European Phalanx

Ballag már a vén diák... csak ne Európába?

2023. január 11. - megamovieboy

vandordiak.jpg

 Tordy Géza, mint vándordiák A Tenkes kapitánya sorozatban

  Az EB kizárja az alapítványi fenntartású egyetemeket az Erasmus+ és a Horizont programból, mivel aggályosnak tartják a kormány és kormányközeli emberekkel töltik fel a felügyelőbizottságokat. Nyilván félelmetes dolog minden alapítvány, hiszen az egy zsarnok eszköze lehet, aki öreg és gonosz császár módjára rángatja dróton azokat a saját kénye-kedve szerint. Abszolút érthető, miért tartja a progresszív baloldal fenyegetésnek az alapítványokat, hiszen a saját bőrükön tapasztalják az előbbieket. Nyilván ezt rávetítik az az egyetemi alapítványokra is. A Stockholm-szindróma működik és ha nem az ő fogvatartójuk kezében van egy alapítvány, az ijesztő számukra. 

 Nem hinném, hogy olyan nagy támogatottsága van a kormányemberek alapítványi jelenlétének, de a progresszív élharcosokat leszámítva olyan nagy érzelmeket nem vált ki. Ehhez képest, az egyik értelmes Uniós dolgot, ami még van büntetésképpen elvenni, csak azért, hogy a magyar kormányon üssenek egyet, kicsinyes és meggondolatlan. Nem Brüsszelből szajkózzák az egységes Európát? Most meg saját maguk bontják meg a hőn áhított egységet. Persze a britek távozásakor sem láttak semmiféle problémát, nyilván ők így egységesek Európával. 

 Az ellenzék várható módon Orbánban találta meg a probléma forrását, az EB lépését a kormányon kérik számon, mintha a kormány felügyelné azt. A többség persze meg van rémülve, hiszen a diákok nyugati tanulmányainak, a vándordiákságnak évszázados hagyományai vannak. A kormányzattól várják a helyzet gyors és megnyugtató megoldását, ami nyilván a visszakozást jelentené. Csakhogy erősen megkérdőjelezhető, hogy annyira veszélyes lenne a jelenlegi helyzet, ami miatt  a legdrasztikusabban, a legnagyobb szigorral kellene fellépni.

 Az egyetemek függetlensége, amire az ellenzék néha hivatkozik, csak egy mese. Akkor lenne független, ha saját forrásokra támaszkodhatna. Amíg pénzt húz valahonnan a diákokon kívül, addig ki is van szolgáltatva. A kettő kizárja egymást. Ebből következik, függetlenség akkor lenne, ha nem az egyetemeket, hanem az oda járó diákokat támogatná a kormányzat és az általuk fizetett összegekből működne a felsőoktatás. Nyilván ebből érdekes dolgok buknának ki, mint hogy a természettudományos képzések jóval költségesebbek.

 A függetlenséggel kapcsolatban még annyit, hogy mivel a képzésre többségében az egyszerű emberek dobják össze a pénzt, akár elvárható lenne, hogy az aktuális kormányzat embere benne legyen a felügyelőbizottságban, mivel ő mint választott képviselő, érvényesíteni tudja a pénzt előteremtők többségének az érdekeit. Ebből következik, hogy nem látni, a választott tisztviselők miért lennének rosszabbak a nem választottaknál? A legfélelmetesebb dolog, hogy a döntéshozói jogkörükből fakadóan esetleg több pénzt juttatnak a 'saját' egyetem számára. Ez viszont a választott kormányzat felelőssége, akiket a nép el is tud számoltatni. Próbáljon csak meg a nép elszámoltatni egy alapítványi egyetem magánszemély donorát!

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr7818023884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2023.01.12. 08:33:21

Szerintem az nekünk nettó nyereség ha magyar diákok nem tanulnak nyugaton, tekintve hogy hol tart és merre halad a nyugati felsőokatás.
www.dailymail.co.uk/news/article-11620829/Harvard-Medical-School-offers-course-healthcare-LGBTQIA-infants.html
Oké, tudom, a Harvard amerikai, de ma reggel ez a példa ugrott elém és lusta voltam másikat keresni, de gerinces ember szerintem nem vitatja, hogy a ny-eu-i egyetemek legföljebb csak egy kicsit vannak lemaradva ehhez képest.

gigabursch 2023.01.12. 08:45:11

Baromira nincs idpm, energiám utánajárni, de őgy azért motoszkál bennem a kérdés:
EU+CH+NO+GBR => Hány alapítványi fenntartású egyetem működik?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.01.14. 11:46:15

@Deansdale: Sajnos itt is a tőke a meghatározó. A kutatás marhasokba kerül. Sok dolgot itthon nem is lehet kutatni, csak nyugaton. A másik dolog a kapcsolati tőke.. (Vicces példa Zuckerberg, aki egyik egyetemi társától vette az alapötletet és a szobatársa finanszírozta évekig, hogy aztán mindkettő bíróság segítségével kapjon kárpótlást a kisemmizés miatt.)
A lényeg, hogy a nemzetközi kapcsolatok nagyon lényegesek és ennek az egyik alapja a vándordiákoskodás. A középkorban is ment a levelezés a tudósok között, akik többszáz, vagy ezer kilométerekre éltek egymástól és a megismerkedésre csak az egyetemen volt lehetőség. A természettudományi karokon jóval gyengébb a woke, mert ott racionalitásra van szükség.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.14. 18:17:11

@Deansdale: Jó gondolat.
@gigabursch: Kezeid, lábaid nem lesznek elegendőek megszámolni :) .

Előfordult olykor, hogy adtam kölcsön olyannak, aki nem igyekezett rendezni a tartozást. Attól is hasonló "magyarázatokat" hallottam, hogy épp mikor miért nem aktuális a rendezés. Megfogalmazódik némi konteo. Talán a mani már át lett utalva, onnan meg egy része valahova, mondjuk Panamába. Mindezek SMS-ben letárgyalva, törölve, letagadva, és hát most kell néhány jó duma, hogy miért is nincs meg. Mondjuk ezek elég laposak, de a komcsik sosem a kifejlett intellektusukról voltak híresek.

gigabursch 2023.01.15. 12:39:49

@F.M.J.:
Volt egy sejtésem.
Valahogy az egész alapítványi konstrukciósdinál az az érzésem volt, hogy átnézték a nyugati egyetemeket, hogy ott mik és hogyan működnek.

Ráadásul az alapítványok ezirányú támogatására az egyszer már beszántott kulturális TAO lehetősége ott figyel a farzsebben.

gigabursch 2023.01.15. 12:42:50

@F.M.J.:
"Kezeid, lábaid nem lesznek elegendőek megszámolni"

Momentán én a kezeim 10 ujjával könnyen - és rendszeresen - elszámolok 30-ig (5-ös számrendszer), de ha nagyon kell, megy a 2^10-en is.
Ennyi egyetem meg talán nincs is egész Európában, beleértve az poszt-SZU térséget is.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.15. 13:57:04

@gigabursch: OK, ott a pont. Ez nálad foglalkozás, vagy hobbi? Utoljára az iskolában számoltam a tizesen, hatvanason és négyszázason kívüli számrendszerben. Ezek közül a két utóbbit is csak geodéziai mérésekhez.

gigabursch 2023.01.18. 10:18:45

@F.M.J.:
Van úgy, hogy az ember nem tud jegyzetelni, és az egyik számsort fejben adja össze, a másikat meg közben kézzel követi.

Magyarán:
Adom össze mondjuk a kárszázalékokat fejben felállási pontonként, a felállási pontokat meg vezetem a kezemen.
(erre a célra az ötös számrendszer a nagyon kényelmes)

Persze most gondold el, amikor ezt bíróságon kell érthetően előadni...
:-/

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.01.18. 13:06:13

@gigabursch:
Ki mivel dolgozik, jó esetben abban lesz profi. Nekem erre eddig nem volt szükségem, viszont nagyon jó becslésekre igen. Gyakorlatilag avval ellenőrzöm a munkám. Ha valamit mellélőttem (hibázunk néha), akkor rögtön banális eltérés mutatkozik az előzetes becsléshez képest. Lehet korrigálni. Ez egy szakmai szükségszerűség, és én is elég nehezen szoktam tudni elmagyarázni, még akkor is, ha közben rendelkezésre áll papír és ceruza. A lényeg, hogy a matek könyörtelenül őszinte iránymutató.
süti beállítások módosítása