European Phalanx

Hadüzenet Kínának

2021. június 08. - megamovieboy

 shanghai.jpg

Sanghaj látképe. Onnan nézve Budapest egy kedves kisváros.

 A hazai baloldal úgy érzi megtalálta a könnyű ellenfelet és igyekszik minél nagyobbakat rúgni Kínába. Talán úgy gondolják, hogy a jobboldali kormány által éppen feltápolt hadseregünk, pont pariban van a világ legnagyobb szárazföldi haderejével, amely mellesleg atomfegyverekkel is rendelkezik. Esetleg arra gondolnak, a távolkelet távol van. Azonban a mostanra globalizálódott világban ez már nem igaz. Kína itt van rajtunk, itt van a zsebünkben, a lakásunkban, hiszen szinte minden termékben része van. Nem mondhatjuk, hogy pfuj Kína megvagyunk nélküled.

 A Kínával való kekeckedésnek alaposan megágyazott az elmúlt hónapok amerikai lejárató kampánya. Most Karácsonyék vagy erre kapaszkodnak fel, vagy ennek megbízott résztvevői. Annyira álságos ez az egész. Hol volt a nagy humanizmus, amikor az amerikai cégek évtizedeken keresztül szedték meg magukat a táborokban tartott kínai kényszermunkásokból? Amikor a nyugati tőke és technológia repítette a kínai gazdaságot olyan erővé, amely most már Ázsiában elrettentő hatással bír, senki sem tiltakozott. Amikor kiszervezték a nyugati munkát keletre és milliók veszítették el állásukat, az sem zavarta a nyugati vezetőket. Csak az számított, jöjjön a profit. Ha a nyugat nem tervez évtizedekkel előre, akkor gyászos vége lesz a demokráciának nevezett társadalmi kísérletnek. 

 Az amerikai gazdaság ma már nem különíthető el a kínaitól. Ez egy szimbiózis, amin Trump próbált lazítani, de a Biden kormányzat újra erősíteni fogja. Az amerikaiak még több pozíciót szeretnének keleten, ebben akadály számukra Európa. Az EP szokás szerint a kezükre játszik a jobbára értelmetlen Kínát elítélő határozataikkal, amiknek semmiféle súlya sincsen, de legalább gyengítik Európa kínai lehetőségeit.

 A félreértések elkerülése végett, nyugatiként a kínai rendszerben kevés pozitívumot találok. Kína a nagyra nőtt kisgömböc, aminek nem lenne keresnivalója Tibetben, Belső-Mongóliában, vagy Ujgurföldön. Ellenszenves az általuk kiépített elnyomó hangyatársadalom, a szabadságot elemi szinten korlátozó szabályozás és a bármilyen szellemiség központi betiltása.

 Azonban Kína a világ gazdaságának a hatodával rendelkezik és ahogyan a dolgok haladnak, el fogják érni az ötödét is. A lehetőségeink ötödét kidobni az ablakon, több, mint hiba. Ahogyan a nagy európai gyártók ott vannak Kínában, miközben a kormányaik álságosan a nekik dolgozó rabszolgák jogaiért siránkoznak, de hasznot húznak belőle, nekünk is járna ebből valami. Megint a kettős mércéhez jutunk, mint annyiszor a fehér kelet és nyugat vitájában. Amit nekik szabad, az tőlünk rosszalkodásnak minősül. Nyilván ez számunkra elfogadhatatlan.

 A hazai baloldal Kína ellenessége stratégiai baklövés. Talán arra épül, hogy az eurázsiai kontinens nyúlfarkáról nézve Kína jelentéktelennek tűnik, de a szomorú igazság, hogy ez egyre inkább ránk nézve lesz igaz. Kína egy agresszív, feltörekvő birodalom és aki még kezelni tudná, az a legnagyobb gazdasági partnere. Kína ellen lenni ostobaság, ebben Európa magára marad. A 450 milliós EU nem fogja megváltoztatni a háromszor akkora ázsiai országot. Az a politikus, aki beleáll egy reménytelen harcba, nem érdemli meg a hatalmat. Mondhatni, a Fudan vita, avagy annak hiánya jókor jött, hogy felnyissa a szemeket. Amikor a nyugat a profitot hajkurássza az emberi jogok helyett, akkor botorság egyedül nekünk lenni a jófiúnak. A veszteségeket nem fogják kompenzálni a becéző szavak.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr916585950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2021.06.10. 09:09:54

Régi mondás: Kinek az érdeke?
A helyzetre módosítva: Kinek mi az érdeke?

Ez nem mindig megállapítható, de talán itt igen. Az elkülönített országokban, egymás tiszteletén, a kereskedelmi és kulturális kapcsolatokon alapuló világrend híveinek a retro-liberális (saját képzésű kifejezés, értsd: konzervatív értékalapú) berendezkedés a hosszútávon élhető világ alapja.
A személyes ambíciókat dédelgető semmihez sem értő karrierpolitikus, aki érdemi munka végzése nélkül szeretne "valakivé" válni, az a neo-liberális, aki mindenkit gyűlöl, akinek van véleménye bármiről is. Az vele a gondja, hogy a vélemény megalkotásához szükség van ismeretekre, akinek meg vannak ismeretei, abból nemigen lesz "jó" szavazómassza.
Messzire vezető dolgok ezek. Valójában a törésvonal a személyes ambíciók, és a konstruktív berendezkedés között van, és nem a politikai világnézetek között, az szerintem csak a díszlet.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.06.10. 10:11:02

@F.M.J.: "a neo-liberális, aki mindenkit gyűlöl, akinek van véleménye bármiről is. Az vele a gondja, hogy a vélemény megalkotásához szükség van ismeretekre"
Erről jut eszembe, mikor Fekete-Győr a Partizánban kifejthette volna nézeteit, de kiderült, a progresszív mantra mellett másnak már nem jutott hely a fejében. Schiffernek, Bayernek elég volt feldobni a témát és mondták a nézetüknek megfelelő saját véleményt. Fekete-Győr ehelyett kezdett el őőőzni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2021.06.10. 10:30:26

@megamovieboy: Ennek a szegnek jól eltaláltad a kobakját. Fegyőr ugyan azt hiszi, hogy a vélemények vezére, valójában a szavazómassza része. Ez minden neo-liberálisról elmondható, csak nem mind szerepel a TV-ben. Talán ettől olyan agresszívek. A szimplán liberális ember szükség szerűen elfogadja mások más véleményét.

gigabursch 2021.11.04. 15:45:36

@F.M.J.:
Ezt a szavazóbázisos gondolatot elteszem magamnak.
Nagyon a helyén ül....

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.11.05. 06:45:06

Tibet Kína része emberemlékezet óta. A dolog jóval bonyolultabb, mint hinnénk.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2021.11.05. 06:46:37

A másik kommentem: igazából Kína valóban nem nyugati társadalom, de a COVID óta a két társadalomban megélt szigort én nem vetném egybe. A nyugat szabadsága rég a múltté.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.11.08. 15:21:47

@A kiló nem százat jelent.: Egyrészt a tibetiek még emlékeznek rá, mikor a kínaiakat úgy megverték, hogy azok táblát állítottak azzal, hogy legyen béke és örökre elismerik Tibet függetlenségét. Másrészt a tibetiek az elmúlt évszázadban tisztában voltak az erőviszonyokkal és nem önálló államiságot, hanem csak önrendelkezést akartak, amit a Kínától való félelmükben több királyság megkapott Indiától. Ez olyanokat is jelentett, mint hogy indiai katona nem léphet a területükre. Ha ilyen garanciákat kaptak volna a tibetiek Kínától, akkor nem lenne tibeti ügy. De persze ez sem a kínai kommunizmusnak, sem a korai kínai kapitalista gyarmatosító törekvéseknek nem felelt meg.
Ha a szabadság miatt fejlődött jobban a nyugat, meg Japán és Dél-Korea, de manapság Kína jobban fejlődik, akkor ezek szerint ma Kína szabadabb. :D Erről is lehetne egy posztot írni...
süti beállítások módosítása