European Phalanx

Bumburnyákok viadala

2023. április 11. - megamovieboy

155mm.jpg

 Már hetek óta megy a problémázás az egymillió legyártandó lőszeren, amit az EU volt szíves megszavazni. Csak éppen úgy, hogy halványlila segédgőzük sem volt arról, mégis honnan fogják beszerezni. Mint tudvalevő, a lőszer az olyan, hogy robban. Emiatt szigorú szabályozás van a gyártással kapcsolatban.  És mivel Európában nincsen elegendő termelő üzem, ezért a szigorú szabályozás mellett újabbakat kellene létrehozni. Ez jelenti azt is, hogy komoly beruházásokról van szó, amit magáncégektől várnának el úgy, hogy a későbbi termelést nem tudják garantálni, azaz gazdasági bukást várnak el profitorientált vállalatoktól. 

 Tehát ezekből következnek az alábbiak:

  •  Az EU vezetése, de még a tagállamok sincsenek felkészülve valós háborús helyzetre
  •  Ugyanők egy év alatt sem voltak képesek lépéseket tenni a probléma kezelésére
  •  Sőt, most sem tudják mit tegyenek, amikor a probléma már adott,  de elképzelésük sincsen a megoldására
  •  És még csak arra sem jöttek rá, hogy ez nem egy pillanatnyi, hanem hosszabb távú helyzet

 Európának olyan vezetése van, amelyik 2-3 évre sem képes előre látni. Hiszen, ha látnának, akkor megértenék, hogy a jelenlegi gyártókapacitást nem Ukrajna igényeire, hanem Európáéra kellene felfejleszteni. Az ukrajnai háború nem Európa gondja, hanem a nagyhatalmaké. Nem az EU lőszerszállítás fogja megoldani, hanem az USA, Kína és Oroszország megegyezése. 

 Az Európai Uniónak olyan bumburnyák vezetése van, amelyik nem hogy egy valós ellenség ellen nem lenne képes fellépni, hanem még egy képzelt ellen sem. A saját korlátoltságukkal folytatott harcban is folyvást elbuknak. Ez a '68-as generáció, mint a selejt bosszúja, nem a kék ég alatti zöld gyepen szaladgáló csillámpónik otthonává tették Európát, hanem a minden lehetőségét elpackázó ügyefogyottak zsákutcájává.

 Segítség gyanánt rákérdeztem a ChatGPT-nél is:

 Mit tehetne az EU, ha hirtelen egymillió 155 mm-es lőszerre van szüksége, de nincsen elegendő gyártókapacitás?

Az Európai Unió számos intézkedést hozhatna, ha hirtelen egy millió darab 155 mm-es lőszerre lenne szüksége, de nincs elegendő gyártókapacitás.

Az EU először is folyamodhatna a tagállamokhoz, hogy segítsenek az erőforrások összegyűjtésében és az eszközök előállításában. Ezenkívül az EU segítséget kérhetne szövetségeseitől, hogy megoldást találjon a problémára, például az Egyesült Államoktól vagy más NATO-tagállamoktól, akik talán képesek lennének biztosítani a szükséges mennyiséget.

Ha azonban nincs elegendő lőszer a rendelkezésre álló forrásokból, az EU-nak más alternatívákat is meg kell vizsgálnia. Az EU támogathatja a kutatást és fejlesztést olyan technológiákra, amelyek lehetővé teszik a gyártási kapacitás növelését vagy az alternatív lőszerek előállítását. Az EU emellett támogathatja a lőszergyártók bővítését az EU-ban, hogy hosszú távon biztosítani lehessen az önellátást.

Végül az EU hatékonyabb megoldás lehet, ha megpróbálja csökkenteni az igényt a lőszerre a katonai stratégiák és taktikák megváltoztatásával, vagy azáltal, hogy olyan alternatív eszközöket használ, amelyek nem igényelnek lőszerfelhasználást.

  Az első rész a válaszban a nemzeti érdekek miatt hiúsul meg, szerintem jogosan, Ne már ezzel is az USA-t hízlaljuk! A másodikban már ott vannak olyan dolgok, amikre álmukban sem gondolnak Brüsszelben. Esetleg hadiipari fejlesztés EU pénzből? Hallatlan! De még egy robot is megérti, hogy itt hosszabb távra kellene gondolkodni. A legutolsó pont nem futurisztikus, csak gondolkodni kellene hozzá. Voltaképpen egy jogos kritika a NATO-val szemben, hogy tehetetlen az orosz anyagháború ellen. De az egész probléma kulcsát is megadja az M.I., miszerint a legjobb lenne, ha nem kellene lőszert használni! Ilyen alternatív lehetőség esetleg a nukleáris fegyverek bevetése is lehetne, de józanabb ember inkább arra gondol, a béke lenne a végső megoldás, nem pedig Moszkva elfoglalása után a Krím lerohanása. Mert ugye a Zelenszkij által annyira áhított félszigetet csak ilyen sorrendben tudja megszerezni.

 Az ukránoknak van még úgy két hónapjuk, hogy bebizonyítsák, vissza tudják szerezni a megszállt területeket. Mert utána magyarázatot kell adni, miért nincsen béke az elmúlt nyolc hónapban, ha tapodtat sem jutnak előrébb? Ellenben naponta ezer ember sebesül meg, esetleg súlyosan, maradandóan, vagy hal meg a harcokban értelmetlenül. Vagy mégis, az amerikai elképzelések Oroszország meggyengítésére mennyi ukrán életet érnek meg? És az EU ebbe az őrületbe akar még egymillió ágyúgolyót belepumpálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr718100122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2023.04.12. 14:40:07

Van rá egy ezresem, hogy nem véletlenül játsszák át USA + Európa fegyver- és lőszerkészletét az ukrajnai feketepiacon keresztül a harmadik világba. Ez így utólag kicsit más megvilágításba helyezi azt is, ahogy Biden az afgán kivonulásnál otthagyott pármilliárd dollárnyi hadianyagot.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.04.12. 22:58:06

@Deansdale: Amit az USA csinál, a fejlettebb régiók elsorvasztása, az elmaradottak káoszba taszítása. Ebbe beleillik, hogy így lesz eszköze bajt keverni azokban a fejletlen országokban, ahol Kína beruház nagyobb mértékben.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.04.14. 13:26:43

@megamovieboy: Ez a koncepció elég hihetően hangzik. Más kérdés, hogy ez a jelenlegi politikai vezetés bárhol a nyugaton képes-e a soron következő pár lépést észben tartani. Arra nem is gondolok, hogy kiagyalni, mert annyi eszük nincs, azt egészen mások csinálják, természetesen sehol :) .

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.04.14. 13:47:25

@F.M.J.: Nyilván Brüsszelben felesleges agysejteket keresgélni. Az agy az USA. Érdemes nézni, ahogyan bebukják a Közel-Keletet! USA szemszögből: Izrael, Törökország megbízhatatlan. A barátok meg oroszokkal, kínaiakkal kokettálnak. Az egyik USA patronált állama a térségben, orosz harci járművek felújításához épít üzemet orosz segítséggel. Vagy a szaúdiak orosz légelhárítást vettek. Az egész régió vagy röhög a jenkiken, vagy semmibe veszi, vagy dühös rájuk. Miközben nekik ez a másodlagos ütközőzóna, vagy csatatér. A legjobb lenne kivárásra játszani és szépen szabotálni a progresszív politika ránk erőltetni kívánt vadhajtásait. Idővel saját magukat omlasztják össze. Olyan nincsen, hogy mindenki mást tönkretesznek, de ők megússzák. A gonoszság minden esetben felemészti a gonoszt. Csak magunkra kell vigyázni amíg ez tart.

gigabursch 2023.04.17. 11:00:40

Természetesen az Óllyópaji Jujjdejó jobb híján vásárhat lőszert é-Koreától.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.04.17. 16:25:07

@gigabursch: A ruszki szabvány lőszerre komoly szüksége lenne az ukránoknak. Csak éppen ehhez a kínaiaknak is lesz egy szavuk. Főleg, hogy mostanában már hetente vannak a különböző szintű találkozók, meg hadgyakorlatok az oroszokkal.
süti beállítások módosítása