European Phalanx

A bukás

2017. november 20. - megamovieboy

merkel_gondban.jpg

foto: noz.de

 Merkel asszony mesterterve elbukott. Már több helyen is írták, igaz csak finoman célozgatva, hogy a zöldek és a liberálisok elképzelései nincsenek összhangban, de éppen ez jöhet kapóra a Merkelnek. A terv szerint a koalíciós partnerek 'szélsőséges' elképzelései kioltanák egymást és a kancellár asszony akarata érvényesülhetne a fontosabb kérdésekben.

Máshogyan mondva, a bölcs tyúkanyó irányításával a kiscsibék kiegyeznének egymással és békesség lenne a tyúkólban. Jó elképzelés, de csak akkor működhetne, ha a többséget már az egyik partnerrel is majdnem elérhetné, mert így alkalom esetén a másikra nem is lenne szüksége egy adott kérdésben, a szükséges szavazatokat kívülről meg tudná szerezni. Nézzük miért nem működik ez!

 A pártok által megszerzett helyek:

CDU/CSU nemzeti keresztények 246
SPD szociáldemokraták 153
AfD szélsőjobb 94
FPD nemzeti liberálisok 80
Linke szélsőbal 69
Grüne radikális liberális zöldek 67

  A németek problémája, mert a helyzet nem csak Merkelt érinti, abból fakad, hogy a CDU/CSU úgymond középről akar politizálni, de ehhez nincsen meg a kellő ereje. A 246 általuk szerzett helyen kívül van még 463 másik is a , azaz a 709 helynek csupán a harmadát tudták megszerezni. A baloldal kapott 289 helyet összesen és ez már több, mint a Merkel vezette uniós pártok által szerzett szavazatok. Ezt ellensúlyozza a jobboldali liberálisok és az AfD együttesen 174 helye. Az AfD akkora náci sátánnak lett lefestve a 'független' sajtó által, hogy velük Merkel nem köthet szövetséget. Kisebbségi kormányt sem tud alakítani a liberálisokkal, mert akkor ki lennének szolgáltatva az AfD külső támogatásának és azt a közvélemény szintén nem fogadná el.

 A szociáldemokraták szépen hagyják főni Merkelt a saját levében, mert nem hajlandóak folytatni az eddigi koalíciót. Ez teljesen érthető, mert őket már ki tudná játszani a kormánykoalícióban a kancellár, mert a Linke sem túl szalonképes, tehát az AfD-hez hasonlóan őket sem lehet a koalícióba bevenni, míg a zöldek annyira szélsőségesek, hogy őket meg leginkább kihagynák az egészből, ahogyan eddig is a háttérbe voltak szorítva. Na, de a legfontosabb, Merkel politikai öngyilkossága lenne, ha a baloldallal akarna csak összefogni, mert nem mehet szembe az egyértelműen jobbra tolódott közhangulattal. 

 A baloldal kapott tehát 289 helyet, míg a jobboldal 174-et, de ezt úgy, hogy a CDU/CSU is igyekezett minél jobban jobbra tolódni. A logikus lépés az lenne, ha a jobboldal, azaz az AfD és a liberálisok kötnének koalíciót Merkelékkel, de ezt az AfD démonizálása miatt a szavazók többsége nem támogatná. Enélkül pedig  a jobboldali hangulat nem tud érvényesülni a Bundestagban, viszont ez ellen meg nem lehet kormányozni. Erre mondják patthelyzet. 

 Az a tréfás állítás, hogy a 2018-as Orbán-kormány hamarabb fog felállni, mint a német, most reálisnak látszik. Hacsak nem húznak valami zseniális meglepőt, vagy a szociáldemokratákat nem tudja koalícióba kényszeríteni Merkel, akkor új választások lesznek, ahol Németországnak véglegesen dönteni kell, melyik irányba indul tovább. A mostani tendenciák a jobboldal erősödését mutatják, tehát a legvalószínűbb, a jobboldal további erősödése a törvényhozásban és egy újabb választással már elég erős lehetne egy jobboldali koalícióra. (Ehhez a liberálisok erősödése lenne a legjobb hatással.) Kínos lenne, ha a patthelyzet továbbra is megmaradna. Ez utóbbi nagyjából azt jelentené, hogy egy jó ideig a németek sem beengedni nem tudnak migránsokat, sem pedig kiutasítani, ami pedig semelyik szavazótábornak nem felel meg.

