European Phalanx

Top 10 klasszikus filmzene

2022. július 17. - megamovieboy

Azt gondolnánk, hogy nyüzsögnek a jóféle epikus üstdobos rézfúvós dobhártyaszagattó, lelkesítő szerzemények, hiszen megannyi nagyivű kalandfilm készült az évtizedek során.  aztán mégsem. :(  Azért a listát bőven sikerült megtöltenem.

 Nem tűnik egy lehetetlen feladatnak, amire itt is egy ismeretlen példa, ami ugyan nem film, de akár abban is szerepelhetne. A téma a walesi bárdok, a zene meg mindent megad az epikus témakörön belül a szerelmi motívumot leszámítva.

 Dobpergés, megszólalnak a fúvósok, a dobok meg adják alá. Mindjárt én is írok egyet. :D Pofon egyszerű. Azt gondolnánk, hogy a filmzene is fejlődött és régen bénák voltak, most meg egyre jobbak lesznek a lenyűgöző motívumok, de nem.  Sőt, itt a bizonyíték, hogy régen is tudtak tökéleteset írni. Mondhatjuk, hogy Rózsa Miklósnak könnyű... de, akkor más miért nem teszi?

  Itt egy másik régebbi példa. A sivatag később is megihlette a zeneszerzőket.

 Próbálok nagyjából időrendben haladni, úgyhogy jöjjön az epikus zene talán legnagyobbjának egy korai műve. Nélküle jóval szegényebbek lennénk.

 Most jöjjön egy olyan elképesztő filmzene, amelyet a főszereplő elhomályosít, pedig a legnagyobbak közé tartozik.

 A következőt nem szokták a klasszikusok közé sorolni, pedig kellett  ez a zene ahhoz, hogy a film végén felpörgött szívveréssel álljunk fel a fotelból.. Szerintem egy kicsit a Cápára hajaz, ami  egyáltalán nem ledegradáló.

 Nagyjából el is jutottunk a csúcsra. A sokak által semmibe vett, lenézett, kigúnyolt Star Wars-hoz. Szerintem a negyedik-ötödik rész egyértelműen megállja ma is a helyét és a film értékének a felét a fantasztikusan megkomponált zene adja. Aki nincsen annyira képben, az a soundtracket meghallgatva rácsodálkozik, hogyan tudták ezt a sok lenyűgöző zenét mind belecsempészni a filmbe. Mindet nem fogom ide berakni, csak felsorolom: főcím, Luke téma, Leia téma, aztán Yoda téma és persze Darth Vader, azaz a birodalmi induló. Már az Új remény is szenzációs zenéket tartalmazott, hogy aztán jöjjön A birodalom visszavág, hogyl újabb témákkal még dögösebben szólaljon meg. Legyen mindkettőből egy-egy kiemelve, saját kedvtelés szerint.

 Amikor nézed a filmet és gőzöd nincs róla, hogy mi történik... akkor bejön egy kettős naplemente és egyből megérted. Az elvágyódás, hogy valami nagyot alkoss a galaxisban, kalandokban részt venni, hősnek lenni... ezt minden kamasz szavak nélkül  egyből értette.

 Hőseink egyik kalandból a másik sodródnak, egészen mesebeli helyszínekre jutva... amit a zene is kifejez. Most egy kis könnyed dallam. a sok súlyos között.

  És ezzel John Williams még nem tette le a lantot. A kalandorfilmek origójának tekinthető Indiana Jones trilógia indulója is immáron az emberiség kultúrkincsei közé tartozik. Kalap, ostor, colt és nincs legyőzhetetlen akadály.

 Hogy ne unjuk meg Williams mester munkásságát jöjjenek a trónkövetelők! A fantazy műfaj kötetlen lehetőséget ad a képzelet szabadjára engedésének. Ennek legszebb példája a Gyűrűk ura, melynek két részében is előjön a hegyek és a nagy muzsika kettőse. Nézzük az elsőt! Kilenc ember baktat a hegytetőn és ezzel a zenével ennyike teljesen lenyűgöz minket.

  A király visszatérben pedig meggyulladnak a segélykérő őrtüzek, amit madártávlatból követünk és drukkolunk, hogy az üzenet célba érjen. Ez a jelenet a zene nélkül semmit sem érne.

 Egy ilyen lista Hans Zimmer nélkül nem lenne az igazi. Róla több film is az eszünkbe szokott jutni, talán a legjobb dallamai  A Karib tenger kalózainak van.

 Jöjjön még tőle a kevésbé ismert Artúr király egyszerű, de szépen végigvezetett főtémája!

 Voltak ám ínséges idők, amikor a stúdiók csesztek ténylegesen filmvászonra való filmet készíteni és bizony ilyenkor a nem túl bonyolult cselekményű Csillagkapu is csemege volt.

 A sivatag és a közel-keleti motívum visszatért a Perzsia hercegében, sajnos csak egy rész erejéig.

  Igen, a Gladiátor lemaradt, de annyira hasonlít a kalózos zenéhez, hogy eltekintettem tőle. Amennyiben van még releváns ötlet, szívesen bővítem a listát, ami jól láthatóan kissé kicsúszott a tízes keretből, de remélem ezt nem bánja senki! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr9317884949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.07.17. 22:53:01

Nem ez a műfaj és hótt szar film, de a zene baromira passzol hozzá:
Penge

Aztán a Mátrix se rossz zeneileg.

Persze a legjobb soundtrack a Süsü, a sárkányé

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.07.19. 09:41:24

@gigabursch: A Penge zseniális film volt, igaz a trükkök már akkor is gyengék voltak, de maga a kaland az magával ragadott. A szép idők, amikor még a fekete színészek saját jogukon kerültek be a filmekbe és nem a négerkvóta miatt...
süti beállítások módosítása