European Phalanx

Brüsszeli matek

2021. március 06. - megamovieboy

atomium.jpg

A brüsszeli Atomium. Ezt még ki tudták számolni. Forrás: atomium.be

 Régebben volt említve a blogon, hogy a bevándorlási válság és az arra adott magyarázat sem stimmelt számszerűleg. A betelepítésekkel a menekültkérdést orvosolták volna. Csakhogy legalább 150 millió menekült van jelenleg, szigorúan véve. Őket akarták betelepíteni a meglehetősen kicsiny nyugat-európai régióba, mely már amúgy is rettentően zsúfolt. Jó, India még zsúfoltabb. De példának okáért, ott van az USA, melynek népsűrűsége az EU negyede. Ők valahogyan még sem jelentkeztek be.  (Igaz, nekik ott vannak a keresztény latinok Mexikóból.)

 Ez volt az egyik nagy válság, a másik meg a mostani COVID járvány. Itt meg arra bazíroztak a közös vakcinabeszerzésnél, hogy vakcinabőség lesz.

Nem is tudom... Mondjuk van 7 Mrd ember a Földön, két dózis kell nekik, majd fél év múlva megint. Az úgy nagyjából 30 Mrd évente, de aztán ha a gyerekeknek nem kell, akkor kevesebb. Azaz még így is egy elképesztően magas szám marad. Hogyan jött ki Brüsszelben, hogy itt bőség lesz? Ja, hogy ígéretekből volt bőven a gyártók, akarom mondani lobbisták részéről. Meg is ígértek 2.5 Mrd adagot, ami elegendő is lenne bőséggel, de ezek pont annyira létező vakcinák, mint amilyenekkel Karácsony Gergely akarja beoltani a budapestieket. Azaz, talán egy év múlva jó esetben leszállítják, vagy nem. És ezek az emberek komolyan ilyenekre építenek. Egyem a szívüket.

 Arra nem gondolt senki, hogy a britek előbb magukat látják el, meg más élelmesebb vevők az EU elé pofátlankodnak. Már rég sokkal szigorúbb felügyelet alá kellett volna vonni a gyártókat és akár pénzügyi támogatással is, de kiépíteni a szükséges gyártókapacitást. Ez lett volna a módja, hogy el tudjuk látni magunkat. Még akkor is, ha esetleg nem sikerült volna kifejleszteni saját vakcinát, de a licencet meg tudtuk volna szerezni nyugatról. Ugye nem kell mondani, ebben az esetben sem az orosz, sem a kínai vakcinára nem lett volna szükség. Amikor az EU hívő baloldal ezek beszerzését támadja, akkor emlékeztetni kellene őket arra, hogy hitük alanyai cseszték el a beszerzést, ami miatt a keleti beszerzés szükségessé vált.

 Látszik a rendszer nem jó. Talán a kis dolgokban ez nem probléma, de sajnálatosan a komolyabb válságokban Brüsszelben nem tudnak függetlenek maradni a különböző lobbiérdekektől. Ebből fakadnak a félremenedzselések. A megoldás egyszerű, ilyen helyzetekben az EU kormányfők hozzanak létre egy közösen irányított testületet, melyet közvetlenül ellenőriznek a delegáltjaikon keresztül. Így a kártékony lobbista befolyásolást el lehetne kerülni. Ennek több értelme lenne, mint hogy az államok külön próbálják a helyzetet kezelni. Nem kellene EU-n belüli határlezárás, vagy különutas tárgyalások harmadik féllel vakcinaügyben, vagy szárnyas kapuk, esetleg disznóvédő kerítés az illegális bevándorlók ellen.

 Lehet radikális az elképzelés, de jobb lenne időben lépni, mielőtt egy újabb központi válságkezelés omlik össze. Saját magunk mentése fontosabb, mint a brüsszeli bürokraták vállveregetése, mivel mi vagyunk az EU, nem pedig a brüsszeli vízfej. 

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr6116448562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása