European Phalanx

Anglia 0 : 4 Magyarország

2022. június 18. - megamovieboy

anglia0_4magyarorszag.png 

Csak az első félidőt láttam, de a meccs képe alapján nyugodtan feküdtem le aludni.  Reggelre ébredve sem gondoltam, hogy kikaptunk, még a döntetlen is pech lett volna. Azonban a 4:0 ide, a 'mi a fene történt' kérdést vetette fel.

 Nézzük a kötelező köröket! Ez csak egy Nemzetek Ligája mérkőzés és semmi jelentősége, olyan mint egy sima barátságos meccs. Azért ezzel óvatosan! Egyrészt senki sem szeret kikapni 4:0-ra, még az angolok sem. Másrészt, főleg nem a lesajnált magyarok ellen. Harmadrészt, ezzel a vereséggel a gyakorlati kiesés szélére sodródtak. Ez azt jelentené, hogy nem játszhatnának a következő idényben az elit csapatokkal. Mint szegény törökök, akiket a budapesti meccsen ejtettünk ki és most a C ligában nyerik a meccseket gyenge ellenfelek ellen. Az angolok a románok, finnek, skótok stb. ellen kellene hogy játszanak. Tehát volt tét a számukra is.

 Az angol szurkolóknak az EB döntőbe menetelés óta olyan nagy örömélményük nem volt. A mostani négy mérkőzésnél az olaszok és németek elleni döntetlen legalább a reményt megtartotta, hogy az elithez tartoznak, mert a budapesti fiaskót a büntetőből kapott egy gólos vereséget nem vették komolyan. Abban reménykedtek, a magyarok elleni könnyed otthoni győzelemmel mennek el nyaralni, aztán a világbajnokságra szépen felkészülnek. Az átlag angol drukker képzeletben már kezében tartotta a világbajnoki trófeát. Ebbe rondított bele a csúnya, nem várt vereség.

 Most meg vannak rémülve, hogy egy  másodosztályú csapat bucira verte őket. Félelmetes látniuk, ahogy a top játékosaik csődöt mondanak. Most már ijesztően közel a vb és csak két mérkőzést játszik az angol nemzeti csapat ősszel. A világbajnoki álmaik hirtelen messzire kerültek. No, meg... már megint a magyarok! Angol humorral aláírásokat kezdtek gyűjteni, hogy soha többet ne kelljen játszaniuk a magyarok ellen.

 A szokásos védekezések közé tartozik, hogy az idény végére a játékosok kizsigereltek, fáradtak, motiválatlanok. Ellenpélda éppen az aznapi német ötös, amit az olaszoknak rúgtak. Pedig a német játékosok is elhasználódtak mostanra, ahogy a magyar csapat egyik ásza Sallai is, mégis éles penge volt a meccsen.

 Ami tényleg történt, hogy a mélyvízbe dobott fiatalok motivátorával volt probléma, valamint nem tudtak csapatként játszani. Több esetben is egyszerűen elvették tőlük a labdát a magyarok. A mezőnyfölény tökéletesen meddő volt.  Volt két beadás amiről lemaradtak, két mellélőt kísérlet, egy blokkolt és egy kapufás fejes. A legveszélyesebb a magyar kapura Orban Wili volt, akinek lehet szokatlan volt, hogy nem Gulácsi állt a kapuban. :) Bár mintha ezt már eljátszotta volna Dibusszal egyszer, akkor lábbal veszélyeztetett.  Az angol kísérletek jóindulattal hozhattak volna össze két gólt.

 Ezzel szemben a magyarok nindzsaként könyörtelenül használták ki a helyzeteiket. Az egyik angol panasz az volt, hogy még a kapott gólok is szépek voltak. Sallai két góllal megzavarta őket, hogy aztán a kegyelemdöfést Nagy Zsolt vigye be nekik. A negyedik gól, a kapus felett átpördített labda már megalázás volt. Igaz ezt a stadion harmada már nem látta, mivel addigra otthagyta a vesztes csata helyét.

 Ezek ellenére, az angolok váratlanul jók voltak az EB-n és messze nem szabad leírni őket. Benne van még egy jó szereplés is ebben a csapatban, főleg, ha a világsztár játékosaik is a kezdőben lesznek. Amit most mutattak az gyenge, méltatlan szereplés volt, de egy ilyen játékosállományt fél évvel a megmérettetés előtt nem szabad eltemetni.

 Végre a magyar oldalhoz is elértünk. Egységes, kompakt, jól összerakott csapat benyomását keltettük. Mindenki tudta a helyét, már a portugálok elleni cserék utáni szétesés is a múlté, beállást követően zökkenőmentesen folyt tovább a játékunk. Nem volt gyenge pontja a csapatnak. Viccesen mondva Dibusz nyújtotta a legkevesebbet, de ez is az angolok hibája volt. Nyilván szerencse, hogy nekünk minden bement, az angoloknak meg semmi, de nem volt olyan sok komoly helyzetük, ami miatt érdemtelen lenne a győzelmünk. Ennek a másik oldala, hogy fejben sokkal inkább ottvoltunk.

 A végeredmény, hogy 94 éve nem kapott ki Anglia négy góllal otthon, de úgy, hogy még gólt sem rúgtak, ez újabb rekord, amit a legendás 6:3 után megint csak magyarok értek el. Néhány érdekesség a játékmódunkról. A gólok mutatják, hogy kifejezetten a baloldalt támadtuk üresbe futásokkal, amikre menetrendszerűen érkeztek is a labdák. A másik érdekesség, hogy ugyan az első gólt erőből középmagasan rúgtuk be a védők lábai felett és a másodiknál a jobbra húzódó kapus mellett az ellenkező irányba rúgta be laposan Sallai, addig a harmadik lövés ugyanúgy laposan de balra ment, ahogyan Szoboszlai büntetője is itthon. A negyediket már laposan is várta az angol kapus, erre volt válasz az átperdítés. Ne feledjük Nego fejese is a gólvonal előtt pattant volna baloldalt. Még ebben is tudatos volt a csapat, ahogyan az angolok gyengéire rájátszott. Egyrészt dicséret nekik a lelkes, profi mentalitásért, de ugye nem feledkezhetünk meg Rossi mesterről sem, aki megint nagyot, konkrétan világraszólót alkotott. A franciák és németek elleni döntetlenek után, most már olyan skalpjaink vannak, mint a horvátok, Wales és most már az angolok.

 Végül a politikai vetület. Faramuci módon egyre többekben jön elő a gondolat, hogy a letérdelősdi addig jó, amíg az angol csapat is jó eredményt nyújt, anélkül  inkább  kontraproduktív. Az angol média végleg lejáratta magát. Nem tudni mennyi, legfeljebb 50-200 fő huhogót lerasszistázni, majd az egész stadiont, sőt ezt tovább fújni fel egész Magyarországra, végül szokásos angol módon egész Kelet-Európára rávetíteni és ellenük hergelni tízmilliókat, ez elfogadhatatlan. A csúcs persze a harmincezer 'ifjúrasszista' gyermekeken való problémázás volt. Ezt már az átlagemberek sem kajálták meg és rengeteg ezen való gúnyolódás volt a hozzászólások között. A tipikus, hogy ezek a gyerekek Európa megmentői, vagy, hogy legalább keletebbre a gyerekek nem puncik...

 Végezetül. A magyar csapat jó úton halad, de még messze vagyunk az elitbe kerüléstől, de akár a világbajnoki részvételtől is. Marco Rossi is két lábbal a földön maradt,a pillanatnyi cél, a Nemzetek Ligájának A csoportjában maradás. Ugye két éve még abban sem voltunk biztosak, hogy a B csoportban ott tudunk-e maradni, nem hogy a szerbek, oroszok előtt feljutunk. Most meg azon megy a számolgatás, hogy ha akár egy döntetlen összejön, vagy az angolok nem tudják megszerezni mind a hat bezsebelhető pontot, akkor búcsúznak az elittől. Ami a mi bentmaradásunkat jelenti. És mindezt a legnehezebb csoportban.

 Jó volt olvasni a kelet-európai gratulációkat szlovákoktól, horvátoktól, románoktól, szerbektől. Megnéztem néhány angol futballvlogger beszámolóját és nagyon korrektek, a saját csapat szapulása mellett mindig maradt egy kis hely a magyarok dicséretére. Az angol csapatból Harry Kane játszott szívvel, de nagyot hibázott az első gól előtt, amit nem sikerült fejesével később jóvá tennie.  A szövetségi kapitány, Gareth Southgate, aki híres sportszerűségéről, egyenként gratulált a magyar csapat tagjainak, ami egy ilyen vereség után ritka gesztus.

 Az angoloknál egyértelműen mentális problémáról lehet szó, mert emlékezhetünk a budapesti oroszok elleni meccsre, ahol 0:3 után rúgtunk kettőt és ha még fél óránk lett volna meg is nyerjük. Tehát valami nagyon hiányzott a házigazdákból. Ettől függetlenül, ők így képviselték hazájukat és a sorsuk már a magyar himnusz kifütyülésekor eldőlt, mert azt nem lehetett megtorlatlanul hagyni.

 Hogy ez mekkora álom... ha a szerbek nem verik agyon az utolsó csoportmeccsen az oroszokat, hanem kikapnak, akkor az oroszok kerültek volna fel helyettünk. 

 Végül, az angol drukkerek kimaxolták a bunkóságot, amikor a letérdelős jóemberkedős kioktatást a Himnusz alatti bekiabálásokkal egészítették ki, mert az angolok annyira toleránsak, hogy csak na! Ezzel sikerült a románokon is túltenniük. Erre még mi sem számítottunk. Sallai meg visszamegy Freiburgba úgy, hogy kettőt lőtt az angoloknak, ez azért még a németeknél is ritka dolog.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr1417861069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2022.08.04. 20:24:26

Nem tudom Negot miért erőlteti a kapitány, szerintem borzasztóan kilóg a keretből, és itt a harmatgyenge teljesítményére gondolok.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.08.04. 22:09:12

@Deansdale: Az egyszerű válasz, hogy nincs helyette más. A másik válasz, hogy ő sokkal jobban játszik annál, mint ami ránézésre egyértelmű. Az egész balszélen bevethető, betartja az edzői utasításokat, jól passzol, labdabiztos és nagyon gyors, az EB-n az öt leggyorsabb játékos között volt. Ezen kívül alázatos csapatember. Az idehaza játszók közül a legjobb, nem véletlenül volt korosztályos francia válogatott anno. Szerintem Nego a magyar csapat titkos erőssége. Csak az itthoni angolok elleni Szoboszlainak adott passza milyen zseniális volt, vagy ne feledjük az Izland elleni létfontosságú egyenlítő gólját! Rossi mester sok problémát tud vele orvosolni a magyar csapatnál.
süti beállítások módosítása