European Phalanx

Informatika

2021. április 11. - megamovieboy

informatikus.jpg

  Több nagy botrány volt az elmúlt években az informatika miatt. A legutóbbi volt a Kréta oktatási rendszer akadozása. Ennél is kellemetlenebb volt a választást rendszer összeomlása. A leglátványosabb persze az internetadó elleni tömegmegmozdulások voltak.

  Rengeteg oka van annak, hogy ennyire fontos az informatika. Ugyan a legtöbben már naponta találkoznak vele, internetet használnak hírforrásként, vásárláshoz, levelezéshez, ügyintézéshez. És ezek valóban nagyon hasznos dolgok, hiszen rengeteg munkaerőt, időt, pénzt megspórolunk vele. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa. Az informatika gazdasági, katonai, hatalmi tényező. Az ipari kémkedés talán még sosem volt a világon ennyire jelentős, mint manapság. Egész cégek tudnak tönkremenni, ha a versenytárs belelát a kártyáikba. A titkosszolgálatok is egyre többet költenek rá, hiszen az információ hatalom. A katonai hírszerzésnek is fontos fegyvere. Ezek messze túlmutatnak a Juci kiposztolta a csülkös bablevesét szintjénél.

 A magyar társadalom mindig is követte a technikai újdonságokat. A '80-as évekre egyértelművé vált számukra, hogy az oroszok lemaradtak az elektronikai fejlesztésekben. Így mindenki biztosra vette, a Szovjetunió egy-két évtizeden belüli bukását. A tudósok mindig is köztiszteletnek örvendtek nálunk. Elvárás, hogy a legfontosabb kérdésekben a magyarok is fel tudják venni a versenyt a világgal, még ha ez azért annyira nem is lenne egyértelmű az erőforrásainkat tekintve. Így már érthető, ha a hazai informatikusok csalódottan tapasztalják, mikor kormányzati, állami szervek informatikai munkáit mintha a szomszéd kisfiának a barátai buherálnák össze. Jobb esetben vicces, rosszabb esetben bosszantó, vagy használhatatlan eredmény a kormányzatról is rossz képet fest. 

 Tehát a két legfontosabb informatikai dolognak a védekezést és az emberanyagban való takarékosságot tartom.  Több majd egy következő posztban.

 Végül még az informatikusoknak nevezett különös fajról ejtenék pár szót. Az elképzelések és tapasztalatok alapján a tipikus informatikus férfi, borostás, vagy szakállas, enyhén elhízott, farmernadrágot hord kockás inggel és szemüveges. Ettől csak külön vállalati dress code esetén hajlandó eltérni. Viszont a nőkkel való viszony csak elméletben felel meg a sztereotípiának. Mármint hogy, a másik nemmel nem találja a közös hangot, magányos, csak álmodozik egy jó numeráról. A valóságban a nők ennél sokkal racionálisabbak. Az informatikus intelligens, normális, jól fizető állása van, kulturáltan képes viselkedni és nem alkoholista. Ezekkel messze kiemelkednek az átlagból, így az élelmes nők egész korán lecsapnak rájuk.

 Az azonban igaz, hogy a többségtől eltérő bánásmódot igényelnek, valamint tényleg nehezebb egy kicsit velük. Egyrészt büszkék rá, hogy nagyon okosak, másrészt maguknak valók, nem szeretik, ha beleszólnak a dolgaikba. Cserébe ők sem akarnak más dolgaiba beleszólni. Viszont még így is alkalmasint hajlandóak közösségnek segíteni egyes esetekben. Azonban úgy általánosságban a szellemi teljesítményüknek megfelelően a társadalom szervezésében részt venni a 95%-uk nem akar. "Azért mentem programozónak, mert így békén hagynak, nehogy már nekem kelljen a társadalomért bármit is tennem. Jól megvagyok a monitor mögött, az asszony meg mos, főz, néha lezavar a gyerekkel a játszótérre."

 Azonban a társadalomnak nagyon is szükségük lenne rájuk. Egy informatikus voltaképpen rendszerszervező, akinek akár több ezer, utasításokból, ciklusokból álló sort is át kell látnia. A társadalom szervezéséhez igen hasznosak lennének azok az informatikusok, az a bizonyos 5%, aki hajlandó is lenne felelősséget vállalni azokért is, akik a biztonságos lakásán kívül vannak. Ez nyilván nem egy egyszerű feladat. Bizakodásra d okot, hogy közösségi munkában készítenek olyan szoftvereket, melyekkel az interneten való megjelenés  informatikai alapjai ingyenesen, mindenki számára rendelkezésre állnak. Bár én a társadalomfilozófiát is inkább rájuk bíznám, mint a tarisznyás bölcsészekre, az informatikai közösségi dolgokban talán inkább lehetne rájuk számítani. Nagy potenciál van ezekben az átlagnál intelligensebb, magas képzettségű szakemberekben, de a megfelelő tisztelettel és értelemmel kell hozzájuk közelíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr1116497868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2021.04.12. 08:36:31

" informatikusoknak nevezett különös faj"
- Ez egy tökéletes megnevezés. Én ugyan nem vagyok elájulva a tudományuktól, sajnos rájuk vagyunk szorulva, és ezzel a többségük rendesen vissza is él.

