European Phalanx

Európai ellentétek

2016. október 20. - megamovieboy

 hungarian_emgineers.jpg

 Itt vagyunk a vasfüggöny megszűnése után 27 évvel és Európa keleti és nyugati része között még sosem volt nagyobb ellentét a szocializmus bukása után, mint most. Ennek két feltűnő mutatója a Brexit és a menekültválság. Első látásra mindkettő politikai okok miatt van, de a politika mögött mindig ott van a gazdaság, azaz a javak feletti uralom. A közös pont mindkét dologban a kelet és nyugat gazdasági ellentéte. Ennek oka a nyugat kapzsisága és mohósága. Emiatt nem ismerték fel azt az elemi érdeket, hogy Európa keleti részét integrálják a nyugati gazdaságba. Így lehetséges az, hogy a keleti munkás harmadannyiért dolgozik, mint az akár tőle egy órányi autóútra levő nyugati munkás. Ennek következménye, hogy a nyugat amellett, hogy lenézi a keletieket szegénységük miatt, még retteg is tőlük, hogy elveszik a munkáját. Egy kelet-európai ember ugyanolyan hasznos munkaerő, mint a nyugati. Mégis ma kevesebb bért kap itt Európában, mint egy kínai  a távol-keleten. A Brexit megmutatta az egyszerű brit polgár számára a legkedvesebb megoldás, ha szépen ismét leereszkedne a vasfüggöny és a keletieket visszazárhatnák mögé. Ez még párosul náluk a brit birodalmi aspektussal, mely okán a már egyszer általuk szolgaságra kényszerített pakisztániakat, indiaiakat szívesebben látják országukban. A németek sem tudtak túlságosan elszakadni birodalomépítő mentalitásuktól, de most nem életteret, hanem a birodalomba beépíthető közel-keletieket akarnak maguknak. Ez a két jelenség nevezhető az európai kultúra hattyúdalának. A központi területek gazdaságilag kihasználják és leépítik a perifériát, gyakorlatilag rabszolgamunkára kényszerítve őket, aközben  a centrumot Európán kívüliekkel töltik fel. Amint ez sikerülne, a keleti régióból a termelést hazavinnék, ezzel egyidejűleg a támogatásokat megvonnák. Ez lenne az a pont, ahol a perifériának már hasznosabb kilépnie, mint egy sehova nem tartó, csak másokat gazdagító úton haladni tovább. Ez az amit Németország minden erővel, leginkább pénzügyi gazdasági manipulációkkal igyekszik meggátolni. Ez eddig jól bevált Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban. Viszont a kelettel szemben már nem annyira sikeres. Az ott élők annyira el vannak maradva a nyugati életszínvonaltól, hogy pénzügyileg nehezen zsarolhatók, a gazdasági együttműködés megszakadása pedig nagy érvágás lenne mindkét félnek.

 A továbbiakhoz itt egy kis magyarázó videó.

. Ebből kiderül, hogy a magyarok azért keresnek keveset, mert nem dolgoznak rendesen. Ez felháborító hazugság, melyet könnyű leleplezni. Hazánkban is vannak külföldi gyárak, szolgáltatók. Az általuk létrehozott munkahelyeken a magyar dolgozók a nyugati normák szerint, nyugati gépeken és rendszerben dolgoznak, azaz pontosan ugyanúgy termelnek, mint nyugaton. Ennek ellenére a fizetésük mégis csak harmada a nyugati fizetéseknek. Ez nem csak az adózás miatt van, a bruttójuk is sokkal kevesebb, azaz a cégeknek itt dolgoztatni kevesebbe kerül. A kevesebb fizetésből kevesebbet lehet csak költeni, azaz az országban forgó pénz eleve sokkal kevesebb, mint nyugaton. A hiányzó pénz elegendő lenne a gazdaság megduplázásához, mert nagyobb keresletet generálna, mely a termelést és szolgáltatást tenné jövedelmezőbbé, természetesen akkor, ha hazai termékeket, szolgáltatásokat vennénk igénybe érte.

 A másik hiányzó összeg a profit. A külföldi kézben levő foglalkoztatók, mint minden befektető profitra törekszik. Csakhogy a hazai cégekkel szemben, ez a profit külföldön realizálódik. Márpedig a profitból tőke lesz és nem csak hogy nem itthon lesz belőle tőke, hanem még hátrányosabb helyzetbe kerülünk általa a külfölddel szemben, mert őket fogja erősíteni.

 Összességében az ország azért szegény, mert eleve kevés a tőke, mert az embereket alacsony fizetésért dolgoztatják és végül az itt megtermelt profit máshol válik tőkévé. 

 A videó leginkább sántító mondata, hogy a hazai szalámi gyengébb minőségű, mint a külföldi. Ez az a pont, amikor csak arra tudok gondolni, ilyet magyar ember, aki már evett szalámit nem mond. Aki meg nem evett szalámit, de minket oktat róla, az meg idegen, egy szűk érdekcsoport tagja, vagy annak szolgája. Elmentek ti a fenébe! Kihasználjátok a magyarokat és még ki is oktattok minket? Így, hamisan, félrevezetve?

 Igen vannak hibák a magyar gazdaságban. Leginkább a hatékony menedzsment hiányzik és a kormány sem teszi lehetővé a hasznos, hozzáértő személyek felemelkedését, az oktatás egyre gyengébb stb. Lenne min javítani. De az, hogy a fizetések  a volt szocialista régióban egyáltalán nem közelednek a nyugatihoz, az a nyugat sara és ezt nem lehet örökké fenntartani. A nyugatnak kell döntenie, kellünk nekik mint egyenlő partner vagy sem, mert csak a mi törekvéseink ehhez kevésnek bizonyultak. Nemleges válasz esetén komoly felfordulás fog következni, mert onnantól kezdve már nem leszünk vevők a nyugat 'jótékony segítségére', sem 'bölcs' tanácsaira, hanem kénytelenek leszünk a saját utunkat járni nélkülük. Persze ez csak egy végső eshetőség, a nyugat ekkor elbukhatná a profitja akár negyedét is, ami egy komoly adu a keletiek kezében. A realitás a megegyezés felé mutat, de a migránsválságból is látható, erre a nyugat csak végső esetben hajlandó, mikor nem marad más lehetőség számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr8811823489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.10.21. 08:18:22

A nyugati vezetés a dolgok elkenésére felfejlesztette a bürokráciát arra a szintre, ahol már akkor sem képes hatékonyan működni, ha minden résztvevője egyöntetűen próbálná elősegíteni a jó megoldások megalkotását. A saját szabályaik gátolják az előrelépést, amiket csupán a belső jelenségek szemelőttartásával alkottak, és most a klf jogvédő csoportosulások és politikai irányzatok a megváltozott körülmények között, ezekre a hibridszabályokra hivatkozva kergetik bele Európát a végromlásba. Ennek az egész kérdéskörnek megvannak a hazai zsoldosai is, akik folyamatosan lehülyézték a briteket a szavazásuk miatt csakúgy, mint ahogyan fontolóra sem hajlandóak venni a hazai kilépéssel kapcsolatos érveket. A szűklátókörűség abban is tettenérhető (mit is várhatnánk a zsoldosoktól?), hogy ezek az érvek nem feltétlenül a kilépést sürgetik, hanem olyan nézőpontok, amiken a változtatás elősegítené a bentmaradás pozitív meítélését. Ehhez az összetett gondolkodásra való képességre lenne szükség, ami elismeri és figyelembeveszi, hogy nincsenek tökéletes megoldások, és attól, hogy valami jobb, mint egy másik, még nem biztos, hogy nem lehetne mégjobbá tenni, hiszen nem tökéletes. (Nem nagyon-)görbe tükör itt: bugyutania.blog.hu/2016/01/21/prologus_610
süti beállítások módosítása