European Phalanx

Finnugrista a pácban

2020. október 27. - megamovieboy

finnugor_fa.jpg

Ezt a szép ábrát lassan kezdi meghaladni a nyelvtudomány

 Már ezen a blogon is volt róla szó, hogy a honfoglaló magyarok a legújabb archeogenetikai kutatások révén rokoni kapcsolatba hozható a sziugnu hunokkal. Ez védekezésre kényszerítette a finnugristákat, akik elkezdték mantrázni a nyelv és a genetikai eredet különbözőségét. Itt szokták amatőrök felhozni hogy, az amerikai feketék nyelve sem az eredeti afrikai. Csak azt felejtik el, hogy ott élnek európaiak is, akik révén vissza lehet vezetni a nyelv eredetét. Nos a magyarnál nincs ilyen kapcsolat a finnugorokkal.

 Itt egy titpikus cikk ahol a tudós mindent részletesen elmagyaráz ugyan, de a lényeg mégiscsak az, hogy ragaszkodik a magyar nyelv finnugorságához. Viszont magyarázatot nem kapunk arra, ez mégis hogyan ment végbe, ha a honfoglalók nem onnan származnak. Mert nyelvészeti elméleti alapon szépen lehet vezetgetni dolgokat, de amikor a valósággal foglalkozó régészek más eredményre jutnak, akkor azt már egy finnugrász kikéri magának. A probléma alapja, hogy a magyarok között, még a globalizáció korában is csak elvétve találni finnugor géneket, sőt néhány környező országban is többet találnak, mint nálunk.

 Az alap finnugrista állítás, miszerint a magyar nyelv az Urálból ered, nincsen valós tényekkel megalapozva. Azaz, ez az állítás tudománytalan. Hiszen ugyanúgy kerülhetett volna a magyar nyelv a pusztáról az Urálba. Ekkor a magyar nyelv már nem finnugor nyelv, hiszen a finnugor népek nyelve fejlődött volna az ősi magyarból, azaz az ő nyelvük is magyar lenne. Ebben az esetben fordulhat elő az a kínos dolog, hogy megsemmisül a finnugor nyelvcsalád elmélete, hiszen csak a magyar nyelv egy változatáról van szó, azaz magyar nyelvcsaládról lehetne beszélni. Ugye mennyivel értelmesebben hangzik ez!

 De nézzük meg a finnugrista tudományt, hiszen itt szabályszerűségekről beszélnek! A probléma a szabályaikkal az, hogy csak úgy működnek, ha rengeteg kivételt illesztenek hozzájuk. A végére eljutottunk oda, hogy annyi a kivétel, hogy azzal már szinte bármilyen másik két nyelvet is összefüggésbe hozhatunk egymással. Márpedig az ilyen eredményt lehet tudományosnak titulálni, de gyakorlati értelme nemigen van. Ezért vannak pácban a finnugristák, mert egyre kínosabb lesz nekik a saját tudományukat megvédeni.

 Ami logikusabbnak hangzik, mint a finnugor uráli eredet az, hogy a sztyeppét meghódító szkíta népek voltak a magyar nyelv beszélői. Ők uralták a kereskedelmet, így a közvetítő nyelv is a magyar lehetett. Így vált lehetségessé, hogy az északi népek magyar szavakat vegyenek át. Tehát nem egy egységes fejlődéről van szó, hanem az északi népek ősi nyelvére érkezett egy magyar hatás. Ez lehet egy értelmes magyarázat arra, miért tér el jelentős mértékben az északi finnugor nyelvek alap szókészlete is és miért a magyar nyelv az, mely összekapcsolja őket.

  Tehát a magyar és a finnugor nyelveknek van egymással kapcsolata, de nincsen bizonyíték, hogy a magyar a finnugor egy elágazása lenne, avagy az Urálban alakult volna ki. Amíg a finnugristák ezeket a tényeket nem ismerik el, addig harcolni kell a tudománytalanság ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr9016259544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása