European Phalanx

Az ukrajnai számok, mint náci trükk

2023. május 28. - megamovieboy

chinaukraineflags.jpg

 Mark Milley amerikai vezérkari főnök szerint Ukrajnában 250.000 orosz katona van. Hogy mennyi ukrán azt jótékony homály borítja. Az viszont már közvélekedés, hogy az eredeti 180.000 fős haderőt szétverték az oroszok. Egy újat kiépíteni komoly anyagi ráfordítást és elhúzódó kiképzést igényel. A mihamarabbra várt ukrán ellentámadás pont a vereségük esélyét növelné.

 Egy támadó hadművelethez háromszoros fölényre, 750.000 fős ukrán hadseregre lenne szükség. Minden 500 főre illene egy tank, ami 1.500-at jelent. Négyszer ennyi lövészpáncélos és nyolcszor annyi páncélozott csapatszállító és aknavédett páncélozott terepjáró lenne a szükséges felszerelés. Ez 6.000 IFV, 12.000 APC és 12.00 MRAP lenne. Meg persze tüzérség, önjáró lövegekkel, drónok, mobil légvédelem stb. 

 Mindenkit megnyugtatok, ekkora haderőt talán egész Európa tudna kiállítani. Azok az elképzelések, hogy az ukránok majd legyőzik az oroszokat és visszaszerzik akár csak a 2022 után elveszített területeket, az a fantázia birodalma. Ott persze minden lehetséges. Forradalom Moszkvában, puccs Putyin ellen, Oroszország gazdasági összeomlása stb. Ekkor lehetne azt mondani, hogy az ukránok jól csinálták és az országuk élőerejének, gazdaságának, infrastruktúrájának feláldozásával a nyugati gazdasági támogatással megroppantották az oroszokat. De még ezek az események, melyeknek semmi jele, sem biztosítanák az ukrán területek visszaszerzését. (Azt meg bele sem számolom, hogy esetleg jóval nagyobb létszámú az ukrajnai orosz haderő)

 Nyilvánvaló, hogy az Ukrajnának adott amerikai fegyverek Oroszország ellen elégtelenek. Egy Magyarország méretű országnak jelentős segítség lenne, de mi nem is készülünk legyőzni az oroszokat. Az USA doktrína szerint a fő ellenség Kína és nyilvánvalóan a tartalékokat nem szívesen vetik be egy harmadlagos fronton. Így marad Európa, melynek hadereje szánalmas állapotban van. Ez is az amerikai cél, hogy Európa kénytelen legyen fegyverkezni. 

 Nézzünk már egy kicsit rá az Ukrajnának átadni szánt 300 páncélosra! Az egyetlen értékelhető segítség a talán már három századra megnövelt Leopard 2A6-osok és a századnyi brit Challenger. Az amerikai Abrams-ek már követhetetlenül gyengére lesznek felkészítve, elektronikát és a páncélzatot tekintve. A többi meg leginkább Leopard 2A4 ami a '80-as évek fejlesztése, nálunk is van egy század gyakorlatozásra szánva, nem is tervezik hadrendbe állítani. A maradék modernizált T-72-es, meg Leopard 1-ek a hidegháború mélyéről. Nehéz azt mondani, hogy olyan minőséget jelentenek, ami az oroszokat megoldhatatlan feladat elé állítja. A francia AMX10 meg leginkább a gyarmati háborúkra lett tervezve, helyi lázadók és hadurak ellen, bár a csapatszállítókra veszélyes lehet.

 A nagy európai fegyverprogram ezen kívül légvédelmi rakétákat és tüzérségi lőszereket tartalmaz, amik nyilván fontosak, de ettől az ukránok még aligha győznek. A legújabb F16 vadászgép átadás is raktárkisöprést jelent, hogy utána rendelhessenek nyilván amerikai F35-öket.  Ezek a régi, elhasznált, rosszabb esetben a hangár mélyén porosodó, vagy teljes szervízre váró darabok. Ami használható volt, azokat a románok már felvásárolták és azok is meglehetősen öregecskék voltak. Az ukránok a maradékból kapnak. Az egyik átadó Belgium, ahol 2007-ben balhé volt, hogy alig a géppark harmada képes felemelkedni. Esélyes, hogy az eltelt évek nem javítottak rajtuk.

 Európa fegyverkezik, de ez inkább az eddigi elmaradások pótlását jelenti, mint valódi felkészülést Oroszország ellen. Márpedig, ha nincsen felkészülés, akkor az ukránokat sem tudjuk megtámogatni. Az amerikaiak nélkül meg semmi esélyük. A béke a legjobb dolog, de nem szeretnék egy állig felfegyverzett, egész Kelet-Európát fenyegető Ukrajnát a szomszédba. Egyedül Kína beavatkozása tudná a harcokat leállítani, de ez azt jelentené, hogy az USA, ha már a háború előtt nem akart megegyezni az oroszokkal, most Kínának lesz kénytelen engedményt tenni. Ennyi esze meg még Zelenszkijnek is van, hogy ügyesen lavírozzon az őt most támogató USA és esetleg a háború után képbe jövő Kína között. És még a magyarokat veszik hasonlókért elő... Az USA Ukrajna megtámogatásával komoly kellemetlenséget okozott az oroszoknak. De miközben őket gyengíti, esetleg a fő ellenséget, Kínát hozza jobb helyzetbe. Ez aztán egy újabb, éppen az amerikai propaganda által a nyugat képébe tolt arcvesztés lenne. Egy ilyen bukovári mindenkinek az átgondolt amerikai stratégia hiányát jelentené. Ahogyan az oroszok beleugrottak az amerikaiak háborús csapdájába, még a végén az USA is utánuk ugrik és a nevető harmadik Kína lesz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr6218133952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.05.28. 20:49:24

Az USA érdeke a háború fenntartása, mert amíg van háború, addig pörög a hadiipar, és el tudja adni a génszennyezett gabonamutánsait az EU-ban.
Az oroszok érdeke a háború fenntartása, mert amíg az ukránok háborúznak, addig nem lehet őket felvenni a NATO-ba.
Az EU érdeke a háború fenntartása, mert amíg van háború, addig nem feszegetnek olyan kérdéseket, hogy mi van a ballibsi intézményesült korrupcióval, a vakcinaSMS-ekkel, a migránsokkal, meg még sokmindennel.
Kína érdeke a háború, mert a támogatásukkal lekötelezhetik az oroszokat részint vitatott szibériai területek, részint egy soron következő formosai megszállás támogatása ügyében.
A háború csak az ukránoknak nem érdekük, de ott csak a teljesen hülyéket hagyják szóhoz jutni, akik ezt nem ismerik fel. Hiába na, igazi nyugati típusú mintademokrácia. Még szerencse, hogy nálunk diktatúra van, mert különben ezért a kommentért biztosan lelőnének.

gigabursch 2023.05.30. 09:47:19

Ez az ostoba hoholok és a sakter feletteseiken élősködő hadiipar számára biznic.
Mirpl szólt az F-16 kérdés?
Átadhatjátok, de akkor vegyetek F-35-öket.

Magyarán az ámerókai hadiipar és a mögötte álló tulajdonosi kör duplán jól jár.
Mások vérén.
S igen, a koreai tankok, amikből a lengyel barátaink vesznek nagy számmal, nos ott sem csak a koreai állam a tulajdonos...
süti beállítások módosítása