European Phalanx

Álmaimban megint Amerika

2019. március 16. - megamovieboy

f-35a_flight.jpg

 Már volt szó a blogon Szlovákia ás Románia erőn felüli légierő fejlesztéséről. Bár vannak optimista elképzelések, hogy a románoknak csak a szájuk nagy és mindössze az F-16 vásárlási terveknek csinálnak nagy reklámot, de a lehetőségeik még a MiG-21 Lancer szintjén állnak. Ugye a szlovákoknál már biztos a legújabb F-16 beszerzése a következő 2-3 évben, bár a szolgálatba állításuk még eltarthat egy ideig, igaz egy alapvetően könnyen repülhető típusról van szó.

 Szóval az álmokról annyit, hogy szépek ezek a Grippenek, jól összelegózták őket a svédek. De azért csak piszkálja az ember csőrét, hogy háborút még nem láttak, valamint mégiscsak 4++ generációsak, azaz az 5. generációs lopakodó technológiával és a szupercirkálás képességével nem rendelkeznek. Milyen jó lenne, ha a lízingelt Grippeneket olcsón  megtartanánk, jók azok sok mindenre, mint például feledékeny utasszállítók elfogására. Viszont kiegészíthetnénk őket egy újabb század valódi csúcstechnológiával, amire a szomszédban már nincs válasz, hiszen ők a Grippenek ellen készülnek.

 Mire jók az F-35 Lightningok*, hiszen háborúzni nem akarunk? Ha valakinek a fegyverkezéssel kapcsolatban lennének kétségei, az gondoljon az újkeletű német fegyverkezési tervekre, melyek azóta kaptak zöld jelzést, mióta a kancellárasszonyt kiröhögték egy kormányok közötti gazdasági tárgyaláson, hogy Mercedesszel nem lehet hadba vonulni, azaz nincs valódi erő mögötte. Nekünk magyaroknak is nagyon fontos lenne az erős hadsereg és nem csak kedves szomszédaink miatt.

Az Orbán kormány régóta szeretné a kapcsolatot felvenni az amerikaiakkal és a csúcstechnológiás vadászgépek beszerzése bőven elégséges csali ehhez. Ez az USA számára a gazdasági előnyökön túl katonailag is fontos lenne. Mindenki tudja, Kína felemelkedése új szintre emelte a 'sárga' veszedelem fogalmát, amihez képest Jamamoto tengernagy és a Jamato csatahajó apró semmiség voltak csupán. Tehát az amerikai erőket át kell csoportosítani keletre, de az egyre inkább a zsíros zsákmány szerepében levő Európát sem lehet védtelenül hagyni. Az EU és a NATO keleti tagállamai most a frontvonal a putyini Oroszország elleni háborúban, melyek között csak a szétesett Ukrajna áll.

 Viszont az oroszokkal való tárgyalások alatt is jól jön, ha rendelkezünk olyan fegyverekkel, amilyeneket ők csak szeretnének kifejleszteni. Márpedig az oroszokkal való tárgyalás nem Orbán mániája, rájuk vagyunk szorulva a földgáz miatt, igaz ők meg az általunk fizetett összegre vannak szorulva. Persze ők is keresik a kiutat a nyugati kitettségből és megindult az őrületnek tűnő gázcsőépítés a Himaláján keresztül a nyrsanyaghiánnyal küzködő Kína felé.

 Én ugyan nem rendelkezem a konkrét kiszámításhoz szükséges adatokkal és módszerekkel, de el tudom képzelni, hogy ezek a vadászgépek adnak nekünk annyi biztonságot és erőt, mely megtérül az eljövendő idők politikájában, gazdaságpolitikájában. A Grippenekhez képest az F-35 nagyjából másfélszer kerül többe, de természetesen ezt a felszereltség módosíthatja.

* F-35 Lightning II több NATO tagország összefogásával és igényei szerint kifejlesztett univerzális egy hajtóműves vadászbombázó. Fejlett lopakodóképességgel, hangsebesség feletti utánégetés nélküli repülés képességével, fejlett zavaró és felderítő berendezéssel, légi és szárazföldi célok elleni legmodernebb fegyverzet integrálásával rendelkező 5. generációs repülőgép. Három alapvető típusa van, a hagyományos mellett létezik rövid úton felszálló-helyben leszálló és repülőgép-hordozóra optimalizált változata is. Ezen kívül hadrendben álló hasonló képességű harci repülőgépek még az amerikai  F-22 Raptor, de azt nem forgalmazzák és a kínai J-20 aminek a hajtóműve fejlesztés alatt áll. Az orosz Szu-57 csak kísérleti példányokkal rendelkezik, képességeiről még nincs hír, de a hajtómű és a fegyverzet is fejlesztés alatt áll, ami a kisebb kínai lopakodóra a J-31-re is áll.

Az F-35-öt használja többek között Nagy Britannia, Izrael, Olaszország, Ausztrália, Dél-Korea. Japán és Törökország az USA segítségével fog hasonló képességű repülőket gyártani.

 A sajtóban sokat kritizálták a tíz évvel elcsúszó fejlesztések és a költségek elszállása miatt. Ennek oka, hogy a gyártó volt olyan kedves és minden megrendelő igényét maximálisan kielégítette, de ennek időben és pénzben is ára lett. Jelenleg a piacon ez az egyetlen beszerezhető, valóban működő, teljesen kifejlesztett 5. generációs vadászbombázó. Úgy mondják, a technika fejlődése miatt lehetséges, hogy ez az utolsó pilóta irányította vadászrepülőgép.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr7814692720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása