European Phalanx

Trónok harca szoci módra

2017. október 04. - megamovieboy

botka.jpg

Fotó: mszp.hu

 Botka László drámája kiteljesedett. Ezzel az utolsó, a becsületesség szikráját magában hordozó pártemberüket is lemészárolták a szocialisták. Ő is csak egy újabb személy lett, akit a saját pártja tett tönkre és már az is kérdéses, saját városában mennyi esélye lesz ezután? Az esemény kísértetiesen beleillik az eddigiek sorába, azaz az MSZP vezetése 'külsőst' tesz meg miniszterelnök jelöltnek, hogy aztán a támogatását később megvonva tőle saját szakállára tevékenykedhessen.

 Így járt Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc, az utolsó áldozatuk pedig Bajnai Gordon volt. Azért mondom, hogy külsősök, mert egyikük sem volt annyira beágyazva a vezetésbe, hogy irányíthassa őket, így lett belőlük báb a szocik legbelső embereinek kezében. Ezek után józan ember csak arra gondolhatott, a szocikkal együtt soha!

 Kezdjük Botka alap kijelentésével, hogy a DK és a LMP kivételével akar választási együttműködést az ellenzékkel. Ez teljesen józan döntés volt. Az LMP részben a baloldal ellenében határozta meg magát, hiszen ők is beletartoznak az addigi politikába, amivel szemben ők mást képviselnek. A DK pedig egyemberes párt, Gyurcsány nélkül nem létezne. Gyurcsány eddigi tevékenységének fő motivációja az MSZP akadályozása, mintegy bosszúhadjárat az őszödi beszéd kiszivárogtatásáért. Hiszen az a beszéd arról szólt, hogy a párt ugyan mégis adjon neki támogatást, ha már ő egy személyben megnyerte nekik a választást. Erre kapott egy kést a hátába, egyértelműen a saját pártjától. Ezért mondom, hogy Botka a külső tényezőket reálisan mérte fel, viszont a saját pártját mégsem ismerte elég jól. Az elmúlt napokban esett csak le neki a tantusz, hogy a párt felső vezetése nem áll mellette, mikor egy ellene szőtt, napvilágot látott belső mesterkedés ellen sem léptek fel.

 Mi fog következni ezután? A szocialista vezetőség pontosan azt fogja csinálni, amit eddig, azaz keres egy külsőst, most éppen 'független' jelöltet és rá fogja építeni a kampányát és aztán szépen kifarol mögüle. Még a fülemben csengenek Németh Miklós szavai, akit dettó ilyen bábnak hívtak meg külföldről, de eszes ember volt, és két napon belül rájött mire akarják használni, majd rohamléptekkel távozott a reptérre, hogy vissza se jöjjön többet. A riporterek is csak pár feldúlt szót tudtak kihúzni belőle, aminek a lényege, hogy őt valamilyen elképesztő dologra akarták felhasználni. Hogy mire, arra a helyére lépett Medgyessy Péter története adta meg a választ, aki két éven belül került légüres térbe kormányfőként, mivel a törekvéseit a pártja rutinosan gáncsolta el. Majd jött Gyurcsány, hogy őt is kicsinálják, aztán Bajnai, aki ugyan ügyesen lapátolta el egy év alatt a hétéves mocskukat, mégis úgy dobták el, mint koszos zsebkendőt, végül pedig Botka bukása következett. Az MSZP két évtizedes mélyponton van, melynek oka, hogy folyamatosan elárulják saját embereiket és azon kívül semmit nem tesznek, csak vegetálnak, vagy rombolnak. Már a törzsszavazóik sem tudják az okát miért kellene őket választani?

 Ezek után a jó hír, hogy ez a két lábon járó megfúrógépek, avagy 'folyosói terminátorok' vezette politikai erő jövőre ugyan még bekerülhet a Parlamentbe, de az öt év múlva esedékes választásokon már nagyon billegni fog a léc. Sőt, remélhetőleg Botka esete felnyitja a párttagság még valóban a baloldali értékeket képviselő részének szemét, hogy észrevegyék, ebből az őrületből jobb, ha kiszállnak. Ez alapjaiban gyengíthetné meg a pártot, mert ekkor csak a tisztek maradnának, akik zsoldosokkal tudnak csak csatát vívni saját emberek hiányában, ami viszont tetemes költséggel járna. 

 Másik verzió, a Jobbik-MSZP összefogás lenne, de lassan már ahhoz is kevesen vannak a szavazóik, hogy a Jobbiknak érdemes legyen lehajolni értük. Főleg, hogy a belső megosztottság ilyen szintű napvilágra kerülése fél évvel a választások előtt,  a még meglevő 10% biztos szavazót is elbizonytalanítja.

 Még egy kérdés van, vajon Simicska újabb 'Orbán egy geci' akciójának van-e köze Botka elgáncsolásához?

 U.i.: Az ki lett hagyva, ha Gyurcsány el tudja érni régebbi ellenségeinek háttérbe szorítását az MSZP-n belül, akkor lehetséges számára az együttműködés. Igaz ez az együttműködés csak a két párt bekerülését tudja garantálni a következő választáson a jelenlegi mérések alapján, mely a későbbiekben akár vissza is üthet és mindkét csoportosulásra negatívan hathat. Természetesen lehetséges a javulás és még a kisebb pártokat is begyűjthetik maguk mellé a választásra, mint az Együtt, a Párbeszéd és esetleg a Liberálisok. Kérdéses azonban, milyen érdekük fűződik ehhez? Egyet tudok, így megakadályozhatják, hogy a minipártok kiesésével  legközelebb egyetlen pártra koncentrálódjanak a szavazatok és a későbbiekben esetleg egy masszív 8+ százalékos LMP, vagy MoMa legyen az ellenfelük a baloldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr2212927097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása