European Phalanx

Pannónia bukása

2023. március 17. - megamovieboy

pannonia03_en.png

 A nyugatos Pannónia Hunnia által elbukott. Amúgy sem birtokolták a Kárpát-medence egészét. Tehát Pannónia nem képviseli a Kárpát-medencei lakosságot, mivel soha nem is képviselte azt. Hiába szorultak a hunok keletebbre később, az egységet ismét keletről teremtette meg az Avar Kaganátus. Amit meg hiába vertek szét a frankok, a magyarok vezette törzsszövetség véglegesen leuralta és a nyugatos hívő pannonok kénytelenek voltak betagozódni.

 A Magyar Királyság legnagyobb trükkje Ausztria megalapítása volt. Ezzel a Kárpát-medence és a nyugat közé egy ütközőállam került. Egy olyan állam, ami külsőségekben nyugati, viszont geostratégiai érdekekben hatalmas átfedés van a magyarokkal, ami megköveteli az együttműködést.  Aminek egyetlen akadálya a nem túl értelmes Habsburg ház volt, akik Európa trónjainak teleszülésével próbáltak egyeduralomra jutni, de utólag egyértelmű, ennyi nem volt önmagában elegendő. Feltehetőleg Ausztriának köszönhető a törökök kiűzése, mert tartok tőle, hogy ezt a frankok annyival rendezték volna le, hogy a Kárpát-medence egy ütközőzóna maradt volna mindörökre Európa és a türk iszlám között. Amúgy a 150 év török megszállás is részben a frankok áskálódása miatt tartott olyan sokáig. Ez tökéletesen beleillik a frank elképzelésekbe, mint amikor az avarok bukása után évszázadokig háborús határvidék voltunk a bolgárok és a nyugat között. Voltaképpen Trianon csak a szokásos Kárpát-medence ellenes francia elképzelések megvalósítása volt. 

 Pannónia elbukott, de a pannon eszme  itt maradt. A jellemzőik a mániákus nyugat imádat, a hunok iránti gyűlölet, a meg nem értett szellemi felsőbbrendűség elképzelése és a gondolat, hogy majd jön a nyugat és jól elkergeti a gaz hunokat. Ennyi a mai ellenzék mondanivalója is. Az Attiláig visszanyúló sérelemlista, az elnyomottságmánia, a ha nem vagyunk nyugat akkor végünk elképzelés, a nyugatnak való maximális behódolás követelése, a kelettől való irracionális rettegés stb. Pszichésen teljesen érthető, hogy számukra minden egyes nap, amíg a vad keleti hordák itt vannak, kataklizmával ér fel. Ez okozza a hisztérikus megnyilvánulásokat, a nyugatnak szóló erős túlzásokkal tarkított segélykiálltásokat. Meg azt, hogy ha a fene fenét eszik is, sem tudnak többségbe kerülni, vagy önerőből hatalomra jutni.

 Nem tudom mivel lehetne őket megnyugtatni, hiszen ezer év sem volt számukra elegendő elfogadni a tényeket. Meg mégis milyen nyugatra áhítoztak ezalatt? Szétesett Német-Római Birodalomra, szétesett Olaszországra, keresztesháborúzó nyugatra, vagy gyarmatosító nyugatra, vagy náci nyugatra? Nyilván ők a Római Birodalmat szeretnék visszahozni. Ezért várják az EU-tól, vagy az USA-tól, hogy majd elkergetik a vad népeket, legyarmatosítják az országot és akkor majd jó lesz. Persze ilyenkor elfelejtik, hogy ezek nem a rómaiak, hanem az indiánokat és az Ausztrál benszülötteket leigázó kegyetlen banda. A római kulturáltságról a zsidók is tudnának mesélni...

 Amit a nyugatosok akarnak, az egy álomvilág, ami soha nem is létezett. Ezért van at, hogy a kívánságlistájuk egy merő abszurditás. Ahelyett, hogy egy olyan nyugatot akarnának, amilyen sosem volt, akarhatnának egy olyan országot, amit a hunokkal közösen tudnának felépíteni. Főleg, hogy ők maguktól semmit nem tettek le az asztalra. Ez az ő személyes tragédiájuk, hogy semmibe veszik az erősebb többséget. Nyilván megtehetjük, hogy ha ennyire ellenségesek, akkor semmibe vegyük őket. Ebből viszont lesz egy gyengítő széthúzás, meg a nyugatot hazugságokkal félretájékoztató ellenmarketing.

 Mivel ennek megoldása meghaladja tudásomat... ezért a mesterséges intelligenciához fordultam segítségért:

 "Az ilyen típusú politikai és társadalmi feszültségek csökkentése és a kiegyensúlyozottabb párbeszéd elérése érdekében fontos lenne, hogy minden érintett fél hajlandó legyen meghallgatni a másik oldalt, és nyitott legyen az őszinte kommunikációra. A széleskörű társadalmi párbeszéd és a nyitott viták elősegíthetik a közös megértést és az együttműködést. Emellett az egymás iránti tisztelet és a politikai pluralizmus tiszteletben tartása kulcsfontosságú lenne a kiegyensúlyozottabb politikai légkör kialakításához. A médiának is felelősséget kell vállalnia a kiegyensúlyozottabb és objektívebb tájékoztatásra, és az ellentétes álláspontok bemutatására kell törekednie."

 Mondhatnám van humorérzéke, hiszen a válaszból egyértelműen kiviláglik, hogy a nyugatos ellenzék teljes mellszélességgel viseli a az egész probléma okainak bűneit. Se kiegyensúlyozott párbeszédre, se a másik meghallgatására, se nyitott őszinte kommunikációra, se társadalmi párbeszédre, se nyitott vitára nem hajlandó.  A tiszeletről, vagy inkább hiányáról már egy régebbi posztban volt szó. Külön jó pont a M.I.-nek, hogy felhántorgatja a média szerepét.

 Pannónia bukásának valódi oka, hogy saját magukkal sem tudnak őszinték, nyíltak, párbeszédre ,vitára készek lenni. Ezek hiányában elképzelésük sincsen arról mit is akarnak. Az elképzelés a teremtés folyamatának része, az álmodozás meg megy alvás közben is. Az önmegvalósító könyvekben mindig azzal kezdik, hogy legyen egy leírt lista, arról, amit el akarsz érni. Nekik ilyen nincsen. Legyen úgy, ahogyan a nyugat akarja. Csak éppen úgy néz ki, a nyugat maga sem tudja mit akar. Nincsen épkézláb lista arról, mit akarnak elérni. Így nehéz lesz megvalósítani a célt, ha nincs cél.

 A másik tévedés, hogy nem értik meg, ahogyan Ausztria egy álnyugat, úgy István nyugati orientációja is csak egy magyar trükk volt. Veled Uram, de nélküled. Géza fejedelem is szépen megkeresztelkedett, aztán imádta az ősi isteneket. Felvesszük a farmernadrágot, de attól még alatta magyarok maradunk. Együttműködést, közös kultúrát vállalunk, de saját magunk megtagadását nem. 

 Itt van Lengyel László teljes tévedése részletesen kifejtve. Amit a M.I. hibának leírt, azt mind hozza. Kiegészítve olyanokkal, hogy ami nyugati dolog rossz volt, azt is Hunniára veri, ami meg Hunnia miatt volt jó, azt meg elveszi. Ha még csak azt sem tudjátok kik vagytok, úgy már érthető, ha nem tudjátok mit akartok. Pannónia újabb bukása előre borítékolható.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr8318073736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.03.20. 10:12:14

Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy
- az avar kor (vagy a zavar kor)
- Nagy Karcsika (ahogy a mai formájában tanítják)
- Kaganátusok (ahogy ma tanítják)
a büdös életben nem voltak.
A kaganátusok kapcsán egy nyelvileg könnyen tettenérhető történelemhamisítással állunk szemben, amely egy a zsidó vallásra és elzsidósodásra vonatkozó, visszamenőleges történelemgyártásra vezet vissza, azaz, hogy megteremtsék a maguk eredettörténetét és a bármilyen okú és fokú hatalomigazolással.

Nagy Károly és a ma meglévő és nagyságrendileg 95%-ban igazoltan ócska hamisítvány dokumentumokra épülő sosemvolt Karoling-kor tehát úgy, ahogy a dokumentumokból összefésülték - sose volt.
Nem csak a magyar krónikás és legendahagyomány életéből hiányzik. Úgyanígy hiányzik az összes keleti és nyugati hősi énekből is.

Az avarkor - vagy inkább, helyesebben: a zavarkor - pontosan ezt a hézagot tölti ki.

Mért néhány dolog tény:
1.) Az Atillai összeomlás megtörtént és Aladár, aki nem lehetett örököse - az ún avar kincsekkel - tiplizett. Erre húztál rá sosemvolt Nagy Károlyt
2.) Ennek az örökébe lépett bele 5. generációval Álmos és fia Árpád.
3.) A 'kalandozások'-nak nevezett büntetőhadjáratok pontosan ezt kellett, hogy rehabilitálják, azaz a teljes vagyont és a koronázás körülményeit is rendezni kellett.

Amúgy jellemző, hogy az sem köztudomású, de ettől még tény, hogy a szombathelyi Szent Márton bizony szkíta nemes volt. Tegye fel a kezét, aki tudja.
Sőt, nemhogy nemes, Arisztokrata.
Persze van vele egy kis gond:
Már eleve keresztény volt, csak épp nem judeo, hanem manicheista...
Csak hát...

Valahogy ennek a tanítása nem megy. A tagadása.. Nos, az meg 100%-on.
Az elmisásolása meg még magasabb szinten.

Amúgy jellemző, hogy a Kárpát-medence múltjából ez a másfél évszázad nagyon-nagyon fontos tananyag sz iskolákban, a hunok ittléte, stb, az meg két bekezdés...

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.21. 08:37:31

Bár a közéleti okfejtés vitathatatlanul megállja a helyét, mindenképp szükséges idelinkelnem Pannónia eredetének egy alternatív ismeretét. A leírtak helyes értelmezéséhez szükség lenne az ahhoz tartozó egyéb ismeretekre is, felületesen annyi megállapítható, hogy már a terület elnevezése is egy sokkal korábbi korokat idéző történelmi eseménysorhoz kötődik.:
www.arvisura.van.hu/keret.cgi?/0609-pannonhonfoglalas.htm
Az írás egy kivonat az Arvisurákból. Nem gáz, ha valaki csak úgy nem botlik bele. Én tudtam, hogy mit keresek, és azt is tudom, hogy próbálják úgy beállítani, mintha egy fantazi-regényről lenne szó. Ezen persze lehet vitatkozni, de felesleges. Észrevételem szerint, aki tud is a létezéséről, inkább foglal állást zsigerből, mint észérvek alapján. Agyon van hallgatva és át van politizálva ez a témakör is.

gigabursch 2023.03.21. 09:21:54

@F.M.J.:
Egyszer egy jót beszélgettem az Arvisuráról Szántai Lajossal.
Nagyon érdekes volt amit mondott.

(kb)
"Egy ekkora terjedelmű mű magától nem születik. Hogy Páll Zoltán hogyan tudta ezt legyűjteni, megírni az egy komoly kérdés, de sokan ezen akadnak el és nem is tudnak továbblépni. Mindemellett tényleg fontos kérdés.

Azonban maga a mű minden szempontból komoly vizsgálatot igényel, így néprajz, történelem, földrajz, művészettörténet, vallás, stb, a teljesség igénye nélkül. Nem kidobandó. Még ha ócska hamisítvány, akkor sem, mert minden hazugság alatt van valahol valami valóság, csak ezt roppant nehéz előkotorni és a felszínre hozni. Gondolj csak bele, hogy a Szent Korona kapcsán milyen mennyiségű fals információ van és a valóst milyen nehéz volt előkotorni, és alighanem a valós információk előkotrása még messze nem ért véget.
S ezt az Arvisuráknál még gyakorlatilag el se kezdték.
S h az a sok-sok vizsgálat szanaszét analizálta, akkor utána még egybe is kell tenni a megtalált valóság magvakat és rendszerbe kell tenni őket.
Ugyanis azt ne várja el senki, hogy kézenfekvő választ adna azonnal mindenre. Le kell tudni róla hámozni a sok-sok védőréteget. S ez az igazán nehéz...
Tehát nem kidobandó, nem elvetendő, hanem türelmesen vizsgálandó és vizsgáztatandó!"

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.21. 11:56:18

@gigabursch: Voltaképpen mindegy is, hogy voltak avarok, vagy nem voltak. Ami biztos, hogy a nyugat itt soha nem csinált normális államalakulatot. Ezért felesleges tévedés ilyet várni tőle.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.22. 13:50:23

@gigabursch:
Én megvettem és olvastam az Arvisurákat. A megközelítésem az volt, hogy ez is egyfajta eredetmonda, tehát vallás, tehát nagyvonalakban illik róla tudni.

Csak egy kis kitérő példa.: Ha valaki azért nem olvassa a Bibliát, mert nem keresztény, akkor sajnos nem csak a vallási részről marad le, hanem az emberiség kultúrtörténetének megértési lehetőségéről is. Nem fogja tudni értelmezni a legismertebb művészeti alkotásokat sem, egyéb összefüggésekről nem is beszélve.

Visszatérve az Arvisurákhoz. Nagyon sok olyan információt tartalmaz, amiről amúgy nem is szól, csupán meg van benne említve, viszont magyarázatot ad sokmindenre. Például, hogy minek kellett annyi arany a hunoknak. Azt gondolnánk, hogy arra, amire más népeknek, de valójában az arvisurák mint történelmi feljegyzések az örökkévalóságnak készültek, tehát olyan módon kellett őket feljegyezni, hogy mindörökké olvashatóak legyenek. Jelesül aranylemezekre, a fém tulajdonságai miatt.

Azután ott van például a hunok társadalmi berendezkedése. A nyugati feudális származási jellegű berendezkedéséhez képest egy meritokráciára alapuló átjárható társadalmat ír le. A képzésekre a legkiválóbb tehetségeket küldték, és nem a vezérek porontyait, még akkor sem, ha amúgy a kettő adott esetben átfedte egymást. A tisztségeket mindenkinek magának kellett kiérdemelni.

Ott van azután a szakismeretek dolga. Miközben úgy tanultuk, hogy voltak a sámánok, és mindenféle tudatmódosító hatása alatt cseverésztek a fantáziavilággal, az Arvisurák úgy írják le a sámánokat, mint a régmúlt mérnökeit, akik amúgy annak megfelelően szakosított képzést kaptak, mint gyógyítók (arbag-), rovók (krónikás-), stb. És hogy ez mennyire életszerű, volt egy második vonalbeli rövidebb képzés is, amit mostanában szakmunkás képzésnek hívnánk, amiben a kétkezi szakembereket képezték. Nehéz is lenne elképzelni, hogy népi jelleggel készültek volna olyan minőségű használati tárgyak, amihez magas szintű ipari ismeretek kellettek.

Nyilván nem azt mondom, hogy az egész művet történelemkönyvnek kellene tekinteni, de ahogyan mondtad, semmiképp sem szabad ponyvakategóriába helyezni. Ha a Biblia lehet az emberiség eredetére vonatkozó közkincs, akkor ezt a státuszt nyugodtan megadhatjuk az Arvisuráknak is, csupán a formális logika talaján állva.

gigabursch 2023.03.22. 14:35:49

@F.M.J.:
Elkezdtem már, olvastam belőle sokat, de sose értem a végére.
Vsz. nem voltam kellően ráhangolódva.
Hogy miért, miért nem, már nem tudom.

De tudom, hogy szép lassan végigmegyek rajta.

Amit a Bibliáról írsz, igaz.
Azonban nagyon fontos, hogy az ember ezt tudja úgy is olvasni, mint történelmi feljegyzés sorozat és úgy is, mint vallási alapmű.
S nagyon fontos dolog, hogy a keresztény ember számára a nlgy evangélium a kötelező olvasmány.
Az Apcsel, a levelek, a jelenések és az Ószövetség ajánlott irodalom.
A gnosztikusok/apologéták/mindenféle nem kanonizált iratok/apokrifek meg az érdekesség kategóriák. Fontos, de érdekes.

Irodalomtörténeti érdekesség:
Róbert Graves a Jézus Király című művét egy hatalmas halom, általam az 'érdekes' körbe sorolt iratok sokaságának feldolgozásával írta meg.
Mindamellett, hogy egy érdekes regény, amellett egy fantasztikus geo- és szociográfiai mű is egyben.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.23. 09:38:18

@gigabursch: "az ember ezt tudja úgy is olvasni, mint történelmi feljegyzés sorozat és úgy is, mint vallási alapmű"
- Ez egy elég sikamlós téma, mert alig találni embert, aki hajlandó komolyan vehető mérlegre tenni a kérdést, és nem a meggyőződéséről próbál meggyőzni.

Nevezhetjük történelemkönyvnek, mert a benne szereplő történetek jelentős részét megtalálták akkád és sumer írásokban is. Mivel azonban ez utóbbiak előbb keletkeztek, így nem kérdés, hogy melyik plagizált melyiktől. A lényeg, hogy a történetek megtörténtek, tehát történelem, viszont nem úgy ahogyan mostanság közismert, tehát innen már vallás. Az más kérdés, hogy miféle. Leszámítva, hogy az evangéliumokat nem az evangelisták írták, hanem a tőlük származó elbeszélések elbeszéléseinek leiratai, tehát nem tudható, hogy mennyi és melyik része fedi az eredetit, ezeket a papok még rendesen meg is gyomlálták. A Júdás evangéliumát olvasva egészen más történet bontakozik ki, mint amit a Biblia közvetít. Ugyan ebben a kötetben olvasható egy istenkép, ami tökéletesen illeszkedik a jézusi tanításokba, de elég erősen eltér a bibliai leírástól. Persze érthető, hogy részint törekedni kell a fekete-fehér képhez, mert az az egyszerű ember számára sokkal befogadhatóbb (ma is így működik: orosz/ukrán, zsidó/arab, USA/Kína, falu/város, akku/diesel, stb.), másrészt kell annyi misztikum, hogy a hívő kellően el legyen veszve, és ne akarja maga megismerni a mindenséget, inkább tartsa el a papokat, akik majd mondanak neki valami alig érthetőt, hogy ez így menjen mindörökre. Mondjuk Jézus ennek is az ellenkezőjét tanította.

Keresztyénnek lenni egyfajta életfilozófia. Ezt a filozófiát tanította Jézus. Mi azonban nem a tanítások lényegét tanuljuk, hanem a tanítás történetét. Személy szerint hívőnek tartom magam, de elutasítom az egyházak által tanított vallást. Erről írtam már korábban egy posztban, most nem megyek bele, mert hosszú.

Innen visszakanyarodva az Arvisurákhoz, elgondolkodtató összehasonlítás tehető. Nincsenek olyanok, hogy "apokrif arvisurák".
Nincs belőle két egymástól független, egymással nem folytonos, két teljesen külön eredetű kötet. Csak azért kettő, mert egynek nehéz lenne. Mondjuk szedhették volna négybe is, úgy könnyebb lenne olvasni.
Nem találták meg sehol ugyan azokat a történeteket. Az Arvisurák nem más népek történeteinek átvett iratai, hanem eredetiek, vagy eredeti saját írások újraírásai.
Az arvisurák nem mondják meg, hogy mit gondolj a világról, csupán történetek a hunok régmúlt történelméből, fejezetek az idő múlásáról, és az azidő alatti eseményekről. Nincs ok feltételezni, hogy hamisítás lenne, mert miért lenne. Nyilván a szövegezés, meg az akkori ismeretek komoly szűrést igényelnek, de ez végülis egy hatalmas napló. Csak jegyzi az eseményeket ahogy jöttek egymás után az elmesélők szemszögén keresztül.
Míg a Koránt - ami amúgy sok ponton megegyezik a Bibliával -, a Bhagavad gita-t, és még sok más vallási iratot remekül elkerülget a világ, az Arvisurákról tudomást sem hajlandó venni, akár csak az apokrif evangéliumokról. Vajon miért? Én nem tudom, hogy hol van az igazság, de erre szokták mondani, hogy valami bűzlik.

gigabursch 2023.03.23. 11:16:39

@F.M.J.:
Az Ószövetség és kapcsolat iratok történelmi részét régészeti és számos más oldalról a Tel Avivi Egyetem vezető régésze Finkelstein prof. meglehetősen sok ponton ellentmondásosnak írja le, mind térben, mind időben, sőt nemegyszer valóságában.
Van egy jó blog, a bibliakultura.blog.hu/ oldal.
Itt számos ilyen eltérésre ad nagyon jó választ és tesz fel nagyon komoly megválaszolandó kérdéseket.

Az apokrifek kapcsán régóta hajtok egy gyűjteményt a Magyar Katolikus Egyház adta ki, gyakorlatilag minden ami elérhető volt akkor, az belekerült.
Sajnos alig-alig kerül elő belőle.

Az Arvisurák meg - ahogy Szántai is mondta - nagyon alaposan megvizsgálandó érték. Ehhez ugyanolyan elhívás kell, mint ahogy a Szent Koronához.
Azután meg kell egy olyan képesség is, mint Pap Gáboré, aki mindezt képes elmondani és érthetően előadni.
Ez még így nem került a felszínre.

Ami kereszténységet illeti:
Igen a vallás és a hit között nagyon nagy lett a szakadék. S sajnos a vallási vezetők ugyanolyan tévutakra vannak beterelve, mint mondjuk a nyelvészeink. S aki innen ki akar törni és fel akar emel(ked)ni, az örülhet, ha megússza kiátkozás nélkül.
Emlékszem erre az írásodra és meg is ígertem, hogy majd válaszolok rá.
Szerintem még azóta sem tettem meg... :-/

Mert a hít és az egyház, a hit és a v(áll)allás, együtt járnak, mint borsó meg a héja.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.04.09. 19:39:14

@gigabursch: Nem szeleltem el, de mostanában egyébb elfoglaltságom akadt. Volt érkezés és távozás is, de most ez nem téma.

Sokminden került szóba, most csak kevésre reagálnék.

"a vallás és a hit között nagyon nagy lett a szakadék. S sajnos a vallási vezetők ugyanolyan tévutakra vannak beterelve, mint mondjuk a nyelvészeink."
- Nagyon jó meglátás. Nemrég voltam egy temetőben. A falu egy kis ékszerdoboz. Szép tiszta utcák, takaros házak, stb. A temetőben egy hosszú drótkerítés. Attól nem messze a ravatalozó. Azt közösen használják, de a kerítés két oldalára külön temetkeznek a katolikusok meg a reformátusok. Gondolom Isten nagyobb dicsőségére, megtérve az Úrhoz az örök nyugalomba, megszabadulva bűnöktől és előítéletektől, de azért mindenképp külön azoktól, akik ugyan azt az Istent, ugyan úgy templomban dicsőítik, csak kicsit más szertartásrenddel, más díszletek között. Ha meg én egyszerű halandó rámutatok az ellentmondásokra, amik napnál világosabban égetik ki épkézláb emberek szemét, akkor közösen kiáltanak ki ateistának. Még szerencse, hogy ők tisztalelkű hívők. Sok hasonló dolog miatt utasítom el az egyházakat, miközben meggyőződésem, hogy létezik az univerzum minden lehetséges ismeretével bíró tudás, amit definíció szerűen nevezhetünk Istennek, aki mindent tud. Más kérdés, hogy ez az istenkép mennyire áll haróniában a hittudósok vízióival.

