European Phalanx

A kisantant légiereje

2018. szeptember 23. - megamovieboy

little_entente_army_vs_hungary.png

 Magyarország és a kisantant haderejének nagysága az 1920-as évek elején. Forrás:wikipedia

 Jött a hír, hogy a szlovákok amerikai vadászgépeket vesznek, mégpedig annyira új technikával, hogy azt éppen még fejlesztik a jenkik. Ráadásként éppen annyit vesznek belőle, amennyi Grippennel rendelkezünk. De minek? Minek Szlovákiának még a mi túl sok, vagy túl kevés légierőnknél minőségileg jobb légiflotta, ha az országuk lakossága jóval kevesebb a mienknél, de még a gazdasága is kisebb? Arányaiban nézve olyan, mintha legalább 18-20 Grippenünk lenne.

 Nézzük meg dél felé a kisantant másik tagjánál mi a helyzetT Nekik is van 12 db F 16-osuk, de emellett még 34 db MiG 21 is szolgálatban áll, méghozzá az izraeliek által negyedik generációsra húzott technikával, vadászbombázóvá alakítva. Ezek a MiG-ek így feltunningolva már egyáltalán nem azok a MiG-ek, amiket simán lelövöldöztek Irak felett az iráni Tomcatek. Együttvéve ez a géppark jóval nagyobb erejű, mint amit a román gazdasági lehetőségek alapján várnánk.

 Hogy ez a két ország a jelenkor háborúiban kulcsfontosságú légierőt ennyire megerősítették a szomszédaikhoz mérten azt jelenti, hogy valamitől tartanak. Egyéb magyarázat a fegyverlobbit leszámítva nem létezik, mert háborús körülmény, vagy veszély nélkül a drága fegyverek hadrendben tartása csak a pénzt égeti. Bár a gazdasági mutatókhoz képest erős a géppark, egy komoly ellenfél órák alatt mosná le az égről, gondolok itt az oroszokra. Tehát maradnak a szomszédok.

 A jellemző magyar kishitűséggel az az általános vélemény, hogy a románok ellen semmi esélyünk és fél nap alatt Pestre érnének a tankjaikkal. A fentiek tükrében az látszik, hogy a románok mégsem magabiztosak. Ennek miértje már egy érdekes dolog. Elöljáróban egy köztudott taktika, hogy ha nem vagy elég erős, akkor keress szövetségeseket, vagy ha nincsen, akkor keresd meg az ellenséged ellenségét. Ugye a bolgárok által ellenünk hívott besenyők még megvannak?  Nekünk a régióban a NATO-t leszámítva, hiszen a kisantant országok is benne vannak, tehát a NATO-t figyelmen kívül hagyva természetes szövetségesünk Lengyelország. Ki lehetne még velünk egy konfliktusban a románok ellen? Nem hinném, hogy a románoknak olyan sok barátja lenne, de a történelmet megnézve egy ország biztosan nem a barátjuk, mégpedig Bulgária. A két ország között jelenleg is vannak területi viták.

 A szokásos francia partnerség sem fog sokat a latba nyomni a románok oldalán, ha a magyarok német partnere ezt megakadályozza. Úgyhogy ha egy képzeletbeli lokális konfliktust tekintünk, ahogy azt amúgy minden ország katonai vezetése is megteszi többek mellett, akkor már nem is állunk annyira rosszul. Már voltunk a kisantant szorításában és az akkori magyar taktika a geográfiai viszonyok azonossága miatt most is érvényes. Egyszerűen Budapest annyira közel van Szlovákiához, hogy azt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az alapvető katonai taktika, hogy az erősebb ellenfelet kell elsőként kiütni, itt annyiban módosul, hogy arra az ellenfélre kell mérni az első csapást, amelyik a legközelebb van. Akkor meg főleg hatékony a csapás, ha az ellenfél még gyengébb is nálunk. A szlovákok problémája szintén hasonló a mienkhez, Pozsony 'túl közel' van Magyarországhoz és elvesztésével már a konfliktust is elbukták.

europe_map.jpg

 Feljebb azt mondtam, a szlovákok katonailag meglepően erősek önmagukhoz mérten. Itt jönnének a képbe a lengyelek. Nekik nem kellene beavatkozniuk, csak némi haderővel kellene megerősíteni a déli határukat, amire a szlovákok kénytelenek lennének saját csapatokat mozgatni északra, így gyengítve a déli védelmi erejüket, ami nekünk nagy segítség lenne. A románok sem tudnának jelentős erőkkel támadni, ha eközben a bolgárok délről fenyegetik a határhoz viszonylag közel levő Bukarestet, valamint egy magyarországi lengyel beavatkozás is a levegőben lógna a románok ellen. Tehát, ha elég gyorsan tudnánk elfoglalni Pozsonyt és kiiktatni a szlovák déli haderőt, akkor Szlovákia kiesne a játékból és a román ellentámadás elmaradna, mert nem lenne elég erős a déli határuknál lekötött haderő nélkül, főleg nem egy esetleges lengyel ellentámadással szemben. A bolgárok ugyan csak orosz harci repülőkkel rendelkeznek és nem állnak fényesen a hadrafoghatóság terén, de hamarosan kénytelenek lesznek beszerezni nyugati technikát, amivel már ők is komoly erőt fognak jelenteni, azaz a térség szintjét figyelembe véve komoly erőt.

 Ezek után egy megerősödött Magyarország az északi veszély megszűnése után Bulgáriával már olyan erőt képviselnének Romániával szemben, ami felvetné az esetleges területi követelések rendezését. Ha valaki a nemzetközi szankciókban bízna, annak megemlítem a törökök ciprusi kalandját és hogy annak ma semmilyen következménye nincs azon kívül, hogy a sziget felét a törökök uralják és a görögök kénytelenek erejükön felüli haderőt tartani. A győztesnek mindig igaza van, a gyengét pedig megbüntetik.

 Az itt leírtak természetesen nem fedik a valóságot, csupán a képzelet szüleményei, bár a geográfiát, a pillanatnyi politikai helyzetet és a történelmet valamennyire figyelembe veszi. A szerző semmilyen, Magyarország szomszédait érintő katonai beavatkozásnak nem híve. (Ahogyan a NATO Szerbia elleni hadműveletei sem voltak a kedvére.) A szerző nem katonai szakértő, de ha valaki tényleg az lenne, annak a véleménye érdekelné komment formájában, még ha az az írás cáfolata is.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr214253087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2019.02.12. 14:18:51

Mondjunk le függetlenségünkről, államiságunkról, és területileg, lakosságilag csatlakozzunk Szlovákiához! A következő választások után a parlamenti többség döntsön az ország nevéről, államformájáról, fővárosáról, esetleg ki is írhatna ezekről egy ügydöntő népszavazást :) . Ha ezzel megvolnánk, jöhet a következő...

Persze ez is csak fikció, de nagyon pacifista :) .
süti beállítások módosítása