European Phalanx

NOlimpia

2017. március 05. - megamovieboy

nolimpianooo.jpg

 Magyarország megérdemelné az Olimpia megrendezésének jogát. Egyszer már megnyertük, mégsem kaptuk meg a lehetőséget. A magyar sportolók az olimpiákon kiemelkedően sikeresek az ország lakosainak számához képest, de összesítésben is elöl vagyunk, leginkább csak a legnagyobb nyugati és keleti nemzetek előznek meg minket.

 Mindezek ellenére azt kell mondanom, hogy egy ilyen kicsiny ország, egy ekkora rendezvényt nem tud komoly veszteségek nélkül megrendezni. Itt kezdem azzal a gyakran figyelmen kívül hagyott ténnyel, hogy a bevételként emlegetett látogatókat nem tudnánk hova elhelyezni. a hasonló méretű görögöknél ez nem volt probléma, mert az olimpia nem hozott nekik sokkal több turistát, így ki tudták használni a szállodáik kapacitását. Nálunk új szállásokat kellene építeni, melyeket később nem tudnánk az idegenforgalomban használni, az átalakítás pedig komoly pluszköltség lenne a még sok egyéb mellett. 

 Most nem a merjünk kicsik lenni ideológia következik, hanem a valós tények. Ha nem akarunk úgy, vagy rosszabbul járni, mint a görögök, akkor be kell látni, hogy egy ekkora eseményhez túl kicsi az ország. Olyan dolgokra gondolok, hogy a közelmúltbeli ötkarikás játékok megrendező városai leginkább 8-10 milliós metropoliszok voltak, melyek mögött még egy legalább 50 milliós ország állt. Ehhez képest nekünk van egy kicsi fővárosunk és egy tízmilliós országunk, melynek a gazdasági teljesítőképességét inkább nem említem. 

 Lehet lelkesedni az olimpia megrendezéséért, de abban olyan dolgok is vannak, mint baseball pályák építése, vagy vadvízi kajakozásra alkalmas mesterséges pálya kialakítása. De már csak az olyan egyszerű dolog, mint a futball események lebonyolításának feltételei is hatalmas fejlesztéseket követelnének meg. Az elmúlt olimpiák is csak azt mutatták, a legtöbb esetben egyszer felhasználható létesítményekről van szó. Az azért belátható, egyszer megrendezendő világeseményhez nem éri meg egy komplexumot felépíteni, főleg, ha utána a bontási költségeket is állni kell.

 Végül az ország jellegéhez kapcsolódik, hogy a kormányokra nem volt jellemző a közpénzek átlátható kezelése, a glasznoszty nem gyűrűzött be hozzánk. Mind a Gripen beszerzés, mind a négyes metró körüli botrányok rossz előjelek, vagy ha ezek nem meggyőzőek, ott vannak a vizes VB körüli építkezések, vagy a Puskás Aréna költségvetése körüli kérdőjelek. Nem alakult ki még egy olyan kultúra, melyben közpénzeket nyugodtan lehetne rábízni politikusokra. Ilyenkor jut eszembe, hogy a világháborúk között ilyen problémák nem voltak, mert a felelős személyek a családjuk nevének becsületével feleltek a rájuk bízott javak után.

 Ezekből adódik, ha egyedül nem éri meg a rendezés, akkor lehetne esetleg Bécs-Budapest-Pozsony olimpiát rendezni és akkor a stadionok, meg a vadvízi evezés ki is vannak pipálva és máris lehetne nekiállni építeni egy szuper vasutat a három város közé.  Ilyen ötlet azonban még nehezebben megvalósítható és komoly egyeztetésekre lenne szükség.

 Nézzük az érem politikai felét! Sem a főváros, sem a kormány nem írt ki népszavazást a kérdésben. Társadalmi, vagy politikai vita nem volt róla. (Az más kérdés, hogy az ellenzék nem is fejtett ki ellenállást, csak most fordult meg a véleményük) Ezekkel meg lehetett volna előzni a mostani helyzetet, ami nem új, volt már ilyenre példa nem is egyszer, régebben is szavaztak le olimpiai jelentkezést.

 Végül lássuk a NOlimpia mozgalom körüli érdekességeket. Egy teljesen ismeretlen és kezdő csapat, tökéletes időzítéssel, szervezéssel és lebonyolítással, komoly sajtótámogatással a megfelelő oldalról, hetek alatt elkaszálja a budapesti olimpia ügyét. Miért mondom, hogy ellehetetlenítették a magyar pályázatot? Mert az olimpia helyszínének kiválasztása már hét hónapnyira sincsen, egyértelműen ilyenkor kellene a legjobban kampányolni. De, ha ez idő alatt éppen egy bizonytalan kimenetű népszavazás előtti viták zajlanak a jelentkező országban,akkor bajosan lehet valódi meggyőző erőt kifejteni, hiszen lehet csak egy lufi az egész. 

 Számomra a Momentum népszavazós kampánya erre az időpontra időzítése azt jelenti, hogy esélyt sem akartak hagyni, hogy az emberek döntsenek a kérdésben. Ez ugyanúgy nem demokratikus, mint a Fidesz mentalitását tükröző, akkor lesz olimpia, ha mi mondjuk hozzáállása. Máshogyan fogalmazva, a Momentum nem az emberek véleményére volt kíváncsi, hanem meg akarta fúrni az olimpiára jelentkezést. Ez igaz a milánói és a párizsi NOlimpia kampányra is.

  A blog születésekor megígértem, hogy konteókkal nem foglalkozom. Viszont jelenleg, nem lehet nem észrevenni, hogy a milánói NOlimpia kampány után rögtön áttelepültek Budapestre, majd innen továbbálltak Párizsba. Amennyiben ott is "sikerrel" járnak, akkor már csak egy pályázó marad talpon. Itt kell megjegyeznem, hogy a jelenlegi versenyben az európai városok voltak előnyben, mert mint kontinens mi következtünk volna a rendezésben. Viszont van egy amerikai pályázó is, Los Angeles. Ezek eddig a tények, érdeklődve várom, a párizsi NOlimpia kampány eredményét és hogy mi történik, ha vissza kényszerülnek lépni, konkrétabban, az ellenkampány folytatódni fog-e Amerikában is? Mert ha nem, akkor nekik származna a legnagyobb hasznuk az egész NOlimpiából. Amennyiben meg Los Angeles is visszalépne, akkor meg ki tartja meg az olimpiát? Kína? Oroszország?

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr3712315407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása