European Phalanx

A magyar gondolkodás és a háború

2022. május 12. - megamovieboy

parasztok.png

Paraszti portré

 A magyar nép gondolkodása annyira összetett és sokrétű, hogy ha a belvárosi értelmiség egyszer valóban nekiállna azt megérteni, akkor örökre lemondanának a mindenki buta, csak mi nem mentalitásról. Külön érdekesség, ahogyan a történelmi tapasztalatok elraktározódnak, hogy hasonló helyzetben az abból tanultaknak megfelelően reagáljanak. Az ukrán háborúra való reakció ennek egy jellegzetes példája. A "Don-kanyar" nem a vereség miatt maradt meg leginkább fájó veszteségnek, hanem azért, mert eleve nem kellett volna ott lennünk, nem is akartunk benne részt venni.

(Az már csak bosszantó, hogy a mellettünk harcoló olaszok teljesen megúsztak minden háborús tettet, meg hogy a románok borítékolható átállása jófiúvá varázsolta őket, de még a németek nagyobb része is megúszta a szovjet megszállást. Viszont a keleti blokkhoz képest meg nem buktunk, mert nem jártunk náluk rosszabbul.)

 A kollektív emlékezet azt őrizte meg, hogy idegen hatalom nyomására háborúba lépni keserves dolog. Az iraki és az afgán missziónak sem volt nagy tábora, de ott legalább lehetett tudni, hogy legrosszabb esetben kivonulunk és nem lesz komolyabb következmény. Az oroszok elleni beavatkozás azonban emlékezetes következményekkel járt. Miért kellene egy hibás lépést újra megtennünk? Csak azért, mert az angolszászoknak ez lenne a jó? Ahogyan Európa nyugati felén élők sem értik, miért kellene nekik hadat viselni az oroszok ellen, amikor az elmúlt harminc évben semmilyen fenyegetés, rosszindulat onnan nem érte őket. A nyugati propaganda által emlegetett olajfegyvert is csak most, az oroszok ellen leginkább fellépők ellen vetik be. Azaz, az oroszok megbízható partnerek voltak eddig. Nem látják az okokat, ami miatt nekik oroszellenesnek kellene lenniük. 

 A másik, a magyar nézőpont, mert ami Ukrajnában történik, már ismerős számunkra. Adott egy új ország, amelyiknek semmiféle államisága nem volt, ráadásnak kap olyan területeket amihez aztán végkép semmi közük és ezzel együtt egy csomó kisebbségit. És szépen elkezdik elnyomni, korlátozni, beolvasztani a őket. Az is ismerős, hogy jön egy nagyhatalom és nekiáll büntetni, el akarja venni tőlük a területeik jelentős részét, különös tekintettel a tengerpartokra, az iparra és a nyersanyaglelőhelyekre. Ezen kívül meg van még egy nagyhatalmi beletenyerelés olyanok részéről, akiknek semmi köze ehhez a régióhoz. Ezek után ne csodálkozzon senki, ha minden politikai vezető megítélése romlik a magyarok szemében, akiket felelősnek tartunk!

 Végül a szokásos ballib hülyének nézés, aminek a vége a pofára esés lett. Mégpedig a háború letagadása, mármint, hogy a nyugat nem is részese a háborúnak, hogy ezt a magyarok csak beképzelik maguknak. Ez vezetett a legújabb kétharmadhoz, hiszen pontosan látszódott, hogy a gigantikus gazdasági háború az embargókkal és a fegyverszállításokkal hadviselő fél részére, csak hajszálnyira van attól, hogy a nyugat közvetlenül harcoljon az oroszok ellen Ukrajnában. Ez amúgy egyenes következmény, hiszen ha elfogynak az ukránok, akkor könnyen meglehet, hogy elsőként a keleti blokkot vezényelnék a helyükre "önkéntes" alapon. A nyugat eddigi meglehetősen vad lépései nem hagynak kétséget, hogy a végsőkig elmennek az oroszok ellen, minket meg ugyanúgy feláldoznának, mint az ukránokat. Mellesleg ez éppen az orosz támadás 'jogosságát' igazolja, hiszen Ukrajna csak akkor ennyire fontos, ha Oroszország ellen akarják felhasználni. Már amennyire két nagyhatalom háborújában bármiféle jog számítana, vagy az áldozatokat ez vigasztalná.

 A fentiek leegyszerűsítve annyi, hogy a háború ellen azok szavaztak, akik a kimaradás melletti pártra voksoltak. Ők egyszerűen annyit mondtak, nem akarnak háborúba menni. Persze a ballib média hülyének mutatta őket. Azóta ugyanők ilyeneket írnak: "Amos Hochstein szerint tudomásul kell venni, hogy háború van, amit az ukránoknak katonákkal, a többieknek gazdasági szankciókkal kell megvívniuk, és csak e két oldal együttes kitartásával lehet legyőzni Oroszországot" Azaz Amerikából háborús félnek tekintik az EU-t.  A 'hülye' magyarok ebből akarnak kimaradni, nem akarnak háborús fél lenni, főleg nem akarnak áldozatokat hozni, meg kitartani benne  

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr5817829791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.05.12. 17:47:14

Miattam a háborúpártiak mehetnek.
Ha győznek, ha meghalnak, csak nyerünk a helyzeten.

tűz fal 2022.05.12. 20:31:26

Ha harcolni akarnak, akkor lehet küldeni a libernyákokat a frontra szivárványszínű rohamsisakkal

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.05.12. 20:49:51

@tűz fal: @gigabursch: Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy a tornából felmentett banda menne a frontra? Ők ehhez túl értékesek! Persze csak elméletben. :D

gigabursch 2022.05.12. 20:55:35

@megamovieboy:
De! Ők lennének az üdvhadsereg!

S igen, az összes politikust és mindenhol fórumozót, aki azon agital, hogy fegyvert kell küldeni, mind egyenesen oda küldenem.
süti beállítások módosítása