European Phalanx

A háború, a lejtős pálya, no meg a Maki

2022. április 10. - megamovieboy

  Most aztán mindenki előkerült megmagyarázni az eredményt baloldalról. Amikor azt hittük, hogy Jakab Péter bicskanyitogató, vádaskodó, hárító performansza után nincs lejjebb, előkerült "Mekkora az MDF? Herényi" Károly is, aki nyilván a magyar politikusoknak fenntartott panoptikumból kerülhetett elő. A mondanivalóját külön felesleges ekézni, inkább az összeset egyben, a fő csapásirányokat megtartva.

  A legelemibb politikai dolog, ha háború van a szomszédban és a lakosság ki akar maradni belőle, akkor a kormányzatnak a legkönnyebb a békével kampányolnia. A Fidesz tökéletesen hozta ezt, sőt kifejezetten erre ment rá az utolsó hetekben, minden mást sutba vágva. Erre az ellenzék válaszában még Márki-Zay ostobenkó félmondata volt a kevesebb rossz, mert ugyan ez azt jelentette, hogy lemondunk a szabad döntésünkről és leginkább Amerika kezébe adjuk, nyilván ők jobban tudják mi jó nekünk, de a kampánystáb még ezt is tudta fokozni. A Putyin vagy Európa plakát akkora telitalálat volt, hogy el lehetett gondolkozni, ki a nagyobb felelős a háborúért, de még inkább fontosabb volt, hogy Európa és az oroszok közötti ellentétnek mutatja be az Ukrajnai eseményeket. Ami nagyjából stimmel is, hiszen hadban levő országot fegyverekkel támogatni és a másik fél ellen pedig totális gazdasági háborút indítani nagyon közel áll a hadba lépéshez. Tehát az ellenzék kampánya inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU szolgai követése a háborúhoz visz közelebb. Ezzel alátámasztották a Fidesz Béke, biztonság kampányát.

 A lejt a pálya szlogen mantraként szerepel az ellenzék panaszlistáján. A fiataloktól még megértem, de az idősebbeknek emlékezniük kéne, hogyan is kezdődött ez a történet. 2002-ben az elfogult közszolgálati tévére célozva Orbán szükségét fejezte ki, hogy legyen agy jobboldali közszolgálati televízió is, amire Medgyessy Péter megjegyezte, "akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának egyet". Eközben a két országos kereskedelmi csatorna is erősen balliberális volt. Az RTL KLub műsorán évek óta futott a kifejezetten a Fideszt támadó Heti Hetes. Ez volt az a fordulópont, ami után a Fidesz elkezdte komolyan venni a médiaterjeszkedést, Itt jegyezzük meg, az első Orbán kormány döntően baloldali médiauralom alatt került hatalomra. Ilyen az élet, a baloldal, mely az első választásokon 4.4%-kal csúszott be a Parlamentbe, a következőt nagy fölénnyel nyerte meg, de az orosz piac beomlása a magyar gazdaság negyedét is a sírba rántotta és jöhetett a hírhedt Bokros-csomag, ami után biztos volt a jobboldali győzelem. Majd az utánuk jövő nyolc éves újabb baloldali kormányzás élesen negatív kontrasztot mutatott az előtte regnáló Orbánéval, így evidens volt az első kétharmados Fidesz győzelem.  A baloldaliak által most felhozott pályalejtés hosszú évek munkájával lett ilyen, fordult a jobboldalnak kedvezőre a rendszerváltás óta addig jellemző baloldali médiafölényt átbillentve. Persze az interneten még mindig a baloldal vezet és ez később egyre jobban számítani fog, nem véletlenül erősített be ott is a Fidesz. Mivel a magyar választók látták, milyen baloldali médiafölény ellenére tudott nyerni Orbán kétszer is és nem sírt az egyenlőtlen állapotok miatt senki, ezért ezen szabályokat észben tartva, logikus módon nem is várják el a kiegyenlítettséget. 

 Végül Márki-Zay Péterről most már kimondható, a magyar politikatörténetben egyedülálló választási ámokfutása véget ért. Az ő szereplése is csak azt mutatta, hogy az Összefogás nem a közös munkára, hanem egymás lebirkózására jött létre. Borítékolhatóan Gyurcsány és segédcsapata jött ki belőle jól, míg az amerikai team még a saját elnökjelöltjével sem bírt el. Szóval nekik a kampányban három ellenfelük is volt: Márki-Zay, Gyurcsány és Orbán. A teljesítményüket bírálva jogosan mondhatta Orbán, hogy ők voltak Gyuri bácsi legrosszabb befektetése. Még Márki-Zayról, hogy egy teljes mértékben öntörvényű, mondhatni autokrata személy képviselte az autokratizmussal vádolt Orbán elleni koalíciót. Persze egy vezető csak báb, vagy autokrata lehet. Nyilván senki sem szeret bábra szavazni.  A védelmében mondom, hogy ez az Összefogás nélküle is kormányképtelen volt a belül levő ellentétek miatt. Talán még érdekesség, hogy Márki-Zay, mint Bajnai embere tűnt fel, márpedig a volt miniszterelnök kölcsönösen nem szívlelik egymást Gyurcsánnyal. Ez megerősíti a jobboldali média által tálalt DatAdat sztori az előválasztás meghekkeléséről, amit amúgy is gyanítható volt Talán emiatt is volt a kapitányos üzengetés Gyurcsány részéről. Összegezve, Márki-Zay elszabadulása a koalíció közös hibája és alkalmatlanságának bizonyítéka. Egy jó stáb akár egy cowboyszínészből is elnököt tud csinálni. Vagy egy komikusból. 

 Eddig azt hittük, csak a kormányon lehet elkúrni, erre most azt láthattuk, hogy ellenzékből is lehetséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr7117801627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása