European Phalanx

Az LMP védelmében

2018. augusztus 20. - megamovieboy

lmp_logo.jpg

 Az elmúlt években a baloldali hozzászólók minden LMP-ről szóló cikk alá valóságos gyűlölet óráját alkottak.

Egy idő múlva már szinte komikussá vált a dolog. Arra lehetett csak gondolni, hogy valakik az LMP meggyengítésével akarják a Momentumot helyzetbe hozni, de ez nem sikerült túl jól, viszont a megdöbbentően kevés  voksot kapott Együtt simán kiesett. Konkrétabban úgy nézett ki a dolog, mintha egy trollsereg szidalmazta volna az LMP-t, leginkább a Fidesz zsoldosainak titulálva őket, mivel a hozzászólók szerint az ő kimaradásuk az összefogásból alapozta meg a kormánypártok győzelmét.

 Ebben két hamisságot találok. Az egyik, hogy az Mszp gyakorlatilag nem fogott össze senkivel sem. Az, hogy a saját szakadárjaikkal osztják fel a szavazókörzeteket az leginkább már tragikomikus. Hogy ott volt még a Párbeszéd is? A  gyakorlatilag alig mérhető kicsinyke párttal való közös listázás teremtette meg annak az esélyét, hogy mindkettő kipottyanjon a Parlamentből a 10%-os küszöb miatt. Ez, hogy Gyurcsánnyal osztozkodtak és fügefalevélként tartottak maguk elött egy elfogadható miniszterelnök-jelöltet, aki mögött az általános utálatnak örvendő szoci káderek bújtak meg, aligha nevezhető kormányváltásra alkalmas összefogásnak. De, hogy ez mennyire így van, már a ballib oldalon is kezdik nevetségesnek, kínosnak érezni az összefogás emlegetését. Végül is már háromszor fürödtek be vele a választásokon.

 A másik hamisság, hogy a Jobbikkal való szocialista együttműködés hiánya lett a bizonyos Fidesz siker kovásza, hiszen a választási rendszer miatt az aktuális közvélemény kutatások tükrében matematikailag lett lehetetlen a kormányváltás. Ez után az LMP részéről már semmiféle megoldás nem hozta volna létre az ellenzéki győzelmet, tehát nem ők, hanem az Mszp volt az összefogás megfúrója. Ez már elemezve volt egy régebbi posztban, tehát már a választások elött látszottak a kudarc okai.

 Főleg amikor a szocialisták visszautasították a Jobbikkal való együttműködést és inkább a tuti bukovári DK-val egyeztek meg, onnantól józan paraszti ésszel a választásoknak annyi lett, az LMP-nek meg kellett volna kezdenie a saját útját járni, mivel rajta már nem múlott semmi. A saját úton járás pedig nem a teljesen elhibázott Fidesz elleni buta kirohanásoknak kellett volna lenniük. A baloldal úgyis árulónak láttatatta az LMP-t, felesleges volt feléjük ilyen gesztusokat tenni, úgysem lett semmi hatása. Azt kellett volna tenniük, amit a baloldal csinált ellenük, vagyis saját oldalon keresni a gyengéket és azokat levadászni, mert amúgy csak gyengítik a kormányváltás támogatottságát. Az LMP részére a baloldal minden pártja csodálatos célpont lehetett volna. Az az Mszp, amelyik még miniszterelnököt sem képes állítani és utolsó húzásuk az ország élén egy 10%-os deficit, meg egy IMF hitel volt, az egy elhibázhatatlan lassú nagyvad. Gyurcsány nevének negatívumként való emlegetésével is százalékokat lehetett volna szerezni. A Momentumot pedig annak lehetett volna hívni, ami a valóságban is, az ifjúfideszesek politikai óvodájának. A balra sodródott simicskás Jobbik két oldalról is pofozható volt, egyrészt 'nácik', másrészt meg a Fidesz volt pénztárnokának a kitartottjai. Teljesen jogos lett volna ezek ellen a béna köpönyegforgató, bohockodó pártok ellen felszólalniuk, nem mellesleg ezzel a társadalmat védve tőlük.

 Ahhoz képest, hogy ez a csodálatos helyzet az ölükbe pottyant, a párt vezetősége nem hogy kihasználta volna, hanem elkezdett ezekkel a sántákkal, bénákkal, tehetségtelen, korrupt, megzsarolható, vagy magvásárolható kétes pártokkal egyezkedni. Ez nem hiba volt, hanem bűn. Főleg amiatt, mert a párt tagsága kifejezetten ez ellen foglalt állást, azaz a párt vezetésének egy része, a párt tagságának döntésének ellenében tevékenykedett. Ezek után jött elő, hogy az LMP a legdemokratikusabb párt, mert a tagság elkezdte elővenni a bűnösöket és valamilyen büntetést minden elkövető kapott. Volt aki emiatt inkább távozott, volt akit háttérbe szorítottak és van akinek a feje fölé helyezték azt a bizonyos kardot.

