European Phalanx

Főbejárat Budapest

2023. április 20. - megamovieboy

 Mintha már egy régebbi posztban lett volna, hogy mi nem csak Magyarország lakosságáért vagyunk felelősek. A történelmi Magyarország területén ma nagyjából 30 millió ember él. A Kárpát-medence fővárosa Budapest. Persze most van hét másik szomszédos ország, amelyik részben benne van, mégis, mi vagyunk a centrum. Ahogyan a vicc is mondja, ha van egy cipőboltod, de nyílik tőled egy másik jobbra is, meg balra is és mindenfélével csábítják a vevőket, a legegyszerűbb, ha kiírod magadra jó nagy betűkkel, hogy főbejárat. Tehát a mesterséges barátunk segítségével járunk utána, mit is kell ehhez tenni.

 Kezdjük az alapokkal!

 Melyek Budapest előnyei a régió többi nagyvárosához (Bécs, Pozsony, Krakkó, Prága, Bukarest, Belgrád, Milánó) képest?

Budapest számos előnnyel rendelkezik a régió többi nagyvárosához képest:

  1. Földrajzi elhelyezkedés: Budapest a Kárpát-medence közepén fekszik, így kiváló kiindulópont lehet az egész régió felfedezéséhez.

  2. Gazdaság: Budapest gazdasága erős és sokoldalú, számos nagyvállalat és pénzintézet székhelye vagy regionális központja található itt.

  3. Kultúra és turizmus: Budapest a régió egyik legfontosabb kulturális és turisztikai központja, számos világhírű műemlékkel és turisztikai látványossággal.

  4. Oktatás: Budapest egyetemei és felsőoktatási intézményei kiváló minőségű oktatást nyújtanak, és vonzzák a régióból és azon túlról érkező diákokat.

  5. Innováció és startupok: Budapest egyre fontosabb szerepet játszik az innováció és a startupok terén a régióban, egyre több fiatal vállalkozó és innovatív vállalat telepedik le itt.

  6. Infrastruktúra: Budapest jól fejlett infrastruktúrával rendelkezik, magas színvonalú közlekedési hálózatot, repülőteret és egyéb közszolgáltatásokat biztosítva.

  7. Életminőség: Budapest kiváló életminőséget kínál, széles választékot kínálva a kulturális és szabadidős tevékenységek terén, és az életvitel költségei is versenyképesek az európai nagyvárosokhoz képest.

 Lehet, szólni kéne Karácsony Gergelynek ezekről a tényekről, mert az ő nézete szerint Budapest pusztulásra van ítélve és az ő szerepe ebben annyi, hogy mint kapitány, végig a süllyedő hajón marad. Idővel muszáj lesz ezen túllépnünk! 
 Mivel tudna kitűnni Magyarország a környező államok közül, hogyan tehetné ki Budapest jelképesen az itt a "főbejárat" táblát? Mivel jelezhetné, hogy ez a régió országhatárokon túl nyúló központja?

 Magyarország azáltal tudna kitűnni a környező államok közül, hogy Budapestet nem csak a saját országának fővárosaként, hanem a régió fontos központjaként is népszerűsítené. Ehhez szükséges lenne erősíteni a régióban található vállalkozások, kulturális intézmények, turisztikai célpontok, tudományos kutatóintézetek és egyéb fontos szervezetek együttműködését és közös munkáját. Ezenkívül szükséges lenne a régió infrastrukturális fejlesztése, beleértve az utakat, vasutakat, repülőtereket és az internet hálózatokat is.

A főbejárat táblát Budapest jelképesen azon a helyen helyezhetné ki, ahol az országhatárok találkoznak, például azon a határállomáson, ahol a legtöbb turista belép Magyarországra. Ezzel jelezve, hogy Budapest nem csak Magyarország fővárosa, hanem a régió fontos központja is, amelyre érdemes odafigyelni és amely a környező országok számára is fontos partner lehet. A főbejárat tábla lehetne egy modern, elegáns megjelenésű tábla, amely az országok közötti barátság és együttműködés jelképeként is szolgálhat.

 Azon kívül, hogy nem tudja értelmezni a 'jelképes' kifejezést, zseniálisakat mond. Regionális együttműködés a gazdaság, a kultúra, a turizmus és a tudomány területén. Ezt ha a kínaiak csinálnák, akkor a környék nagyobb városaiban lennének Kodály, vagy, más nevű intézetek.  A másik meg az infrastruktúra fejlesztése. Az utak evidens dolog és tényleg ki lehetne találni valamit, hogy felújítás után négy évvel ne legyenek romosak! A vasút fejlesztése folyamatban, a repülőtér átvétele szintén. Már bosszantó volt, hogy csak a szükséges és elhalaszthatatlan fejlesztéseket végezték el nagy sokára, mikor Ferihegy az ország első számú kapuja kell, hogy legyen. Úgy kell kinéznie ott a szolgáltatásoknak, hogy ne kelljen kiírni, hogy főbejárat, hanem aki ott jár, az úgy érezze, hogy az.

 Persze ennyivel nem hagytam békén.

Mi a véleményed arról, hogy ugyan Magyarország területe a harmadára csökkent, a felelőssége és vezető szerepe a Kárpát-medencében ugyanúgy megmaradt?

 Magyarország történelmi és kulturális háttere, valamint földrajzi elhelyezkedése miatt ténylegesen vezető szerepet játszhat a Kárpát-medence régiójában, függetlenül az ország területének méretétől. A magyar nép és kultúra jelentős hatással volt a régió országaira és népeire, és Magyarország ma is számos szoros gazdasági, kulturális és politikai kapcsolatot ápol a régió országaival.

Ugyanakkor az ország területének csökkenése valóban kihívásokat jelenthet a vezető szerep megtartása szempontjából, különösen a határokon átnyúló együttműködések és gazdasági kapcsolatok fejlesztése terén. Azonban a digitalizáció és az informatikai fejlesztések lehetőséget adnak arra, hogy a határokon átnyúló kommunikáció és kapcsolatok erősebbek legyenek, és így Magyarország továbbra is fontos szerepet tölthet be a régióban.

Fontos megjegyezni, hogy a vezető szerep nem feltétlenül azt jelenti, hogy az országnak minden téren az elsőnek kell lennie a régióban. Inkább azt jelenti, hogy az ország aktív szerepet vállal a régióban és hozzájárul a közös célok eléréséhez, mint például a gazdasági növekedés, a biztonság, a kulturális és a tudományos fejlődés.

  Jellemző, hogy szeret rizsázni, de azért az ocsúban is akadhat gyöngyszem. Itt a központi szerepet informatikai hálóval akarja elérni. Szép munka ChatGPT! Ez tényleg egy evidens, de használható, előremutató ötlet. A másik evidens megállapításhoz olyasmi kellene, hogy a környékbeli országok is elkezdhetnének a racionális együttműködés irányába jobban elmozdulni. Ezt ösztönzéssel, meg amerikai stílusú hurráoptimista propagandával lehetne támogatni.

  Itt konkrétan milyen informatikai fejlesztéseket tudnál ajánlani?

Az informatikai fejlesztések terén számos lehetőség van a határokon átnyúló kapcsolatok és együttműködések erősítésére. Néhány példa lehet:

  1. Digitális platformok és alkalmazások: Olyan digitális platformok és alkalmazások kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik az emberek számára a határokon átnyúló kommunikációt, üzleti kapcsolatokat és együttműködést. Például egy olyan digitális üzleti hálózat kialakítása, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára a határokon átnyúló üzleti kapcsolatok építését és erősítését.

  2. E-kereskedelem: Az elektronikus kereskedelem és az online piacterek használata lehetővé teszi a határokon átnyúló üzleti kapcsolatok és kereskedelem fokozását, továbbá az ilyen rendszerek biztonságosabbá és egyszerűbbé teszik az áruk és szolgáltatások határokon átnyúló mozgatását.

  3. Adatvédelem és biztonság: A határokon átnyúló kapcsolatokat védő biztonsági és adatvédelmi mechanizmusok, például a kiberbiztonsági rendszerek, védelmi rendszerek és a digitális adatvédelmi szabályozások erősítése szintén fontos szerepet játszhat a határokon átnyúló együttműködések erősítésében.

  4. Távmunka és digitális oktatás: A távmunka és a digitális oktatás lehetőséget ad arra, hogy az emberek és a vállalkozások a határokon átnyúló együttműködéseket erősítsék, anélkül hogy az utazás és a találkozók szükségesek lennének.

Ezek az informatikai fejlesztések és rendszerek nemcsak a határokon átnyúló kommunikációt és kapcsolatokat erősítik, hanem segíthetnek a határokon átnyúló üzleti kapcsolatok, kereskedelem és gazdasági tevékenység fejlesztésében is.

  Már megint a szokásos evidenciák, de a végére csak jut egy jó meglátás, a távmunka és a digitális oktatás egy nagyon jó eszköz, főleg a határon túli magyarok számára.

Hogyan lehetne ösztönözni együttműködésre a régió országait?

Az együttműködés ösztönzése a régió országai között kihívásokkal járhat, de az alábbiakban néhány lehetséges megoldást mutatok be:

  1. Közös célok meghatározása: Az országoknak közös célokat kell meghatározniuk, amelyek segíthetnek az együttműködés előmozdításában. Ezek lehetnek például gazdasági, környezeti vagy társadalmi kihívások, amelyekkel az országok közösen szembesülnek.

  2. Kommunikáció és információcsere: Az országoknak folyamatosan kommunikálniuk kell egymással, hogy megosszák egymással a legújabb információkat és tapasztalatokat. Ez segíthet a kölcsönös megértésben és az együttműködés javításában.

  3. Közös programok és projektek: Az országoknak közös programokat és projekteket kell kidolgozniuk, amelyek elősegíthetik az együttműködést. Ezek lehetnek például kutatási projektek, közös rendezvények vagy infrastrukturális fejlesztések.

  4. Egységes jogi környezet: Az országoknak össze kell hangolniuk jogi környezetüket, hogy elősegítsék az üzleti tevékenységeket és az együttműködést. Egységes szabályozás segíthet a határokon átnyúló üzleti tevékenységek előmozdításában és az adózás terén is.

  5. Személyes találkozók: Az országok vezetőinek és döntéshozóinak személyes találkozói is fontosak lehetnek az együttműködés előmozdításában. Ez lehetővé teszi a kapcsolatok erősítését és a közös célok kidolgozását.

Ezen módszerek kombinációja segíthet az együttműködés előmozdításában a régió országai között. Az együttműködés erősítése nem csak gazdasági előnyöket hozhat, hanem hozzájárulhat a politikai stabilitáshoz és a béke megőrzéséhez is a régióban.

  Ez mind ésszerű válasz. De azért a kisördög nem nyugszik. 

Hogyan lehetne ebben a vezető szerepet Magyarországnak megszereznie?

Magyarország vezető szerepének megszerzése érdekében több területen is fejlesztéseket kellene végrehajtania:

  1. Gazdasági együttműködés: Magyarországnak lehetősége van arra, hogy erős gazdasági kapcsolatokat alakítson ki a régió többi országával. Ez azt jelenti, hogy elő kell segíteni a határokon átnyúló befektetéseket és kereskedelmet, valamint ösztönözni kell a közös gazdaságfejlesztést.

  2. Oktatás és tudomány: Az oktatás és tudomány területén való együttműködés kulcsfontosságú lehet a régió országai közötti kapcsolatok megerősítésében. Magyarország számos elismert egyetemmel és kutatóintézettel rendelkezik, és lehetősége van arra, hogy ezeket felhasználja az együttműködés előmozdítására, például a diák- és oktatócserék révén.

  3. Kulturális kapcsolatok: A kulturális kapcsolatok elősegítése szintén fontos lehet a régió országai közötti kapcsolatok erősítésében. Magyarországnak erős kulturális öröksége van, amely lehetővé teszi számára, hogy elősegítse az együttműködést a régió más országaival, például közös kulturális programok és fesztiválok szervezésével.

  4. Innováció és digitalizáció: Az innováció és a digitalizáció lehetőséget ad a hatékonyabb együttműködésre és kommunikációra a régió országai között. Magyarország fejleszthetne innovatív digitális megoldásokat, például közös platformokat vagy alkalmazásokat a határokon átnyúló együttműködés előmozdítására.

Ezen túlmenően Magyarországnak fontos lenne, hogy proaktívan lépjen fel a régióban és elősegítse az együttműködést az érintett országokkal. Ez magában foglalhatja a rendezvények, találkozók és konferenciák szervezését, a régió együttműködésére vonatkozó javaslatok kidolgozását és az érintett országokkal való rendszeres kommunikációt.

 A végén megint ott a kulcs, hogy a vezető szerephez nekünk kell aktívan fellépnünk. Nekünk kell a témákat felvetni, a szervezést elvégezni, mert ezzel tudunk befolyást szerezni, sőt diktálni. Mondjuk valami ilyesmit már Napoleon is mondott annak idején, igaz az a háborúra vonatkozott.

Mára ennyi a mesterséges intelligenciából. Nem lettem öngyilkos és még az atomháború sem tört ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr7218106336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.04.25. 04:21:10

"A végén megint ott a kulcs, hogy...."

Ott a kulcs, hogy a gép nem ember, és az ember bármit fel tud emelni, vagy tönkre tud tenni.
süti beállítások módosítása