European Phalanx

Az USA és az Északi Áramlat 2

2020. december 19. - megamovieboy

  nordstream.png

 Északi Áramlat (forrás: wikipedia)

  Mi a köze az Egyesült Államoknak az Északi tengeren fektetett gázvezetékhez? A gyakorlatban semmi. De akkor miért hőzöngenek, fenyegetnek, szankcionálnak cégeket miatta? Azért mert ők az USA és nekik az európaiakkal ellentétes érdekeik vannak. 

 Az egész történet talán ott kezdődött, amikor az ukrán vezetés, feltehetőleg amerikai sugalmazásra, az Oroszországból Európába tartó gázvezeték elzárásával próbálta megzsarolni az oroszokat. Csakhogy az orosz gáz nélkül Európa télen szétfagy. Akinek a gázelzárásos ötlete támadt, az vagy egy kiscsoportos óvodás értelmi szintjén áll, vagy pofátlan módon vette semmibe az európaiak életbevágó igényeit.

 Erre jött az európai válasz, a megbízhatatlan és amúgy is instabil Ukrajna megkerülése, a német érdekeknek megfelelően északról a tengeren át közvetlenül Oroszországból. Hogy-hogynem, ez a projekt már a tervezés szintjén az USA rosszallását vonta maga után. Aztán szépen kezdett kiderülni, hogy a amerikaiak a saját gázukat akarják ide eladni, csepfolyósítva, tankeren szállítva. Ugye egy ilyen LNG fogadóállomásra lett 'rábeszélve' a Magyar Állam is, de az amerikai fegyverekre inkább támaszkodó lengyeleknél már komoly forgalmat  bonyolítanak le egy hasonló kikötőn át. Tehát adott az amerikai ok az ukrán eseményekhez.

 A történet másik, szintén amerikai szála az elnökválasztási kampányban került elő. A hamarosan hivatalba lépő Joe Biden a családján keresztül próbált ukrán olajcégbe befolyást szerezni. Itt már megszólal a vészcsengő az ember fejében... Amerikai gázszállítás nyugatról, amerikai kézben levő gázszállító cég keletről. Azaz Európa ki lenne szolgáltatva Amerikának.

 Pimasz módon az amerikai propaganda a saját mocsokságukat elkendőzendő, rendszeresen ír az Északi Áramlat miatt szerintük erősödő veszedelmes orosz befolyásról. Figyelmen kívül hagyva, hogy ez a befolyás eddig is létezett, rontani már nem nagyon lehet rajta. Ellenben helyette kaphatunk a nyakunkba amerikai befolyást. Olyan egyéb álhírekkel fűszerezik még mondanivalójukat, mint hogy az orosz gáz drágább, mint az amerikai, vagy hogy létezik egy nem részletezett 'európai megoldás', amit ez a projekt megtorpedóz.

 Az EU persze nagyon is tisztában van az oroszoktól való függés kedvezőtlen mivoltának. Ezért is támogatják a házak szigetelését, sőt ez már kötelező az újépítésű épületeknél. Támogatják az alternatív energiatermelést stb. Tehát ez egy olyan kérdés, amiben Európa magától is megtalálná a választ.

 Mit kaphatunk akkor, ha maximálisan kiszolgálnánk az amerikai érdekeket? Nagyjából egy olyan félgyarmati státuszt, mint amiben az amerikai kontinens országai vannak az Egyesült Államoktól délre. Ezzel a világon már mindenki tisztában van. Ezért próbálják elkerülni a világ országai a kínai és orosz befolyás mellett az amerikait is. A gyakorlatban ez már Amerika végzetét vetíti előre, hiszen, ha egy megítélés alá esik a többi elnyomó birodalommal, akkor ugyan miért lennének szövetségesei? Az Európát érő amerikai nyomás is inkább ellenállást fog kiváltani még akkor is, ha kulturálisan inkább több a közös velük, mint a muzsik oroszokkal, meg a kínai hangyatársadalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr4516350596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása