European Phalanx

Száz év olimpiai remény

2024. február 15. - megamovieboy

fejbelyeg.jpg

Olimpia plakát klasszikus stílusban. Készítette a leonardo.ai.

 A lengyelek szóban bejelentkeztek az olimpiára. Ha ténylegesen megszerzik a rendezés jogát, akkor úgy 60-100 évig nem lesz több a keleti blokkban. Az tuti, hogy ki kell várnunk megint három Ausztrál rendezést, mire a k-európaiakra ismét sor kerülhetne. Ez most az utolsó esélyünk belátható időn belül budapesti olimpiára. 

 Hét évvel ezelőtt még reménytelennek tartottam egy hazai rendezést, főleg a szoros határidő volt problémás, de az akkori gazdasági helyzet sem volt fényes. Csak emlékezzünk vissza, 2014-re ártük el a 2010-es gazdasági mutatót, tehát lendületbe jött az ország, de nagyon előrébb még nem jutottunk 2017-re. Most már egyértelmű, hogy a gazdaság van olyan erős, hogy az olimpia megrendezése ha menetből nem is, de az ország összefogásával megvalósítható.

 Azt látatlanban mondom, hogy a vidék szeretné az olimpiát. Ez egy száz éves álma az országnak, a magyar embereknek, hogy világ legnagyobb sportrendezvénye végre nálunk lehessen. Ehhez igencsak kell a vidék pénzügyi támogatása és ők ezt örömmel adják Budapestnek, ahogyan nem tüntet senki, hogy a Budavári Palota újjáépítése helyett a pénzt adják a falujuknak inkább. Miután az ezer éves országunkat megcsonkították, Budapest lett az ország. Budapest miatt nem tudják beszántani Magyarországot mohó szomszédai. Az olimpia megrendezése egy hatalmas kiáltás lenne, melyet az egész világ hallana: 'Megfogyva bár, de törve nem, Él nemzet e hazán'. 

  Nézzük hogyan állunk, nézzük a teendőket! A létesítmények nagyjából készen, belakva, beüzemelve úgy, hogy szó nincsen utólagos lebontásról, vagy üresen kongásról. Még a baseball meccsekeknek is biztosan lesz elegendő stadion. Az események megtartása tűnik a legegyszerűbbnek, hiszen mindent rendeztünk már, méghozzá magas szinten. Azt azért számba kell venni, hogy egy legalább tízszer akkora kiszolgáló személyzetre lesz szükség, mintha csak egyenként tartanánk atlétikai, vagy vizes vébét! Az önkéntesekkel alaposan fel kell készülnünk! 

 Harmadjára hagytam a komoly tételt. Az olimpia megrendezésének legnagyobb összege Budapest infrastruktúrájának fejlesztésére menne el. Ez volt ugye Athénban az a bizonyos metroépítés. Nálunk is komoly pénzekre lenne szükség, sokan fejből sorolnák milyen tömegközlekedési, út és híd építésekre lenne szükség most azonnal. A másik fele pedig a megfelelő számú vendégszállás hiánya. Ennek pótlása hatalmas lökést adhat a turizmusnak. Budapest az olimpiával nagyjából tizenöt évet ugorhatna előre az időben. Amit a következő tizenöt évben kapna, annak a dupláját költené az ország a fővárosra. Az olimpia nélkül ez nem történhetne meg.

 Most jön a szomorú rész. Vannak olyanok, akik minden módon gátolnák az olimpia megrendezésének elnyerését. Közülük még a legkevésbé ellenszenvesek azok, akik a belvárosban élnek és nincsen szükségük semmiféle fejlesztésre, mert negyedórán belül ott van nekik minden: színház, stadion, vendéglő, piac, uszoda, gyógyfürdő, Városliget, Margit sziget stb. Már csak ez, a világ privilegizált elitjébe emeli őket és semmi szükségük rá, hogy két hétig valamiféle ramazuri legyen a városban. Tehát ők csak az önös érdekeiket követik. Azonban van ennél rosszabb is. Egyik része jó pénzért külföldi érdekeket képviselők. A legalja pedig, amelyik egyáltalán nem örül, hogy a magyarok kidugják a fejüket a gödörből, sőt annak sem hogy egyáltalán itt élnek. Arra fel kell készülni, hogy mindhárom típus nagy hangon fog harcolni az olimpia ellen! Velük szembe lehet állítani a nemzeti büszkeséget, mely szerencsére még bőven létezik. Valamint a budapesti emberek többségének az érdekét, újabb hídak, metróvonal hosszabbítások, útfelújítások és egy csomó munkalehetőség. Tehát az olimpiát az ellenzői felesleges luxusnak fogják beállítani, míg mellette érvelve a kisemberek többségének az érdekét lehet felhozni. Így hamar rájönnek, kik is ellenzik azt, ami nekik jól jönne: a privilegizált kiváltságosok.

 Már a bevezetésből egyértelmű, hogy itteni Olimpia nem csak Budapesté, de még csak nem is az országé, hanem legalább a Kárpát-medencéé, így a környező országokat is érinti. És itt megint elsütöm a Budapest főbejárat koncepciómat. Az egész környéket érinti egy ekkora felpezsdülés, mint egy olimpia megrendezése. És a jó fejlesztésekkel Budapest és Magyarország lehetne a kiindulási pont e tényleg szép térség felfedezésére. 

Végül kapjon szót a ChatGPT is!

Mindent egybevetve, az Olimpia megrendezése mindig összetett kérdés, amely számos szempontot ölel fel. Az előnyök és hátrányok egyensúlyozása mellett fontos figyelembe venni a helyi lakosság és az ország hosszú távú érdekeit is.

Az infrastruktúra fejlesztése és a turizmus fellendítése potenciálisan hatalmas előnyökkel járhat, nem csak a sportesemény idején, hanem hosszú távon is. Azonban a költségek, az esetleges környezeti hatások és a lakosság ellenállása mind olyan tényezők, amelyek kritikusan fontosak.

Az olimpiai rendezés előnyeinek kihasználása mellett hangsúlyozni kell az átláthatóságot és a párbeszédet a lakossággal. Fontos, hogy a tervezés és a megvalósítás során minden érintett fél bevonásra kerüljön, hogy mindenki érezze, hogy szavuk van az esemény alakításában.

Egy ilyen esemény lehetőséget ad az országnak és a városnak, hogy megmutassa magát a világ előtt, és a pozitív változások hosszú távon érezhetőek. Az összetett kihívások ellenére, ha a tervezés alapos és a lakosság támogatása megfelelő, az Olimpia lehet egy emlékezetes és pozitív mérföldkő az ország történetében.

 Olimpiai plakáttervek a leonardo.ai és a tengr.ai készítve:

 A Parlament a város legismertebb épülete. Könnyen beazonosíthatóvá tenné a helyszínt. Erre azért van szükség, mert Budapest egy relatívan kicsi város, melyet a többség nem ismer.

parlament.jpg

Ez csak egy jelképes vázlat. Jobbról és balról lehetne a Parlament és a Budavári Palota, középen elöl meg az olimpiai stadion absztrakt ábrázolása.

klasszikus_absztrakt.png

klasszik_absztrakt_belyeg.jpg

szines_kor_olimpia_logoval.png

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr6018326315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.15. 17:32:02

Tönkretenné a jó Karácsony és bandája erőfeszítéseit. Pont akkora előreugrás lenne, mint amennyit sikerült eddig visszapuisztítaniuk, de lehet, hogy talán még több is. Hiába, ma már semmi se szent, nem tisztelik a választók választásának akaratát.

gigabursch 2024.02.16. 18:18:54

Elmondom mi az a sporttér, ami jelenleg Budapesten nincs.
Evezős pálya. Síkvizi és vadvizi kajak-kenu pálya. Vitorlázasra alkalmas víz.

Minden más van.

Ezen kívül már csak infrastruktúrát kell fejleszteni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2024.02.16. 19:22:12

@gigabursch: Nem kell szigorúan Bp.-n belül gondolkodni. Nem olyan nagy ez az ország (mint kellene), találnánk megfelelő helyet. Rendeztünk már néhány világszintű sporteseményt, lehetne evezni Szolnoknál, Szegednél, van Tisza-tavunk, Balatonunk, Velencei-tavunk, A Dunának is vannak szakaszai, amik akár megfelelőek is lehetnének, bár ezt nálam biztos, hogy jobban tudod. Én egyáltalán nem gondolom lehetetlennek.

gigabursch 2024.02.17. 08:57:46

@F.M.J.:
Csak a tények kedvéért mondtam el.
Pártunk és kormányunk sportberuházásai nem csak a fociról szóltak.
Budapest felkészültsége olyan szintű, hogy a tömegközlekedés kivételével azonnal tudna bárki helyett olimpiát rendezni.
Szeged Maty-ér és a Balaton meg adott.
A legközelebbi vadvizi pálya meg Dunacsúnnál van.
süti beállítások módosítása