European Phalanx

Forradalmi lapszám, avagy az M.I. jelentkezik Delhiből

2023. március 15. - megamovieboy

city-1.jpeg

 '48 kapcsán általában elsikkad, hogy a meglepően nagy ellenállásnak mik voltak az okai. Mert a forradalom csak egy napos program volt, míg a szabadságharc komoly gazdasági, technológiai, politikai és szervezési tudást, munkát igényelt. Erről kérdeztem háromszor is a ChatGPT mesterséges intelligenciát. A szorgos 'kezek' három, részben eltérő, de egymást kiegészítő választ adták.

  Milyen okok tették lehetővé, hogy az 1848-1849-es szabadságharc alatt az addig hadsereggel nem rendelkező Magyarország visszaverje a Habsburg császári udvar támadását?

1. Az 1848-1849-es szabadságharc alatt Magyarország az alábbi okoknak köszönhetően tudta visszaverni a Habsburg császári udvar támadását:

  1. A magyar hadseregben az 1840-es évek óta folyamatos volt a korszerűsítés, a kötelező katonai szolgálat bevezetése révén pedig az összeállított csapatok száma is jelentősen megnőtt.

  2. Az 1848. évi áprilisi törvények elfogadása révén az országgyűlés az adófizető polgárság széles rétegeit is bevonta a hadsereg finanszírozásába, így jelentősen növelte a rendelkezésre álló forrásokat.

  3. A magyar hadvezetés és katonai vezetők jelentős tehetsége és az egységes stratégiai tervezés révén sikerült az osztrák csapatokat szétzúzni és egymástól elkülönítve legyőzni.

  4. Az udvar magyarországi székhelyének (Pozsony) elfoglalása révén a magyarok gyakorlatilag körbezárták az osztrák csapatokat és az ellátásukat is megnehezítették, ezzel kulcsfontosságú előnyökhöz jutva.

  5. A magyar nemesség jelentős része a forradalom és a szabadságharc mellett állt ki, amely hozzájárult az ország egységének és az egységes fellépésnek.

Ezek azok az okok, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar hadsereg visszaverje az osztrák csapatokat és sikeresen harcoljon a függetlenségért és a szabadságért.

 2. Az 1848-1849-es szabadságharc sikereinek számos oka volt, amelyek lehetővé tették, hogy Magyarország visszaverje a Habsburg császári udvar támadását:

  1. Az összetartás és az egység: Az 1848-as forradalom során a magyar nemzet egységesen küzdött az osztrák elnyomás ellen, és ez az egység a szabadságharc idején is megmaradt. Az ország minden részéből önkéntesek csatlakoztak a honvédséghez, és a különböző társadalmi rétegek együtt harcoltak a közös célokért.

  2. Az időzítés: A szabadságharc kitörésekor az osztrák hadsereg az olasz hadszíntéren volt lefoglalva, ezért a magyarok számára lehetőség nyílt arra, hogy megszerezzék a szükséges fegyvereket és felkészüljenek a harcra.

  3. A hadvezetés: A magyar hadvezetés képes volt hatékonyan irányítani a hadműveleteket, és az ellenséges erőket gyorsan és hatékonyan kiszolgáltatni. A magyar vezetők, például Kossuth Lajos, Bem József és Görgei Artúr, kiváló stratégák voltak, akik képesek voltak a szűkös erőforrásokat hatékonyan felhasználni.

  4. A technológia: A magyar hadsereg a forradalmi változásokat követve bevezette az új technológiákat, mint például az acélgyártást, azonban az erődítményekkel, főleg a golyóálló falakkal és a modern ágyúkkal szemben még nem tudtak hatékonyan fellépni.

Összességében a magyar szabadságharc sikereinek okai nagyon összetettek, és az időzítés, az egység, a hatékony hadvezetés és a technológiai előnyök mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyarok sikeresen visszaverték a Habsburg támadást.

 3. Az 1848-1849-es magyar szabadságharc sikerei számos tényezőnek köszönhetőek voltak. Ezek közül néhány fontos ok:

  1. A magyar nemzet összefogása: A magyarok nagy része támogatta a szabadságharcot és a függetlenségért való küzdelmet, így az ország szinte teljes lakossága bekapcsolódott a harcba.

  2. A magyar hadvezetés: A magyar hadsereg hadvezetői, köztük Görgei Artúr és Bem József, rendkívül tehetséges stratégák voltak, akik kiválóan irányították a hadműveleteket.

  3. Az osztrák hadsereg belső problémái: Az osztrák hadseregnek belső problémái voltak, köztük a katonák elégedetlensége és a szállítási problémák, amelyek akadályozták a császári seregek előrenyomulását.

  4. Az osztrák császári udvar hibái: Az osztrák császári udvar nagyon nem megfelelően kezelte a magyar helyzetet, így nem tudták megfékezni a szabadságharcot.

  5. Az ideiglenes kormány intézkedései: Az ideiglenes magyar kormány intézkedései hozzájárultak a hadsereg hatékonyságának növeléséhez, például az oktatási rendszer reformjával és az új állampolgári jogokkal.

 Mondjuk úgy, fogalmazástan órákra még szívesen beültetném. A történelmi résznél meg több, részletesebb tényeket vártam volna, de azért a minimumot hozta. 

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr8718072600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.16. 01:49:33

"A történelmi résznél meg több, részletesebb tényeket vártam volna, de azért a minimumot hozta. "
- Nagyon megengedő kijelentés. Én ezekben a válaszokban csak a fogalmatlan mellébeszélést látom. Persze ha esetleg nem csak cenzúrázott anyagból dolgozna, talán hasznos válaszokat is tudna adni. Például elolvastatnám vele Görgeytől az Életem és működésem Magyarországon című könyvet. Nem egy pátoszos ömlengés, de legaláb korrekt.

gigabursch 2023.03.20. 10:50:42

Az a helyzet - és itt egy kicsikét vitatkozok @F.M.J.: -vel -, hogyha ma idehaza ennyi összefüggést tudna nemhogy egy diák, hanem egy általános iskolás tanár saját fejből tanítani, akkor sokkal-sokkal előrébb tartanánk...

Viszont!
Ez azért egy kicsit elrémisztő is.
Mert ha belegondolok, hazai történelemtanárok bő 9/10-e nem felelne meg egy ilyen szintű vizsgán sem, tehát kis masszírozással még jobban félre lehetne tanítani a történelmet.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.21. 08:05:27

@gigabursch: :) Hát, ez nem lesz egy nagy vita.

Mindenki, aki bármivel kapcsolatban is ismeretekre tesz szert, kialakít magában egy véleményt. Az együgyűbbek ezek után azokat az érveket keresik, ami az első intuícióikat támasztják alá, az értelmesebbek meg azokat, amik cáfolják. Nyilván ez utóbbiak, szeretnének tisztán látni. Ha meggyőződnek az első meggyőződésük helytelenségéről, akkor ismét más irányba keresgélnek. Minél tovább foglalkoznak vele, annál átfogóbb lesz az ismeretük, míg az egyszerűbbek annál fanatikusabbá válnak. Ehhez tartozik még, hogy felejtünk, szóval az M.I. jó megoldás lehetne, ha értelmes emberek töltenék fel háttér információkkal, és nem meggyőződés szerint, hanem bizonyítható tények alapján. Amíg azonban nem így van, az M.I. ugyan olyan véleményrovat, mint akármelyik kávéházi szócséplés.

Elég nehéz olykor elfogadni, hogy valami nem úgy van, ahogyan mindig is hittük. Ennek következményeit néha szakemberekkel kell feloldani, de a meggyőződés nem lehet gátja a megismerésnek, mert azt már próbáltuk a történelemben néhányszor, de sosem lett jó vége. Ha bármilyen szempont szerint megválogatjuk, hogy miből "gondolkodhat" a műagy, akkor ne csodálkozzunk, ha olyan választ kapunk, ami nem felel meg a valóságnak. El kell döntenünk, hogy megerősítésre van-e szükségünk egy vitához, vagy ismereteket akarunk szerezni. Nagy különbségek lehetnek.

gigabursch 2023.03.21. 09:03:39

@F.M.J.:
Nagyon nincs rá energiám, hogy teszteljem, de épp azért, mert ez hatalmas digitalizált adatbázisokból dolgozik, könnyen meglehet, hogy mondjuk "olvassa" a teljes MEK-OSZK-t és az Arcanumot.
(nem tudom, de tegyük fel)

Ha rákeresnék olyan témára, hogy a Magyar Szent Korona
- mikor készült
- ki készítette
- stb...
Alighanem beleszaladnánk abba, ami tényszerűen nem igaz, hiába cáfolta már 1984-ben számos alapvető kérdését az Aranyművesi és a Mérnöki vizsgálat.
Nem beszélve a művészettörténészeti kérdésekről.
Ráadásul nem látom azt a lehetőséget, hogy:
HIBAablak: Olvasd már el ezt és ezt a könyvet!

Ugyanis - egyelőre - nem tudom feltételezni, hogy mondjuk Pap Gáborék teljes vonatkozó munkásságát ismerné-e MEK és az Arcanum.

De ha mégis:
Vajon tud-e elágazó választ adni?
- eddig így tartották...
- eltérő álláspontok
- a tudomány vitatja
- a tudomány álláspontja változott
- stb...

Tehát, hogy rá tud-e keresni és tud-e kézzelfogható választ adni arra, ami nem közmegegyezéses?

gigabursch 2023.03.21. 09:05:18

@F.M.J.:
Azt ne felejtsd el, hogy az MI mögötti háttérinformációkat kifejezetten értelmes emberek töltik fel.
Csak az a kérdés, hogy milyen a szándékuk?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.21. 14:37:25

@gigabursch: Sajnos az M.I. az internetről, meg a független médiából veszi a dolgokat. Magyarországról mániákusan a jogállamisági problémákról papol.... Viszont egy rajzfilm epizód forgatókönyvét össze lehet hozni vele. :D Az is valami.

gigabursch 2023.03.22. 10:13:41

@megamovieboy:
forgatókönyv összehozás:
Most még kevés, de csak abba gondolj bele, hogy a kugli transz-létje is mennyit fejlődött úgy 10 év alatt. Eleinte röhögtünk a hülye fordításokon, de ma? Ma már szinte mindenki orrba-szájba tolja ha szakcikket akar írni.

M.I. forrásai
Akkor csak az a kérdés, hogy hogyan lehet az algorítmus figyelmét felhívni arra, hogy - teszem azt - Jancsó Benedek munkásásságát ismerje és ez alapján mondja meg, hogy hogyan történt Erdély elrománosítása

Nos fel is tettem neki a kérdést (Erdély elrománosítása Jancsó Benedek Szerint), a válasz több pontos hibás, vagy csak nem megfelelően tettem fel a kérdést.
Az alábbit kaptam, és elég sokat dolgozott rajta.
Érdekes volt, hogy a kurzor időnként oda-vissza ment és törölt megkezdett szavakat.

"Jancsó Benedek egy magyar származású romániai történész volt, aki a 20. század második felében és a 21. század elején kutatta Erdély történelmét és kulturális örökségét. Azt állította, hogy az erdélyi románok "elrománosítása" a 20. század első felében zajlott le, és ennek során az erdélyi magyarokat "kisajátították" a román nemzeti projektbe.

Jancsó Benedek szerint az elrománosítás folyamata az 1918-as trianoni döntést követően gyorsult fel, amikor Erdély Romániához került. A román hatóságok törekedtek arra, hogy a területen élő magyarokat, akik korábban a magyar nemzet részének tekintették magukat, román nemzetiségűnek tekintsék és az anyanyelvüktől való eltávolodásra ösztönözzék őket. Ennek része volt a román nyelv és kultúra terjesztése az oktatási rendszerben, a közigazgatásban és az egyházakban is.

Jancsó Benedek szerint az elrománosítá"
[network error]

A kérdésre a választ, hogy elfogadom-e, az alábbit írtam nekik
"A 17-18. századi, habsburg gyökerű elrománosításra kerestem a választ Jancsó Benedek munkássága alapján, amikor az erdélyi folyóvölgyek özönlötték el a románok osztrák katonai háttér mellett, és miközben a Magyar Királyság megyei felosztását blokkolta a habsburg hatalom a maga katonai körzetesítésével és amikor számos, dokumentált etnikai tisztogatás folyt le a magyarság ellenében."

Feltettem másképp a kérdést
"erdély 18. századi elrománosítása jancsó benedek szerint"

Most sem tudott helyesen válaszolni, de azért küzd.
S szerintem nem csak a wiki-t olvassa.

Ezt írta:
"Jancsó Benedek (1921-1984) erdélyi magyar történész volt, aki a 20. század második felében sokat foglalkozott Erdély történelmi és politikai folyamataival. Az erdélyi magyarság helyzetével kapcsolatban is vannak írásai, és a kérdésre vonatkozóan is megfogalmazta a véleményét.

Jancsó Benedek szerint az erdélyi magyarság helyzete az 18. században a Habsburg Birodalom román vonatkozású politikájának köszönhetően romlott meg jelentősen. Az úgynevezett "transzszilvániai reformok" keretében a Habsburgok igyekeztek beépíteni Erdélyt a birodalom rendszerébe, és ennek részeként az erdélyi románokat is bevonni a politikai életbe. Ennek eredményeként az erdélyi románok egyre nagyobb politikai és gazdasági befolyást szereztek a régióban.

Jancsó szerint az erdélyi magyarság helyzete tovább romlott az 1867-es kiegyezés után, amikor Magyarország és Ausztria között létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia. Az új politikai rendszerben az erdélyi magyarok elvesztették korábbi autonómiájukat, és az erdélyi románok számára nyitották meg az utat a politikai hatalom felé. Ennek következtében az erdélyi magyarok helyzete egyre nehezebbé vált, és az elrománosítás folyamata is tovább folytatódott.

