European Phalanx

Valmy 1792

2017. február 07. - megamovieboy

valmy_battle.jpg

 1792-ben a militarizmusukról hírhedt poroszok támadást indítottak Franciaország ellen a forradalom leverésére. Szeptember 20-án Valmynál rövid összecsapást követően a poroszok visszavonultak. Nem volt nagy csata, de mégis hatalmas jelentőséggel bír.

Egyenes következménye lett a köztársaság kikiáltása. Hogyan történhetett meg az, hogy egy nem feudális irányítású európai hadsereg győzzön le egy ilyen erős ellenfelet? A poroszok nem a profi francia vértesek miatt, de még csak nem is a tapasztalt tüzérségtől hátráltak meg. A legenda szerint a porosz roham kezdetekor Kellermann francia tábornok kalapját a kardja hegyére tűzve "Éljen a nemzet!" felkiáltással buzdította katonáit és hamarosan ezt harsogta az egész gyalogság és nem hátrált az ellenséges tűzben. Az egyszerű polgárok a hivatásos hadsereggel szemben is állták a sarat. Lehet ez kalaplengetés csak legenda és nem is történt meg, de azért maradhatott fent, mert az utókor úgy gondolta, hogy ez valóban így lehetett. És azért gondolják ezt, mert ez az eszme azóta is velük van. 

 Milyen igazzá váltak azóta Goethe szavai aki a csata után azt mondta a porosz tiszteknek: "Ezen a helyen és ezen a napon új korszak kezdődött a történelemben, és ti mind elmondhatjátok, hogy a részesei voltatok". 

 Mi is ennek az új korszaknak vagyunk a részesei. 

kellermann.jpg

valmy2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr4412175252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása