European Phalanx

A Honvédségről laikus szemmel

2020. augusztus 04. - megamovieboy

gripen.jpg

 JAS-39 Gripen, a Magyar Honvédség legfontosabb fegyvere

 A közvélekedés, hogy a Magyar Honvédség semmit sem ér, a román páncélosok fél nap alatt Pesten lennének, a rájuk költött pénzt mintha az ablakon dobnánk ki stb. A mostani történelmi léptékű fegyverbeszerzések árnyékában azért érdemes ránézni, mit tudott a hadseregünk az elmúlt húsz évben. 

 Az alapvető probléma nem is az elavult technikával, vagy a kis létszámmal volt, hanem azokkal a háborús méretű veszteségekkel, melyeket a magyar kormányzatok mértek a felszerelésre. Volt itt minden, bontóba adás, strómanokon keresztül más országba átjátszás, a legkirívóbb mégis az elajándékozás volt. Komplett haderőnemek vesztek oda és erről nem a katonák tehettek. Ez volt a helyzet, ezt kellett hadseregnek kezelnie. Ők a haza védelmére esküdtek fel és ennek megfelelően bármilyen cudar helyzetbe is kerülnek, mindent megtesznek ennek betartásáért.

 A modern hadászat kiemelkedően fontos fegyverneme a légierő és ezt a Gripen beszerzéssel abszolváltuk. Igaz, ha a missziókat is beleszámítjuk, akkor kellene még fél század, de azt már nem bírná el a büdzsé. A másik fontos dolog a rakétás légvédelem, ezt is sikerült nagyjából, nyugati technikával megoldani. Ez a kettő azt jelenti, hogy a magyar légteret mi uraljuk. Még kiegészítésre szorul, de ez folyamatban van. A legesélyesebb egy svéd rendszer amerikai rakétákkal. Légi támogatás nélkül egy Magyarország elleni támadó hadművelet hatalmas veszteségeket szenvedne. 

 A földi tüzérség elavult de van, nem tudom mennyire számolnak vele, amolyan vontatós ágyúk. A mobil tűztámogatást érthetetlen módon számolták fel. Ugyanígy a páncélos haderőnem, mely 30 éve még az egyik legerősebb volt a régióban, a gyakorlatban megszűnt létezni. Amennyi maradt, az a gyakorlásra és a műszaki alakulat megtartásához volt csak elegendő, mintegy jelzésértékűen, hogy a politikai döntéshozók időnként szembesüljenek egy ilyen egység létezésével. A páncélosok elleni védelem a jó öreg RPG-k és a helikopterek feladata lett volna, igaz utóbbiak pont nem voltak megfelelő fegyverzettel ellátva.

 Tehát itt volt egy nagy lyuk, melyet a Gripenek földi csapásmérésre való felkészítésével pótoltak be. Ezt hibátlanul megoldották, de ezek az értékes szerkezetek mégiscsak a légtér ellenőrzésére lettek kifejlesztve, számukra a csatarepülőgép üzemmód a képességeik elpocsékolása. Sajnos nem volt mit tenni, amerikai szövetségesünk által kikényszerített embargó miatt a felújított szovjet helikopterekre nem vehettük meg a szükséges páncélelhárító fegyverzetet. 

 Manapság a gyalogság már nem gyalogol, a szállításukról az ősöreg BTR-ek gondoskodnak. Mivel más nem volt, ezért ezeket fejlesztettük folyamatosan. Hátrányuk, hogy páncélozott járművek ellen nincsen semmijük. 

 Ha mát kicsi a hadsereg, legalább legyen gyors. Mindig elsődleges volt a katonai szállítások megoldása, ehhez mindig biztosítottak technikát, még ha régi szovjet is volt, de megbízhatóan működtek. Mostanra eljött a csere ideje, erről később. Kivéve a több NATO ország együttműködésével közösen használt 3 db. C-17 Globemaster III nehéz szállító repülőgépeket.

 Persze vannak még a műszaki alakulatok, a katonai felderítés és egyéb speciális egységek, nyilván rájuk is kellett folyamatosan költeni, még ha nem is lehet látványos felvonulásokat rendezni velük.

 Összességében a hadsereg a politikai ellenszélben is mindent megtett, ami az ország megvédéséhes szükséges volt. A minimális pénzügyi keretek mellett sem lettünk könnyű célpont. Nyilván a kétszer akkora Romániával nem voltunk egy súlycsoportban, de nem voltak olyan túlerőben, mint azt sokan gondolták. A légierejük modernizált MiG-21-esekből áll, melyek egy-másfél generációval vannak lemaradva a Gripenekhez képest. A nagy román páncélos armada zöme pedig T-55-ös, melyek hadrafoghatósága élemedett korukra való tekintettel igencsak kétséges. Modern páncélosokból nekik is inkább csak mutatóban van.

 A végére tartogatom a jó híreket, amit már annyi helyen megénekeltek, megvideósítottak, de olyan jó megint találkozni velük, avagy írni róluk.

 A leglátványosabb elem a német tankok megérkezése. Egyelőre csak 12 db régebbi, felújított érkezett Leopard 2A4, hogy a legmodernebb típusra, a 2A7+-ra való felkészülés megkezdődhessen. Azokból 44 db fog érkezni. Egyelőre az ágyút még fejlesztik hozzá.

leopard_a2.jpg

A másik német nagyvas a PzH2000 a mobil páncélozott tüzérség, vagyis önjáró löveg. Végre újra lesznek ilyen fegyvereink. Ebből már biztosan jön 24 db. 

pzh2000_houwitser.png

 A gyalogsági páncélelhárítás is javul a svéd Carl Gustaf M4 páncéltörő löveggel. Hivatalosan nincsen darabszám, 500-1500 között jön majd belőle.
carl-gustaf-m4.jpeg

Ahogyan a Puma, vagy Lxnx gyalogsági harcjárművek is képesek lesznek ilyesmire, attól függ melyikből veszünk. A Puma az, amelyik már gyártás alatt van. 200 darabot emlegetnek. A már kimúlt BMP-1 gyalogsági harcjárművek helyét pótolnák. 

puma.jpg

 A jó öreg BTR-80 páncélozott szállító harcjárműveket a Boxerekre cserélhetik, de erről eddig nincsen semmiféle infó. Mivel a nálunk meglevő technika folyamatos fejlesztés alatt áll, ezért ez talán ráér később is.

boxer.jpg

 A kézifegyverek hazai gyártása is megkezdődött, cseh liszenc alapján. CZ BREN 2 típusú gépkarabély, Scorpion Evo III-as géppisztoly, P-09-es pisztoly lesz hazai gyártásban, feltehetőleg a sereg is innen lesz ellátva.

 cseh-fegyver-758x470.jpg

 A szovjet légitechnika lecserélése folyamatban van. A kisebb H145M  (20 db) helikopterek mellett az Airbus H225M közepes szállítók beszerzése is megkezdődött, ők az Mi-17-eseket fogják pótolni, bár annyival kisebbek, hogy guruló haditechnikát csak függesztve tudnak szállítani. Belőlük 16 db érkezik. Mindegyiket fel lehet szerelni különféle földi jóval, akár páncélelhárító rakétákkal is (lehet ez egy mánia nálam.) Külön jó hír, hogy az Airbus egy alkatrész gyártóbázist alakít ki hazánkban.

airbus.jpg

 A közepes merevszárnyas légi szállítás is megújul. Végre úgy néz ki, van egy, amelyikbe széltébe, hosszába is befér minden, amit a honvédség szeretne. A három darab az biztos, a típus még nincsen bejelentve, de a brazil Embraer KC-390 a várható győztes. (Addig is búcsúzunk az AN-2 Ancsától.)
kc-390.jpg

 Nagyjából 200 török páncélozott terepjáró leszállítása hamarosan elkezdődik, ezekre is szükség volt. Ők az Ejder Yalcin 4x4, és a Yörük. Kérdéses, mi lett a magyar Komondorral eközben.

ejder_yalcin.jpg

  Ezeken kívül a bulvárban kimazsolázott szállító és futár repülőgépek már megérkeztek régebben. Minden szakportál megírta, az államfők szállítása, mikor a kormányzat nem rendelkezik saját géppel, mindig a hadsereg feladata, vagy repülhetnek polgári vállalatok gépein, de ebben az esetben meg a bérlési díj, rugalmatlanság, plusz védelem szükségessége merül fel. Régiónkban is bevett gyakorlat. Még az USA elnöke is a légierő gépén repül és nem lázad ellene a ballib média.

 Az nagyjából köztudomású, hogy az amerikai szövetségesünk elvárása egy nehézdandár felállítása, ez úgy 4-5000 főt jelent a hozzá tartozó technikával, karbantartással. Látszik, hogy a felsorolt beszerzések, az ezt kielégítő felszereléseken felül mind az ország védelmét szolgálják, tehát a fotelhuszárok elképzelései ellenére sem lesz egy olyan méretű támadó seregünk, ami Bukarestet magyar faluvá tenné. Alapvető érdeke a régiónak, hogy sem egymást, sem más országokat nem fenyegetve alakítsa védelmi fejlesztéseit.

 Végül visszatérve a páncélos ékek elleni védekezésre... Magyar többségi tulajdonba került a patinás cseh repülőgépgyártó az AERO Vodochody AEROSPACE. Legismertebb gyártmányuk az L-39 Albatros gyakorló és könnyűvadász. Utódtípusa az L-159 ALCA. Tervbe volt véve indulásuk az amerikai könnyű csatarepülőgép tenderen az L-39NG típussal.  Az OA-X light attack programot azonban azóta törölték. Viszont nekünk nagyon is jól jönne egy ilyen célra alkalmazható repülőgép és akkor nem kellene a legalább négyszer drágább Gripeneknek tankokra vadászniuk. Már Szekeres idejében is szó volt ilyesmiről, akkor még az ALCA-t emlegetve.  Most, hogy érdekeltségünkbe kerültek, akár saját fejlesztésekkel lehet besegíteni és akkor a saját igényeket a lehető legjobban ki tudná elégíteni.

aero_iai_usaf_oa-x.jpg

 A légvédelmet itt pótlom. Ebből rendelkezünk a közel hatótávolságú Mistral rakétákkal. A már beszerzett légtér ellenőrzéshez veszünk közepes hatótávú rakétarendszert. Legesélyesebb a Gripenek számára is rendszerben álló AMRAAM rakéták és a hozzájuk tartozó  NASAMS indítórendszer.

nasam_amraam.jpg

 Még mellékesen megjegyezve, az állam vett egy osztrák fegyvergyárat, mégpedig a Hirtenberger Defence Systems tüzérségi eszközöket és lőszert gyártó vállalatot. Különböző űrméretű aknavetőket és hozzájuk való lőszereket készítenek.

hirtenberger_120mm.jpg

 Kiegészítések, javítások jöhetnek a hozzászólásokban. Főleg olyantól, aki ért is hozzá. :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr8916103716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mortullus 2020.08.05. 22:05:38

Most Orbán épp azt vásárolja meg, hogy a németek békén hagyják, vagy tényleg meg akarja támadni valamelyik szomszédot.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2020.08.06. 06:40:50

@mortullus: A németek már csak az autógyárak miatt békén hagynák, a fegyvervásárlásokkal nyilván mást céloz meg. Amúgy nyilván nem a franciáktól akartunk tankokat venni, EU államok közül meg inkább a német, mint az olasz vasat választjuk.
Amúgy a poszt végén leírtam, ezekkel a fejlesztésekkel sem tudunk támadó hadműveletet végrehajtani egymagunkban, ezek védelemre elegendőek, valamint az elvárt NATO kompatibilis nehézdandár kialakítására kerül sor.
A szomszédok megtámadása ellentétben áll az ott történő magyar gazdasági beruházásokkal. Utóbbiak sokkal hatásosabb eszköz az érdekérvényesítésre, mint a 44 Leopard tank.
süti beállítások módosítása