European Phalanx

Az elnyomás pillérei

2016. március 20. - megamovieboy

secret_meeteng.jpg

 Itt éldegélünk a fellelhető társadalmi rendszerek legjobbikában, olyan gazdasági, tudományos és ezekből fakadó katonai fölény birtokában, mely egyedülálló a világon és melyet csak próbálnak utánozni más rendszerek. Azt gondolhatnánk, hogy semmi más dolgunk, mint tenni továbbra is azt amit eddig, a dolgok már nem fognak lényegesen változni, ami működött tegnap, az működni fog holnap is. Mivel a demokrácia is egy fejlődés eredménye, ezért pont nekünk kellene leginkább tisztában lennünk a fejlődés megállíthatatlanságával. Vegyük számba milyen trendek veszélyeztetik leginkább a demokráciákat.

1. Leválthatatlan hatalom

 A demokrácia egyik alapelve a szabad választás. Mint minden elv, a gyakorlatban másként működik. Egy adott országban meghatározható számú ember képes elérni, hogy tömegek szavazzanak rá. Ez nagy mértékben korlátozza a választás szabadságát, mert mi van akkor, ha a saját véleményünket, értékrendünket, nem képviseli senki olyan akire érdemes lenne voksolni? Ilyenkor legtöbben a 'centrum' képviselőire szavaznak. Viszont ezt könnyedén ki lehet használni. Egyszerűen a centrum, a biztos támogatás tudatában elkezd a szavazók érdekeivel ellentétesen cselekedni. Persze lehet szavazni másik centrum pártra, de ők szintúgy nem fogják valóban képviselni a szavazóikat. Mivel viszonylag ritkán vannak választások és a szavazók félelmeit, vágyait pont a centrum pártok képviselik a legjobban, ezért csak elméletben maradnak leválthatóak, miközben a tettek ezzel ellentétesek. Az oka ennek, hogy a legalkalmasabb emberek, a biztos megélhetést nyújtó centrumpártok számára adják el tudásukat, míg az alkalmatlan szereplőknek marad a szélről való kiabálás. 

 A sport világát mostanában megrengető korrupciós botrányok a bizonyítékai, mik történhetnek egy nagy szervezet falain belül az ellenőrzés hiánya nélkül. Az UEFA, a FIFA után most az IAAF, az atlétikai szövetség van soron, felkészül a NOB vezetősége. Ezek a szervezetek napi szinten vannak jelen, mi lehet a még kevésbé szem előtt levő szövetségeknél. Az meg már az abszurd tréfa kategória, mikor egy úszószövetség a saját világbajnok úszója ellen indít lejárató kampányt.

 Lehet mondani ezeknek a szervezeteknek a vezetőségét nem a nép választja. Itt van viszont nekünk az Európai Unió legfelsőbb vezetése, melyet ha nem is közvetlenül, de közvetetten mégiscsak mi választunk. Komolyan olyan emberek kapnak nagy hatalmat, akikre egy szatócsbolt vezetését sem bíznánk, maguk erejéből meg addig sem tudtak volna jutni, hogy maguknak nyissanak egyet.

 A végére hagytam a választásokon hatalomra jutott, de nem a szavazókat képviselő pártokat. Szinte már ma klasszikus példa a Németországban zajló politikai események, ahol a centrum pártok folyamatos nagykoalíciózása lassan normálisnak kezd számítani. Nem, nem az. Így a hatalmi játszmákat a polgárokat megkerülve, kívül rekesztve játsszák le, mintha egy felsőbb kaszt lennének. Magyarország egy másik fajta módszerre példa, ahol az örökös ellenzék minden megmozdulásával mintegy véletlenül saját alkalmatlanságát bizonyítja, ezzel legitimálva a hatalmat, és/vagy egyszerűen a hatalom gyakorlóinak külső támogatója. (Jelenleg az ellenzék három pártja küzd a 10% migránsbarát szavazó kegyeiért, eközben elveszítve 84% támogatását.)

2. Internacionális mamutvállalatok

 A demokrácia alapja még mindig egy adott ország állampolgárainak közössége, mely az önrendelkezés legfontosabb szintje. A technika fejlődése által létrehozott összetett termelési módszerek, termékek, szolgáltatások, a kutatás, megkövetelik a gyártó cégek nagy méretét. Ez a méret már országokon, kontinenseken ível át. A nagy méret nagy hatalmat is jelent. A cégek hatalma, mely sok ország erejénél is nagyobb, könnyen ellenőrizhetetlenné válik, Ez lehetőségeket nyújt a visszaélésekre. Mai példa erre a informatikai cégek országokat kijátszó adózási módszerei. Hogy az előző ponthoz visszanyúljunk, az informatikai óriások közvélemény manipulációját leginkább a centrum pártok tudják kihasználni. Erre ragyogó példa Merkel kancellár asszony szóban adott utasítása a facebook.com vezetője számára, a Németországban zajló eseményekkel kapcsolatos hozzászólások cenzúrázására. Természetesen hivatalosan a kirekesztő, gyűlöletkeltő megnyilvánulásokról volt szó. De ki tudja ellenőrizni, mit moderálnak ki valójában a világhálón? Ez persze extrém eset, de a 'független' média országoktól függetlenül képvisel egységes álláspontot, támad valamit, vagy érvel valami mellett és nagy naivitás lenne ezt véletlenszerűségnek feltételezni. A mamutcégek sok más módon is be tudnak avatkozni országok belügyeibe, számtalan módszer és lehetőség van rá. A közös bennük  az ellenőrizhetőség hiánya. Rossz belegondolni egy antidemokratikus rezsim érdekeit kiszolgáló óriásvállalat kontroll nélküli térnyerésére a nyugati világban. (Vagy egy simán antidemokratikus cég térnyerése is kellemetlen.)

3. Vallások

 Mivel ez egy liberális blog, így természetes, hogy gyanús minden dolog, mely vallásokkal kapcsolatos. :) Azt le kell szögezni, a szabad vallásgyakorlás minden ember alapvető joga. Pontosabban, a demokratikus rendszer keretein belül van hozzá joga. Miért gyanúsak a vallások? Mert a vallások egy cseppet sem ragaszkodnak a demokráciához. Mert a vallások képesek beállni egy elnyomó rendszer mellé, sőt összefonódva haszonra szert tenni az elnyomásból. Itt a vallásos emberek egyház általi kihasználásáról van szó. A liberalizmus nem egyházellenes, hiszen a vallásoknak szüksége van rájuk. Amit viszont meg kell követelni az egyházaktól, az a demokratikus rendszer tiszteletben tartása. A liberalizmus nem ellensége sem a vallásoknak, sem az egyházaknak, amíg azok betartják a demokrácia szabályait.  Míg a kommunizmus, mely a nép nevében követett el gyalázatos tetteket, könnyen talaját vesztette, mivel mindenki hamar rájött, a nép egyáltalán nem akar ilyen rendszerben élni, addig a teokratikus rendszerek, az Isten nevében jelszavával támadhatatlanná válnak, mivel Isten nem fog megjelenni és tiltakozni a nevével visszaélők ellen. Itt megint képbe kerül az ellenőrizhetetlenség, mivel az egyszeri hívőnek nincs kontrollja az egyház felett. Az ilyen ellenőrizhetetlenségből fakad a pedofília problémája is, melynek támogatása nem tartozik az egyházak törekvései közé. Ha több rálátás lett volna rájuk, akkor a molesztálásos ügyeket csírájában el lehetett volna fojtani, avagy nem lehetett volna eltusolni.

 Az elmúlt két évszázad arra engedett következtetni, hogy a világ fejlett részein a vallással kombinált elnyomástól végleg megszabadultunk, de az iszlám a bizonyíték rá, hogy a problémával még korántsem végeztünk. Az iszlamizmus, ami színtisztán a hatalom megragadása a vallás nevében, hatalmas népszerűségnek örvend a világban és pont a leginkább áldozatainak tekinthető muszlimok a támogatói. A nyugati világban a demokratikus értékrend betartását az iszlámtól is meg kell követelni! Nem szabad teret adni a dzsihadista propagandának, a nyugat ellen uszító hitszónokoknak, a mecsetekben zajló terrorista szervezkedéseknek!

 A megvásárolható 'független' sajtó időnként megjelenő iszlámot dicsérő 'híradásai' szép példája a vallás és a multicégek összefonódásának. Másik módszerük, az iszlám vallást kritizáló politikusok elleni rendszeres támadás. Sajnos nem csak az iszlám kritikusai járnak így, ezért hivatalosan minden politikus buzgó vallásgyakorló. (Élükön a már többször bérmálkozott Gyurcsány Ferenccel és Orbán 'térdre csuhások' Viktorral.)

 Zárszóként mondhatjuk, a demokráciáknak meg kell tudniuk küzdeni az újabb kihívásokkal. Nem fantomokkal kell birkózni. A politikusokat a megválaszthatóságukkal kell a közakarat végrehajtására kényszeríteni, egyenként elszámoltatva őket, hogy ne tudjanak a pártgépezet mögé bújni! A globális vállalatokat az országoknak közösen kell a törvényesség betartására rávenni. Az egyházak is szorosabb ellenőrzést igényelnek, meg kell akadályozni, hogy egy demokrácia ellenes generációt neveljenek fel és szigorúan el kell választani őket a gazdasági előnyöktől!  A hatalom ellenőrzésének új módjait kell kidolgozni és bevezetni, hogy az emberek sorsa saját kezükben maradjon!

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr508506474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.03.21. 11:21:09

Általában jól átgondolt írás, csupán az iszlámmal kapcsolatos tézisen látszik a téma ismeretének hiánya.

Nagyon jó meglátás, hogy sokan mosdatják a szerecsent, bár sokkal kevesebben, mint amennyien "biztos tudás" birtokában támadják. A valóság viszont az, hogy másod-harmad kézból vett, meg akárhonnan hallott fél-, vagy még annyi se igazságokkal vagdalkoznak egymás felé. Egy közös nevezője van az iszlámmal kapcsolatos hőbőrgőknek. Egyik sem olvasta a Koránt. Ennek az írásnak a szerzője sem, de ha mégis. akkor csak felületes érdeklődőként, és nem fektetett kellő hangsúly a mű tényleges megismerésére.

Nam szabad elfelejteni, hogy Isten nevében a katolikusok is irtották a népet szerte a világban, nem kevés ellenséget szerezve a hitnek, pedig erre a Biblia egyetlen sorral sem adott felhatalmazást, utasítást meg főleg nem. A különbség csupán annyi, hogy az általunk ismert kultúrkörnyezetben az eszellős hittérítés mára kifulladt, az arab világban meg épp fénykorát éli. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Korán erre felhatalmazást adna, vagy uszítana. A jelenség létezik, de annak semmi köze az iszlámhoz, mint vallási rendszerhez, csupán emberek élnek vissza a tömegek tájékozatlanságával, mint ahogyan mindig is voltak emberek, szervezetek, csoportok, társaságok, akik kihasználták mások ismereteinek hiányosságait, és visszaéltek vele.

Csak pár példa a teljesség igénye nélkül az élet különböző területeiről: 2006-os választások alkalmával a gazdasági adatok eltitkolása, meghamisítása, a devizahitelek terjesztése, Siemens botrány az elkülönített kenőpénzekkel, VW botrány az emissziós értékekkel, amerikai ingatlanpiaci átverésben a hitelminősítők értékelése, amiből a 2008-as válság kiindult, de ide tartoznak az ISIS titkos üzleti összeköttetései, amiket néhány célzott orosz találat számolt fel elfüstölt konvolyok formájában, amiket valahogy az USA csodagépezete nem tudott feltárni, stb.
Tehát mégegyszer, az iszlámnak, mint vallásnak semmi köze nincs ahhoz, amit a nevében tesznek a világban. Az iszlám alapja a Korán, és abban semmi olyasmi nincs írva, hogy az Isten nevében ölni megengedett. Kár egy értékelő-elemző igényes írást ilyen téves sztereotípiával elrontani, mert tájékozottabb ember szemében hiteltelenné válik a többi kinyilatkoztatás is.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2016.03.22. 01:39:17

@F.M.J.: Köszönöm a részletes hozzászólást. Már tervbe van véve egy poszt az iszlámról... Addig is annyit, hogy nem mint vallási rendszerrel van vele gond, hanem mint társadalom. Mert eredetileg arra lett tervezve, hogy a kisebb számú muszlim birtokolja a hatalmat, cserében védelmezi a békét. Ez jól működött egy ideig. Pontosan addig amíg még elég, nem muzulmán alattvaló volt. Amikor a lakosság zöme felvette a hitet, onnantól kezdve a civilizációjuk hanyatlott. Az elmúlt 50 évben szinte minimális eredményt értek el a felzárkózást tekintve. Ezt ha összehasonlítom a feudális Japán átvezetésével a modern korba, azt ennyi idő alatt simán lezavarták.
A Koránba meg hiába vannak szép dolgok, egy könyv nem határoz meg semmit. A kommunista elvtársak hiába idéztek Lenintől, Marxtól, védték magukat logikusan érvelve, akkor is agyonlövette őket Sztálin. Másik példa, ugye a II. világháború sem a Mein Kampf miatt tört ki...
Az a rendszer, ahol a főpap a hadúr is egyben, nem teszi lehetővé a hitvitákat, mert az van, amit a hadúr mond, és tök mindegy mi áll a szent könyvben, mert ő mondja meg, hogyan kell azt értelmezni.
Adjál valakitől három sort és árulásért bitóra juttatom... Vannak akik még Jézusból is terminátort faragnának, aki karddal a kezében kaszabolja a hitetleneket és még hivatkozási alapot is sikerült ehhez találniuk a Bibliában!
süti beállítások módosítása