European Phalanx

Hópihék a tűzviharban

2024. február 04. - megamovieboy

hopihe.jpg

 A nyugati államok egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a hadsereget nemannyira kedvelők is jól érezzék magukat katonai szolgálat vállalásakor. Aki nem volt katona, annak is van valamilyen elképzelése milyen is ott. Kiképzés, laktanya, hierarchia, menetgyakorlat, akadálypálya, börtönkoszt, zárt közösség, fegyverek minden mennyiségben, no meg hadgyakorlat. A hadsereg lényege az egység. A legjobb focicsapatot is tönkre tudja tenni néhány primadonna, ezért a hadsereg első lépése ezeknek a betörése. Évezredekig a falanx harcászat volt a győzelem kulcsa. Na, ott aztán be kellett állni a sorba. Ha az ellenség ezt nem tette meg, máris veszített. A kérdés, mi fog történni a sereggel, ha az egyénieskedők számára egyre kényelmesebbé tesszük?

 Alapvetően két dolog. Amíg a kényes elemeknek nem tudnak csillámpónikat biztosítani, addig se kedvük nem lesz mundérba bújni, se sok hasznukat venni nem lehet, valamint bírni se nagyon fogják és hamarosan lelépnek. A másik fele, hogy az eleve a katonáskodással szimpatizáló reménybeli újoncoknak kellemetlen lesz az egész, márpedig ők azok, akik különösebb erőfeszítések nélkül is hadra lennének foghatók. A végeredmény kevesebb, de alkalmatlanabb katona, több erőfeszítés árán. Ha a lényeg a statisztikai mutatók feltúrbózása, akkor a progresszív elképzelések működni látszanak. Azonban a hadsereg  célja az ország védelme, amiben romlanak az eredmények. 

 Nem lenne ez probléma a védelmi képességet nézve, ha az egész világ a woke elveket követné. Azonban, mint az sejthető, se a dzsihadisták, sem az oroszok, vagy kínaiak nem fogják filozófiai jóemberkedés miatt szétcseszni a haderejüket. Azaz, a nyugat éppen ebben a kritikus időszakban gyengül meg, amikor a globális dél nyíltan hangoztatva készül a világhatalom átvátelére.

 A ChatGPT persze hihetetlenül lelkes: 

A társadalmi diverzitás előtérbe helyezése a nyugati országok hadseregeiben pozitív változásokat hozhat, de számos kihívással is járhat. A következő elemzésben áttekintem néhány lehetséges hatást:

Pozitív hatások:

  1. Erőteljesabb és inkluzívabb hadsereg:

    • A sokszínűség hozzájárulhat a hadsereg inkluzivitásához, ahol minden katona érzi, hogy elfogadják és támogatják. Ez javíthatja az egység és az összetartás érzését.
  2. Jobb esélyek a konfliktusmegelőzésre:

    • A diverzitás a különböző perspektívák és tapasztalatok széles skáláját hozza be a hadseregbe, ami segíthet a konfliktusok megértésében és előzésében.
  3. Többféle készség és szakértelem:

    • Különböző hátterű emberek bevonásával a hadsereg gazdagabb készségkészlettel rendelkezhet, amely segíthet a változó kihívások kezelésében.
  4. Katonák közötti jobb kommunikáció:

    • A különböző kultúrákból származó katonák tapasztalatai és nyelvi készségei segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, ami létfontosságú lehet a hadsereg sikere szempontjából.

Kihívások:

  1. Integráció nehézségei:

    • A különböző hátterű emberek bevonása integrációs kihívásokat okozhat, mivel a katonák szokásai, értékei és kulturális háttere különbözhetnek.
  2. Kommunikációs nehézségek:

    • A különböző anyanyelvű katonák közötti kommunikációs nehézségek jelenthetnek akadályt, különösen a kritikus helyzetekben.
  3. A tradíciók és a szervezeti kultúra változása:

    • Az olyan hagyományok és kultúrák, amelyek eddig dominálták a hadsereget, változhatnak, és ez ellenállást válthat ki bizonyos körökben.
  4. A hatékonyság kérdése:

    • Az összehangolt együttműködés kihívást jelenthet, mivel a különböző háttérrel rendelkező katonák koordinációja nehézségeket okozhat.

Összegzés:

A társadalmi diverzitás bevezetése a hadseregekbe hozhat előnyöket a teljesítmény, az inkluzivitás és a konfliktusmegelőzés terén. Ugyanakkor a sikeres implementációhoz és fenntartáshoz szükség van a megfelelő képzésekre, kommunikációra és vezetésre. A kihívások ellenére a diverzitás hozzájárulhat a hadsereg erejéhez és alkalmazkodóképességéhez a modern kihívásokkal szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr1018318509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.04. 16:11:35

Komoly modernkori probléma, hogy az alkalmas, és elhivatott hazafiak véreznek el, hogy a megmentett országban a hópihék nyugodtan megvitathassák, hogy milyen színű legyen a kerék, ha majd egyszer feltalálják.

gigabursch 2024.02.04. 21:13:51

Amikor kitört a délszláv háború és forró volt a helyzet, hogy minket is belerángatnak, ifjúi hévvel mondtam a magamét, mire nagyapám felvilágosított:
Bármit, csak háborút ne!
Iszonyatosan megy a háborús retorika, pedig Hobó és a Ghymes vagy húsz éve megírta a Bakaballadát.
Félelmetesen aktuális és szemfelnyitó.

Magyarán:
Seregek, hatalmak jöhetnek-mehetnek, de ki_kell_maradni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.04. 22:55:27

@gigabursch: Emlékszem. Akkor is a "hülye Zorbán" miatt nem rángattak bele, pedig a jenkik elég jól lobbiztak érte. Most milyen jól jönne, hogy nem csak az ukrajnok rühellnének, hanem a szerbek is. Erre most a nemzet baromarca beböfögi, hogy igényt tartunk Kárpátaljára. A marhája. Persze hogy nem tiltakoznánk, de legalább neki lehetne több esze, mint a karógerinek, aki az ugyan ilyen ostoba szöveggel hozta az ottani magyarokra a bajt. Annak legalább volt annyi alibije, hogy szélhülye, de hogy erre miért volt most szükség? Ha történetesen tényleg összeomlana ukranisztán, és Putyin tényleg szétdobálná, mint hentes a disznóhúst, akkor ez úgy is magától megoldódik, nem kell hozzá hőbörögni, ha viszont nem így lesz, akkor meg hiába.

Deansdale 2024.02.05. 10:29:37

@F.M.J.: Tekintve, hogy a szóban forgó területen él nem tudom hány millió ukrán, szerintem inkább udvariasan vissza kellene utasítani ha ránk arkarják sózni. Az ottani magyarokat kellene idetelepíteni, a területet meg kenjék a hajukra.

Illetve esetleg arra jó lenne, hogy ott hoznánk létre a cigó-rezervátumot, ahová áttelepítenénk az összeset. Hmmmmmmmmm.

Deansdale 2024.02.05. 10:50:40

Aki nem szereti a konteós gondolatokat az ne is olvassa ezt a kommentet, de ha mégis, akkor legalább spórolja meg a választ, hogy hülye vagyok :)

A háttérhatalom a fehér embereket akarja egymás ellen küldeni a húsdarálóba, hogy kölcsönösen lemészároljuk egymást az ő kedvükért (részben az orosz-ukrán cécó is erről szól), míg a nemfehér csapatokat valószínűleg arra tartogatják hogy az otthon maradt fehér embereket verjék le. Vágom, hogy sokaknak ez az elképzelés nettó őrültség, de viszket bennem a kérdés, hogy ha bármely adott nyugati ország seregében 80% fölé megy a haladárok által preferált kisebbségek + a balos fehér férfiak aránya, akkor a Bidenek, Justin Castrók és WunderLeyenek mi a f*szért ne vetnék be ezeket a seregeket a "fehér szupremacisták" vagy mondjuk a tüntető farmerek ellen? Mi fogja őket ebben megakadályozni? Az alkotmány? LOL Vagy a lelkiismeretük? ROTFL

Ugyanez vonatkozik a rendőrségre és minden más fegyveres erőre is, mellesleg.

És ahogy némelyik sereg kinéz, ez a 80% a legkevésbé sem tűnik elérhetetlennek, sőt. Ez kontextusba helyez olyan dolgokat is, hogy pl. az USA fegyveres erőiből a covid idején kib*szták aki nem volt hajlandó oltakozni, meg úgy általában mindenkit aki nem volt eléggé liberális, illetve a transzhülyeséggel és az egyéb érzékenyítő tréningekkel azt is elérték, hogy sok konzervatív gondolkodású ember magától lépett ki. Nem véletlen, hogy létszámproblémákkal küzdenek, de szerintem a háttérhatalomnak ez pont megfelel így. Az FBI és a CIA már régóta az ő csicskájuk, de a fegyveres erők hagyományosan patrióta beállítódásúak voltak - hát ez most drasztikusan megváltozott. De több nyugati országban is aktívan töltik fel a fegyveres erőket migránsokkal, ami fantasztikusan hülye lépés lenne ha a cél a haza védelme, ugyanakkor teljesen logikus és stratégiailag csillagos ötös, ha a cél ezen országok minél olcsóbb és egyszerűbb elfoglalása.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.05. 12:15:46

@Deansdale: "a szóban forgó területen él nem tudom hány millió ukrán"
- Nem különösebben sok. A terület messze legnagyobb népessége ruszin. Ez olyan az oroszhoz képest, mint a csángó a magyarhoz. Ha kicsit eljátszunk az eséllyel, hogy ukranisztán tényleg megszűnik, akkor az oroszok nem csinálnak maguknak egy nemzetiségi problémát a bekebelezéssel, inkább tényleg szétosztogatják a területet. Nyilván nem akarnak kicseszni a véreikkel, de az is egyértelmű, hogy Kárpátalja túl messze van ahhoz, hogy szerves része legyen az orosz birodalomnak. Na innen érdekes a dolog. Akinek adhatja, mivel közel vannak, azok a románok, de azokat ismerik, mennyire szavahihető, toleráns és megbízható népség. Adhatja a tótoknak, de az meg ugye egy folyamatosan belpolitikai balhékkal kínlódó ország, kiszámíthatatlan folyamatokkal. Ez a kettő együtt évtizedek óta bizonyítja, hogy milyen nagyvonalúan bánik a kisebbségeivel. Maradunk mi, akik akkor sem okádtuk le őket, amikor mindenki más, nem cseszegettük sosem a kisebbségeinket, megkaptak iskolát, óvodát, önkormányzatot, kultúrházat, még a parlamentben is van képviseletük. Az a terület magában nem élne meg, mert szánalmasan elszegényedett, sosem állna talpra, de egy kiszámítható környezetben fejlődésnek indulna, és ezt az oroszok is átlátják.

"ott hoznánk létre a cigó-rezervátumot, ahová áttelepítenénk az összeset"
- Miért is? Nyilván találkoztál jónéhány söpredékkel, de talán érdemes ide jegyeznem egy valós történetet úgy 15 évvel ezelőttről. A településre beköltözött ebből a csürhenépségből egy kisebb hordányi. A helyi cigányok, akikről csak pigmentvizsgálattal lehet megmondani, hogy honnan származnak, mert MIND dolgozik, és segílyek nélkül neveli a gyerekeit, szépen összefogtak, és kiverték a mocskokat a határon kívülre. Az egyik amúgy a szomszédom. Nyelveket beszél, és egy multinál végez magas beosztású munkát. Szóval összegezve. Hagyjuk már ezt a süket görény dumát, hogy kiket hová kellene milyen rezervátumba kitelepíteni. Azokat kell, akik nem tudnak viselkedni, fajtától függetlenül. Nem olyan bonyolult, és csak azért, mert a személyes tapasztalataid negatívak, még nem biztos, hogy jól látod a dolgokat. A cigány-telepeket általában elhagyják a normálisabbak, ezért úgy látszik, mintha nem változna semmi, de nagyon nem úgy van.

Deansdale 2024.02.05. 12:45:26

@F.M.J.: "A terület messze legnagyobb népessége ruszin."

Nahát ez nem sokat javít a helyzeten :) Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb tanulsága, hogy ahol eltérő nemzetiségek vannak egymásba kényszerítve ott pillanatok alatt konfliktust generálni, csak akarat kérdése, és soha nem lesz végleges béke. Mármint szó szerint értem, SOHA. Lehet 100 év nyugalom, aztán jön a CIA ha épp úgy hozza a kedve és megszponzorál egy színes forradalmat, aztán mi meg nézhetünk, hogy az az áldott jó ruszin kisebbség a torkunknak ugrik.

"Az a terület magában nem élne meg, mert szánalmasan elszegényedett"

Magyarul nekünk kellene a százmilliárdokat beletolni a felzárkóztatásba, kétes eredménnyel, ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott. Még az unokáink unokái is fizetnék a kamatos kamatokat az IMF-kölcsönkre amiből azokat a területeket civilizálnunk kellene.

Engem az ottani magyar kisebbség érdekel, de a terület nem. Úgy érzem a múltbéli elképzelés, hogy több főd = több hatalom némileg idejétmúlt, semmi VALÓS szükségünk nincs akárhány hektár lepusztult, mélyszegény posványra, ahol a természeti kincsek javát már rég kitermelték. Ezért mondom, hogy inkábbhozzuk át az ottani magyarokat ide, ezzel az itteni népességfogyást is redukálhatjuk.

"egy valós történet"

Ez egy komplikált téma amit nem lehet röptében kitárgyalni, de ha van rá igény tőlem belevághatunk egy nagy vitába, én szeretem a nézeteimet konstruktívan ütköztetni. A tömény lényeg annyi, hogy a cigányság egy időzített bomba a magyarságban annak ellenére is, hogy vannak normális cigányok, amit senki nem tagad. Sajnos ez kb. az az érvelés, hogy léteznek normális harlekinkaticák is - ez a hétpettyes populációnak nem vigasz. A demográfiai trendeket nézve van még talán 50 évünk mire kisebbségbe kerülünk hozzájuk képest, és akkor az unokáid majd imádkozhatnak, hogy a normális cigók legyenek többen, mert ha nem, akkor Dél-Afrika. Persze ha közben valahogy sikerül beindítani a tömeges migrációt hazánkba is, akkor lehet az az 50 év inkább csak 30.

Az asszimilációval meg nem is az a fő baj, hogy már 600 éve nem megy és továbbra sem fog, hanem hogy nem is lenne jó nekünk magunkba asszimilálni őket. Polkorrektséget egy pillanatra félretéve, ki szeretne asszimilálni egy olyan népességet aminek az átlag IQ-ja kb. egy huszassal alacsonyabb, a kultúrájáról meg ne is beszéljünk.

Deansdale 2024.02.05. 12:56:57

(Élénken emlékszem ahogy az utolsó g*ciputtony Tamás Gáspár Miklós kajánul kárörvendett néha, hogy a magyarság hamarosan kisebbségbe kerül és akkor a cigányok majd jól bosszút állnak rajtunk. Sajnos ezügyben teljesen realisztikusan látta a helyzetet, már legalábbis azt a részét, hogy a cigók zöme utálja a magyarságot és ha többségbe kerülnek az nekünk nem lesz egy fáklyásmenet. Az más kérdés, hogy igazából miért is akarnának bosszút állni, azért mert befogadtuk őket és egy ideje már segílyt is kapnak az adóforintjainkból? Nem, nyilván az illuzórikus cigányüldözésért vennének revansot, ami abban nyilvánult meg, hogy... Izé... Valami, na.)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.05. 13:35:13

@Deansdale: Nemzeti kisebbségek ügye:
Érthető okokból általában egy-egy népszámlálás alkalmával akkor derül ki az igazság, ha nincs semmilyen következménye. Nem tudhatjuk, hogy pontosan hány magyar vallotta magát ruszinnak, mert ukránnak azért mégse, de ne szívassák.

Irredenta megközelítésben. Ez egy számomra nagyon is elfogadható szemlélet, de csak akkor van értelme, ha okosan csinálják. A Mi Hazánkos hőbörgés kontra produktív, mert csak hivatkozási alapot teremt, de nem old meg semmit. Más szempontból viszont a revizionizmust nem tudom terület nélkül értelmezni. A Haza az terület+lakosság. A problémákat pedig meg kell oldani akkor is, ha lehetetlennek tűnik.

"nekünk kellene a százmilliárdokat beletolni a felzárkóztatásba"
- Nos ez nem igazán passzol a modern közgazdaságtanhoz. Erről már írtam egy posztot, és hamarosan élesítem is, elöljárójában annyit, hogy a gazdaság működéséhez szükség van munkaerőre is, meg felvevőpiacra is. A fejlett társadalmakban ezt úgy oldják meg, hogy szemetet gyártanak, hogy minél előbb újat kelljen venni, és így foglalkoztatva legyenek az emberek is. Egy ilyen elmaradott terület integrálása lehetőség a gazdaság felpörgetésére, és még az arányok is rendben lennének, ha arányítjuk a mostani területet és lakosságot a visszacsatolandóhoz. Amikor a nyugat beengedte a keletieket az EU-ba, nem azért csinálta, hogy jó legyen nekünk, hanem hogy legyen melósa, meg piaca. Az életszínvonal javulása (a komcsi időkhöz képest) csupán mellékhatás volt. A mechanizmus hasonló lehetne, és még le sem kellene rabolni a területet. Minek? A miénk.

"a természeti kincsek javát már rég kitermelték"
- Nem lehet kitermelni, mert nem ásványi anyagokban gazdag, hanem természeti kincsekben. Erdőgazdálkodás, állatvilág, ha kicsit összeszedi magát, turizmus.

A másik nagy témakört szivesen átbeszélném, de csak vontatottan tudom, mert nincs időm a gép mellett ülni. Most mennem kell, de visszatérhetünk rá.

Deansdale 2024.02.05. 15:09:54

@F.M.J.: Én elsősorban pragmatista vagyok, és úgy látom a meglévő területeink nagy része is csak lefelé rohad ahelyett hogy fejlődne, amin az ukrán területek hozzánk csatolása még tovább rontana. Főleg ha számolunk a rengeteg nemzetiségivel akik évszázadokig ellenségeskednének ott, és nem tudnánk velük mit kezdeni, ahogy a románok se tudnak az erdélyi magyarokkal. Esetleg ha barominagy EU pénzeket kapnánk a terület felzárkóztatására, de egyrészt erre kicsi az esély, másrészt inkább ki kellene lépni onnan is, mintsem rájuk építeni.

A pragmatizmusom arra is kiterjed, hogy a gazdaságot kézzelfogható dologként szemlélem absztrakt elvek helyett, így azt mondom csak a közigazgatás átállítása magyarra elvinne annyi milliárd forintot ami miatt rögvest nem érné meg az egész. Ami lehetséges haszon lenne a dolgon az úgyis elsősorban (multi)cégeknél csapódna le, a cehhet viszont az adófizetők állnák. Még ha gazdaságilag ki is mutatná valaki, hogy a GDP pár %-ot emelkedett, ez az átlag magyar életében semmilyen pozitív változást nem eredményezne.

Lehet, hogy nem is pragmatikus vagyok, hanem cinikus? :)

gigabursch 2024.02.05. 20:31:22

@F.M.J.:
Szerbek:
Ha egy puskaporos hordót sikerült kimerni és másképp hasznosítani az egyértelműen Vucsics és Orbán érdeme.
Remélem ez csak javulni fog.
Abban Vektor zseniális, hogy tárgyal.
Annakidején egy Luxemburgi Zsigmond volt az aki mindig csak tárgyalt...

Ami Torockait illeti:
Szerintem zseniálisan fogalmazott:
"Ha megszűnik az ukrán államiság, akkor igényt tartunk Kárpátaljára".
Magyarán se a tót, se a román, se a lengyel ne mondhassa azt, hogy ide vele.
Persze ehhez sok viznek kell lefolynia a Dunától a Donig.

Igaz, azt is hozzáteszi, hogy volt egy 1991-es népszavazás, amiről illene tudni mindenkinek.
Emellé rendszeresen ideteszi, hogy jó lenne, ha tiszteletben tartanák az emberek egykori véleményét.

gigabursch 2024.02.05. 20:34:00

@Deansdale:
Nagyon nem.
Ugyanis a teljes Felső-Tisza-völgy vízgazdálkodásának kulcsa Kárpátalja.
Ami pedig stratégiai érdek.

Emellé hozzátartozik, hogy a ruszin =/= ruténnal.
S a két nép azért annyira nem rajong egymásért.
S ott elég sokan vannak ruszinok is.

gigabursch 2024.02.05. 20:35:21

@Deansdale:
Szeretem a konteókat, mert elgondolodtatók.
Jelenleg a Halak vége felé járunk és tombol a semmítő népek túltengése.
Túl kell élni.

gigabursch 2024.02.05. 20:37:02

@Deansdale:
TGM ügyben nincs miről vitáznunk.

:-/

gigabursch 2024.02.05. 20:38:13

@F.M.J.:
Kíváncsian várom.

Átbeszélni meg lesz időnk.

gigabursch 2024.02.05. 20:40:30

@Deansdale:
Persze sok igazságod van, de a közig átállás kétnyelvűre nem a világ.
A gazdaság meg folyton változó valami, a GDP meg félrevezető tud lenni.

Deansdale 2024.02.06. 08:02:28

@gigabursch: Másik oldala a problémának, hogy ha visszavesszük a területet, akkor azonnal ki kellene onnan telepíteni minden egyes nem-magyart, akit csak bírunk, és ehhez a fiytisznek nem lenne se gyomra, se rászánható erőforrásai. Szerződni kellene valamelyik másik ex-ukrán területtel, hogy fizetünk érte ha átveszik akik nekünk nem kellenek. Ha a nyakunkon maradnak az ottani kisebbségek az megint egy örökké tartó szopás kezdete lenne. Valami azt súgja az ottani ukránok, ruszkik és egyebek nem rohannának hogy önként asszimilálódhassanak a magyarságba, és hosszú generációkon át élne ott mindenféle gyűlölet, mindenki mindenki ellen.

gigabursch 2024.02.06. 08:06:21

@Deansdale:
Ez is egy kimenetel.
A másik meg az, hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben csend-nyugi-béke.

Hozzá kell tenni, hogy ehhez fejben és lélekben sokat kell ám itthon is fejlődni.
De nem lehetetlen.

Deansdale 2024.02.06. 09:26:50

@gigabursch: Csend-nyugi-béke egymással kompatibilis és a főetnikumba könnyen asszimilálódó népek között szokott lenni, mint nálunk a svábokkal. Nem sok vizet zavarnak és nem is lenne okuk rá, ráadásul az utcán nem is felismerhető, hogy nem echte magyarok. Ilyesmire Ukrajnában nem számítok. Kinézetre még nagyjából elvegyülhetnének ugyan, de nincs meg rá a szándék, és van elég különbség ami mentén lehet utálkozni. Akik eddig tapsoltak a magyarellenes intézkedéseknek valószínűleg nem lesznek mintamagyarok, de a fő gyűlölködés persze az oroszpártiak és az ukránpártiak között lesz.

Ahogy már érintettem fentebb, ezzel a fő baj nem az, hogy esetleg lesznek kisebb villongások, hanem hogy ha kialakul valamiféle béke, akkor is jöhet 50 év múlva valami külföldi lázító és egy kis propagandával megcsinálhatja a maga színes forradalmát. A tömegek olyan befolyásolhatóak mint a huzat, a SZADESZ-időkben pl. a cigányságot is elkezdték felkorbácsolni, aminek meg is lett az eredménye, és ha nincs kormányváltás azóta ki tudja hol tartanánk velük. Ezt bármilyen kisebbséggel meg lehet csinálni, csak hirdetni kell nekik hogy velük ki lett b*szva, és a hülyébbje simán rákap a propaganda ízére.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.06. 12:04:49

@Deansdale: Pragmatizmus:
Alapjaiban én is annak tartom magam, de azért vigyázni kell bizonyos arányokkal. Én csak három szintet látok, mert odáig tudok felnőni, de lehetnek magasabbak is. Viccesen úgy tudnám illusztrálni, hogy mindegy, hogy valaki PHD hallgatóknak mond szakmai előadást a génsebészet legújabb felfedezéseiről, vagy mórickaviccet hottentotta nyelven, mert egyiket sem értem. Magyarul, a saját szintje fölé általában az ember nemigen lát, viszont nem is igen szereti elfogadni, hogy lehet felette bármi is.
Az én pragmatizmusom 2/3 részben érdek, 1/3 részben morál. Ez így együtt az értékrendem. Az említett három szintem legalul a csupasz léthez tartozó érdekeket jelenti, ami minden áron kell. A második a nem feltétlenül létérdek, inkább csak a megfelelő komfortérzés igénye, és ehhez társul harmadiknak a morál, miszerint a második igény csak bizonyos feltételek esetén elérendő. Példával illusztrálva: Ha módom van valamit megszerezni, és van is erőm megtartani, még nem fogom megtenni, ha azzal mások alapvető szükségleteit veszélyeztetem. Gondolom lehetnék ennél jobb, vagy sokkal jobb ember is, de nincs bennem rá késztetés. Maradok jóindulatú kőbaltás.

Népességarányok. Nagyon sikamlós téma, mert az ottani politikai viszonyok miatt sokan mondják magukat másnak, mint amik. Visszacsatolás esetén sok odatelepített belsőukranisztáni hazaköltözne, mert ez a kézenfekvő elhatározás, és azt sem szabad elfelejteni, hogy elég sok magyar települt át az elmúlt évtizedekben politikai és kulturális okokból, akiknek a jelentős része talán most visszaköltözne. Hogy ezeknek az aránya pontosan mennyi, nyilván nem tudhatom, de szerintem figyelembe lehet venni.

A közigazgatás átállását illetően, szerintem aprópénzbe is alig kerülne. Az intézményrendszer adott, olyan amilyen, de helyben megszokták. Az átalakítást lehet folyamatában kifutásos rendszerben szervezni, gyakorlatilag nem sok plusz ráfordítással. A nyelvhasználattal sem lenne sok gond, most is abból van a probléma, hogy olyan nyelven akarják gagyogtatni a népet, amit arrafelé alig beszélnek anyanyelvként. Nem szabad elfelejteni, hogy a szovjetok még Csehszlovákiától csatolták el, hogy legyen közvetlen átjárásuk hozzánk. Sosem éltek arrafelé ukrajnok, és most sem jellemző, csak van néhány odarendelt.

Gazdasági invesztálás. Egyáltalán nem biztos, hogy rosszul járnánk, és nem csak az elvont közgazdasági megoldások miatt. A multiknak szükségük van infrastruktúrára, az meg ott nemigen van. Nem fog csak úgy odatelepedni, de a magyar vállalkozók találhatnak benne fantáziát, meg vihetnek oda pénzt a hazatelepedő magyarok is, akik eddig itt forgatták. Azokból amúgy van bőven nyugaton is, szóval én nem írnám le.

Ami a kisebbségeket illeti. Van néhány opció. Az egyik a kinyírás, gettósítás, kitelepítés, rezervátumozás. Pont ilyen ötleteket szoktak az elvakult román hordák felvázolni a székelyek ügyében. Senki sem tudja befolyásolni a származását, vagy születési helyét, nem is kell miatta cseszegetni; ezt inkább hagyjuk, nem megoldás. Másik opció az ellehetetlenítés. Ismerjük a módszert, ne tudjon semmit elintézni a saját igényeinek megfelelően, még egy rohadt bélyeget se tudjon venni a postán a saját nyelvén akkor se, ha a postás véletlenül épp a testvére, és mindketten ugyan úgy beszélnek otthon. Na ebből remek etnikai feszültséget lehet csinálni, csak az a kérdés, hogy nekünk az miért lenne jó? A harmadok megoldás lehet a túltámogatás. Mondjuk ebben sokáig jól álltunk, most meg lassan nincs miből jól állni. Ha ugyanis megadsz mindent, úgy beszél ahogyan akar, támogatod a sulit, a művelődési házat a nemzetiségi programokat, ha nem érzi úgy, hogy csoportba kell verődnie, ha talpon akar maradni, akkor lassan felhígul a többségben. Ez egy folyamat, nagyjából 2-3 generációt vesz igénybe, és már nagyjából lehet is az egészet elfelejteni. Van erre példa elég sok. Én is ismerek olyan nemzetiségit, aki elmondta, hogy még a nagyanyja beszélte a nyelvet, az apja értette, de ő már egy kukkot sem tud, csak mesélték neki, hogy milyen származású, tehát már otthon is magyarul beszéltek. Az illető hamarosan 60 lesz, szóval már sosem lesz belőle nemzetiségi, a gyerekeiből meg végképp nem.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.06. 12:19:44

@gigabursch: Torockairól elég nehéz eldöntenem, hogy egy nemzeti csivava, vagy egy elszabadult hajóágyú. Nem az a kérdés, hogy van-e igazság abban amit mond, vagy ellenkezik-e a vágyaimmal, hanem az, hogy sosem tudja, mikor és hogyan kell kiállni, és mikor befogni a pofáját.

Emlékszem rá, amikor rendszeresen kijártak hőbörögni a vajdaságba, jól megdöngették a büszke magyar mellüket, aztán hazautaztak, és otthagyták a helyi magyarokat kisebbségként a saját szülőföldjükön céltáblának. Elég sokat kellett a kormánynak melóznia a szomszédok megítélésén, hogy ne legyen belőle nemzetiségi összetűzés. Lehet, ha nem handabandáznak, akkor már sokkal tovább tarthatnánk a szerbekkel is. Szerintem ha valaki ennyire hülye, akkor inkább meg kellene próbálkoznia a malterkeveréssel.

Nincs nekem semmi bajom az irredentizmussal, meg az igazságérzetem sem különösebben fejletlen, még némi történelmi ismerettel is rendelkezem, de tudni kell, hogy mikor minek van itt az ideje, és minek nagyon nem.

Deansdale 2024.02.06. 12:49:35

@F.M.J.: "A közigazgatás átállását illetően, szerintem aprópénzbe is alig kerülne."

Elviekben igazad van, de nem számolsz a valósággal :) A helyzet az, hogy már a helységnév- és kresztáblák cseréje milliárdokba kerülne, mert gondolom közbeszereztetni kellene a beszállítót, és onnantól valaki aranybányája a dolog.

(Ironikus módon ez a szoci rendszerben sokkal jobban működött volna, ott a nagy szoci állami táblagyár a rendes üzem keretein belül legyártotta volna a táblákat és kész.)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.06. 13:08:56

@Deansdale: Igen, ilyen megközelítésben igaz lehet, de én azért kinézek némi kreativitást, legalábbis én másként intézném.

Maradjunk a példádnál.
Az ország összes helységnévtábláját lecserélik folyamatosan, mert elmattulnak, megsérülnek, szóval van erre egy beállt iparág, és működik is. Ha tényleg lenne egy ilyen "probléma", hogy ki kell írni minden érintett nyelven az adott település helységnevét, ahogy amúgy eddig is illett volna, és hagynának rá egy megfelelő átfutási időt, hidd el, hogy szíves örömest faragnák ki a helyiek vasárnap fából, hogy minden arravetődő el tudja olvasni, hogy merre is jár. Meglenne az ingyen is, és idővel a lecserélési ciklusba illeszkedve egységesedne az is a többihez hasonlóra.

gigabursch 2024.02.06. 13:20:15

Kíváncsi lennék mindkettőtök véleményére, amit a Tisza vízgyűjtőjével kapcsolatban írtam.

gigabursch 2024.02.06. 13:21:56

@Deansdale:
Mivel még mindig van - múlt héten láttam - országúti SomogyMegye tábla, szóval a Pató Pál utas tempó pont jó arra, hogy ne legyen hirtelen feszkó.

Deansdale 2024.02.06. 13:24:08

@F.M.J.: "A nyelvhasználattal sem lenne sok gond"

Ez indokolatlan optimizmus, mert vagy átállítunk mindent magyarra és akkor az összes kisebbség háborogni fog (többek között a saját ellenzékünket felhasználva Brüsszelen keresztül), vagy engedékenyek leszünk és mindenki anyanyelvezhet, amely esetben sosem lesz integráció.

"Sosem éltek arrafelé ukrajnok, és most sem jellemző, csak van néhány odarendelt."

Na most őszinte leszek, nem ismerem a pontos arányokat, de azért mernék arra fogadni, hogy a területen élők MINIMUM harmada nem beszél magyarul, és nem is akar.

...

Amúgy oké, közeledhetnek az álláspontjaink, nem vagyok megveszekedett fanatikus ezügyben, de a Tisza kontrollján kívül nem látok semmilyen pozitív érvet arra, hogy miért lenne nekünk jó az a terület. Az érvek zöme arra irányul, hogy valószínűleg nem lenne annyira rossz, de ez nekem kevés :) A gazdasággal is pl. továbbra is az van, hogy az a néhány cég és vállalkozó aki odamenne hasznot szerezni annak jó lenne, de ebből a magyarság egy büdös vasat se látna, illetve a jelképes adóbevétel sokszorosa menne el a projekt állami oldalára. Ez a magyar emberek életszínvonalán biztosan nem javítana, sőt, egész valószínű hogy rontana. Ezt át lehetne hidalni pármilliárd euro EU-s pénzzel, de nem adnának.

"Senki sem tudja befolyásolni a származását, vagy születési helyét, nem is kell miatta cseszegetni"

Picit félrefogalmazod a témát, ugyanis nincs arról szó, hogy bárki is piszkálni akarna bárkit, mert származás. Senki nem akar cseszegetni senkit bigott diszkriminatív alapon, épp csak egy nagyon is valós és kézzelfogható problémát kell megoldanunk valahogy, és a halogatás meg az elkenés, elmaszatolás könnyen vezet kurvanagy egzisztenciális problémához. Lásd a cigányság ügyét, amiben a politikai vezetőink évszázadok óta vannak azon az állásponton amit itt leírtál, és a problémát ez nem oldotta meg, sőt. Most DIREKT fogalmazok durván, hogy a példa érzékletes legyen, és amúgy nem gondolom, hogy az lett volna a helyes cselekvés, de ha teszem azt 300 éve valami vezetőnk a teljes cigóságot halomra kaszaboltatja, akkor most nem lenne miről beszélnünk az ügyükben. Így meg számolhatjuk, hogy mikor kerülnek többségbe. Ezt csak azért hoztam fel így, hogy világos legyen, vannak témák amikben a "jólelkűség" nem egy felvilágosult politikai álláspont, hanem recept az öngyilkosságra. A politika olykor mocskos biznisz, amit a civilizált nyugati ember szeret elfelejteni, csak aztán ez mindig visszacsapódik ránk :/

De hogy a témára térjek, amit én felvázoltam az nem etnikai aljaskodás velük szemben, egyszerűen csak áttelepíttetném őket máshová, humánus és szervezett körülmények között, úgy hogy többségében jobb körülmények közé kerüljenek mint amiket hátrahagynak. Nem sajnálnám erre áldozni a milliárdokat, hogy ezzel megelőzzem a jövőbeli problémákat. Na mondjuk eredetileg ezt inkább arra használnám, hogy a határon túli magyarokat hozzuk haza, de ha megkapjuk az ukrán területeket akkor onnan kéne kirakni a nem-magyarokat, és azt is lehetne ugyanúgy: fizetjük az új lakást és a költözést, csak menjenek.

"Ha ugyanis megadsz mindent, úgy beszél ahogyan akar, támogatod a sulit, a művelődési házat a nemzetiségi programokat, ha nem érzi úgy, hogy csoportba kell verődnie, ha talpon akar maradni, akkor lassan felhígul a többségben."

Ez a cigókkal többszáz éve nem megy. Persze az ukrajnai kisebbségek másmilyenek, de azért ne vegyél rá mérget, hogy simán beolvadnának, és ehhez csak az kell hogy hagyjuk őket. A módszer csak azoknál működik akik önként akarnak asszimilálódni, és ez ukrajnában erősen kérdéses.

gigabursch 2024.02.06. 13:25:14

@F.M.J.:
Van igazságod, viszont tényleg az egész mondatot vizsgáld.
"Ha megszűnik az ukrán allamiság..."

S igen.
Higgadtan kell gondolkodni és tárgyalni.
Amúgy múltkor, mikor meglengették, hogy Vektor lehet egyszerre mindenféle vezetője az EU-nak, akkor ő csak annyit mondott, hogy "...most stratégiai nyugalomra van szükség.".
Ezt azért illene tőle megtanulni.

Deansdale 2024.02.06. 13:30:53

@gigabursch: "Tisza vízgyűjtőjével kapcsolatban"

Na, épp most érintettem fentebb, bár csak említés szinten. Akkor legyen bővebben...

Értem is meg nem is. Mivel az a terület most sincs a kezünkön és ebből nincs semmi komoly bajunk, ezért igazából nem lehet azt mondani, hogy fenyegetés vagy probléma ránk nézve, ha nem kerül a kezünkre. Azt kell mindenáron elkerülni, hogy velünk erősen ellenséges kontroll alá kerüljön, mert akkor felhasználhatják ellenünk. Ha a dolgok így maradnak az nem gond, és persze ha a miénk lesz a terület az se gond. Abból lehet baj, ha Ukrajna megmarad, és még tovább hergelődik a magyarság ellen.

Amúgy azt az érvet vettem, hogy cigó-rezervátumot nem lenne jó odatelepíteni, bár most hogy jobban belegondolok talán elférne az úgy is, hogy nem érintené a Tiszát :) Nem méricskéltem sokat, de szemre jó 3 megyényi terület, ha a Tisza nélküli felét megkapnák rezervátumnak az pont jó lenne.

Deansdale 2024.02.06. 13:38:10

@gigabursch: Vektorral az a gond, hogy ő is ugyanúgy a háttérhatalom csicskája mint minden más vezető politikus, csak ő éppen a jó rendőrt játssza, de bármit is tesz, megmenteni nem fog minket a nagy reszettől. Az ellenzékhez képest annyi a különbség, hogy ő kicsit lassabban, kímélőbben ereszt le minket a lángoló foskatlanba. Nyomja a retorikát, de közben semmi hajlandósága nincs meglépni azokat a radikális lépéseket amikre szükség lenne. Pl. évekkel ezelőtt be kellett volna tiltani az LMBTP lobbit, vagy MINIMUM az oktatás környékéről börtönbüntetés terhe mellett kipicsázni, és ehhez képest még most is csak pedzegetik a témát, látszatintézkedéseket hoznak miközben a gyermekeinket majdnem szabadon agymossa a haladár tábor. De mondhatnék kapásból 5 másik példát is amiben a nemzetközi háttérhatalom utasításai szerint működött/működik, pl. covidügyben.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.06. 15:07:12

@Deansdale: "vagy átállítunk mindent magyarra és akkor az összes kisebbség háborogni fog (...), vagy engedékenyek leszünk és mindenki anyanyelvezhet, amely esetben sosem lesz integráció"
- Ez is prekoncepció. Azt kell nézni, hogy mi van, és mi lesz belőle. Attól, hogy most oda nem lőnek a ruszkik, még háborús körülmények vannak, mert ott az az alap. Onnan nem nehéz elrugaszkodni, és a népek, bármilyenek is, magasról fognak tenni rá, hogy a szomszédjuk milyen nyelven karattyol. A nemzetiségi kérdések mindig akkor lesznek fontosak, amikor éhesek a hasak.

"a területen élők MINIMUM harmada nem beszél magyarul"
- Ezt eddig is tudtuk, de nincs evvel baj, ukránul sem tudnak, csak majd ezután nem cseszegetik őket miatta.

