European Phalanx

Hiúz Magyarországon

2020. augusztus 21. - megamovieboy

lynx-kf41.jpg

Rheinmetal Lynx KF41 gyalogsági harcjármű (IFV)

 Már szivárogtak az információk arról, hogy a hadseregnek szüksége lesz a NATO elvárásoknak megfelelő nehéz dandárhoz gyalogsági harcjárművekre (IFV) is a harckocsikon és a mobil tüzérségen kívül. Mivel ilyenekkel nem rendelkeztünk a szovjet BMP-1-esek kivonása óta és mégsem tehetünk BTR-80-asokat egy csúcsmodern egységbe, így maradt azok beszerzése.

(Bár lehetséges a felújított BTR-ek közül is lesz majd kiegészítő egység speciális feladatokra) Azt is lehetett tudni, hogy 200 darabra lesz rendelés, már csak a beszállítóról folytak a találgatások. Persze első helyen szokás szerint a németek voltak, ha már páncélozott járműről volt szó, de balról képzelegtek török termékről is, bár megnevezni sem tudták őket, de talán a Tulparra gondolhattak volna.  A németeknél a Puma és a Lynx (hiúz) volt a választék. A Puma már bizonyított, nagyon jó menetstabilitással rendelkezik és kategóriájában a legjobb védelemmel van ellátva. A Lynx meg annyira új, még egy terepbemutató videót sem találtam hozzá. Elvileg ő a csúcstechnika a kategóriában, az amerikaiak is nézegetik, hogy az öregedő Bradley-kat esetleg lecserélnék rá, az auszik meg már tesztelik.

 Pár napja felszállt a füst és kiderült, a Lynx lett a befutó. Ez az, amikor egy nedves álom beteljesül, de, hogy a valóság szebb legyen az álomnál, nálunk fogják legyártani őket. Van aki már azt is tudni véli, hol lesz a gyár, de hivatalosat még erről nem találtam. Munkalehetőség, német technológia és haderő fejlesztés egyben, mit kívánhatnánk még?  Gondolom a gyártást keletre helyezik a jelenlegi kormányzati trendeknek megfelelően. Végül Zalaegerszeg lett a befutó, a délkeleti régió is jócskán támogatásra szorul.

 Az itteni gyártás azt is jelentheti, hogy esetleg a környékbeli országok tőlünk lesznek felszerelve velük rendelés esetén. Érdekes megnézni, nekik mijük van! Én arra gondoltam, hogy jól el lesznek látva BMP-1-esekkel, meg lesznek saját gyártmányok, de úgy látszik ez nem igaz. Páncélozott csapatszállítókkal rendelkeznek, gyakran modern típusokkal, de igazi IFV alig akad. A szlovákok lógnak ki a sorból és persze az osztrákok, valamint a cseheknél még használatban vannak az említett BMP-2-esek és a románoknál BMP-1-esek újabb héjszerkezettel modernizálva és nyugati páncéltörő rakétával felszerelve.

 Ezek nagyjából azt jelentik, hogy a régióban a Honvédség lépéselőnybe kerül a szárazföldön, mivel a többség nem rendelkezik a Lynxhez megközelítőleg hasonló képességű technikával. Ilyenkor szoktak rendszerint az amerikaiakhoz szaladni segítségért, de momentán onnan sem fognak ilyet kapni. A Bradley-ket már az amerikaiak is szívesen lecserélnék, de a tendert visszavonták, hogy újabb igényekkel bővítsék az elvárásokat. Esetleg használtan eladnák őket a, de ez nem segítene túlzottan a vevőkön, mert egy generációval korábbi a konstrukció, sőt a Lynxhez képest lehet még elmaradottabb. Úgyhogy nagy az esély, kénytelenek lesznek hozzánk fordulni a megrendelésekkel. :D

mli-84_ifv.jpg

 MLI-84 román gyalogsági harcjármű, 17.6 tonna, 3+8 fő, 73/25 mm orosz gépágyú, Spike LR ATGM páncéltörő rakéta

patria-bov.jpg

 Szlovák BOV 8x8 a Finn alapokra épül, saját gyártású. 16-27 tonna,  2A42 30 mm-es gépágyú, orosz páncéltörő rakéták.

ulan.jpg

 Osztrák-Spanyol közös fejlesztésű Ulan/Pizarro, 3+8 fő, 26-28 tonna, 30 mm Mauser MK

bradley.jpg

 M2 Bradley USA, 27-36 tonna, 3+6 fő, 25 mm M242 gépágyú,  BGM-71 TOW rakéta

armata_t15.jpg

 T-15 Armata alapokon, 50 tonna, ennek a gördülő naszádnak a gyártásáról letettek, a BMP-3 alvázára szerelik majd a tornyát.

bmp-3.jpg

BMP-3, ami tényleg van az oroszoknak, 18-20 tonna, 3+7 fő, 30/57 mm gépágyú, Kornet-EM tankelhárító rakéta

puma_first_series.jpg

 Végül a Puma, 31-43 tonna, 3+6 fő  30 mm-es MK30-2/ABM gépágyú, Spike LR ATGM páncéltörő rakéta

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr6616172162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása