European Phalanx

A forint gyengüléséről

2020. január 30. - megamovieboy

eurhufhavi201022-345595.png

 A nyugati újságírás nem annyira a tényekre, mint inkább történetekre van kihegyezve. Az egyik ilyen szappanopera a forint gyengülése. Szinte már hetente jönnek az unalomig ismételt mondatok a forint 'történelmi mélypontjáról', 'beszakadásáról' stb. Teljesen felesleges ebből eposzt faragni, hiszen várható volt a forint gyengülése, tehát a hitetlenkedő drámai sopánkodás csak pozőrködés, másrészt nem történik semmiféle végzetes katasztrófa.

 Sajnos a politika már csak olyan, hogy rövidtávú haszonért képes káros dolgokat kinyilatkozni. A Fidesz részéről ilyen volt a 280 forintos árfolyam miatti kommunikáció még a baloldali kormányzás idején. Már akkor is egy butaságnak tartottam, manapság meg látszik a böjtje, ezerszer emlegetik fel a baloldali kommentelők.

 Az árfolyam gyengülése nyilván lehet káros, mikor a gazdaság teljesítménye miatt romlik. Viszont most egyáltalán nem ez a helyzet. A második Orbán kormány megalakulásakor a devizahitelek miatt minden gyengülés ezrek lakhatását veszélyeztette. Szerencsére ezt sikeresen megoldották, ami után már nem volt probléma a forint gyengülése.

 A gyengülésnek két oldala van. Az egyik, hogy a behozott áruk ára magasabb lesz a rossz pénzváltás miatt. Ez egyértelműen többletköltség a lakosságnak. Viszont a másik oldala a mérlegnek, hogy a hazai gyártású termékek emiatt előnybe kerülnek. Ez rengeteg pozitívummal jár. A hazai gyártás versenyképesebb lesz a külföldivel szemben. A külföldieknek is érdemes lesz itt termelni, ami több befektetést és munkalehetőséget ad. A több munkalehetőség a dolgozók legjobb barátja, mert a cégek versenyeznek a munkásokért, nem fordítva. Kénytelenek versenyezni a fizetések, a kedvezmények, a munkakörülmények terén a munkavállalókért. Ez többet ér, mint a szakszervezetek. Elég megnézni az elmúlt évek magyarországi befektetéseit és a béremelkedést!

 Szerintem ezek után érthető, hogy miért nem probléma jó gazdaság mellett a forintgyengülés. A több munkalehetőség, a nagyobb bérek és az erősödő gazdaság busásan megtéríti azt a kellemetlenséget, hogy a behozott javak drágulnak. Összességében több pénz marad az embereknél, több lehetőség lesz a vállalkozásra, sőt a gazdaságot élénkítő kereslet is nő, méghozzá saját forrásból. Hát persze, hogy siránkozik a globalista oldal, mert csökken az érdekérvényesítő ereje Magyarországgal szemben. Pedig a forintgyengülés a külföldi cégeknek is jó rövidebb távon, mert olcsóbb termelést jelent. Aztán hosszabb távon fordul a kocka, mert egy erős ország, erős hazai cégekkel komoly versenytárs lesz számukra.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr1815446770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása