesz ráírva természetesen, hanem németül), és sose látják többet.

"minden második kutyát spanyol haláltáborokból mentenek meg. Rendőrt hívnak, ha egy kiskacsa nem találja az asnyját. Saját szememmel láttam, ahogy egy girhes galambhoz kihíták az állatmentőket."

Ezek betegek...:-( De olvashattuk, hogy törökök magyar munkavállalókat csicskáztattak, ilyen villanyóra-szekrény-méretű apartmanokban kellett lakniuk, arra nem mozdultak a német hatóságok semmit... persze abból nem lehetett szívszaggató képeket tenni újságokba! Hányadék. Lehet, hogy csak az evolúciót látjuk épp munka közben? A muszlim nép eltakarítja az életképteleneket:-o

"Összeszorult szívvel tekintenek az elvadult Afrika irányába"

Ja. Inkább nem néznek oda. Viszont többet költenek kutyakajára, mint az afrikai éhező gyerekek élelmiszer-adományaira.
Mivé lett ez a valamikor oly nagyszerű nép?:-(

"A menekültellenes töntetéseket simán túlszárnyalják az ellentüntetők. Még most is."

Ezek betegek:-(

Leylandi 2016.01.15. 16:42:11

@Mészáros Laci: "lose-lose helyzetbe manőverezte magát."

Vagy igen, vagy nem.
Vagy most otthon pityereg a sarokban, néha felzokogva hasít a ruháján, hogy "mit tettem ezzel a néppel", vagy épp most mélezték át neki azt a 10 négyzetkilométeres kis polinéziai szigetecske fotóit (a helikopter-leszállóhely még nincs kész, de építés alatt), amit mindezért kapott, és hangosan - na nem felzokog, hanem felröhög.
Szerinted melyik?
Hülye a Mutti, vagy épp ellenkezőleg, és a többiek azok?

Ad Dio 2016.01.15. 18:07:02

@Balt:

Amit a fasiszták mondanak, az _gonosz_. Amikor én mondom ugyanazt, ez nem az, mert én nem vagyok fasiszta.

Nagy kópé ez az Ungváry Rudi bácsi!...

:-DDD

Ennek ellenére mindig öröm ha baloldali megmondóembertől nem az egybites balliberális migráns-mantrát kell hallanom.

Ad Dio 2016.01.15. 18:12:45

@Balt:

Ez mai index termés:

"Szilveszter este a kölni dóm előtti téren kb. ezer észak-afrikai és közel-keleti arab fiatal válogatás nélkül robbantgatott petárdákat, lőtt ki rakétákat a tömegbe. Később egy inkább már csak 50-80 fős csoport egyenként vette körbe a nőket a tömegben. Hozzájuk dörgölőztek, fogdosták őket, volt, akit megcsókoltak, letépték a ruháját, mindezt szidalmazások és lekurvázások kísérték. Sok áldozatnak eközben elvették a táskáját, a mobilját vagy a pénztárcáját.
Eddig 652 feljelentést tettek, ezek közül 331-et szexuális támadás miatt. A sértettek száma 739 (többen közösen tettek feljelentést). A 19 gyanúsított közül 13 észak-afrikai arab, aki illegális bevándorló vagy nemrég az országba érkezett menekült. "

A t. szerző szerint 50-80 fő képes 739 sértettet molesztálni alig egy-két órácska leforgása alatt.

Brávó!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.15. 18:25:23

@Ad Dio:

Ocsmányság, ahogy próbálják egyre jelentéktelenebb színben feltüntetni a dolgot. Ha ez így folytatódik, hamarosan arról cikkezik a független és szabad német sajtó, hogy kielégületlen német nők molesztáltak fiatal arab férfiakat.

Ad Dio 2016.01.15. 18:33:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az egész cikk egy csúf vicc.
Szerencsére mára ott tartunk, hogy kb. döglött kutyát nem érdekel hogy az indexes Joób úr kognitív káoszában mit gondol a dologról vagy mit sem :-).

Leylandi 2016.01.15. 19:14:59

@Ad Dio: "Ez mai index termés:"

Neked is kinyílt a bicska a zsebedben erre a szokottnál is pofátlanabbul migránsmosdató cikkre? Hetente rendelik tőlük, mindig főcikkben jelenik meg, de egyre durvábbak, ahogy a vesztüket érzik.
Szépen összemossa, hogy néhány európai perverz a buszokon dörgölőzik, azzal, hogy a hordába verődött vadak letépték a fehérneműt a német nőkről, akik "minden testnyílásukban ujjakat éreztek". A kettő nyilván ugyanaz, sőt a cikk szerzője el is merengett kissé, milyen jó lenne, ha itt is lenne ilyen. Ő legalábbis felkínálná az ő nyílásait nekik. Mind a kettőt. A dolognak csak annyi a szépséghibája, hogy amazoknál még nem divat a deviancia:-( Dehát ábrándozni szabad...

Ad Dio 2016.01.15. 19:30:54

@Leylandi:

"Neked is kinyílt a bicska a zsebedben erre a szokottnál is pofátlanabbul migránsmosdató cikkre?"

Erre a szintre már rég immúnis vagyok.
Inkább azon gondolkozok, hogy hogy nem világos a szerzőnek is, hogy ez így már nem jó semmire. A fanatikusokon kívül SENKI nem eszi meg ezt a színvonalat.

Leylandi 2016.01.15. 20:17:37

@Ad Dio: "hogy hogy nem világos a szerzőnek is, hogy ez így már nem jó semmire"

Persze, hogy nem, de nem is törődnek vele, megírják a megrendelt karakterszámú cikket, nem törődve azzal, milyen sz.r lett, működik-e majd, vagy inkább ellenkező lesz a hatása. Na ezért tépem folyton a számat, hogy legalább annyi igyekezet legyen a megrendelőkben, h ellenőrizzék, mit firkálnak ezek a bérenceik össze! Mert ez a színvonal csapnivaló, kontraproduktív, nem jó semmire. De nem, nem hajlandóak annyit áldozni, hogy épkézláb, fogalmazni tudó árulók elszegődjenek hozzájuk. Már engem idegesít ez a színvonaltalanság!:-(

DFK 2016.01.15. 21:53:12

@Ad Dio: csak az a baj, hogy ez a mainstream média és a liberálisok álláspontja, ez a pc.

Ad Dio 2016.01.15. 21:57:24

@DFK:

Majd megváltozik ez is.
Egyre nagyobb kockázat kitartani a kudarcra ítélt politika mellett...

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/uj_terv_keszult_lepesrol_lepesre_lebontanak_az_eu-t.608748.html

Fekete Pestis 2016.01.16. 00:59:18

A Trouwnak [holland liberális újság egyébként] van a menekültprobléma megoldására egy tréfás ötlete:

www.trouw.nl/tr/nl/36361/Vluchtelingen/article/detail/4221616/2016/01/09/De-vluchtelingenstroom-stoppen-Zet-de-mitrailleur-erop.dhtml

Érdekes dolog az, hogy emberi jogi körökben a migráncsok jogai fontosabbak, mint az [autochtoon] nöké, L. Svédország. A svéd sajtó egyébként elismeri éppen, hogy a politikai korrektség migráncsügyben sehova sem vezetett:

www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4223691/2016/01/13/Migratie-houdt-Zweden-in-wurggreep.dhtml

Érdekes megfigyelni, hogy a dánok nem gondolkodnak a témáról úgy mint a svédek, ök ugyanis kiraknák aa menekülteket, ill. nem adnának menekültjogot a Németországból jovöknek:

ekstrabladet.dk/nationen/36000-laesere-i-flygtninge-diskussion-afvis-alle-asylsoegere/5902583

Akinek kétségei lennének, hogy
a. a menekültek valójában a jólét miatt jönnek, azoknak itt egy cikk, amelyben ezt pont a menekültek ismerik el:

ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/nordafrikanere-paa-vej-mod-danmark-vi-kommer-for-pengenes-skyld/5908182

b. hogy a menekültek igen sokba kerülnek és megteerhelik a befogadó államokat, azoknak pedig:

www.b.dk/nationalt/en-flygtning-koster-mere-end-31.000-kroner-om-aaret

( Dániában évente 31000 korona ). Ez akkora összeg, hogy bizony az adófizetök is megérzik, mert a migráncsok miatt elmarad az adóreform:

www.politiko.dk/nyheder/s-og-sf-droppet-skattelettelse-maa-betale-for-flygtninge

Hollandiában pedig egy 25 éves szír migráncs az élete végéig 43.000 eurojába kerül a holland államnak, évente pedig 1.800 eurojába:

www.nrc.nl/next/2015/10/15/wat-kost-een-vluchteling-1546629

www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/4163749/2015/10/15/Hoeveel-kost-een-gevluchte-Syrier-eigenlijk-echt.dhtml

Mindezekért pedig nem hála hanem társadalmi feszültségek, követelözés, stb jár az emberbarát nyugatiaknak.

Balt 2016.01.16. 08:09:26

@Ad Dio: Az jó, hogy eleve szabadkozással kezdi: neki talán még van valami lelkiismerete. :) Ezt a fickót még nem jegyeztem, mint kiemelt migrációpárti újságírót ill. propagandistát, de van ott pár: Földes András és Tóth Gergely , kisebb formátumban Nyilas Gergely, de nyilván az egész gárdától elvárás és meg is felelnek neki.

Balt 2016.01.16. 08:13:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Meglepődtem, hogy a hvg-n az elméletileg jobboldali (Simicskista?) Techet Péter állítja (és átvette a komplett baloldali sajtó), hogy nem volt semmiféle elhallgatás, talán csak a ZDF-nél - elvégre ők maguk ismerték be :) -, csak a "Fidesz-média" tálalja így. Azért az önmagában is árnyalja a képet, hogy eleinte néhány, tucatnyi?, aztán egy hét után 100, mára >700 sértettről lehet hallani.

Balt 2016.01.16. 08:16:43

@Leylandi: Na igen. Kb. egyenlőségjelet tesz a (z eddig) két nemi erőszak és a tömött BKV buszon farkat érzékelő név nélküli kolléganő közé.

Balt 2016.01.16. 08:29:07

@DFK: Érezhetően változik valami, csak a legextrémebb szélsőség tart ki "következetesen". Ez pl. a DK blogja (na nem mintha ők nem lennének extrém szélsőség :)) :
nyugatifeny.blog.hu/2016/01/14/latvanyosan_megbukott_a_liberalis_migranspolitika
nyugatifeny.blog.hu/2016/01/15/ime_3_baloldali_aki_egyenesen_beszel_bevandorlougyben_ok_is_fasisztak ?

Balt 2016.01.16. 08:34:20

@Fekete Pestis: "25 éves szír migráncs az élete végéig 43.000 eurojába kerül a holland államnak, évente pedig 1.800 eurojába"

Ez furcsa adat: az évi 1800 meglehetősen kevés, szerintem nálunk is minimum a 2-3x-osa, teljes élethosszra kivetíteni meg pláne fals. De az alapvetéssel egyetértek:

"Mindezekért pedig nem hála hanem társadalmi feszültségek, követelözés, stb jár az emberbarát nyugatiaknak."

Ad Dio 2016.01.16. 09:19:15

@Balt:

A számítás úgy jött ki, hogy az átlag migráns életpályáját vette alapul, amiben egy időben dolgozik, így nettó befizetővé válik. Ennek ellenére az élete alatt befizetett adó és a kapott támogatás egyenlege negatív (ez a -43.000 euro).

Balt 2016.01.16. 09:25:58

@Ad Dio: Akkor elég soká "fordul termőre", mert az évi 1800-ból kiindulva ~24 év alatt jön össze a 43e €. (A hooland cikket nem néztem, de már az 1800 is sántít, ez még itthon is bőven a létminimum alatt van, csirkefarhátra sem elég - pláne, hogy azon még 27% az áfa. :)

Jut eszembe: ez az 5% sertésáfa mekkora egy ravasz rasszista intézkedés! :)))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.17. 11:36:22

Érdekes összehasonlítani az index és az origo híradását ugyanarról az eseményről:

index.hu/belfold/hirek/2016/01/15/verekedes_volt_a_kiskunhalasi_orzott_menekultugyi_kozpontban/

www.origo.hu/itthon/20160116-180-rendor-fekezte-meg-a-kodobalo-migransokat.html
www.origo.hu/itthon/20160115-kovel-dobaltak-rendoroket-menekultek-kiskunhalason.html

Az indexen eldugott, ötsoros kishír, az origón két hosszabb írás videófelvétellel. Azért kommentelni az origón sem lehet. :D

WELCOME REFUGEES!
süti beállítások módosítása