 Természetesen a baloldalon az LMP szétesését, megszűnését emlegették, csak elfelejtették, hogy a bázisdemokráciában bázis is van, nem úgy, mint anno az SZDSZ esetében. Emiatt a vezetés hibái és az ellenük hozott, az ettől elszokott társadalom számára döbbenetes, de amúgy jogos eljárások miatt nem esett végzetesen vissza a támogatottság, a kerekített érték most is 5% a biztos pártválasztók között. Amennyiben a pártvezetés tartja magát a nálánál bölcsebb tagság döntéséhez, akkor a választási versenyben is jobban szerepeltek volna és utána nem kellett volna kemény lépéseket megtenni a különutasokkal szemben, ami riasztó hatással van a lehetséges szavazókra, azaz ma lényegesen jobb lehetne a támogatottságuk.

 A kritikákat megelőzendő mondom, hogy még egy mostani ellenzéki siker is csak négy évre vetette volna vissza a Fideszt, mert az ellenzék gyengeségének az alapját a pártjaik okozzák. Emiatt nem is láttam értelmét a győzelmüknek, mert előbbb a baloldalon kell rendet rakni és csak utána lehet felkészülni egy tartós kormányzásra.

 Már másnap írhatom az utóiratot, mert Bernike a kiszivárgások szerint lemondott. Amennyire a nyilatkozatát értelmezni lehet, nem volt ínyére, hogy a többség akaratának engedelmeskedjen és a szembefordulását 'felelősségvállalásnak' nevezte. Érdekes, hogy most meg van sértődve amiért felelősséget kell vállalnia a tetteiért. Ha nem tettszik neki a bázisdemokrácia és többet akar egyénieskedni, akkor kopogtathat a Fidesznél, hogy inkább szeretne Orbán utódja lenni!

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr5914192059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2018.08.23. 02:45:47

Az én védelmemben pedig el kell mondani, hogy az ellenzéket, mint politikai ellenoldalt szerettem volna sokad magammal helyzetbe hozni, hogy a fityisz legalább érezze, hogy egyszer mindennek vége lesz. Ehhez nem vettem/vettük figyelembe az egyénileg preferált irányokat, csak az erős ellenjelölteket, azaz feladtuk politikai identitásunkat, hogy egy alapvető lépést megtehessen a magyar politikai élet.
Oszt le lettünk szarva! Ezért én soha nem marasztaltam el az lmp-t! Egyedül nem, csak mint az egész ellenzéki kóceráj részét!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.23. 08:55:07

@BiG74 Bodri: Azt tudom erre mondani, a baloldal ugyanúgy árulta el a szavazóit, mint az LMP vezérkara a saját pártját. Ami ebből a tanulság, hogy ezekre nem szabad szavazni. Remélhetőleg az LMP megtisztul és a párt érdekeit és utasításait figyelembevevő vezetőséget tudnak találni, mert a megrogyott baloldal ellen komoly lehetőségeik vannak. Én magam sem bánnám, ha a Fidesz legalább jobban meg lenne szorítva, mert akkor kulturáltabb kommunikációt és politikát kellene folytatniuk. Szerintem ha a posztot nézed, akkor egyértelmű, hogy az LMP-nek miért nem szabad közösködnie a többi ellenzéki párttal, pont azért, hogy ne legyenek a kóceráj részei.

Antlfinger Edvárd · kilonem100.blog.hu 2018.08.30. 17:03:47

(Részben) Meglepődve olvastam, hogy a cikk több pontján bólogatok, pedig sejtéseim szerint a politikai spektrum egy ellentétes pontját tekintjük táborhelyünknek. Vagy valami ilyesmi. Nem vagyok elég művelt, hogy megfogalmazzam. Mindegy, alapvetően iqfetisiszta vagyok. A szerzőnek van spiritusza, mégha más, kissé egzotikus szimbólumrendszerrel is rendezte be a saját életét. Riszpekt.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.08.31. 08:44:34

@Antlfinger Edvárd: A politikai paletta megítélésének változása szembetűnő, mert ami a Francia Forradalom idején szélsőbaloldal volt, az ma szélsőjobbnak számít. Legalábbis az internacionalista baloldali sajtó szerint. :)
A demokratikus látásmód egybites. Vagy demokratikus valami, vagy nem.
A demokratikus látásmódban lehetnek eltérések, de van egy közös alap, melyről a különböző nézetek békés vitában ütközhetnek. A demokratikus alap az, melyben egyet tudunk érteni egymással az eltérő látásmódok ellenére is.
süti beállítások módosítása