"miért lenne nekünk jó az a terület"
. Ha kibicsaklik a bokád, de épp nem sok vizet zavar, mert otthon vered a billentyűzetet, azért még nem vágod le, hanem befáslizod. Egyáltalán nem értem az álláspontod. Vagy nem kell a terület, csak mert épp nem csillog, vagy kilakoltatnád a lakosság túlnyomó többségét, akik amúgy ott születtek, ott élnek századok óta, mert azt feltételezed, hogy majd egyszer baj lesz velük. Szerintem egyik sem elfogadható. Az a terület 1000 évig magyarország része volt, és talán még lesz is. Úgy is kell kezelni! Akár lemondasz róla, akár kitelepíted a lakosságot, azt üzened, hogy vagy teszel a történelmi területeinkre, vagy azt, hogy egyetértesz azzal a hozzáállással amit a környező országok az ott élő magyarokkal művelnek. Nem tudom egyiket sem építőleg értelmezni. Nem felügyelheted a jövőt, lesznek majd akiknek akkor kell megoldaniuk a saját problémáikat. Nekünk feléjük az az elszámolnivalónk, hogy ne szolgáltassunk velük szemben alkalmazható vállalhatatlan precedenseket az akkori ellenségeiknek.

Cigánykérdés. Nos én egy egész más történelmet ismerek. Az úgy szól, hogy a cigányság évszázadokig elvolt a magyarok között. Megvoltak a saját faglalkozásaik, szerves része voltak a lakosságnak. A marginális változást a szocik csinálták, mert szükségük volt egy szabad szemmel is jól megkülönböztethető ellenségre, akiket lehet cseszegettetni a többségiekkel, hogy ne a komcsikkal, vagy a trianoni újállamok többségével ellenségeskedjenek. A gond az, hogy akikkel elkezdték, már régen meghaltak, és felnőtt azóta már a harmadik generáció is, és így már tradícióvá vált ez a felfogás. Az ellenségépítésnek a legutolsó nagyobb mozdulata a "megélhetési bűnözés" bevezetése volt, amin aztán rendesen berágott a mocskokra a dolgozó ember. A kérdés megint ugyan az. Irtsuk ki őket? Melyiket pontosan, és miért pont azokat, és a másikat meg épp miért ne? Mi legyen azokkal, akik dolgoznak? Telepítsük ki őket? És utánna mi lesz a határon túli magyarokkal? Összerakják őket egy tutajra a tótok, meg románok, és leereszti kőket a Dunán, aztán jószerencsét? Zárjuk rezervátumba? A konklúzió ugyan az. Esetleg lehet úgy hozzáállni, hogy egyesével hagyják el a cigánytelepeket, mert különb világot akarnak maguknak építeni munkából. Ha azt látja az egyik a putriban a segílybűl, hogy a másik dolgozni megy, és vesz autót, épít házat, nem tartozik a boltban, akkor vagy szembefordulnak egymással (nekünk az sem rossz), vagy neki is kell ami a másiknak már megvan, és elmegy vele dolgozni. A folyamatok már beindultalk, mert jelenleg nem lehet olyan szinten megélni segélyekből, mint melóból. Már nem üzlet a családi pótlékért gyereket csinálni, mert nem emelik már jó sok éve, de az infláció már azt a keveset is értéktelenné tette. A családtámogatásért dolgozni kell. Megjegyezném, hogy a cigányság szaporodási tendenciája jelentősen visszaesett a szoci időkhöz képest, csak még nem esett vissza eléggé. Dolgozni kell rajta.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.06. 15:35:22

@gigabursch: Én értettem a pontos kijelentést, de azt is tudom, hogy bármit szívesen félremagyaráznak. Azt meg milyen jól lehet félremagyarázni, amit nagyon nem is kell formálgatni. Az a helyzet, hogy befelé akart tetszelegni, de nem gondolkodott (általában nem szoktak). Szólásszabadság van, beszélhet nyugodtan, nem lesz baja. A kormány semmit sem tehet ellene. A külföld számára semmit sem jelent mert nem kormányzati tényező, a kárpátaljai magyarokon nem segít, csak rájuk irányítja a figyelmet. Egyedül az ukrán náciknak ad muníciót, erre volt jó. Ez egy igazi felelőtlen hülye. Ha előre nem tudja mozdítani a dolgokat, legalább befoghatná a pofáját. Ez a tipikus magyarkodó szájtépés, ami kizárólag lejáratásra jó. Kíváncsi lennék, hogy hány magyar katonát kezdtek cseszegetni az ukrán társaik a lövészárkokban, szervezték úgy a következő rohamot, hogy abban lehetőleg magyarok legyenek elől, vagy hány házba törtek be a helyi nácik, hogy elégtételt vegyenek? Gondolom volt rá példa, de én le is verném rajta, hogy tudja hol a helye.

"a Tisza vízgyűjtőjével kapcsolatban"
- Sajnos nincsenek elégséges ismereteim a témában, de van némi általános rálátásom. Na jó, talán még ez is túlzás. Történelmi léptékben közelítek. Az egész medence egy gazdasági egység. Ha egyben van (micsoda véletlen, hogy pont úgy volt) akkor van benne ásványi anyag, erdő, önálló vízrendszer, művelési terület, és legelők is. Hogy ebben a rendszerben, mint részegység pontosan milyen részaránnyal van jelen a tiszai vízgyűjtő, számomra nem ismert, de jelen esetben talán annyira nem is fontos. A lényeg, hogy ennek a komplex rendszernek egy jelentékeny részét visszavéve lehetőség nyílna az alföldi területek vízgazdálkodásának kiegyensúlyozására. Az elég magasan épülő, nagy kapaciású tározók beléphetnének a turizmusba is, meg a villamosenergia termelésbe is. Amit az ukránok természetesen nem tudhatnak kihasználni, mi azt sokszorosan is. Nem véletlenül lett úgy szétdarabolva a terület, ahogyan. Gyakorlatilag komplett komponenseket szakítottak le, hogy önállóan életképtelen és kiszolgáltatott legyen a maradék. Persze lehet, hogy mindez csak az én üldözési mániám, de a határok nem igazán követték a nemzetiségi határokat, tehát a cél sem az etnikai elválasztás volt, hanem az egymás elleni kijátszhatóság.

Deansdale 2024.02.06. 15:48:03

@F.M.J.: "Egyáltalán nem értem az álláspontod."

Mert természetesnek veszed, hogy nekünk az a terület KELL, én meg elgondolkodtam, hogy mi van ha nem. Szerintem konkrétan több bajunk lenne vele mint hasznunk, csak valami félreértett nemzeti érzelem ezt nem engedi beismerni egyeseknek. Nekem az EMBER számít, a föld az csak föld, különösen úgy hogy már egy évszázada nem a miénk. Egy kereszt lenne a magyarság nyakán, és miért? Mi az az ÉRDEK ebben számunkra amiért a magyarságnak ezt a keresztet fel kellene vennie? Mit nyerünk vele? Azért kell, mert régen a miénk volt? Hát, ebben semmi logika nincs, és bár vagyok legalább annyira nacionalista mint bárki más normális magyar, szerintem a nacionalizmus sem ok arra, hogy egy ilyen gondot a nyakunkba vegyünk.

De azt is kifejtettem, hogy ha a nemzetközi helyzet úgy alakul, hogy ránk sózzák, akkor persze mindent meg kell tenni, hogy felvirágoztassuk a magyarság üdvére és dicsőségére.

"azt üzened, hogy vagy teszel a történelmi területeinkre"

Semmilyen formában nem érdekel, hogy milyen területek voltak a mieink régebben, elsősorban azért mert ezek piszkálásából csak fölösleges konfliktusaink lehetnek a szomszédainkkal, amire semmi szükségünk. Magától soha senki nem fog visszaadni semmit, az ukránok se, erővel elvenni semmi esélyünk, vagyis ez a trianoni merengés meddő, impotens időpocsékolás.
Az ukrán szitu egy nagyon extrém történelmi véletlen, de mondjuk még itt sem látok csak kb. 1% esélyt hogy a területek visszacsatolásáról egyáltalán szó lesz, hiszen Ukrajna egyelőre teljes mértékben elvan mint a befőtt és a ruszkik nem nagyon akarják lerohanni, hogy szétoszthassák. Mindazonáltal ez egy esély felülvizsgálni, hogy a trianoni inger kielégítésén túl egyáltalán fűződik-e bármilyen érdekünk a területek visszacsatolásához. Ismétlem, a Tisza kontrollján kívül még semmilyen érvet nem láttam, hogy nekünk az a terület miért vagy mire lenne jó.

Nem szívesen ismétlem, de abban látok rációt, hogy a honfitársainkat hazahozzuk, mert több értelme lenne itt az országon belül feldúsulni magyarokkal, mint megszerezni egy területet amivel még több kisebbségi problémánk lesz.

...

Cigóságra, szerintem nem volt olyan idilli a kapcsolatunk velük, hogy a szociknak a semmiből kelljen ellenséget képezni, de úgy vesszük hogy igazad van az azt bizonyítja amit én mondtam: hiába van többszáz év béke, az eltérő etnikumokat egy kis propagandával bármikor egymásnak lehet ugrasztani, ami ellen az egyetlen védekezés a szeparáció. Én a magam részéről nem látnék abban problémát, hogy úgymond "autonómiát adnánk a romáknak", és ezzel ők is sokan kiegyeznének. (Amíg rá nem jönnek a következményekre.) Adjunk nekik egy területet ahol kívül tudjuk őket helyezni a magyarságon, aztán ahogy az angol szófordulat mondja, dobjuk el a kulcsot, és kész. És ezzel az én célom nem az hogy velük b*sszak ki, ha mondjuk találnak a területük alatt valami ritka földfémet és multimilliárdos lesz mindegyik, akkor inni foguk az egészségükre és örülök a sikerüknek. Csak az a szitu szűnjön meg, hogy össze vagyunk zárva, ők gyűlölnek minket, és amíg mi most generációnként kvázi megfeleződünk addig ők megduplázódnak. Erre semmilyen más megoldás nincs, és nem is lehetséges, mint a szeparáció.

Amúgy a két téma között nem látok sok összefüggést, nem tudom miért kötötted össze. De ha mondjuk az ukránok úgy döntenek hogy kilakoltatják az ottani magyarságot, halleluja, nekünk csak be kell őket fogadni és mindenki nyert. Nem haragudnék ezért az ukránokra AMENNYIBEN olyan humánus és szervezett keretek között oldanák meg, ahogy pl. én a cigókkal képzelem.

"a cigányság szaporodási tendenciája jelentősen visszaesett a szoci időkhöz képest, csak még nem esett vissza eléggé. Dolgozni kell rajta."

Ez sokkal inkább antiliberális és rasszista hozzáállás, mint az hogy adjunk nekik automóniát :D

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.06. 19:29:29

@Deansdale: "Mi az az ÉRDEK ebben számunkra amiért a magyarságnak ezt a keresztet fel kellene vennie? Mit nyerünk vele? Azért kell, mert régen a miénk volt?"
- Érdekes hozzáállás. Én nem tudom ,hogy hol élsz, már úgy értem földrajzilag, de ha az elődeink is így gondolkodtak volna, akkor magyarként most valószínűleg nem lennél sehol sem, mert az ország minden egyes területe volt már megszállás alatt a történelem folyamán. A mai Mo. például 145 évig csak a töröktől, ami azért kicsit több,. mint a trianoni 100.

"Ismétlem, a Tisza kontrollján kívül még semmilyen érvet nem láttam, hogy nekünk az a terület miért vagy mire lenne jó."
- Pedig elég lenne a térképre nézni. Nem tudom tudod-e, de az itthon felhasznált faanyag jelentős része importból származik, többek között Kárpátaljáról is. A terület majd 2/3-a erdő. Már az is egy nemzetgazdasági haszon lenne, ha nem kellene valutáért venni a tetőink meg bútoraink alapanyagát. A vízgazdálkodási lehetőségekről fenntebb írtam. Jót tenne a mezőgazdaságnak, ha mi szabályozhatnánk a vízgyűjtő területekről érkező víz lefolyását a saját igényeink szerint. Azt hiszed, hogy az a terület azért csóró, mert haszontalan, pedig termékenyebb mint a kiskunsági homok, csak épp lerabolják a hasznot a mintademokraták. Ha már nem hordja el senki a javakat, akkor fejlődésnek indul magától. Csak azért nem lenne magában életképes, mert a vámokkal elszigetelődne a gazdasága, és nem elég nagy ahoz, hogy magában a belső gazdaság fenntartható legyen. Az EU-n belül viszont egész más lenne a helyzet.

"megszerezni egy területet amivel még több kisebbségi problémánk lesz."
- Ott szoktak kisebbségi problémák lenni, ahol erőszakosan próbálják asszimilálni, vagy ahol üresek a hasak. Az emberek maguktól nem ugranak egymásnak. Tudom, hogy ezzel kapcsolatban az a véleményed, hogy majd hergelik őket kívülről, de nagy tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy ha nincsenek kisebbségek, akkor nem találnak ürügyet a balhékeltésre. Ez csak egy eszköz, ha nincs, akkor lesz más. Szőkéket a barnákkal, városit a falusival, férfit a nővel, teljesen mindegy. A kisebbségek nemléte nem biztosíték a külső feszültségkeltéssel szemben.

A cigánykérdést azért hoztam ide, mert ugyan arról van szó. Amúgy nem tudom, hogy miből gondolod, hogy van olyan, hogy "humánus kitelepítés"? Van olyan, hogy egyszerűen kizsuppolják az embert, meg olyan, hogy közben jól meg is verik. Aki született valahol, nem követ el bűncselekményeket, előteremti a megélhetését, annak jogában áll ott élni, ahová tartozik. Ez nem jóemberkedés, ez normalitás. Nincs bennem egy szem nyugati típusú demagóg humanizmus sem, de tiszteletben tartom a embert. Márpedig az nem tisztelet, hogy telepítgessünk bárkit bárhová a saját belátásunk szerint, mert most nekünk épp így tetszik. Az erő szemszögéből könnyen beszélsz, de mit szólnál, ha téged pakolgatnának akárhová, csak mert valahol valaki épp ezt találta ki, mert szerinte az úgy tök jó lesz. Az egészet pedig csak azért, mert azt feltételezi, hogy majd az unokád hátha nem úgy gondolja jól a dolgokat, ahogyan annak a valakinek épp sikerült így előre feltételeznie.

"Ez sokkal inkább antiliberális és rasszista hozzáállás, mint az hogy adjunk nekik automóniát"
- Szerintem nem figyeltél. Nem csak azért, mert nem tartom magam liberálisnak, legalábbis a jelenlegi értelmezés szerint, hanem azért sem, mert nem azt mondtam, hogy akadályozni kell a szaporodásukat, hanem hogy olyan körülményeket kell teremteni számukra, ami amúgy a jóléti országok lakosságának csökkenéséhez is vezet. Magyarul, Ha a köztörvényes bűncselekményeket mindenképp federítjük, és szigorúan büntetjük, a segélyeket mélyen a bérezés alatt tartjuk, a dolgozni akaróknak munkát adunk, és a tanulni akaróknak lehetőséget adunk. Ezek azok a dolgok, amik együttesen előállítják azokat a körülményeket, amikkel be lehet illeszkedni a társadalomba, és még meg is becsülik őket. Mindenkinek csak a hordacigányokkal van baja, még a dolgozó cigányoknak is. Ez nem rasszizmus, hanem ténymegállapítás. Azt kell elérni, hogy a munkakerülés, meg a bűnözés (összeghatár nélkül) automatikus nyomort jelentsen, de úgy, hogy mindig legyen lehetőség beállni a normálisak közé a sorba. Akinek már sikerült magától munkával javakhoz jutni, az elhatárolódik az ingyenélőktől fajtától függetlenül. Én még nem láttam olyat, hogy a cigány a munkabérét szétosztotta volna az ingyenélő cigányok között, hogy annak ne kelljen elmennie dolgozni. Sokkal jobban megvetik egymás közt a melós cigányok az ingyenélőt, mint a magyarok.

Deansdale 2024.02.06. 20:25:54

@F.M.J.: "az ország minden egyes területe volt már megszállás alatt a történelem folyamán"

Nem igazán érzem relevánsnak ezt az érvelést, mert nem hiszem, hogy a jövőben bármikor újra területeket veszíthetnénk, és ez ellen biztosítást jelentene ez a visszacsatolás. Ahogy én látom hamarosan ránk tolják a nagy reszetet, jön a világkormány, és értelmetlenné teszik az országhatárokat. Persze ne legyen igazam, de ezt a jövőképet építgetik az egész világ számára, és mivel senki nem tanúsít semmiféle ellenállást...

Ha értelmes gazdasági érveket soroltok azok súlya előtt előbb-utóbb meghajlok :) Gigászi területű erdőgazdaságoknak pl. már van értelme, különösen úgy hogy a gázt ki akarják vonni a lehetséges fűtési módszerek közül.

"Ott szoktak kisebbségi problémák lenni, ahol erőszakosan próbálják asszimilálni, vagy ahol üresek a hasak."

Ez elég naív hozzáállás. A világban nagyon kevés és csak nagyon specifikus példa van különböző identitások működőképes együttélésére, az ilyenek zöme egy folyamatos menedzselést igénylő katasztrófa lassított felvételen. Az USA, Kanada, ésatöbbi mind beszopta az "olvasztótégely" elképzelést és borzalmasan küszködnek vele. Szerintem a optimizmusod kissé aláássa az ahogyan az ukrán etnikum a magyar etnikumot mindigis kezelte - folamatos az ellenségeskedés, és semmi okunk azt hinni, hogy ez magától eltűnne ha hirtelen megfordulnának az erőviszonyok. Az ukránok nem fognak minket szeretni ha mi fogunk nekik parancsolni, az tuti.

"nagy tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy ha nincsenek kisebbségek, akkor nem találnak ürügyet a balhékeltésre"

Sokkal nehezebb a semmiből teremteni konfliktust egy egységes társadalomban, mint felerősíteni egy meglévőt egy megosztott társadalomban. Persze vitázhatunk ezen napestig, de a háttérhatalom nem nyomná folyamatosan ezt az oszd meg és uralkodj gombot, ha látnának hatékonyabb megoldást. A legegyszerűbb ott széthúzást generálni ahol nincs egység, azt hiszem ez vitán felül áll. Évtizedek óta nyomják a kisebbségek egymás ellen hergelését, és nem fogják feladni a jövőben sem ha csak rajtuk múlik.

"nem tudom, hogy miből gondolod, hogy van olyan, hogy "humánus kitelepítés"?"

Csak szándék kérdése. Érdekes, hogy bizonyos dolgokat könnyen el tudsz képzelni, másokat meg nem :) Pl. ha megkapnánk azt a területet és megszületne a döntés, hogy egy része autonóm roma terület lesz, szerintem tízezrek költöznének oda önként akik úgy utálják a fehéreket/magyarokat hogy örülnek ha megszabadulhatnak tőlünk. Csak kellő támogatás kérdése az egész - mondjuk ha azt mondod, hogy bármilyen magyarországi ingatlant elfogadunk cserealapnak jó állapotú Munkács-környéki házakért, lenne rá önként jelentkező. Igaz hogy putrit kapnánk cserébe sokkal értékesebb házért, de tökéletes megvalósítása a humánus kitelepítésnek. Ezer meg egy békés módszerrel lehetne szép lassan tolni őket oda, csak arra kellene vigyázni hogy vissza ne jöhessenek.

Amúgy ha azt mondod nekik, hogy bármiféle állami vagy önkormányzati vagy akármilyen más segélyt kizárólag a rezervátum területén folyósítunk, magától odamenne a fele :)

"Aki született valahol, nem követ el bűncselekményeket, előteremti a megélhetését, annak jogában áll ott élni, ahová tartozik."

Persze, de ennek semmi köze az én elképzeléseimhez :)

"Márpedig az nem tisztelet, hogy telepítgessünk bárkit bárhová a saját belátásunk szerint, mert most nekünk épp így tetszik."

Nem csak úgy költöztetjük, hanem az ő beleegyezésével, és stratégiai okokból. Ez is érdekes, hogy a terület megszerzésében látod a higgadt kalkulációt, a cigók autonómiájában viszont nem, holott egymilliószor fontosabb lenne tőlük megszabadulni, mint bármilyen területet visszakapni. Ha lenne előttem 2 gomb, hogy visszakapjuk a teljes Nagymagyarországot, vagy elteleportálódik innen minden cigány Hawaiira, az utóbbi gombot nyomnám míg az ujjam letörik. Nem azért mert utálom őket, hanem mert nem akarom hogy az unokám magyar kisebbség legyen cigányisztánban.

"mit szólnál, ha téged pakolgatnának akárhová"

Nem akarlak kiábrándítani de pontosan így legózik velünk az elit, épp csak másokat pakolgatnak közénk azzal a céllal hogy szép lassan eltűnjünk. Jelenleg is alanyai vagyunk ennek a témának, veled együtt, úgyhogy nem lenne lelkifurdalásom ha ellenmatatásba kezdenénk a nemzet megmentésére.

A liberális csak vicc volt :)

"Mindenkinek csak a hordacigányokkal van baja"

Na ez a rövidlátás. Szinte látom magam előtt ahogy a búrok Dél-Afrikában 30 éve azt mondogatják, hogy mindenkinek csak a hordanégerekkel van baja... Most meg szügyig állnak a lecsóban, szó szerint irtják őket a négerek akik hatalomra jutottak. Én nem ezt szeretném az unokáimnak.

"mindig legyen lehetőség beállni a normálisak közé a sorba"

Ez viszont utópizmus, egy tökéletes világot akarsz teremteni hogy megtérítsd a cigókat. Erre az esély kisebb mint nulla, pl. messze nincs elég pénzünk olyan gazdaság kiépítésére ami ezt tudná.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.10. 09:22:35

@Deansdale: "nem hiszem, hogy a jövőben bármikor újra területeket veszíthetnénk"
- Az elődeink sokszor gondolták ezt, kezdve rögtön a pozsonyi csata után, úgyhogy szerintem ez egy elég félrevezető feltételezés.Én a magam részéről pesszimista vagyok (Akinek mindig igaza van, de általában örül neki.).

"hamarosan ránk tolják a nagy reszetet"
- Ismerem ezt a lehetőséget, vagy konteot (ízlés szerint), de erre is voltak már kísérletek a történelemben sokszor, de hol van már Róma, Bizánc, Frankok, stb, és a jelenlegi próbálkozás is épp gazdatüntetésekbe látszik fulladni. Ha csak nem tényleges tudattörlésről van szó, ez sem fog sikerülni. Annyi értelme van erre számítani, mint elinni az összes vagyonodat a következő világvége-prognózis alapján, aztán csodálkozni, hogy éhenhalsz, amikor a dátum elmúlik.

"Az ukránok nem fognak minket szeretni ha mi fogunk nekik parancsolni, az tuti."
- Kénytelen vagyok megismételni. Kárpátalján nincs jelentős ukrán lakosság. Azt a területet a szovjetok csatolták el Csehszlovákiától geopolitikai okokból. Sosem volt ukrán etnikumú terület, így etnikai problémáink is csak addig van velük, amíg ukranisztánhoz tartozik. A felvetésed ettől még reális, de semmivel sincs kevésbé jogos igényünk a területre, mint bármelyik egyéb őshonos kisebbségnek. Miért ne tartanánk rá igényt?

"Sokkal nehezebb a semmiből teremteni konfliktust egy egységes társadalomban"
- Ez sci-fi. Amíg egy társadalomban legalább kétféle ember van (és ennél minden társadalomban sokkal több van), addig lehet konfliktusokat is generálni. Ez csupán felismerés, és nem vita kérdése. Bárki bárkivel össze tud veszni, ha nincs más problémájuk, és van rá igényük, és ez csak frusztráció kérdése. Ha nem mondhatod meg valakinek akitől függsz, hogy egy barom, akkor nekimégy valaki másnak egy ürügy kapcsán. Nem sok emberben van elegendő józan belátás, hogy ne így történjen.

"egy része autonóm roma terület lesz, szerintem tízezrek költöznének oda önként akik úgy utálják a fehéreket/magyarokat hogy örülnek ha megszabadulhatnak tőlünk."
- Fából vaskarika. Azok a cigányok, akik tanultak, dolgoznak, rühellik a saját fajtájuk naplopóit, mert miattuk kell többet teljesíteniük, hogy el legyenek fogadva. Nem akarnak közéjük költözni. A naplopók meg azért nem akarnak különválni, mert egymáson nem tudnak élősködni. Nekik szükségük van a dolgozó, de kellőképp párásszemű idiótákra, akik eltartják őket. Ök azt szeretik, ha van kitől lopni, segílyt kérni, meg sajnáltatni magukat a maguk által generált nyomor miatt. Eszük ágában sincs saját lábra állni, mert azt most is megtehetnék.

"bármiféle állami vagy önkormányzati vagy akármilyen más segélyt kizárólag a rezervátum területén folyósítun"
- Nos lehet, hogy számodra ez elfogadható, én nem szívesen adnék oda semmit, ahol nincs felügyeleti jogom, és hadd legyen nekem is véleményem, tehát ebben nem lesz konszenzus. Másik megközelítésben, ne gondold, hogy ha ellátod őket segíllyel, akkor dugáson kívül mást is csinálnak majd a rezervátumodban, akkor meg előbb-utóbb kiesnek a határain, és akkor mi lesz a terv?

"szügyig állnak a lecsóban, szó szerint irtják őket a négerek akik hatalomra jutottak"
- Azért azt ne hagyjuk ki a történetből, hogy az ottani fekete-fehér szembenállásban ki van otthon, és ki a betolakodó. Talán nem lenne akkora a problémájuk, ha nem csinálták volna pár évtizede ugyanezt fordítva? Volt kitől tanulniuk. Ettől még nem lesz jogos, de érthető.

"Ez viszont utópizmus, egy tökéletes világot akarsz teremteni hogy megtérítsd a cigókat"
- Ha utópia lenne, akkor nem lenne rá példa, márpedig van dögivel, de mivel így már nem lógnak ki a sorból, így nem is látszanak. Ezzel együtt pl. Bp.-n az aluljárók söpredéke általában a mocsok alatt fehér bőrű, szóval az igénytelenség nem színspecifikus. A te narratívád szerint nekik sokkal könnyebb lenne kiemelkedni, de azok sem akarnak. Meg kellene fürdeni, nem kellene állandóan részegnek lenni, meg meg kellene próbálni normálisan viselkedni, és pábááámm, lenne munka, lenne fizetés, lenne lakhatás. Tiszta fasizmus ez a felfogás, mert nem tiszteli a szarságban rejlő "értékeket".

Deansdale 2024.02.10. 10:11:26

@F.M.J.: "hol van már Róma, Bizánc, Frankok, stb, és a jelenlegi próbálkozás is épp gazdatüntetésekbe látszik fulladni"

Örülnék ha ennyi lenne, de a WEF kissé komolyabbnak tűnik mint Róma, és ha pár országban átmenetileg kicsit meghátrálnak, azzal csak az ütemterv tolódik 1-2 évet. Amíg el nem távolítjuk a Schwab-féléket és a mecénásaikat a hatalomból addig nem lesz nyugtunk tőlük.

"Annyi értelme van erre számítani"

Legyen neked igazad. Mondjuk az, hogy konkrétan a nyugati világ vezetőinek ~90%-a a WEF embere és a WEF ágendát tolja, ideértve az EU vezetését is, számomra egy kicsit nyugtalanítóbb, mint valami Y2K műpánik.

"Amíg egy társadalomban legalább kétféle ember van (és ennél minden társadalomban sokkal több van), addig lehet konfliktusokat is generálni."

Megnézném, hogy Japánban vagy az USA-ban teremtenél könnyebben utcai lázongásokat :) Sokat számít, hogy egy társadalom mennyire homogén és összetartó - nem véletlen, hogy a nyugatot ebből a szempontból támadja a háttérhatalom a legerősebben és legkitartóbban. A migráció + az oszd meg és uralkodj az elsődleges fegyvereik legalább fél évszázada. Nem csinálnák, ha nem lenne értelme.

"Azok a cigányok, akik tanultak, dolgoznak ... Nem akarnak közéjük költözni."

Hát ne költözzenek. Ha csak pártízezer értelmesebb cigót kellene asszimilálni a magyarságba, az nagyságrendekkel könnyebb és elfogadhatóbb lenne, mint a jelenlegi sokszázezret ömlesztve.

"A naplopók meg azért nem akarnak különválni, mert egymáson nem tudnak élősködni."

Segélyt csak ott folyósítunk, és minden roma elítélt ottani börtönökben lesz fogvatartva, szabadulás után pedig nincs átlépés Mo területére. Lassú folyamat lenne ez, de még mindig sokkal jobb mint az a nagy nulla ami jelenleg történik az ügyükben.

"hadd legyen nekem is véleményem, tehát ebben nem lesz konszenzus"

Igen, azért nem oldódik meg soha semmilyen probléma, mert soha semmiben nincs konszenzus :) Kína egyes területeken már úgy néz ki mint amit itt nyugaton utópiának gondoltak 50 éve, s közben a nyugat meg rohad szét. 100 év előnyünk volt Kínával szemben, most 40 év hátrányban vagyunk. Mindezt azért, mert itt nincs konszenzus.
Egyébként most milyen felügyeleti jogod van a cigányság fölött? :D

"ha ellátod őket segíllyel"

Azt csak addig adnánk amíg át nem toltunk eleget, hogy itt már nyugalom legyen, utána nem kapnának egy vasat se. Álljanak meg a saját lábukon, akkor is ha nem szeretnének. Nem érzem erkölcsi kötelességemnek, hogy parazitákat a végtelenségig etessek, mert ők nem szeretnek dolgozni.

"Azért azt ne hagyjuk ki a történetből, hogy az ottani fekete-fehér szembenállásban ki van otthon, és ki a betolakodó."

Örömmel látom, hogy a háttérhatalom fehérellenes propagandára költött pénze nem volt hiábavaló :)

A fehérek vannak otthon, és a színesek a betolakodók, jelenleg kvázi mindenütt a világon ahol tömegesen élünk együtt, Ausztráliától Kanadán és Dél-Afrikán át az USA-ig. Ami ezeken a helyeken létezik, azt mind fehér civilizációk építették, miután a területeket elfoglalták (és nem "lopták"). A színes bevándorlók később érkeztek - igen, még Dél-Afrikába is, ha ismered a történelmét akkor tudhatod, hogy a jelenleg ott már többségben lévő négerek bevándorlóként érkeztek, nem őshonosak ott.

"Talán nem lenne akkora a problémájuk, ha nem csinálták volna pár évtizede ugyanezt fordítva?"

Ki kell ábrándítsalak, a történelem amit ismersz 90% hazugság, és emellett a négerek szó szerint mindenütt ugyanazt csinálják Kalkuttától Kamcsatkáig, nincs olyan hely ahol békében élnének együtt bármilyen más fajjal. LOL, még a saját fajtájukkal sem képesek együtt élni, az USA-ban a vezető néger halálok egy másik néger.
Amúgy azt tudtad, hogy színesek Európából több fehér embert vittek el rabszolgának, mint ahány néger az USA-ba került hasonló céllal? Érdekes módon a történelemnek mindig csak egyes szegmenseit tanítják, másokról meg nagy a kussolás.

"az igénytelenség nem színspecifikus"

Ezzel az érvvel csak 2 baj van, az átlagok kérdése, meg az, hogy a saját mocskunk nem teszi logikailag vagy erkölcsileg kötelezővé azt, hogy mások mocskával is együtt kelljen élnünk a saját hazánkban. Mintha azt mondanád, hogy ha a te gyereked otthon a kuka mellé dob egy csokis papírt, akkor az egész szomszédság beöntheti az ablakotokon a szemetet. Van a saját, és van az idegen, akkor is ha manaság már ennyit is tilos kimondani, mert konzervatív nézet. A sajátomnak elnézem, az idegennek nem, és ehhez minden jogom megvan. Sőt, ez még csak azt sem jelenti, hogy az idegent gyűlölném. Semmi bajom velük, csak különböző kategória az idegen, mint a saját, és a saját lakhelyemen jogom van különböző standardokat felállítani. Pl. ahogy Japánban alkalmazkodok ahhoz amit ők elvárnak tőlem, ugyanúgy szeretném ha az itteni 'vendégek' is alkalmazkodnának az én elvárásaimhoz, ahelyett hogy ők mocskolnának engem, többek között fehérellenes narratívákkal, rasszista módon.

Deansdale 2024.02.10. 10:21:43

@F.M.J.: Amúgy teljesen megértelek, régebben én is hasonlóan gondolkodtam, hogy próbáljuk meg a világ minden baját simogatással megoldani, csak amikor látok olyan tényeket, hogy Dél-Afrikában rasszista fehérgyűlölő négerek naponta másfél búrt vernek agyon, és tudom, hogy az unokámra is ez vár ha a cigányság között kisebbség lesz, akkor a szelíd énem a háttérbe húzódik és szomorúan ugyan, de átadja a helyét a pragmatikus énemnek. Ne vedd személyes sértésnek, mert nem annak szánom, de a nyugati civilizáció és a fehér faj összes propblémájának 95%-a abból a hozzáállásból származik, amit itt képviselsz. Azért nem tudunk soha megoldani semmit, sőt, azért romlik folyamatosan minden az utóbbi ~30-40 évben, mert olyanoknál van a hatalom akik (ilyen vagy olyan okok miatt) nem hajlandóak semmi olyat csinálni, ami egy posztmodern liberálisnak sértené a szépérzékét. A világunk meg rohad.

Bukele a legjobb bizonyíték erre az egészre. Megválasztották a világ legveszélyesebb országának elnökévé, és egy csettintéssel a világ egyik legbiztonságosabb országát csinálta belőle. Szó szerint. Annyit csinált, hogy a meglévő törvényeket elkezdte betartatni, ha kell erőszakosan. Mármint kiküldte a rendőrséget, és ha az kevés volt, akkor a katonaságot. A nyugat balos fele meg sír és rinyál, hogy ez nem liberális hozzáállás, nem bánik humánusan a bűnözőkkel, ésatöbbi. Nyugaton konszenzus van meg párbeszéd és tolerancia.Szalvadorban viszont béke és nyugalom és rend. A civilizált nyugati ember sajnos annyira nem okos, hogy magától rájöjjön, ez a kettő két különböző hozzáállás eredménye, és csak egyet lehet választanunk. A kettő egyszerre nem megy.

Lehet elköltözök Szalvadorba :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.10. 15:11:06

@Deansdale: "Amíg el nem távolítjuk a Schwab-féléket, ... nem lesz nyugtunk tőlük."
- Sosem lesz, mint ahogyan sosem volt. A minden feletti uralom víziója már sok elmebeteget megrészegített, de túl nagy falat bárkinek. Ahoz hogy sikerüljön, tényleg törölni kellene az emberek tudatát mindenhol.

"Megnézném, hogy Japánban vagy az USA-ban teremtenél könnyebben utcai lázongásokat"
- Sántít a példa. Japánban még ma is a császárkori szellemiség uralkodik. A dolgozók meló után estig kóvályognak az utcákon, mert ciki hamar hazaérni. Betegek szegények. Uszítás nélkül is lenézik azokat, akik nem szakadnak bele a munkába, de amúgy nincs rá sok példa, mert mind megfeleléskényszeres.

"100 év előnyünk volt Kínával szemben, most 40 év hátrányban vagyunk"
- Sosem volt semmilyen előnyünk, csupán volt Kínában pár évtizednyi marxista kommunista uralom, ami meglátszott, de mostanra összeszedték magukat, és ismét a császárkori berendezkedés működik csak most a pártfőtitkár irányít. Mondjuk személy szerint a városi fejlettség ellenére nem szívesen élnék ott, mert a polgárok felett túlellenőrzés van, a vidéki élet pedig nem sokkal különb, mint pár száz éve. Tagoltabb az a társadalom, mint bármelyik másik, de a politikai berendezkedés nem engedi a kritikát.

"Azt csak addig adnánk amíg át nem toltunk eleget, hogy itt már nyugalom legyen, utána nem kapnának egy vasat se."
- Szerintem, mint fentebb írtam, magától senki sem menne. Ne feljetsd el, hogy mivel azokról értekezel, akik nem akarnak integrálódni, de szeretnek ingyen élni, nagyon hamar megtalálják a módját hogy terrorszervezeteket alkossanak, és lenne hozzá nyugati támogatás is. Amíg nincs rezervátum, addig egyesével lehet őket levadászni, ha nem tudnak viselkedni. Vannak törvények, be kell tartattni.

"a háttérhatalom fehérellenes propagandára költött pénze nem volt hiábavaló"
- Ha unod a vitát, szofisztikáltan is abba lehet hagyni. Én szét szoktam nézni, mielőtt véleményt alkotok. Nem csak a balos, a jobbos fanatizmust sem kedvelem. Csak a miheztartás végett.

"A fehérek vannak otthon, és a színesek a betolakodók, jelenleg kvázi mindenütt a világon ... Ami ezeken a helyeken létezik, azt mind fehér civilizációk építették, miután a területeket elfoglalták"
- Én egy másik történelmet ismerek. Abban a kinai civilizáció legalább háromszor annyi idős, mint a nyugati, a közelkeleti (sumer, méd, akkád, kmer, stb.)maga az emberiség bölcsője, az utolsó amerikai ősi civilizációk pedig nagyjából egyidősek a nyugat-európaival, és remekül el is voltak míg a nyugati fehér kultura tönkre nem verte, de még azokat is megelőzte az olmék és tolték kultúra. Ja és ha már itt tartunk, azzal a puskaporral műdödő fegyverekkel voltak hatékonyabbak a hódítók, amit amúgy Kínából hoztak. Hagyjuk már ezt a fehérek mindent is sokkal jobban meg magasabban művelve tudnak dolgot. Hatékonyabbak vagyunk a környezet lepusztításában, kirablásában és saját képünkre formálásában, az biztos, de a többi sem volt mind ősközösség, míg oda nem értünk.

"színesek Európából több fehér embert vittek el rabszolgának, mint ahány néger az USA-ba került hasonló céllal"
- Ez köztudott tény, csakhogy részint az akkori történelmi kontextusban ez egy elfogadott dolog volt, volt rá párszáz évük is, másrészt közben nem pofáztak valamiféle erkölcsi magaslatról, ahol elvileg ők állnak, miközben elvileg keresztények.

"ha a te gyereked otthon a kuka mellé dob egy csokis papírt, akkor az egész szomszédság beöntheti az ablakotokon a szemetet"
- Ismét egy rossz megközelítés. A megoldás nem az, hogy másnak nem szabad, hanem az, hogy a sajátomtól sem tűröm el. Ez egy kulturális szint, amit mindenkitől elvárok, akár ki is az illető. Ilyen pozícióból lehet tárgyalni, olyanból, hogy a sajátomnak szabad, másnak meg nem, csak feszültséget lehet gerjeszteni. Attól, hogy a sajátom szemetel, még szemét lesz a szemét, ha meg eltűröm, akkor én sem vagyok különb, mint akin számonkérem.

"Amúgy teljesen megértelek, régebben én is hasonlóan gondolkodtam, hogy próbáljuk meg a világ minden baját simogatással megoldani"
- Én is megértelek, valaha én is úgy gondoltam, hogy mindent tisztán átlátok, a világ minden helyzete, és problémája egyszerűen leírható, és megoldható, csupán meg kell tenni néhány drasztikus lépést, és már kész is. Azóta sokat fejlődtem. Találkoztam szarházi fehéremberekkel, dolgozó cigányokkal, sok történetet megismertem, ami megmagyarázott rengeteg visszataszító jelenséget. Sokszor belefutottam, hogy egész mást feltételeztem látható dolgokról, mint ami valójában mögöttük volt, és megtanultam, hogy a felületes ismeretektől nem bölcs lesz valaki, hanem felületes, esetleg fanatikus. Nem tudom, miből gondolod, hogy simogatással oldanám meg a problémákat? Én egyenlő mércéről beszéltem. Jutalmazásban, büntetésben egyaránt. Ez alól csak egy réteget vennék ki. Akinek a véleményére társadalmi szinten adnak, azok viselt dolgait szorzókkal jutalmaznám. A büntetési tételek legyenek többszörösek. A példakép legyen példa.
süti beállítások módosítása