 Új választások esetére a tippem, hogy a baloldal gyengülni fog, míg az AfD szavazói esetleg részben a liberálisokat támogatják és így már bőven meg van a jobboldali többség, amit az AfD erősít kívülről. Persze az is lehetséges, hogy Merkel gyengülését látva a szavazók elfordulnak pártjától, a jobboldali szélsőség ugyan erősödik, de éppen emiatt lesz baloldali vezetésű koalíció. Ez az, ami polgárháborús állapotokat eredményezhet, ha tovább kényszerítik a társadalomra a betelepítéseket.

 Update!

  Tehát szeptember 24 volt a választások napja, ma meg február 9 van és most sikerült megegyezniük a szocdemeknek Merkellel. Olyan sok lehetőségük nem volt már, mert az elmúlt 4 hónapban a tehetetlenségüket látva a támogatottságuk alaposan lecsökkent és 50% alá kerültek, azaz egy újabb választás esetén már nem lett volna többségben a centrum. Ez egyértelműen a társadalom 'radikalizálódását' jelenti, azaz máshonan nézve, egy új választás egyértelműen kijelölné Merkel számára az irányt. Márpedig ez, hogy bárki őt irányítsa, alapvetően ellentétes a habitusával. Itt kell megjegyeznem, hogy egy olyan vezető áll Németország élén, aki öntörvényűen minden lehetőséget elkerül, hogy a társadalom befolyásolhassa a politikáját. El lehet gondolkozni, hogy ez mennyire számít demokratikusanak! Jellemző módon az  'ojropér' liberálisok örülnek a fejleményeknek, igaz ők mindennek örülnek, csak a nemzet akarata gyengüljön, azaz a demokrácia csökkenjen.

 A jó hír, hogy ezzel a lépéssel a szocialisták lehúzták magukat a klotyón. Hiába ad most elő Schultz egy színjátékot, a győzedelmesen beiktatandó első női pártelnök jelölttel a saját pártjának, a szavazók pontosan látják, hogy a semmiért szövetkezett Merkellel és adta fel az ellenzéki szerepet.

 Az, hogy Merkel mit fog tenni, az bizonytalan. Ahogyan három éve sem gondolta senki, hogy többmillió Európán kívüli származású és értékrendű migránst csődít az országba, úgy most is bizonytalan a jövő. Politikailag ideje lenne a népakaratnak engedni és a migrációs kalandorságnak véget vetni! Viszont a sokat tagadott, de nagyon is létező háttérhatalmak ereje sem gyengült. A népességcsökkenés, vagy az elöregedés sem oldódott meg, szükségük lenne a szorgos munkáskezekre. A német multik, akik eddig örömmel várták a migránsokat, még most is munkaerőhiányban szenvednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr6513318357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raven1975 2017.11.20. 12:01:32

Van más lehetőség: FDP-CDU-CSU-AFD koalíció.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.11.21. 00:28:15

@Raven1975: "A logikus lépés az lenne, ha a jobboldal, azaz az AfD és a liberálisok kötnének koalíciót Merkelékkel, de ezt az AfD démonizálása miatt a szavazók többsége nem támogatná."
Az átlagos német polgár abban a hiszemben van, hogy az AfD egy náci párt, értve ezalatt, zsidók kiirtása, harmadik világháború kirobbantása, a diktatúra stb. Ezen elképzelések miatt nincsen támogatottsága a jobboldali koalíciónak.
süti beállítások módosítása