Arvisurák. Nemtudom, hogy eljutottál-e már odáig, amikor leírja, hogy az ordoszi sámánközpontból elköltöztetik az írásokat az új birodalomba, és a tárolásukhoz kazamatákat építenek a Márta és a Bükk találkozásánál. Később e fölé vár épül, manapság Egernek hívják. A kereszténység "felvétele" idején a papok tömegével semmisítették meg a rovásírásos szövegeket. Részint, mert nem értették, másrészt meg az aranyért. Most nem ezt akarom fejtegetni, de joggal feltehető, hogy az arvisurák történetei még századokig keringtek szájhagyományként, míg a sógorok nem tettek róla, hogy végleg feledésbe merüljenek. És itt lenne a lényeg. Azért is fontos lenne nem csak tudományosan, hanem irodalmilag is feldolgozni, mert hasonló eredettörténeteik más népeknek is vannak, és ezekből a történetekből erős nemzettudat származik. Nem demagóg hungarista hőbörgés, hanem büszke tartás. Nagy szükség lenne egy méltóságteljes eredetismeretre, aminek talán alapja is van. Sokat sejtető, hogy az arvisurák történeteinek egy része megtalálható a hunokról szóló feljegyzésekben mongol és kínai ősi iratokban.

Apokrif írások. Nagyon tanulságos lenne mindegyik ismerete, bár vannak olyanok is, amiknek a létét is tagadják. Az igazi probléma, maga a létük. Miféle vallás az, amelyik megszelektálja az apostolai feljegyzéseit bármilyen szempontok szerint is? A teológusoknak nem a tanításokat kellene tanulmányozniuk és megérteniük a mítoszgyártás helyett? Csak mert nem fér bele egy feljegyzés a narratívájukba, máris jogot formálnak az elvitatására? Érdekes megközelítés.

gigabursch 2023.04.11. 13:34:14

@F.M.J.:
Az elmúlt napokban én sem unatkoztam...
:-)

Rováspálcák égetése:
Pl. ez az a pont, ahol nekem nagy gondom van. Mert akiről dokumentált és ráadásul égetőnek is nevezték, az paul hunsdorfer nevű galíciai felmenőkkel rendelkező gyüttment volt.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.04.14. 12:49:42

@gigabursch: Több szempontból is érdekes. Részint az egyik zászlóvivője a finn-ugrizmusnak, aminek célja a magyarság eredettudatának végérvényes sárbatiprása volt, másrészt hogy-hogynem galíciaiak voltak az I. vh. végén az olasz fronton a magyar lövészárkokban bujtogató, meg a halálvirágos forradalom pesti lázítói is. Később ugyan ezek lövik rommá Budapestet szovjet zászló alatt, sőt, később '56-ban is szintén őket láthattuk a pesti utcákon szintén szovjet egyenruhában, de ez még nem minden. Most is ezek szemétkednek velünk fegyvereket követelve, miközben minden lehetséges nemzetközi fórumon hergelnek Mo-gal szemben. Hiába, a vér nem válik vízzé, és kutyából sem lesz szalonna.

gigabursch 2023.04.16. 08:24:45

@F.M.J.:
Messzire vezető téma.
A budenz-hunsdorfer-trefort-pauler vonalnál kevés aljasabb szarházi volt a magyar történelemben*, aki ilyen szinten teljesítette a kamarilla
- szkítátlanitási,
- huntalanítása és
- magyartalanítási
tevékenységét.
Ezt persze tudták fokozni olyan 'ászok', mint Kristó és Győrfy.
Ugyanis ők még komenyisták is voltak.

De hogy kiből mi nem lesz, egy kicsit kiegészíteném:
- liberálisból hazafi
- eLMeBeTeQ-ből tárdadalom
- cigányból kultúra

___________________
*hogy - hogynem azért a tótok sem úszták meg, elég gondolni Stúrra vagy Sldakovichra. Ők is megakapták a maguk hazug történelmét, eltorzított nyelvét és azóta sem tudnak kilábalni belőle.
süti beállítások módosítása