Jancsó Benedek szerint az erdélyi magyarság helyzete azonban nem csak a politikai változásoknak volt köszönhető. Az erdélyi románok és magyarok közötti etnikai konfliktusok és ellentétek is hozzá"
[network error]

Nos, ezek utén leírtam nekik, hogy jó lenne, ha nem csak wiki és hasonló oldalakra támaszkodna, hanem bizony belemélyedne a MEK-OSZK és az Arcanum adataiba és onnan szedné össze a válaszát és remélem, hogy soha nem lesz polkorrekt.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.22. 12:20:11

@gigabursch: A Szent Koronával kapcsolatban felvázolt észrevételeid teljesen osztom. Nagyjából pont ezekre a dolgokra gondoltam, mármint a teljes körű ismeretek hiányára, valamint a mégis meglévők hiteles bemutatására. Ahogyan írtad is, a még el nem döntött kérdések távolságtartó ismertetésére.

"Azt ne felejtsd el, hogy az MI mögötti háttérinformációkat kifejezetten értelmes emberek töltik fel.
Csak az a kérdés, hogy milyen a szándékuk?"
- Na épp ez az. Az elhivatott és rendíthetetlen meggyőződéses ember csak mert kimagasló intelligenciával rendelkezik, nevezhető-e értelmesnek? Persze ez filozofikus kérdés, de azért elgondolkodtató. Az értelmességnek nem lenne evidens velejárója, hogy nem veszem magamra még a jószándékú dezinformátor szerepét sem, mert fenntartom a tévedés lehetőségét, és nem akarok egy rossz meggyőződés miatt valami visszafordíthatatlan igazságtalanság előidézője lenni?

gigabursch 2023.03.22. 14:40:46

@F.M.J.:
Az értelmesség és az erkölcs sajnos nem jár együtt mindig, mint borsó meg a héja.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.23. 07:56:49

@gigabursch: Ez egy olyan témakör, amit még a magam számára sem sikerült definiálnom, ezért csupán a saját szemszögemből próbálom leírni.

Elvileg értelmesnek nevezendő az a létforma, amelyik a vegetatív ösztönös létezésén túl képes önálló gondolatokat produkálni. Ez az egyik véglet, a másik meg, amikor a fejlett létforma felismeri saját jelentéktelenségét, és ugyanakkor saját lehetséges felelősségét is, ezért a lehető legóvatosabban próbálja a környezetét befolyásolni, hogy azzal lehetőleg ne ártson, vagy legalábbis jobban ne, mint amennyit a saját létének fenntartása feltétlenül igényel.

A fentieket színesíti a tudás, az intuíciók, a hétköznapi értelemben vett talpraesettség és az intelligencia témaköre. Ezeket szeretjük összemosni, pedig egészen mást jelentenek, és ezt azért többnyire valamennyien érezzük is. Nagyon gyenge ősközösségi tudásszintről "feltalálni" a kosárfonást ugyan olyan zsenialitás, mint a legjobb egyetemek hátterével felfedezni a mindent gyógyító bogyót. Mindkettő lehet kimagaslóan intelligens, de a gyakorlati értéke mégis eltérő. Hasonló az autisták felfoghatatlan agyműködéséből eredő elképesztő teljesítményei, és a mellettük említésre sem méltó, de sokkal jobban hasznosuló hétköznapi szélhámosok eredményei.

Na mindezek fényében sajnos éles vitában nem tudnám feltétlenül megvédeni az álláspontom, de remélem sikerült érzékeltetnem, hogy miért tartom sokkal kevésbé értelmesnek, és miért inkább képzett szélhámosoknak, vagy intelligens megmondóembereknek az MI hátteret biztosító szakembereket. Egyetértünk abban, hogy "Az értelmesség és az erkölcs sajnos nem jár együtt mindig", de szerintem egy valóban értelmes ember nem is feltétlenül erkölcsi okokból próbál objektív maradni, hanem jól felfogott érdekében, hiszen bármi is egy vita kimenetele, az alátámasztott érvek mindig alá lesznek támasztva, a demagógiáknak meg győzelem esetén sem lesz súlyuk, márpedig egy ember nézeteinek értékét az értékállóság adja. Szerintem.

gigabursch 2023.03.23. 08:42:02

@F.M.J.:
háááát... ööööö.... izé.... szóval...
Ezt így felírom magamnak, mert nagyon jól megfogalmaztad.
Engedelmeddel.

Nagyon korrekt volt, amit írtál.
S az, hogy ez a - legyszerűsítve algebrai oldalról nézve - sokváltozós függvény hány és hány helyen van pengevékony határértéken.
süti beállítások módosítása