European Phalanx

A náci mém

2017. augusztus 14. - megamovieboy

Ez egy lazább, nyári pihenős poszt lesz, mert ilyenkor a politikában sem történik sok minden. Szerencsénkre már nem kell komolyan venni mindent, ami a bejegyzésben szerepel. Nem lapul minden bokor mélyén egy náci.

 Nézzük a kezdetek jelképes ábrázolását a Kabaréból! Szőke fiú elkezd énekelni a vendégház sörkertjében egy kedves dalt, de ami a végére kikerekedik belőle, az a Casablanca Marseillaise jelenetének a tükörképe.

 Miért menők a nácik? Hetven évvel a bukásuk után is szinte évente jelennek meg filmekben, hiszen náluk jobb gonosz ellenfelet kitalálni sem lehet. Hitler a csúcsra járatta a populizmust, amire szüksége is volt, mert a tevékenysége soha nem tudta meggyőzni a szavazók többségét. A már eleve buggyant ideológia nem volt túl életképes, mindenképpen meg kellett támogatni látványos külsőségekkel. Ez annyira jól sikerült, hogy még ma is elég ezek közül csak egyet megmutatni és legalábbis Nyugaton mindenki pontosan be tudja azonosítani, honnan való.

Milyenek a nácik?

  • Energikusak
  • Határozottak
  • Céltudatosak
  • Ápoltak
  • Sportosak
  • Precízek
  • Elhivatottak

 Persze ez csak az a kép, amelyet igyekeztek kialakítani magukról. Azt kell mondjam ez is egy zseniális húzás volt a részükről, mert minden cég ilyen alkalmazottakat keres. Könnyű volt ehhez szimpatizánsokat találni, sokan szeretnének ilyenek lenni, vagy ilyen emberekhez tartozni.

 Folytatom magával a Führerrel. A beszédeiből mindig az utolsó perceket mutatják, amikor már eszementen gesztikulál és amiből az következne, mindenki sültbolond volt, aki felnézett rá. A valóságban a beszédeit normális hangnemben kezdte és alkalmazta az akkor még újnak számító megszólítási szabályt, miszerint mondj három dolgot, amivel a tömeg egyetért veled és a többit is el fogják hinni! A tömegeket ügyesen szólította meg és állította a maga oldalára, hogy aztán a már említett holdkóros álmaiba is magával rángassa őket.  Az alábbi beszédében a szokásosnál is vadabbul gesztikulál és pátoszosabban hangsúlyoz, mert egy pártnapon mondja el a saját hívei előtt. Egy utcai gyűlésen hosszabb lenne a felvezetés és visszafogottabb a vége. 

 

 Logót adtak a terméknek. A szvasztika talán a legismertebb náci szimbólum, iskolás koromban a magukat lázadó szelleműeknek képzelők rajzolták a mosdó falára. (Nem tartottam viccesnek, vagy vagánynak.) A nácik a hinduizmusból vették át, mint árjának vélt jelképet.

nazis.jpg

 A Heil Hitler! köszönés az Ave Ceasarra! vezethető vissza, gondolom már a maga korában is meglehetősen morbid volt.
hh_trex.png

 Még egy modern verzió a karlengetésre, előtte egy zseniálisan előadott beszéddel.

 A hitlerbajusz is kiemelkedő pályafutással rendelkezik.

charlie_chaplin.jpg

 A kancellár asszonynak is milyen jól áll!

angela-merkel_h.jpg

 Hitler a jellegzetes megjelenésével  rengeteg filmben feltűnik. Itt az eredeti Hiter beszéd a A bukás című filmből, hogy ne mindig csak az éppen aktualizált módon feliratozott verzió legyen beillesztve.

 Az SS fekete egyenruhája még ma is baljóslatúan mutat és senki nem keveri össze az állítólag szerencsét hozó kéményseprőkével.

themaninthehighcastle.jpg

nacik_blonde.jpg

 A jól szervezett elképesztően látványos, fegyelmezett megmozdulásokra nem sajnálták az energiát.

nazi_march.jpg

A korban soha nem látott minőségű propaganda filmekkel reklámozták magukat és ehhez vették a fáradtságot, hogy a legjobbat bízzák meg vele. Itt van Leni Riefensthal két híres filmje.

  Nyugati filmekben Hitler komikus helyzetekben is feltűnik, szemben a Szovjet mozikkal, ahol ő csak egy távoli szörny. Itt egy klasszikus amerikai jelenet, főszerepben 'apa Grál naplója', melynek legkevésbé Hitler kezében lenne a helye.

 A német hadsereg tagjai természetszerűleg nem voltak egytől egyig megátalkodott nácik, de a sors folytán mégis a nácik céljaiért kellett harcolniuk. És piszkosul jól harcoltak.

 Itt egy jelenet A halál  50 órájából, ahol az új parancsnok tapasztalatlannak tartja az beosztottjait, akik a páncélos induló eléneklésével akarják meggyőzni a harckészségükről.

 A nácik talán legnagyobb mémje a csodafegyver. Bár a valóságban a csodafegyvert az általuk elüldözött zsidó tudósok hozták létre az USA-ban, a nácik legendájába mégis nagyon is komoly helyet foglal el. Azt kell mondjam, ennek volt is alapja.

 A csodafegyverek bemutatása előtt egy legendás német fegyverről emlékezek meg. Igen, sokan kitalálták, a Tigris tankról van szó. A legenda annak szól, hogy  a háború közepéig a szövetségesek nem tudtak hasonló tankvadászt kiállítani a harcmezőre, sőt minőségben még később sem sikerült.

A második fegyver már tényleg futurisztikus mivoltával lett híres. Íme az első sugárhajtású harcban bevetett vadászgép, a ME 262.

Végül jöjjön A Rakéta. A V2, mely minden ma ismert a hangsebességnél gyorsabb rakéta alapja. Úgy látszik a rakéta építés olyan isteni titok volt, melynek a megszerzéséért a tudósnak el kellett adnia magát az ördögnek. Szinte mondani sem kell, ha atombombát tudtak volna tenni bele, akkor ma nagyon más lenne a világ.

Még egy jelenet a jó öreg korbácsos, pisztolyos hősünkkel, aki egy náci 'csodafegyver' díszletelem mellett bunyózik.

 Végül még kitérek a mai neonácikra, akiktől Hitler elsírná magát bánatában. Itt leginkább önbecsülési problémákkal küszködő személyekről van szó, akik saját kifejezésmódjuknak a világ elleni gyűlöletet találták legalkalmasabbnak és ezt leginkább a nácizmus testesíti meg számukra.

A blog nem ért egyet a nácik céljaival, módszereivel, eszméivel és példaképeikkel. Ennek a bejegyzésnek a célja    a nyugatra gyakorolt hatásuk és megjelenési formáik objektív bemutatása.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr3612683553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása