European Phalanx

Valami bűzlik Ukrajnában

2022. február 05. - megamovieboy

putyin-orban-2022.jpg

Putyin-Orbán találkozó, Moszkva 2022 január Fotó: portfolio.hu

Ekkora távolságot akar tartani Putyin a NATO-tól, mint a NATO tagország vezető Orbántól a tárgyalás alatt.

  Elkezdtem írni az ukrán helyzetről, annak okairól, de aztán amint utána akartam nézni a témában, a gugli feldobott egy 2015-ös előadást, ahol a prof mindent elmond a témáról, amit gondolok. Automatikus fordítással is viszonylag jól követhető.

  Amit a nyugat akar, az a NATO tagság, ami Ukrajnára a keleti védőbástya szerepét osztaná. Mivel nekünk ebben már nagy tapasztalatunk van, pontosan tudjuk, hogy ez a legrosszabb ami csak történhet egy néppel. Tehát az ukránoknak sem jó. Ami tényleg jó lenne nekik, az a semleges összekötő szerep, mint amit a hidegháború alatt a finnek, vagy sz osztrákok élveztek. Ez biztosítaná a békét és prosperitást, avagy szépen mondva, a kelet Svájca lehetne Ukrajna.

 De lenne egy másik lehetőség, éppen az, amit a nyugat 2014-ben visszautasított és ami az egész máig tartó negatív spirált elindította. Mégpedig egy nagy gazdasági egyezmény, amiben szinte egész Európa benne van EU-val, ukránokkal, oroszokkal. Mondani sem kell, ez egy elképesztő, gigászi win-win egyezség lehetett volna. Ahol az európai kelet és nyugat összefog és kiegészíti egymást. Ahol a nyugat hozzáfér az olcsó keleti munkaerőhöz, a keleti piachoz, mérhetetlen nyersanyagforráshoz. A kelet pedig megkapja cserébe a nyugat tőkéjét és szakértelmét. De, mint említettem, a nyugat ezt visszautasította. 

 Ez az elutasítás leginkább egy hatalomnak, az USA-nak jött jól és kapóra és egyértelműen emiatt jött a Majdan, a narancsos forradalom, a Krím elszakítása, a Donbasz polgárháború. A külföldi tőke elmenekült és Ukrajna rosszabb hely lett, mint ami előtte volt. Ahelyett, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország közösen tárgyalna, most Ukrajna nélkül vitázik egymással az USA és Oroszország Ukrajna felosztásán. Ismétlem magam, ez egyedül csak az amerikai érdekeknek kedvez.  

 A nyugat úgy viselkedett Oroszország környezetében, mintha az oroszok nem  is léteznének. Pár napja néztem meg a Hofa című filmet, ahol a főszereplő egy szakszervezeti vezető, egyszerű ember, egyszerű, de hatékony és részben illegális eszközökkel, meg persze józan paraszti ésszel. Az egyik meglátása, hogy nem lehet valakit semmibe venni, mert meg fog gyűlölni. A NATO megpróbált úgy terjeszkedni, hogy a harmadik világhatalmat semmibe vette, ami súlyos hiba volt. A grúziai ötnapos háború erőteljes figyelmeztetés volt, de még azt is semmibe vették. Nem kell hozzá elemzőnek lenni, hogy tudjuk, az oroszokat sarokba szorítani nagyon rossz ötlet, márpedig az USA erre játszik. 

 Az amerikai külpolitika egyre jobban tolja rá az oroszokat Kínára, hiába tagadja Biden, a tények a szava ellen vannak. Miközben az angolszászok Kína ellen fordulnak, itt hagyják nekünk az oroszokat ellenségnek. Ezzel lefoglalják Kína szövetséges nyugati szárnyát, másrészt a frontvonalba lökik Európát, had harcoljanak saját érdekeik ellen, az USA kedvéért! 

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr9517184788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása