European Phalanx

A Capitolium után a tőzsde is elesik?

2021. január 29. - megamovieboy

-Ez az értéktőzsde, itt nem lophatnak pénzt.

-Nem-e? Akkor ti mit csináltok itt?

(A fekete lovag: Felemelkedés)

 A globalizáció folyománya az egyre nagyobb tőkekoncentráció. Ennek vonzata, hogy a gazdagok és szegények közötti anyagi különbség egyre nagyobb. Nyugaton ezt fokozza, hogy a gazdagok soha nem látott szintre való felemelkedése mellett, munkásosztály egyre jobban lecsúszik. Amerika már előrébb jár. A Kínával való gazdasági  együttműködés az amerikai szegények elnyomásával jár. A munkások hatalma az elvégzett munkában rejlik. Azonban a Kínába kiszervezett munka, az amerikai munkások hatalmának csökkenésével jár. A hatalom urai a média segítségével ellenük fordítják a feketéket, a középosztályt, az iskolázottabbakat stb. 

 Az elnyomás ellenállást szül. A Capitolium megrohanása csak ízelítő abból, ami az elitre vár a közeljövőben. Washingtont meg tudta szállni a Nemzeti Gárda, ami a gyakorlatban egy amolyan honi hadsereg, több mint 450 ezer fő kompletten felszerelve, tankokkal, tüzérséggel, vadászgépekkel, bombázókkal stb. azaz a világ egyik legerősebb hadserege. De a tőzsdét nem tudják megszállni. Ma már otthonról is lehet tőzsdézni a fotelból. Most képzeljük el, hogy az alábbi fiatalemberekhez hasonlóak a közösségi oldalakon megszerveződve kezdik el a pénzüket részvényekbe fektetni, mindezt a saját elképzeléseik szerint, nagy tömegben! 

qanonsaman.jpeg

 Egy híres mém, a Capitolium elfoglalói

 Célpontjuk a tőzsdei héják, vagy hiénák, a gyenge cégekre vadászó shortoló spekulánsok, sőt spekulációs házak. A shortolás a normális befektetés ellentéte. Az alapeset, veszünk részvényt, majd ha emelkedik az értéke, eladjuk. Shortolásnál előbb eladják a kölcsönkapott részvényeket, majd értékvesztés esetén olcsón visszavásárolják és az eladás-vétel különbsége  lesz számukra a nyereség. Viszont, míg az első esetben csakis a részvények számának megfelelően lehet befektetni, short pozíciót elméletben a végtelenségig lehet fogni, többet, mint ahány részvény létezik.  Ebből adódik, ha túl sok ilyen spekuláns van és a részvény mégsem gyengül, akkor nekik mihamarabb vissza kell vásárolni azokat, hogy ne bukjanak még többet. Viszont ez a vásárlás is felfelé hajtja az árfolyamot. Ennek a vége az, hogy a shortolók komoly veszteséget szenvednek el.

 Nos ezek az egyszerű, a járvány miatt unatkozó emberek rákattantak a tőzsdére, mint izgalmas hobbira. Az igazi móka ott kezdődik, amikor kifigyelik, mely részvényen van túlzott short pozíció nyitva és elkezdik egymásnak ajánlgatni. Bár egyiküknél sincsen komoly tőke, de összefogva már meg tudják lódítani a kiszemelt részvény árfolyamának szintjét. Ezzel egyrészt nyerhetnek is pénzt, de a valódi cél, a gyűlölt spekulánsok megleckéztetése is összejöhet.

 Ez egy új fejlemény a tőkés világban. Az anarchista kisbefektetők a legnagyobbakkal egyenlő erőhelyzetbe kerültek. Az elit szépen ki is mutatta a foga fehérjét. Brókercégek akadályozták a magánszemélyek részvény vásárlását, sőt, vételi opciókat is töröltek önkényesen. A Facebook sem maradhatott ki a 'rendteremtéséből', ők a kisbefektetők chatszobáját zárolták, 'közösségi alapelvek megsértése' miatt. Na persze!

 Megtörtént az elképzelhetetlen. A lenézett kisemberek annyiszor látták már, hogyan fosztanak ki másokat a hatalmasok, hogy rájöttek, azoknak is vannak gyenge pontjaik. Megtanulták hogyan használhatják azokat ellenük és a módszer működik, egy befektetési alapkezelőt a konkurencia volt kénytelen kisegíteni rongyos 2.5 Mrd dollárral, akkorát buktak.

 Úgy néz ki nem marad vezető nélkül a tömeg, Elon Musk jelenleg a világ leggazdagabb embere, az amerikai álom egyik aktív képviselője, egyszavas Twitter üzenettel egy nap alatt 10%-kal növelte a bitcoin árfolyamát. A kör bezárult, a gerillabefektetők egy ismeretlen személy által alkotott digitális valutát vásárolnak. 

 Nyilván később a népies megmozdulásokat is kénytelenek lesznek betervezni a tőzsdei szakértők. Annyi már most látszik, nem csak a nagy hal tud hullámot kelteni, hanem sok kicsi is. A biztos árfolyam befolyásolás napjai leáldozóban vannak. És ami akkor következik, amikor az USA polgárai megkapják a 450.000 Ft nagyságú állami segélyt és annak egy részével tőzsdei beavatkozásokat eszközölnek, az új időszámítást fog jelenteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr6616408400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása