European Phalanx

Amerika háborúja

2022. március 03. - megamovieboy

american_fleet.jpg 

Amennyire Putyin háborúja az Ukrajna elleni támadás, ugyanannyira Amerikáé is. 

 Az országok jelenbeli tetteit sokszor a múltbéli események inspirálják. Pl. Budavár törökök általi bevételét Mekka elfoglalása ihlette. Az USA egyik emlékezetes élménye a WTC tornyok lerombolása, amit a Pearl Harbor elleni japán támadáshoz hasonlítottak. Csak éppen, a japánokat sikerült annyira sarokba szorítania Amerikának a nyersanyagok elzárásával, hogy választhattak a megadás és a támadás között. A japán birodalmi sereg mentalitását ismerve nem volt kétséges, melyiket választják. Az USA igyekezett is felkészítenie előretolt helyőrségét, sőt voltak akik az erőik visszavonása mellett kardoskodtak a hadvezetésben. Miután egy hónapra eltűnt a japán flotta fő csapásmérő ereje, már csak az volt a kérdés, hol fog felbukkanni és mire fog rátámadni. 

 A mostani helyzetben Ukrajna Oroszország Achilles sarka. A határra telepített középhatótávú rakéta öt perc alatt ér Moszkvába. Onnantól kezdve, hogy a NATO, pontosabban az USA odatelepíti a rakétáit, Oroszország zsarolható pozícióban van. Gyakorlatilag megszűnik rendelkezni saját sorsa felett. részükről ez magyarázza a támadást.

 No de, hogyan fajult idáig a helyzet? Erre még tartoznak az amerikaiak és az ukránok egy magyarázattal. A magyarok '56-ban nem a NATO tagságért harcoltak, hanem a semlegességért. Most pedig az orosz követelés volt az ukrán semlegesség. A NATO-ba azért léptünk be, nehogy visszajöjjenek az oroszok. Akkor labilis volt a helyzet, szükséges választás volt. A mostani ukrán helyzetben azonban az egyértelmű orosz reakciók ismeretében érthetetlen volt az ukránok csökönyössége. Jobb minden nagyhatalom által garantált semleges országnak lenni, mint a keleti védőbástya szerepet vállalni. Voltunk mi már Európa védelmezői, rá is ment az ország kétharmada. Egy jó szót nem kaptunk érte cserébe. Mi az ukránok helyében a semlegességgel elkerültül volna a háborút. Nemrég még ők mondták, hogy a nyugat kapuja kívánnak lenni. Ezt most jól elpuskázták.

 Az amerikaiak az ukránokkal közösen addig szorították az oroszokat a sarokba, amíg azok kiutat nem látva támadtak. Erre már több amerikai elemző is felhívta a figyelmet. Láthatóan meg voltak rémülve, hogy ebből így háború lesz. Az amerikai vezetés még náluk is jobban tudta ezt. Ahogyan a japánokat beugratták az USA elleni támadásba, most ugyanezt megjátszották az oroszokkal is.

 A másik amerikai emlék, a Lusitania elsüllyesztése. A gonosz friccek elsüllyesztettek egy polgári utasszállító hajót. Ez felháborító! Csak aztán idővel kiderült, melyik amerikai gyár lőgyapotát rakodták be az USA területéről. Azóta tengeralattjáróval megvizsgálták a roncsot és bizonyítást nyert, hogy lőszert és más hadianyagokat szállított. Úgy néz ki, itt még nem akartak beavatkozni az európai hadszíntéren, ezért csak két évvel később léptek. 

 Amúgy a harcoló félnek való hadianyag eladás is már necces, azaz a másik harcoló fél nyilván nem veszi jó néven, de az ingyen szállítás egyértelmű beavatkozás. Az USA eljutott addig, hogy már nem is neki kell a fegyvereket leszállítania és kifizetnie, megteszi ezt helyette a neki alárendelt Európa. És ráadásként nyíltan csinálják, tisztán magukra vonva az oroszok haragját. A kurucoskodásnak is meg van a maga böjtje. Oroszország nem fog eltűnni. Marad a  legnagyobb, legerősebb európai országnak. Megmarad hatalmas nukleáris arzenálja és az ásványkincsei, melyek Európának létfontosságúak. Egy ilyen országgal évtizedekre összerúgni a port stratégiai hiba. Nem tudom mit tud ajánlani ezért cserébe az USA? Szerintem nem eleget, azaz veszítünk az üzleten, méghozzá duplán.

 A harmadik téma a propaganda. Nyilván ebben világelsők az amerikaiak. Én eleve a sport és a politika összekapcsolásával sem értek egyet, de amit itt a nyugati kézben levő nemzetközi szövetségek csinálnak, az az elgurult gyógyszer esete. Nehéz elhinni, de az orosz és belorusz versenyzőket nem engedik elindulni a Paralimpián. Biztosan ilyen gyökér nyugatot akarunk?

 A másik hír, hogy páran Londonban lázongtak egy hangversenyteremben, hogy az orosz Csajkovszkijtól is játszanak. Tolsztoj könyveket nem kéne égetni? Ha már túltoljuk, ne adjuk alább!

 A harmadik, hogy nyugati magánszemélyek akarnak fegyveresen beavatkozni az ukrajnai harcokba. A nyugati kormányok nem tiltakoznak, pedig az ilyesmit nem szokták javasolni. 

 Az oroszellenes hisztéria amúgy is a maximumra van állítva. Mintha a nyugat ki akarná törölni Oroszországot a világból. A nyugat még mindig hisz abban, hogy ő a világ ura és más nem számít.  A tágan értelmezett fejlett demokráciák az emberiség nyolcadrészét alkotják. A többség pedig rohamosan fejlődik. Kína példája lebeg előttük, fel lehet zárkózni a fejlett világhoz. Az egyértelmű üzenetek is fontosak. Amikor komoly másodvonalas szereplők amerikai helyett inkább orosz, európai, vagy kínai fegyvert vásárolnak, akkor azzal kifejezik az USA iránti rosszallásukat. Az angolszászok a történelem során az emberiség olyan nagy hányadának okoztak károkat, vagy járatták le magukat, hogy a Föld lakosainak többsége inkább ellenük van, mint velük. Ez nem túl jó hosszútávú kilátásnak. Még akkor sem, ha most jól állnak és van lehetőség ezt megtartani a jövőben. Amúgy is Amerika egyre agresszívabb a szövetségeseivel szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr2517770750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.03. 18:47:25

Oroszország bekebelezése úgy 1905 óta ismert szándék.
Természetesen betiltott műről van szó.
Természetesen bárki, aki akarja, elolvashatja.

gigabursch 2022.03.04. 11:09:54

@tűz fal: @F.M.J.:
Na ne!

Na jó: Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.04. 11:23:33

@gigabursch: Van már 20 éve, hogy olvastam. Most sem ugrik be a részlet. Az is igaz, hogy általában az összesített mondanivaló szokott megragadni. Talán erről lehet szó, az is elég meredek.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2022.03.04. 11:25:57

A cikkel kapcsolatban kezdtem kommentet írni, de akkora lett, hogy inkább kiposztoltam önállóan. Mindenesetre szorosan kapcsolódik a fent írtakhoz:
magan-galaxis.blog.hu/2022/03/04/politikonteo_ii?dashboard_position=303770948

gigabursch 2022.03.04. 12:51:02

@F.M.J.:
Többször, több oldalról is rátér arra, hogy Oroszországot hogyan kell teljes mértékben irányítás alá vonni.
süti beállítások módosítása