European Phalanx

Orbnáni fityisz az amerikai héjjáknak

2022. február 02. - megamovieboy

orban_putyin.jpgFotó: YURI KOCHETKOV

 Orbán Viktor moszkvai látogatása kigúnyolta a már hetek óta harsogó amerikai háborús propaganda zaját. Miközben minden nap az állítólagos Ukrajna elleni orosz támadásról hallani, állítólagos orosz katonai felvonulástól kellene rettegni, meg ezer kilométerekre levő haditechnikát mutogatnak, mint a támadás egyértelmű bizonyítékát. Van aki már a támadás időpontját is tudni véli. Elemzők képzeletbeli ólomkatonákkal játsszák le a háború lehetséges forgatókönyveit, hogy lokális, egész Ukrajna elleni, esetleg egész Európa elleni támadásról van szó, sőt, egy harmadik világháború is befigyelhet a fegyvergyártók nem kis örömére. Brüsszelben már a háború miatt kivetendő súlyos, avagy még súlyosabb szankciókon gondolkodnak.

Miközben rettegnek az orosz gázcsap elzárásától, mert a nyugat Brüsszel utasítására nem kötött szerződést a gázszállításról az oroszokkal, sőt a gáztározóiknak is már csak az alján lötyög a nafta. 

 Ebbe az idilli képbe rondított bele az Orbán-Putyin találkozó. Miközben a liberális arisztokrácia lakájai elvárták volna, hogy Orbán az amerikai követeléseket harsogva szorítsa sarokba Vovát, addig a béke követeként érkező magyar államfő nem ennek ellenkezőjét, hanem egy triviális harmadik, ék egyszerű lehetőséggel rukkolt elő. Sőt, az orbáni csapdákhoz hasonlóan előre megmondta mi lesz az, de nem hittek neki. 

 A bulvársajtó hisztérikusságával beharangozott háború ellenére, a két államfő kedélyesen seftelgetett. Mintha csak minden a legnagyobb rendben lenne, az amerikai kolompolást semmibe véve cseverésztek. Visszaemlékeztek hogy már 13. éve vannak hatalmon egyidejűleg. Atomreaktor építésről, vakcinagyártásról tárgyaltak. Az orosz-magyar kereskedelmi vegyesvállalat megalapítása erős üzenet, hiszen Ukrajna a két ország között fekszik és háború esetén nem nagyon menne a biznisz, tehát a felek nem hisznek a háborúban. A háborús agresszornak kikiáltott Putyin láthatóan komolytalannak vette a harci cselekmények esélyeit. Annyi azért látszott, hogy a szokásosnál feszültebb az arcuk, de ez a nagyobb nyomás miatt természetes.

 A hab a tortán persze a gázszállítás megnövelésére mondott putyini "nem probléma" volt. A gáz szempontjából ínséges időket élő Nyugat-Európa már most a tavalyi árak többszörösét nyögi, de ezt akár még növelni is tudják, ha tényleg Katarból akarnak venni cseppfolyós gázt. Persze nem is lehetséges elegendő mennyiséget szállítani hajókapacitás hiányában. Eközben a magyaroknak bőven van gáztartalékuk és még jóval olcsóbban is jutnak hozzá a magánszemélyek, amit az állam garantál. Mondhatni a putyindémon legyőzte a rezsidémont és Orbán profitál belőle. Ezt nyilvánvalóvá is tették a közös sajtótájékoztatón, egy kis sót szórva a nyugati sebbe.

 Az volt a valódi békeüzenet, hogy nincs itt semmi látnivaló, megy az élet tovább a szokásos kerékvágásban. Lehet hátrébb állni az agarakkal, avagy stílszerűen a héjákkal.  Ez mellesleg a helyzet megoldása. Úgy kell tenni mindent, mint békeidőben és akkor nem lesz háború. Nem mellesleg, miért akkor indítanának támadást az oroszok, amikor az amerikaiakkal tárgyalnak, ha már hat éve egy sokkal gyengébb ukrán hadsereg ellen is megtehették volna?

 Sajnos nem mehetek el amellett, amit Brüsszel tett. Nehéz értelmezni, hogy egy esetleges háború előtt miért nem töltötték fel a tárolóikat, ha attól tartanak, hogy az egyetlen szóba jöhető forrás a harci cselekmények kezdetekor elzárja a csapokat? Az EU saját magát hozta nehéz helyzetbe, első ránézésre értelmetlenül. Másodjára azonban egyértelmű, hogy Európa bénázása másnak viszont igencsak jól jött. 

 Nem fogok szégyenlősködni. Aki itt jól járt az nem Putyin, nem Kína, hanem a harmadik világhatalom, azaz az USA. Nekik volt előnyükre az Ukrajnáért folyó játszmában, ha Európa nem vesz orosz gázt, így nagy bevételtől fosztva meg őket. Másrészt a katari szállításokat is feltételezhetően amerikai hajókkal bonyolítanák, azaz a jenkik nem csak gyengítenék ellenségüket, hanem meg is szednék magukat az ehhez balek módjára asszisztáló Unión. Nagyon úgy néz ki, Brüsszel Washington zsoldjában állva tévútra csalja a benne bízó államokat, kiszolgáltatva azokat. Orbánnak megint jó volt a szaglása és elkerülte a bűzlő csapdát. Ismét kényes helyzetben aratott látványos győzelmet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr3017091088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.02.03. 09:02:24

Nekünk van hosszútávra gázunk, nekik van háborús retorikájuk.
Nekünk van, és lesz mindig stabil nukienergiánk, neki van szélkerekük, meg szuperzöld szénerőművük.
Nekünk van létbiztonságunk, nekik van ideológiájuk.
Nekünk van jól felfogott érdekünk és érdekrendszereink, nekik vannak véresszájú mindenhez is jobban értő liberális szövetségeseik.
Nekik vannak mindent elárasztó migránsbandáik, nekünk van nemzetpolitikánk.

Kinek mit intéztek a vezetőik.
Avagy, kik milyen vezetőket választottak maguknak.

Kell még valamit mondanom ... ?

gigabursch 2022.02.03. 20:28:46

... állítólagos Ukrajna...
Ez óriási. Freud tapsolna.
Vologyáéktol kitüntetést kaphatsz, de Poros bacsiék haragosak lesznek...

S igen, az AEÁ megint hülyét csinál az Ollyópaji Jujjdejóból.

@F.M.J.:
Valahogy így.

Itt, Európa közepén nekünk sehova nem kell tartozunk.
Nekik kell - mégha messze nagyobbak is - minket figyelemmel kísérni.
Ezt az ultraliberal-vérkomcsi-szélbal a büdös életben nem fogja fel...
süti beállítások módosítása