European Phalanx

A magyar választások

2018. február 25. - megamovieboy

parlament1.jpg

 Sokszor olvasni mindkét politikai oldal részéről, hogy az ostoba szavazók miatt tartunk ott, ahol. Természetes ellenválasz erre, hogy a régió többi országa sem tart sokkal előrébb, tehát ha eltekintünk attól, hogy az egész keleti blokk hülyék gyülekezete lenne, akkor az marad, hogy a döntések az adott körülmények között racionálisnak számítottak.

  Az első választás az elmúlt rendszer visszaszorításáról szólt. 

 A szociknak nem osztottak lapot, azaz éppen csak bekerültek a Parlamentbe. A nagy harc a radikális liberálisok - akiket sokan visszasírnak - és a konzervatív demokraták között zajlott. Itt a nyugodt erő kampány nagyon jól rájátszott az SzDSz hisztisebb kampányára, akik ezzel elriasztották a szavazók egy részét. Pedig az akkor önsorsrontásnak gondolt, adósságfelmondás, ami a lengyeleknek zsniálisan bejött, sokat segített volna az országon. Antal kormányzását sokan a nyugati gyarmatosítás, avagy a privatizáció első hulláma miatt katasztrófának tartják, de politikailag helyes volt, mivel még tartani lehetett egy orosz visszarendeződéstől, miközben a csapataik itt voltak az országban. A legelső volt, hogy a Szovjet gyámkodásból végérvényesen kiszabaduljunk.

 Második választás, a szocik visszavágnak.

 Mindenki abban a hitban élt, hogy a demokrácia azt jelenti, hogy munkanélküli segélyből nyaralunk a Balatonnál, ahogyan azt néhány NSZK polgár megtette. Ez a csalódottság és a dolgok szétesésének megtapasztalása felértékelte az 'átkos' rendszer iránti nosztalgiát és hatalomra segítette és sajnos legitimizálta az MSZP-t. De ez még önmagában nem volt elég, megdöbbentő módon, az SZDSZ, mintha pár éve még nem ezek ellen harcolt volna állt melléjük. A nagy vesztes a FIDESZ volt, mely biztos győztesnek látszott a választások előtt két évvel. Ez a kormányzat a Bokros csomagról lett híres, a támogatások megvonása, az extra infláció és az újabb privatizáció jellemezték. A polgárok tényleg szegények voltak, a munkába menők elhordott cipőkben, foszló kabátokban szorongtak a metrón. Ekkor még a kínai ruhák használhatatlan minőségűek voltak, nem volt olcsó ruházkodási lehetőség.

 A Bokros csomag okairól ekkor még nem a szocialisták tehettek. Az olajár bedőlése lehetetlen helyzetbe hozta Oroszországot és a kiszolgálására épülő hazai ipar felvevőpiac hiányában bedőlt. Gyakorlatilag a gazdaságunk negyedére nem volt fizetőképes kereslet. A költségvetési pénzek jelentős része elszállt, jöhetett a fűnyíró módszer, amivel minden támogatást visszafogtak. A lakosság hatalmasat csalódott és jöhetett a friss erő a kormányra.

 A Fidesz elkezdi.

 Egy nagyon óvatos kormányzás következett, melynél a cél a szavazók megtartása és a jobb oldali egyéb pártok meggyengítése állt. Ez tökéletesen sikerült is, az Antal nélküli MDF annyit is ért, a Torgyán féle Kisgazdák pedig tényleg csak az Uborkába voltak jók, mint saját maguk paródiái. A nagy kérdés, hogy miért nem ment tovább a Fidesz? Egyrészt már elkezdődött az osztogatás, sugárzott belőlük a pökhendiség, másrészt a saját hívek aggitációja visszaütött. A boltban, a villamoson, a vallási terekben is ez ment és nagyon fárasztó volt. Így utólág már nevetséges ilyet leírni, de a polgárokban élt egy hit a 'szakértői' kormányról és ezt a szerepet az MSZP nagyon jól tudta hozni, sőt a baloldalon még mindig vannak ennek hívei.

 Jött Medgyessy és az ő 100 napja.

 Eleve gyanús volt, mert ha ekkora osztogatást meg lehet csinálni, akkor a FIDESZ a választások előtt miért nem tette meg? Erre volt a válasz, hogy majd az új struktúra kialakításával ez az összeg megspórolódik. Aztán ezt már nem láttuk meg, mert a D-209 ügynökbotrány hátán Gyurcsány szépen belovagolt a miniszterelnöki székbe, hogy aztán két évig ne csináljon semmit. Vagyis annyit el tudott érni, hogy egy gyönyörű kampányt csinált, amiben aztán minden meg lett ígérve ami csak hihetőnek hangzott. A FIDESZ meg mintha nem is forszírozta volna annyira a dolgot. A választók meg elhitték, hogy az MSZP szakértők a legjobbak a válság kezelésében. Igaz ez részben már az ő saruk volt.

 Gyurcsány végre nekikezd.

 Vagyis csak kezdett volna, ha nem szivárog ki az őszödi beszéd.

  Én magam nem lepődtem meg rajta annyira, mert a szocik, mikor már a kormányzás kommunikációján kellett volna, hogy dolgozzanak, elbújtak egy pártnyaralóban és ott sunnyogtak. Ez már jelezte, baj van. És ha egy pártnál egy simán megnyert választás után van baj, akkor az tényleg nagy baj. Konkrétan az történt, hogy amíg Ferike megnyerte  a választásokat - mert ez történt, Gyurcsány nélkül aligha nyertek volna - addig csendben voltak. De utána, mikor a nekik a gesztenyét kikaparó mögé munkával, támogatással kellett volna beállni, egyszercsak nagyon kelletlenek lettek az elvtársak. Ekkor Gyurcsány elkövette élete második baklövését azután, hogy összeállt a szocikkal, kiállt eléjük és szemtől szemben elmondta a legnagyobb lecseszést, amit ember kapott a világban. Kemény 25 percen keresztül mondta el őket mindennek, elkövetve egy újabb hibát, hogy többesszámban beszélt. Feltételezem, hogy szavait nem fogadták megértéssel, inkább gyűlölet gyűlt bennük, de szólni nem mert senki sem. Ilyenek ezek a szocik, alamuszi nyuszik. Emiatt tartom a legvalószínűbbnek, hogy a beszédet az egyik párttag szivárogtatta ki. Döbbenetes hatása miatt a pártok nem mertek vele mit kezdeni, és hogy elejét vegye a lejárató kampány felépítésének, végül Gyurcsány saját maga juttatta el a sajtónak. Eddig a pontig Gyurcsány saját tévedésének és a szocialista pártfunkcik alatomosságának az áldozata volt. Ha ekkor lemond, feltárja tisztességesen a történteket, akkor szinte tisztán vonulhatott volna vissza. De ő inkább bosszút akart állni elveszejtőin. Még három évig ült a miniszterelnöki székben, a gyeplőt a lovak közé dobva sodorta a leszakadás útjára az országot. Jött a GDP visszaesés és a hitelek felvétele, majd egy évvel az újabb választások előtt, bedobta a törülközőt és inkább egy saját párt grundolásába kezdett, melynek rögtön parlamenti képviselői is lettek, akiket a szocialistáktól nyúlt le. A trágya eltakarítását pedig a külsős Bajnaira bízták, majd mögüle is kihátrált az MSZP.

 A Fidesz visszatér.

 Nem is maradt más választás, a bukott szocik mellett a globalista-liberális oldal is megbukott és már csak a cigányozó, zsidózó Jobbik volt választható. Ezek közül természetes módon az észszerű válasz győzött. Orbán nagyon belekezdett. Vaskézzel állt neki a saját maga által elképzelt rend megteremtéséhez. Az erőforrások átszervezése, a sajtó, az energia, a bankszektor és a kereskedelem hazai kézbe csatornázása sokakat megdöbbentett. Hogy a folyamat ne akadjon meg, a választási törvényhez is hozzányúltak. A célok jelentős részét elérték, a balra és jobbra húzó ellenzék leginkább az egyéni körzetekben bosszulta meg magát, így behúzták a következő ciklust.

 A Fidesz folytatta.

  Miközben ha lassan is, de a megkezdett munka meghozza a gyümölcseit, szörnyű árat kellett fizetni érte. Az adósság legalább nem nőtt, a GDP növekedése viszont normalizálódott. Az egészségügy és az oktatás forrás- és emberhiányos. A munkaerőhiány kezd problémákat okozni, a külföldre áramló munkaerő hiányzik a gazdaságból és ezeken kívül ott van még az elöregedés. Viszont összehozták azt a pillanatot, amikor annyi erőforrás áll a párt renelkezésére, hogy függetlenítik magukat minden külső hatástól. A demokrácia csakis külső befolyásolás nélkül lesz valóban polgári uralom. Mivel a pozitív kampánnyal egyszár már befürödtek, ezért jött kapóra a migránsválság.

 Jön az újabb folytatás?

  "Mi fog következni ezután? A szocialista vezetőség pontosan azt fogja csinálni, amit eddig, azaz keres egy külsőst, most éppen 'független' jelöltet és rá fogja építeni a kampányát és aztán szépen kifarol mögüle." Írtam ezt áprilisban. És nem csalódtam a szoci gépezetben, Karácsony Gergely akadt horogra. A választások kimenetele, hogy az Orbán ellenni ellenérzés össze tudja-e terelni a Jobbik és a baloldal, valamint a globalista-liberális oldalakat. Vagyis ez kellett volna a Fidesz megállításához, mert mára eljutottunk addig, hogy a listán is Fidesz győzelem lehetséges és ekkor már semmilyen fantasztikus összefogás nem segít, hiszen az ellenzék együtt kevesebb, mint az ő  fideszes ellenzőik.

 Én összességében úgy látom, hogy a polgárokhoz eljutott információk, a pártok kommunikációja alapján viszonylag racionális döntést hoztak eddig minden esetben. Egyetlen kiélezett küzdelem volt, a második szocialista kormány megalakulása előtt. Így utólag egyértelműen hibás döntést hoztak a szavazók, de ezt akkor ők nem tudhatták előre. Tehát ezt sem tartom akkora hibának, mert átverték őket. Egy ilyen léptékű hazugságra ami a szocialisták lépései mögött volt, kevés példát tudnék mondani, főleg mivel a saját népüket csapták be. Már ha magukénak érzik a magyarokat. A szavazópolgárok nem gondolhattak ekkora átverésre.

 A legfantasztikusabb forgatókönyv, hogy a Jobbik veszi át azirányítást és a beszerzések elkezdenek Simicskához vándorolni. Ezt sem tartom katasztrófának, amíg a pénzt a megkezdett módon - hiszen együtt kezdte el Orbán és Simicska - itthon, vagy a környékünkön fektetik be és a régiót gyarapítja, vagyis hosszabb távon minket erősít.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr213546321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása