European Phalanx

Sam bácsi trükkjei

2021. április 25. - megamovieboy

uncle_sam.jpg

 Sam bácsi persze az USA és bizony vannak trükkjei. 

 Talán a legnagyobb trükk, hogy az amerikai melós papíron nem keres sokat, sőt az európai alatt keres, viszont az ottani termékek jóval olcsóbbak, áruk töredéke az ittenieknek. Ennek több előnye is van számukra. Egyrészt nehéz belépni a piacukra az alacsony árak miatt. Másrészt, leginkább mégiscsak úgy sikerülhet, ha a termelést odaviszik, ami nyilván erősíti a gazdaságot.

 A nagy "nyílt" közbeszerzéseket addig csűrik-csavarják, vagy szükség esetén visszavonják és újra kiírják. Ezt addig csinálják, míg a külföldi, jobb ajánlatok elvéreznek, vagy amerikai  cégekkel közös ajánlatot nem adnak be.

 A nagy nyugati jólét idején az állami kutatások eredményei a hazai vállalatoknál landoltak, így azok technológiai fölénybe kerültek. Mára azonban ebből gondok adódtak, mert az újabb, kozmopolita cégek az állami támogatással szerzett profitot elrejtik az állam elől, így kevesebb pénzt tud ma a kutatásokra költeni.

 Új iparágakat nagymértékben támogatják magán jótevők. A leghíresebb eset a Youtube videómegosztó portál, aminek exponenciálisan növekvő szerverigényét és persze a fejlesztési költségeit gáláns urak fizették tíz éven keresztül. Egészen addig, amíg az ilyen támogatással nem rendelkező külföldi konkurencia lemaradt. Ekkor vette meg a Google és kezdtek bele reklámokat tenni. Mára odáig jutott a dolog, hogy egy rövidke videoklip előtt kettő, utána egy reklámocska van, plusz a felugró szöveges reklám. Egyértelmű, hogy ha ezzel a konstrukcióval indultak volna, akkor rég lekoptak volna a felhasználók.

 A másik állatorvosi eset a Facebook. Ez egy olyan közösségi oldal, mely éppen a közösségeket távolítja el egymástól. Még a barátokat, valamint a megjelölt oldalakat csak-csak látom néha a hírfolyamomban, de azon kívül teljesen vak vagyok. Kivéve persze a fizetett hirdetéseket. Talán még emlékszik valaki az Iwiw egyszerű és részletes keresőjére. Nos, ilyenek a Facebook-on egyáltalán nincsenek. Ők beszedik, tárolják, felhasználják, eladják a felhasználók adatait, tevékenységeit, de maguk felhasználók ebből alig látnak valamit viszont. A Facebook korunk tévéje, csak még műsorújság sincs hozzá. Görgeted az oldalt, azt jön amit a gazda jónak gondol. Az EU követelése ellenére sem állnak le az európai polgárok adatainak Amerikába való átküldésével, ahol az EU szabályok már figyelmen kívül hagyhatóak. Az ilyenek miatt nincs Kínában Facebook. Mi is többet bukunk rajta, mint amennyi hasznunk van belőle.

 Egyelőre ennyi jutott eszembe, de biztos van még dögivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr8816507594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása