European Phalanx

Luxusmeló a boltokban

2018. február 07. - megamovieboy

nok_a_pult_mogott.jpg

 A közelmúltban robbant a bomba, néhány kereskedelmi lánc 300.000 Ft bruttó fizetést ad az árufeltöltő-pénztáros munkakörű dolgozóinak. Jobban megnézve, ebben már benne vannak a műszakpótlékok, viszont a 8.000 Ft pénzbeni 'kajajegy' és a BKV bérlettámogtás még hozzáadódik, valamint akár még az éves 70.000 Ft egészségügyik kártya is.

Gondolom ez utóbbit leginkább a fogorvosi ellátásra szánják. Persze a nettó kereset csak nagyjából 200.000 Ft és az említett utazási és élelmiszer és gészségügyi támogatás jár hozzá.

 Sokan elborzadtak, hogy ez mekkora horribilisen hatalmas összeg, de természetesen meg van az oka. Egyrészt az ALDI és a LIDL híresen szigorú az alkalmazotakkal szemben, gyakorlatilag biorobotként tevékenykednek megállás nélkül. A többi lánchoz hasonlóan hétvégék zömének lőttek és minden második héten a kellemetlen estébe hajló délutáni műszakban kell dolgoziuk az este kilences zárásig. A terhelést csak átlag feletti fizikummal lehet kibírni, ami mellé még kultúrált viselkedésre és fokozott türelemre is szükség van. Természetesen érettségit is kérnek hozzá. Ez már elég sok feltétel ahhoz, hogy ne legyen könnyű alkalmazottakat találni. Természetesen a fiatalok, főleg az érettségivel és nyelvudással rendelkezők inkább választják a pár év külföldi munkát, ha az megteremti számukra a saját lakást a továbbiakra, tehát eleve kevesebb a jelentkező. Azt még meg kell említeni, napi 6 órás munkakör esetén arányosan kevesebb bér jár, ami nettó 150.000 Ft körüli, plusz a juttatások, ami már egyáltalán nem nagy pénz.

 A többi boltlánc is kénytelen emelni. A Spar 200.000 Ft bruttót kínál, de ez a műszakpótlékokkal együtt már 150.000 Ft nettó és még a közlekedési és étkezési hozzájárulás mellett 13. havi fizetést is kínálnak. Ezzel együtt is mindent összeadva 40.000 forinttal kevesebbet kapnak, igaz a munka elvégzésére idősebbek is alkalmasak, ami azért sokak számára lényeges. Az arányokat tekintve a négyötödét megkapják a diszkontlácok béreihez képest.

 A CBA boltok a tulajdonostól függően próbálják rendezni a fizetéseket, legtöbbször magyaros módon. Ilyen megoldás, mikor a 130.000 Ft nettó mellé még 8.000 + 30.000 Ft étkezési támogatást adnak. A feketepénz sem ment még ki a divatból, leginkább a túlórákat kompenzálják így több helyen.

 A globalista sajtó több cikkben is szörnyűlködött egyes COOP boltok hétköznapi zárvatartásán. Azzal viszont semmi problémájuk nincsen, hogy a globális multiknak nem éri meg, ezért nem is nyitnak boltokat azokon a kis településeken, ahol emiatt a COOP az egyetlen alternatíva a bevásárláshoz. Az nem gond a globalisták számára, hogy a multik a kistelepülésen lakókat magukra hagynák, csak mert nem termelnének elegendő profitot.

 Összességében, folyamatos fizikai - még ha könnyű is - tevékenységet kell végezni, legtöbbször sok szem előtt, figyelmesen, kultúráltan, nem is annyira sok pénzért. Így már érthető miért olyan nehéz embert találni rá.

 Azt azért nem felejtem el megjegyezni, hogy a most pár év alatt 80-90 ezer forintról 130-150 ezerre felfejlesztett fizetéseket eddig is meg tudták volna adni a dolgozóknak. A kereskedők mentalitására jellemző, hogy ebből a béremelésből ők maguk semmilyen profitkiesést nem hajlandók lenyelni. Részben ennek köszönhetőek a döbbenetes áremelkedések.

 A számok azt mondják, ha egy napi egymillió forint forgalmú bolt tíz alkalmazottal működik, akkor a bér emelelése a tulajdonosra egymilliós többletköltséget helyezett, ami legalább 10%-os áremelést jelent, ha  a vevőkre akarja terhelni. Még így is lesz valamennyi veszteség, mert pár hónapig, amíg a vásárlók nem szokták meg a magasabb árakat, addig igyekeznek kevesebbet költeni. Az már más kérdés, hogy a kereskedelmi dolgozók béremelkedése részben a kereskedők asztalán köt ki, hiszen a nagyobbik részét náluk fogják elkölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr2513632854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2018.02.07. 23:06:30

Az eset jól példázza, hogy mivel jár, ha egy szövevényes összefüggésrendszer egyes elemeit jelentősen megbolygatjuk. Na nem mintha sajnálná az ember bárkitől is a fizetését, minden esetre igaz, hogy csak a jelentéktelennek tűnő változások alakítják úgy a piaci környezetet, hogy az valahol valaki másnak ne okozna fájdalmas negatívumokat. Mindezen felül az is elgondolkodtató, hogy vajon tényleg a piaci folyamatok alakítják-e a gazdaságot, ahogyan azt sokan meggyőződésesen vallják, vagy csupán könnyebb ráfogni egy fiktív erőre azokat a társadalmi következményeket, amik puszta léte is megkérdőjelezi a társadalmi alapok erkölcsiségét, úgy mint jövedelem, profit, karrier, vagyoni helyzet.
süti beállítások módosítása