European Phalanx

A szocialisták alkonya

2018. augusztus 04. - megamovieboy

mszp_logo.png

 Ez a bejegyzés az MSZP felemelkedését és lassú kimúlását veszi górcső alá.

 A rendszerváltás meghozta a szocializmus állampártjának szakadását. Többségük az addig Kádár és Grósz hűséges kiszolgálóiból egyszeriben az európai demokratizmus híveivé váltak. Nevükből gyorsan kipaterolták a munkás szót és mivel a szociáldemokrata jelző már foglalt volt, maradtak simán szocialisták. A keményvonalasok egy ideig még a régi nevüket használták, majd ők is nyitottak Európa felé és ravaszul a Munkáspárt nevet vették fel.

 Olyan nagy kereslet a társadalom részéről egyik felé sem volt, de valamiféle csoda folytán, 5% alatti eredménnyel az MSZP bejutott a Parlamentbe. A többség erre gyorsan 5% felé emelte a bejutási küszöböt, de már késő volt, a hiba megtörtént. Miközben Antall József úgy próbált meg demokratikus, nyugati irányt adni az országnak, hogy a Vörös Hadsereg még itt állomásozott, addig a régi nomenlatúra kihasználta a gazdaságilag zavaros időket és szépen újraépítette magát, élükön a viszonylag népszerű volt külügyminiszterrel Horn Gyulával.

 A következő választás nagy vesztese a félidőben toronymagasan esélyes Fidesz lett, mert az Antall halálával a gyengeségeit megmutató MDF nem volt ellenfele a stabilitást szóban ügyesen képviselő szocialistáknak. A demokrácia iránti optimista várakozás, az ezeknél még a régiek is jobbak jellegű csalódásba fordult, a Fidesz meg éppencsak bejutott.

 Ezek után jött az olajár zuhanás, ami az addigra FÁK néven futó államok gazdaságát is magával rántotta, hogy aztán a nekik termelő magyar ipar negyede is bedőljön. A hazai termelés jórésze a volt Szovjet piacra ment volna, de amazok nem tudtak érte fizetni, viszont nyugaton sem tudtunk eladni. Magyarország gazdasága megrendült. Ez most egy fontos dolog, hogy nem a szocialisták hibájából. Feltehetőleg már akkor is kádergondokkal küzdő szocik, Horn Gyula vezetésével megtalálták az embert, aki a gazdaság rendbetételét magára vállalta. Az azóta hírhedté vált Bokros-csomag, az állami kiadások fűnyíró elv szeinti visszavágását és elképesztő mértékű inflációt hozott, de hitelfelvételek nélkül sikerült megúsznunk a kemény időket. (Ekkor még nem volt olcsó ázsiai import sem, a ruházkodás a nem túl olcsón nagyon rosszat elve szerint zajlott, de még egy szerszámgép is horribilis összegekbe került a fizetésekhez képest.)

 Nem csoda, hogy a többség meggyűlölte őket és eljött a Fidesz ideje, az akkor már jó szélben is gyengülő MDF és a fura szerzet Torgyános Kisgazdákkal. Ez a felállás egy újabb Fidesz kormány képét vetítette előre. Igaz, a Fidesz minden eredményére rá tudták sütni, hogy Bokros eredményeit élik fel. De akkor jött egy hatalmas igéretcunami a szocialisták részéről és a hátrébb helyezkedett Horn helyett, egy másik régebbi ismert politikust, aki a rendszerváltás után addig nem sok vizet zavart, Medgyessy Pétert vették elő. A Fidesznek kevés esélye volt a médiaellenszélben, de a nem túl sikeres első forduló után, hatalmas kampánnyal majdnem megfordították a választást az elkényelmesedett szocialistákkal szemben.

 Az ekkor kezdett osztogatás példanélküli a köztársaság történetében, azóta sem történt ilyen. A terv az lehetett, hogy ezzel megnyerik a tömegek bizalmát, szerkezeti reformokat hajtanak végre, aminek a nyereségéből fedezni tudják az előidézett hiányt. Mondhatni sajnos, egy év után kezdett világossá válni, hogy ezt a munkát az MSZP nem tudja, vagy nem akarja elvégezni. Emiatt a miniszterelnök iránti bizalom elfogyott és csak a tehetetlenség tartotta a helyén még egy évig, hogy egy másik külsős, azaz a pártvezetésbe nem túl beágyazott Gyurcsány Ferenc kapjon lehetőséget.(Mondjuk a D-209 botrány sem javított sokat Medgyessyn)

Gyurcsánynak a sok, általa előadott handabanda után, rá kellett ébrednie, hogy két évvel a választáso előtt már szó sem lehet nagyléptékű átalakításokról és hogy az energiákat a következő választás megnyerésére kell fordítania. Miközben az ország sodródott, egy olyan kampány futott két éven keresztül, mely az erős, szakértő, dinamikus kormány képét tudta tökéletesen előadni. (A pártatlan liberális sajtó végig készségesen vett részt ebben a hatalmas átverésben.)

 A Fidesz elképesztő taktikával belátta, hogy még nem jött el az idejük, hagyniuk kell a szocialistákat az általuk létrehozott kupacot eltakarítaniuk. Nem költöttek feleslegesen sokat a választásra, szinte kívülről nézték az eseményeket, amiben azonban olyan elképzelhetetlen dolog is benne volt, mint Gyurcsány tévé vita győzelme Orbánnal szemben.

 A szocialisták, azaz inkább Gyurcsány győzelme után jött a következő dráma a nem túl öreg demokráciánkban Antal József halála után, mégpedig Az Őszödi Beszéd kiszivárgása. Ez alapvetően pecsételte meg az MSZP támogatottságát, sőt legitimációját. Az ezt követő három év a magyar demokrácia legsötétebb korszaka volt. Az ország céltalanul sodródott a külföldi tőkének kiszolgáltatva. A pénzszórás egyre inkább megbosszulta magát, a gazdaság addigra már lemaradt a régióhoz képest és a gazdasági válság a már meggyengült országot érte. Ezt nemes egyszerűséggel az IMF-től felvett hatalmas kölcsönökkel pótolták ki.

 Gyurcsány végre megszülte saját pártját és lemondott, így a szocialistáknak újabb miniszterelnök után kellett nézniük. Szokás szerint a rendrakást nem vállalta fel senki, így jött a képbe Bajnai Gordon, aki felkészültségét a következő évben az ország javára fordította és hét év dúlását egy év alatt eltakarította. Sajnos a "libás" botránnyal, amiben gyakorlatilag nem volt vétkes, mert a bűnös menedzsmentnek nem volt tagja, sikerült nagymértékben lejáratni. Az MSZP meg ostoba módon elfordult tőle egy Mesterházy kedvéért.

 Most az MSZP két részre osztható. A gyurcsanyista DK-ra és az MSZP-re, amelyik az országra ráengedte Gyurcsányt. Egyik sem jó, de szokás szerint a sunyik kissé jobban jártak eddig. Legalábbis minden józan ész ellenében még háromszor szavazták be ezt a bagázst a törvényhozásba. A jó hír, hogy a szavazóbázisuk lassan végképp kiöregszik és már csak egy napilappal rendelkeznek. Persze a Fidesz lejáratásában elsőrendű liberális médiumok azért még szépen megtámogatják őket ezentúl is. Ebben a pillanatban kész csoda lenne, ha mindkét baloldali párt bejutna.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr8214160799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása