European Phalanx

Az amerikai himnusz

2017. október 02. - megamovieboy

amerikai_futball_terdeles.jpg

A Denver Bronco tiltakozása a himnusz alatt

 

  Történt több, mint egy éve, hogy az egyik amerikai futballcsapat játékosa a mérkőzés előtt elhangzó himnusz alatt nem felállt, mint mindenki a a stadionban, hanem térdre ereszkedett, tiltakozásul a rendőrök által lelőtt afroamerikaiak miatt. A sajtó később felkapta a hírt és lassan már kezdi mozgalommá kinőni magát, többen is csatlakoztak a dologhoz. Trump elnök nemrégiben keresetlen szavakkal reagált a történtekre.

 1. A nemzeti himnusz nem politikai eszköz

 A himnusz a nemzet egységének szimbóluma. Független a politikai beállítottságtól, mind egyéni, mind országos szinten.  Egy diktatúra himnusza ugyanúgy az ott élő embereké, mint a demokráciák himnuszai. Emiatt a himnusz nem politikai eszköz.

2. A sportesemény nem politika

 Az élsport gyakran tömegeket vonzó szórakoztatás, emiatt komoly médiaértéke van, ebbe beleértve a politikusok, celebek megjelenését. Viszont egyértelmű politikai üzenetek átadása nem ildomos. Az USA csapatsportok jellemzően adott városhoz köthetőek, a lakosok a saját városuk csapatának szurkol. Tehát nincsen fekete, vagy latin, vagy fehér csapat, legfeljebb az ott jellemzően lakók miatt, de nem országos szinten, ahogyan nincsen jobboldali, vagy baloldali csapat sem. 

 Nem véletlen, hogy az olimpiai díjátadó ceremónián történő politikai állásfoglalás a szabályok szerint kizárással büntetendő.

1968-black-power-salute.jpeg

1968 Mexikó Black Power Salute tiltakozás az olimpiai dobogón

 

 3. Politikailag tekintve a dolgot, meglehetősen feltűnő, hogy a feketék már a fekete bőrű Obama elnök ideje alatt kezdtek feltűnően rendszeresen meghalni a rendőri igazoltatások során fehér rendőrök által, csak akkor valahogyan senkinek sem jutott eszébe felkapni a  tiltakozást. Éppen a választási kampányban egy ilyennel gyengíteni a baloldali jelöltet? Bezzeg most, a döntően fehérek által megszavazott Trump idején egyszeriben előkerült a dolog. 

 Ez történet szépen beilleszkedik abba a sorba, melyet a neoliberális szervezetek menedzselnek, melyek egyik célja a feketék szembeállítás a a fehérekkel. Ez nem csak nekem, fehérnek tűnik fel, már egyes feketék is tiltakoznak ellene. A végső cél, úgy tűnik, a demokrácia meggyengítése. Ez már bizony a feketéknek is komoly hátrányokat hozhat, jól teszik tehát, ha ezt felismerik és nem hagyják magukat eszközként felhasználni ebben a számukra is káros játékban.

 Végül, semmi bajom a tiltakozó játékossal, a tiltakozás okával, sőt még a tiltakozás formájával sem, mármint a letérdeléssel, de a mögöttes tartalom, a szokások és a józan elvárások mégis elfogadhatatlanná teszik. Az meg, hogy ezt a játékosok nem értik meg, egy nagyon szomorú dolog, de illeszkedik a 'fehér ember kultúrája nem a mi kultúránk' marhaságba. És hogy ne feledjem, már megint egy jó ügyért történő kezdeményezésből lesz egy a nemzetet bomlasztó mozgalom, köszönhetően a neoliberálisoknak. A fenti képen látható a Denver Broncos csapat tiltakozása, ami alaposan megosztotta a rajongóikat, sokan dühös twitter üzeneteket posztoltak, mások egyetértettek velük. A cél tehát, mely egy demokratikus ország közösségének szétzilálása, újabb csatát nyert. 

 Azért, hogy aki eddig lemaradt volna az amerikai himnuszokról képben lehessen, azoknak itt egy kis gyűjtemény.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr1112917491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása