European Phalanx

Budapest Babilon

2023. április 26. - megamovieboy

babylon.png

 Ez a terv már volt említve, de azért nekiestem újra egy kis segítséggel... Tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen tervre Lázár János piros nagybetűkkel írná rá háromszor is, hogy "Nem, nem, soha!" Álmodozni még mindig ingyen van és a gazdaságvédelmi hatóság sem fog érte bilincsbe verve elhurcolni. 

 Az alapötlet, hogy legalább éjjelre meg kellene szabadítani a belvárost a bulituristáktól. Ehhez a külvárosban kell őket letárolni, szabad játszóteret biztosítva számukra az éjszakai csujogatáshoz. Utólagosan beszúrom, hogy aki nem látta még a belvárost éjjel, hogy többen vannak a turisták, mint nappal, az el sem tudja képzelni, mi folyik ott olyankor. Ez a terület lenne Babilon.

A város, ahol a világ népei összetalálkoznak és -elvileg- hozzák a maguk kultúráját. Ezt azért nem bíznánk rájuk, hanem Babilon egyfajta Világ Kulturális Kereskedelmi Központja lenne. Elvileg még egy ilyen helyszín, ahol majd a lejjebb felsoroltak együtt lennének nem létezik. Csúnyán mondva, ez a Görög-falu kiterjesztése lenne az egész világra és nem csak egy bazár, hanem egy olyan sokszínű, mégis könnyen fogyasztható kulturális helyszín, amihez képest New York, vagy Tokió kínálata is csak egy kis szelet lenne. Elsőre vad túlzásnak látszik a dolog, de ha a megszokott kultúrákon túli helyekről is van kínálat, akkor sokszorosára tágul a világ. Mert mi van akkor, ha az étel kínálat nem csak a hamburger-pizza-szusi háromszögben és környékén (kínai, mexikói, thai, vietnami) van, hanem természetesen a magyaron kívül a szláv, balkáni, kaukázusi, vagy akár etióp, maláj, venezuelai, líbiai, jamaikai ételek is lennének? Az ital kínálat is hasonlóan sokrétű lenne. Ez fontosabb, mint elsőre látszik, mert a turisták saját készítésű filmjeinek legalább a negyede a megkóstolt ételekről, italokról szólnak. 

 Lenne persze más is:

  • Táncelőadások, táncház
  • Világ zenéi színpad
  • Világ artistái cirkuszi előadások
  • Népi sportok bemutatója, kipróbálása
  • Népek játékai bemutató, 'játszóház'
  • Hagyományőrző kézműves műhelyek
  • Kézműves áruk piaca: népviseletek, használati és dísztárgyak
  • Katonai hagyományőrzők bemutatói
  • Harcművészeti bemutatók, próba edzés
  • Nyelvi oktatóközpont, ami jól hangzik, biztosan ki lehetne belőle hozni valami érdekeset is
  • Vallások bemutatói, történeti kiállítás
  • Népek mondái, előadások, filmvetítések
  • A világ különböző ünnepeiben való részvétel (Divali, St. Patrik nap, Sakura fesztivál stb)

 Ezeket sikerült kisajtolni a ChatGPT-ből, pontosabban, jó ha a fele az ő ötlete. Viszont még mondott olyat is, hogy világkönyvtár, ez legalább olyan érdekes ötlet, mint a nyelvi oktatóközpont, ami szintén tőle származik. 

 Azért a valódi Babilon a bűnös város érzéshez a drogok, a szerencsejátékok és a prostitúció is hozzátartozna, de ezekben nem kell előre gondolkodni, jönnek majd maguktól.

 Hogy még színesebb legyen a kavalkád, a városnak ki lehetne találni egy sajátos arculatot, stílust. Alapvető, hogy magyar jelleg legyen, de lehet akár jövőbemutató is. A mai trendeknek megfelelően az épületek fenntartható anyagokból épülnének, környezettudatos energiaellátássál, modern kinézettel, de egyedi dizájnnal. Egyedi biometrikus azonosító is elkellene, ha egy lezárt területről van szó, ezek megkönnyítenék a rend fenntartását ás gátolnák a bűnözést. A területen belüli közlekedéshez használatos eszközök is lehetnének egyedi kinézetűek

 A város lényege, hogy élő legyen, ne egy halott skanzen, hanem az előszőr betérő vendégnek leessen az álla, annyi minden újdonságot lásson. A programokba minél inkább be legyenek vonva, amibe meg fizikailag nem lehet, abba virtuálisan, képernyőkkel, vagy VR szemüveggel. 

 Persze a felsoroltak csak kiegészítői azoknak a helyszíneknek, amiket amúgyis felkeresnek éjjelente szórakozásra, de ezeknek is mindenhol lehet kulturális színezetet adni. Ugyanígy a szállások is lehetnek bajor parasztház belsőtől kezdve, a japán kapszulahotelig bezárólag, vagy valami egészen új futurisztikusat is ki lehet találni.

 Budapesti helyszínnek Józsefváros, Ferencváros, Angyalföld, Újpest jutott az eszébe, nekem inkább Csepel. Magyarországi helyszínnek Balaton-felvidék és Eger lett ajánlva. Pedig direkt kértem, ne legyen túl telített hely!

 Viszont ami a legfontosabb, hogy ilyen hely a világon nincsen több. Talán a Disney Epcot park hasonlít a leginkább, vagy a dubai Global Village és a londoni Camden Market. De egyikben sincsenek meg a felsoroltak közül mind. Jó kérdés, anyagilag mennyire lenne rendben? Ha csak kicsiben kezdenénk és első lépésben a bulituristákat parkolnánk le a városközponttól távolabb és adnánk nekik lehetőséget ott helyben éjjeli tombolásra. Ez már sokat javítana és az összes többi elem erre épülne rá fokozatosan. Persze egy előzetes terv sokat segítene, hogy értelmes irányába történjenek a fejlesztések. Elsőként az ellátás, kiszolgálás fokozatosan szélesítve a kínálatot, majd jönnének a kulturális kiegészítők. 

 Bár tényleg vad ötletnek tűnik, azért már léteznek hasonló létesítmények és mégiscsak jobb egy ilyen látványossággal idevonzani a turistákat, mint felhúzni a világ (ideig-óráig) legmagasabb tornyát, vagy egy négyszáz méteres kockát építeni a sivatagban esetleg egy 180 km-es fal várost. És egy ilyen nevezetességnek reklám nélkül is menne a híre, mint az ausztriai szafarinak annak idején. 

  És ha kifejezetten a bulituristákat szeretnénk kicsábítani a belvárosból, nekik hogyan ajánlanád?

Íme egy ajánló szöveg a bulituristáknak:

Ha igazi bulit keresel, ne keresd tovább! Lépj be a világ legnagyobb "party city"-jébe, a Babilonba! Ez a hely az egész világon egyedülálló, itt találod az összes kultúra legjobb és legizgalmasabb szórakozási lehetőségeit egy helyen. Akár egy hagyományos olasz bárt keresel, ahol finom borokat és pizzákat szolgálnak fel, vagy egy szórakozóhelyet, ahol a világ legjobb DJ-i játszanak, itt mindent megtalálsz! Táncolj a salsa ütemére Kubából, próbáld ki a japán karaoke-t, vagy éld át az indiai Bollywood táncok varázsát! Az éjszaka folyamán a világ legfinomabb ételeivel és italaival kényeztetjük vendégeinket, így a bulizás mellett a gasztronómiai élmények sem maradnak el. Gyere és tapasztald meg az éjszaka varázsát a Babilonban!

 És idősebbeknek, esetleg a bulituristák szüleinek is tudnád ajánlani?

Természetesen, szívesen ajánlok programokat az idősebb korosztálynak is!

  • A gasztronómia szerelmeseinek érdemes kipróbálni a Babilon világpiacát, ahol az egzotikus ételek és italok mellett a magyar konyha is képviselteti magát. A helyszínen több étterem és bár is található, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

  • Azoknak, akik szeretnének kikapcsolódni és feltöltődni, ajánlom a wellness- és szépségápolási szolgáltatásokat, amelyek a legmagasabb színvonalon állnak rendelkezésre.

  • Az érdeklődők a kultúráért és történelemért érdemes meglátogatni a Babilon Múzeumot, ahol a világ különböző népei és kultúrái kerülnek bemutatásra. Emellett különféle kiállítások és interaktív programok is várják a látogatókat.

  • A sport és aktív kikapcsolódás kedvelőinek ajánlom az extrém sportokat és kalandparkot, ahol a legmodernebb eszközökkel és biztonsági felszerelésekkel lehet kipróbálni a különféle kihívásokat.

  • Az esti programokra készülőknek pedig a Babilon szórakoztató negyede kínál számos lehetőséget, ahol a világ különböző tájairól származó zenék és táncok teszik felejthetetlenné az éjszakákat.

 

 A ChatGPT egy elképesztően nagy szélhámos, ezért tud hihetően kamuzni. Itt is van pár túlzás, de valahogyan el kell adni a portékát, nem igaz? Meg aztán, ahogyan a költő mondta, jobb ha ma a ChatGPT túloz, mint holnap egy véreb. 

Végül a leonardo.ai-t is ráeresztettem a témára:

babilon1.jpg

babilon2.jpg

babilon3.jpg

babilon4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr117890999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.04.27. 14:22:38

Olvasom, olvasom a cikkedet és ismét bevillant az, hogy a Moby Dick zenekarhoz képest Nostradamus gyenge kezdő (Elég csak a komplett 'Kegyetlen Évek' című albumra gondolni, aki nem szereti a zenét, az csak olvassa el a dalszövegeket és nézze meg a dátumot (1991!))

Szóval Moby Dick és a Babilon című szám a Fejfa helyett című albumról.
www.youtube.com/watch?v=4JUkRYPwnXc

Magyarán, mindaz amit felvázoltál és jajjdejó, jujjdeklassz, jujjdejujjde..., nos az ide vezetne.

Persze aki elmélyed ebben az albumban és a jelenkort megnézi..., csak pislog..
Mindjárt kezdésnek a Fejfa Helyett című számot és azt aminek az első lépései ott zajlanak a népi hohóliában.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.04.28. 08:29:57

@gigabursch: Ami vicces, az M.I. fel is sorolta hol vannak Babilonok: Florida, Dubai, London. Annyit lehet ezzel kezdeni, hogy egy elzárt, ellenőrzött területre beszorítani, ahova mindenki a maga felelősségére megy be. Akiknek ez kell, azok ne a többiek kárára tegyék!
süti beállítások módosítása