Kifejezetten irritálónak tartom például, ahogyan a meglévő szoftvereket fejlesztik tovább. Mintha nem az lenne a cél, hogy kiszolgálják a felhasználói igényeket, hanem hogy nélkülözhetetlenné tegyék magukat. Van informatikus ismerősöm, nem is kevés, és nem mind ilyen, de a többség valószínűleg igen. Abból gondolom, hogy egy-egy fejlesztés után olyan a megszokott szoftvert használni, mintha másikat vettünk volna. Megoldanak régi problémákat, és létrehoznak újakat. Nem feltétlenül lesz jobb, csak másként tökéletlen. Mintha felhasználókkal sosem találkoznának, csak a fantáziájukkal vitatják meg a fejlesztés irányát. Ha így működne a járműipar, akkor minden márka minden típusának minden sorozatát másképp kellene vezetni. Ugyan azzal a vezetői tapasztalattal, ugyan abból az üléspozícióból, ugyan olyan kezelőszervekkel nem lehetne elindítani a járművet.

Ha van mondjuk egy hétköznapi embernek pár ezer dokumentuma, amit szeretne több logikai megközelítésben elérni, akkor azokat nem csak egy mappaszerkezetbe gyűjti, hanem mondjuk parancsikonokon keresztül több másik értelmezési környezetből is elérhetővé teszi. Ez azért valljuk be, egy nagyon gagyi, nagyon régi mechanizmus, de működik. Egy szoftver azonban nem ilyen. Nem tudom a különböző funkciókat több felhasználási igény szerint csoportosítani. Minden egyes funkciónak találnak egy bizonyos elérési helyet, amit meg kell tanulni, hogy tudd használni. Aztán jön a "fejlesztés", és átcsoportosítják, így az egyik igény szerint kézreállóbb lesz a program, a másik szerint meg épp nem, de mindezért természetesen fizetni kell. Talán ha nem lenne ilyen rejtélyes ez a világ, nem kezelnék kisisteneknek az infósokat, és kevesebben lennének, talán értelmesebben is kihasználhatnák az ismereteiket.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.04.12. 10:27:30

@F.M.J.: Ennek az oka nagyjából az, hogy egy feladat programozói megoldása messze nem fedi a felhasználói igényeket. Mintha egy feltaláló masinájába ülnél be, csak nem tudod hogyan működik, pedig amúgy el lehetne vezetni. Aztán, ami egy programozónak evidens, az a felhasználónak nem. A gyakorlatban minden funkciót többszörösen elérhetővé kell tenni, mint a repülőgép kijelzőpanelén, mert különben kényelmetlen a használata. Ez persze több munkát is igényel és hát lássuk be, programozók munkaideje korlátozott és ők tudják a legjobban mennyit buknak rajta. Ők is órabérben vannak, az előre kalkulált időre kérik a pénzt, csak éppen nem ücsörögniük kell, hanem szellemi munkát végezni, aminek utána flottul működnie kell. Ráadásként emiatt nem tudnak korlátlanul többet dolgozni, mert idővel nem fog az agyuk, többet kell pihenniük. Persze a slendriánságra nincs mentség.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2021.04.12. 11:08:03

@megamovieboy: Látom, szíveden viseled a jó megítélésüket. Valójában én sem akarom őket a-z ekézni. Pont az a bajom velük, pontosabban a produkciójukkal, amit meg is említettél. Az informatika területén én vagyok a laikus, aki kénytelen PC-t használni, de a szakemberek nem az igényeimet szolgálják ki, hanem szórakoznak a járatlanságomon.

Foglalkozom kitűzésekkel. Úgy végzem a munkám, hogy az alapján a kivitelező a sajátját el tudja végezni. Nem érti, és nem is kell neki, hogy én milyen elvek, és gyakorlati szempontok szerint végzem a munkám. Neki csak azt kell tudni, hogy melyik karóktól milyen távolságban, milyen alaptestet, milyen szegőkövet, milyen árokelemet, stb, milyen magasságban kell elhelyezni. Ha én dolgozok, akkor a kőművesnek, szerkezetépítőnek, mélyépítőnek, akárkinek nem kell érteni a geodéziához. Látja a karókat, a számukat, a színeket, és elvégzi a feladatot folyamatos egyeztetés nélkül. Ezt egy informatikus miért nem képes megoldani? Neki nem az volna a feladata, hogy demonstrálja a tudományát, hanem hogy kiszolgálja a felhasználói igényeket. Nekem nem az a szakterületem, hogy minden egyes új programverziónál keresgessem a számomra fontos programelemeket, mint kisgyerek a húsvéti tojást a fűben, hanem hogy felhasználjam a megvásárolt programot a saját munkám megkönnyítésére. Nem tudom, mit szólnának, ha az üzletben az eladók egymásnak csomagolgatnák a cuccokat, és élvezkednének, hogy milyen szépen hajtották bele a papírba a felvágottat, ők meg szemlélhetnék ostobán, hogy vajon jut-e nekik is némi elemózsia, vagy inkább menjenek legelészni? Vannak problémák olykor a fejekben.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.04.12. 17:04:08

@F.M.J.: Ennek az oka, hogy azért nem felhasználóbarátok, mert nem úgy gondolkodnak, mint a felhasználók. Nem is értik meg őket. Máshogyan vannak drótozva. Voltaképpen ez szükséges is a munkájukhoz. Ők a közbülső kapocs gép és ember között, de egyikkel sem tökéletesen kompatibilisek. :)

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2021.04.12. 21:50:08

@megamovieboy: Én azért nem lennék ilyen megengedő. Történt ugyanis, hogy régen szükségem volt egy nagyon egyszerű, de lényegre törő honlapra. Akkor még nem igen voltak ingyenesen letölthető honlapszerkesztő sablonok. Kerestem egy informatikust, hogy készítse el. Csinált is egy amolyan saját elképzelésű művet ahelyett, amit én rendeltem. Elmagyaráztam neki, hogy a kért honlap nem bulicentrum. A célközönség olyan javakorabeli döntéshozó emberek, akik csilli-villi menőmanök helyett csupán a közvetítendő lényegre kíváncsiak. Legyen minden egyes megjelenő lapon ugyan az a kellő méretű menüpanel egy letisztult menürendszerrel, és pont. A következő körben be kellett lengetnem a konkurencia felkeresését, majd láss csodát, egyszer csak elkészült az, amit én rendeltem.
A következtetésem pedig az, hogy ugyan megpróbálnak úgy viselkedni, mint akik a Marsról jöttek, és ügyesen be is helyezkednek gép és felhasználó közé, mint afféle megkerülhetetlen tényező, valójában kellő motivációval igenis rá lehet őket venni, hogy azt csinálják, amivel meg lettek bízva, csak nem kell elfogadni a sztárallűrjeiket. Ha egyéni önkifejezést akarok csodálni, akkor galériába megyek, ha viszont szolgáltatásért fizetek, akkor elvárom, hogy legyen is az. Szolgálja ki az igényeimet, mert fizetek érte, és én sem lopom a pénzt. Én is munkát végzek érte. Olyat, amilyenre a megrendelőmnek szüksége van.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.04.12. 22:00:45

@F.M.J.: Ehhez azért hozzátartozik, hogy egy egyszerűbb weboldal elkészítése mindig is az aljamunkák közé tartozott. Vizsgamunkának webshop készítését már 10 éve sem fogadták el. Pedig ugye csak egy éve derült ki sok cég számára, hogy a facebook megjelenés nem pótolja a saját honlapot. :) Persze egy mobilos-videós-csetes weboldal azért már komolyabb dolog.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2021.04.13. 10:43:58

@megamovieboy: Érthetően nem sok rálátásom van, hogy bizonyos területek mennyire számítanak aljamunkának. Bizonyára egy sokkal összetettebb területről van szó, mint amit egyszerű felhasználóként látok, de a szakmák túlnyomó többsége ilyen. Az orvos sem csak annyit tud, hogy hallgatózik, hümmög, meg firkál valami felismerhetetlent, pedig legtöbb esetben ennyitől láthatóan felgyógyul egy átlagember az átlag bajából.

Vannak szempontok, amik meghatároznak bizonyos felhasználási igényeket. Ha veszünk pl. egy webshopot, ami mondjuk bútorokat árul, akkor nagyjából tudható, hogy legnagyobb részt melyik korosztály melyik rétege fogja igénybe venni. Azoknak az elvárásoknak kell megfeleltetni. Egy bababolt érthetően szintén más korosztály számára kínál termékeket.
De hozok egy egyszerűbbet. Excel. Minden egyes új verziónál feje tetejére állították az előző berendezést. Egyre többet tudott ugyan, de ennek a többnek nem sokan vették nem sok hasznát összességében. A nagy igyekezetben még olyan is előfordult, hogy kiegészítő progit kellett az újhoz hozzáadni, hogy a régi fájlok kezelhetővé váljanak. Elég lett volna a régit felturbózni, ha már mindenáron el kellett foglalniuk magukat valamivel. Volt olyan táblázatom, amit 2007-essel csináltam, a 2003 nem tudta rendesen kezelni, de a 2000 gond nélkül megnyitotta. Én nem értek hozzá, de az abszurditások azért csak szemet szúrnak.

Ha jó felé mennének a dolgok, akkor pl. úgy lehetne venni mobilt, hogy az üzletben felsorolod a számodra fontos funkciókat, kiválasztod egy katalógusból a megjelenést, összeadják az árát, telepítik és fizetsz. Pont úgy, mint az autószalonban, ahol leadod a rendelést, hogy a te kocsid milyen legyen az üléshuzattól a lökhárító színéig, és nem úgy, mint régen a Merkúrnál. Ehelyett kapsz valamit, amit csak az ért, aki csinálta, és felvehetsz egy tanfolyamot a kezelés elsajátításához, pedig te csak le akartad cserélni a régi készüléket, mert már sokat betegeskedett. A menüjével semmi bajod sem volt, használnád tovább is szívesen, ha lehetne.
süti beállítások módosítása