European Phalanx

A választások megnyerése

2017. április 18. - megamovieboy

budapesti_szavazo_lap_1945.jpg

 Miután fals indokokkal és jól kivitelezett médiacirkusszal az utcára vittek rengeteg embert, egy hét után már valamiféle értelmes célt is kellett volna adni nekik, különben az egész balhé magába zuhan. Erre találták ki a változtassuk meg a választási rendszert témát. Első ránézésre nem tűnik egy világmegváltó ötletnek, de annyi megszólító ereje azért van, hogy sokan szeretnek morfondírozni a választási rendszer igazságos, vagy igazságtalan mivoltán. Második ránézésre azonban már egy baromságnak látszik. 

 Alapvetően a rendszerváltás után bevezetett rendszer azért aránytalan, hogy elkerülje az egyenlő mandátumok miatti kormányozhatatlanságot, de igyekszik korrigálni az egyéni mandátumokat a listás szavazással, ami meg az olyan aránytalanságokat javítja ki, mint ami a brit rendszerből adódik. Nekem nem is a jelenlegi súlyozással van gondom, hanem a hírhedt pártlistákkal, amiknek köszönhetően olyan személyek jutnak a parlamentbe, akiknek a személyére közvetlenül nem szavaztak. Gondolok itt példának okáért Pintér Sándorra. Ezt lehetne kiküszöbölni azzal, hogy képviselői helyet csakis olyanok szerezhetnének, akik indulnak egyéni körzetben. Közülük is olyan sorrendben jutnának be a nyeretlenek a pártlistás szavazások arányában, amilyen eredményt elértek. Értem ezalatt, hogy azok a körzetek kapnának több képviselőt amelyekben a legszorosabb volt az eredmény. Természetesen ez a rendszer sem tökéletes, mivel egy körzetből legfeljebb két képviselő lehetne, ezért azok a kis pártok, melyek legjobb eredményként is csak harmadik helyet szereztek, esetleg nem a legtöbb szavazatot kapott képviselőiket küldhetnék a törvényhozásba.

 Ennek a rendszernek az ellenérve, hogy így a pártok nem tudják a szakértőiket a parlamentbe juttatni. Erre a válasz az, hogy a politika szakértői maguk a politikusok (vagyis annak kellene lenniük), míg a szakértők tanácsadói szerepet kaphatnának. A másik érdekesség, hogy a vázolt rendszerből következően esetleg a miniszterek sem rendelkeznének mandátummal, ami a magyarok számára szokatlan, pedig egy miniszter szolga, a nép szolgája és egy szolgának nem feltétlenül kell megadni a választott képviselőket megillető mentelmi jogot, azaz ők nem kapnának tribunusi jellegű védettséget. 

 A másik dolog, hogy miért tartom a szavazatrendszerrel való módosítást, mint fontos témát baromságnak, az az, hogy ez csak egy technikai dolog, nem a probléma gyökere. Pont olyan hatalomtechnikai megközelítés, mint amiről Orbán Viktor híres. Nem tartom korrekt dolognak, hogy egy olyan módszerrel harcoljanak valaki ellen, amit közben károsnak mondanak. Másrészt, ez a választási rendszer meg milyen jó volt, mikor a jobboldal volt elaprózódva és az MSZP-SZDSZ közös listán húzta be a választásokat. A probléma gyökere a baloldalról nézve az, hogy a maguknak a baloldali - liberális pártoknak kevés a támogatottságuk. Pillanatnyilag az MSZP és a DK az egyetlen biztos befutó, míg velük szemben van a jobboldali Fidesz és Jobbik. Nem úgy tűnik, mintha ezt a lemaradást be tudnák hozni a következő  5-6 évben, de a következő választásokig semmiképpen.

 Most következik az, hogy miért lenne esetleg mégis jó a választási rendszer megváltoztatása a Soros György vezényelte baloldalnak. Ennek csakis egyetlen esetben van értelme a következő választásokon, ha a baloldal a Simicska szponzorálta Jobbikkal koalíciózik. Nyilván két éve ez teljesen elképzelhetetlen lett volna, de azóta történt pár dolog, mint a Jobbik és Simicska pálfordulása. Ezért mondom, hogy bár ma matematikailag összejönne a Jobbik - baloldal többség az arányos választási rendszerrel, de mégis az az elképzelés, hogy Botka, Gyurcsány és Vona közösen jobban irányítaná az országot, szerintem egy hatalmas baromság. Ezt lenyomni a magyar embereken szinte lehetetlen feladat lenne, tehát ezt a eshetőséget nem fogják reklámozni, aztán mint kész, megváltoztathatatlan tényt prezentálhatnák a választások után és akkor már hiába mennek ki az emberek az utcára, annyi hatása sem lesz, mint volt az öszödi beszéd után. 

 Így lehetne az utcára vitt diákok támogatásával Jobbik-MSZP-DK kormány, amiért konkrétan nem lehetne tömegeket hetekig az utcán tartani és nem hiszem, hogy a tüntető bölcsészek ezért az eredményért demonstrálnának.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr112433601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.04.18. 10:38:17

Elhibázott elképzelésnek tartom a demokrácia választási rendszeren keresztüli reformálását. A cikkben nagyon jól fel van vázolva ennek minden komolyabb oka. Ha a parlamentet valóban arányosan szeretnénk feltölteni, akkor sokkal inkább a választók szelektálásával, szavazataik súlyozásával kellene elérni. Sokkal nagyobb problémának látom, hogy művelt megfontolt emberek, kutatók, mérnökök, napi 12 órát dolgozó mentősök, tűzoltók, ápolók véleménye ugyan annyit nyom a latban mint a saját mocskában fetrengő munkakerülő alkeszé. A szavazókat kellene néhány jól átgondolt kategóriába szervezni, hogy a beleszólásuk súlya valamelyest közelítsen az emberi értékükhöz.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.04.19. 09:17:24

@F.M.J.: Statisztikailag az emberek háromnegyede alig képes gondolkodni. Nem is az dönt, ahogyan ők gondolkodnak, hanem az, ahogyan a náluk okosabbak rá tudják venni őket, hogyan gondolkodjanak. Emiatt felesleges változtatni a rendszeren, az okosabbak fognak irányítani. Ez azért mégis nagyobb bázis, mint egy katonai, vallási diktatúra esetén, ahol az erősebb, fanatikusabb gyakorolja a hatalmat. Amúgy meg ha lenne valamilyen korlát, az egyrészt már nem lenne demokrácia, másrészt meg örökös vita lenne, hogy az milyen magas legyen.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.04.19. 09:56:29

@megamovieboy: Nem állítom, hogy megtaláltam a bölcsek kövét, de azért korábban már próbáltam felvázolni azt a rendszert, amelyik ha nem is tökéletes, de a mostani általad is elismert nép(meg)vezetési gyakorlatot némiképp felülírja.
Hadd toljam ide a véleményem: magan-galaxis.blog.hu/2015/04/28/oh_szent_demokracia
Evvel együtt egyetértek veled abban, hogy az okosabb irányít, de a képességek és az irányultságok sokféleképp viszonyulhatnak egymáshoz. A modern demokráciákban jellemzően úgy, hogy a népvezetés - már az orruknál fogvát értve -, önálló szakma, amelyiket az használ, aki jobban meg tudja fizetni. Ebből viszont az következik, hogy az nyer, akinek több a pénze. Ebből pedig kikövetkeztethető, hogy az lesz "szimpatikusabb", aki sikeresebb a pénzszerzésben. Na ezek többnyire nem az élet nemesebb területeinek szószólói. Remélem elég finom voltam!
Összegezve tehát olyan rendszer kell, amelyik részint értékalapú, részint átjárható. Így lenne lehetőség az ostobák és élősködők háttérbe szorítására, mint ahogyan nagyobb beleszólása lehetne a dolgokba azoknak, akik többet is tesznek az asztalra.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.04.19. 11:27:32

@F.M.J.: Amit mondasz, az a meritokrácia, ahol annál nagyobb a beleszólás, minél többet teszel. Elvileg a pártok is így működnének. :) Amúgy éppen a leghülyébbek nem szoktak szavazni, úgyhogy őket nem kell eltiltani, mert meg sem értik, miről mondanak le.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.04.19. 12:45:20

@megamovieboy: "éppen a leghülyébbek nem szoktak szavazni, úgyhogy őket nem kell eltiltani"
- Nekem vannak evvel kapcsolatban ellenkező tapasztalataim.

Pártállástól függetlenül:
Azért nem szavazok az zorbánra, mert azt mondták a TV-ben, hogy cigány. - Nem mintha ettől még nem lehetne akár kiváló államférfi. És ha mondjuk svéd, akkor nem lehet szálhámos?

Azért szavazok az XY-ra, mert olyan jólfésült fiatalember. - Na nem mintha nem lehetne akármilyen idiótát szépen megfodrászolni.

Azért utálom azt a mindegymelyiket, mert ideültették az utcára ezeket a fákat, és 15 év múlva árnyékos lesz tőle a hálószobánk. - Na nem mintha bármilyen előrelépés nem okozna valakinek valami kis sérelmet. Ilyen alapon soha ne tegyünk semmit, és akkor tök jó lesz. Ülhetünk a romba dőlő jogainkon.

Sajnos az van, hogy a hülyék elég sokan elmennek szavazni, és tradicionálisan ostoba szempontok szerint "döntenek". Még akkor is, ha a döntésük feltehetően jó. Továbbmenve, annyian vannak, hogy észérvek hangoztatásával az 5%-os küszöb nem léphető át. Nagy szükség van a demagógiákra, mert a szavazópolgárok legnagyobb részét ezeken keresztül lehet támogatásra bírni.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2017.04.22. 08:05:59

@F.M.J.: A demokrácia erejét az adja, hogy papíron mindenki egyenlő és emiatt a kommunista jellegű proletár forradalmak okafogyottá váltak, ami nagy stabilitást ad a rendszernek. Másrészt a tömegek beleszólása a dolgokba, akármilyen hülyék is, mégiscsak ellensúlyt képez a még náluk is ostobább politikai döntésekkel szemben, mint pl. a migránsok korlátlan beáramlása, vagy teszem azt a net adó. Bár egy ideális társadalomban a népéért mindent megtevő vezető és önzetlen követői birtokolják a hatalmat az ország lakóinak közös javára, a valóságban a diktatúrák megmutatták, milyen hamar tud ez a forma elnyomásba fordulni. A demokrácia ez ellen is ellensúlyt képez, még ha ezzel veszteség is keletkezik, éppen úgy, mint a tőkés rendszer is egy csomó felesleget hoz létre a felülről vezérelttel szemben, de legalább ki tudja javítani annak hibáit.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.04.22. 10:38:00

@Madnezz: Elég sok szempontot veszel számításba, de közös vonásuk, hogy egy idealizált helyzetet feltételeznek. Nem baj, de szembeötlő. Magam is úgy gondolkodom, hogy el kell képzelni a kívánt célt, és afelé kell haladni akkor is, ha az út bizonyos részleteiben helytelennek tűnik. A kijelölt útnak viszont fel kell ismernie a kiinduló állapotokat. Tételesen.:

„papíron mindenki egyenlő és emiatt a kommunista jellegű proletár forradalmak okafogyottá váltak”
- Amíg az emberek testi/szellemi adottságai nem egyelőek, addig közöttük egyenlőségről beszélni nem reális elgondolás. Ha az lenne. Akkor tényleg okafogyott lenne a proletár forradalom, de annak részint nem az a célja, amit hangoztat, részint épp annak mindig minden időben zsákutcába menetele bizonyítja, hogy az emberek legfeljebb jogilag lehetnek egyelők, a valóságban nagyon is különbözőek. Az már emberi gyengeség, hogy csak kevesen tudnak uralkodni az ezzel való visszaélés ösztönén.

„a tömegek beleszólása a dolgokba, akármilyen hülyék is, mégiscsak ellensúlyt képez a még náluk is ostobább politikai döntésekkel szemben”
- Ebben a témában sem értünk teljesen egyet. A politikusi döntések mögött kevesebb ostobaságot látok, mint inkább a hatalommal való visszaélést, vagy a manipulátorok igényeinek kiszolgálását. Konkrétan a netadó, vagy a „100 apró lépés” valóban ostobaság, ugyanakkor a migránsimádás, vagy mondjuk az arab tavasz mögött nagyon is jól felépített gazemberséget sejtek. Persze lehet, hogy ezekben a konkrét esetekben tévedek, de a lényeget remélem tudtam érzékeltetni!

„egy ideális társadalomban a népéért mindent megtevő vezető és önzetlen követői birtokolják a hatalmat az ország lakóinak közös javára”
- Nos ha egy ideális helyzetből indulunk ki, akkor az is kijelenthető, hogy ez a bizonyos vezető mindegy, hogy milyen címen gyakorolja a hatalmat. Lehetne akár király is, tökmindegy, ha a nép javára politizál. A gond épp az, hogy a király nem leváltható, tehát a hatalmával könnyen visszaélhet, ha meg választott vezető, akkor a szavazók rövid távú hülyítésével eltávolítható akár jó, akár nem. A király talán annyiban jobb, hogy mivel az országot a magáénak tudja, nem lopja a kincstárat, hiszen miért lopna magától?

„A demokrácia ez ellen is ellensúlyt képez”
- Látom nem olvastad el a linkelt cikkemet. Gondolom nem érdekelt, te tudod. Az viszont biztos, hogy a demokrácia jelenlegi formájában nem segíti a fejlődést. Igazából csak az ó-kori görög demokrácia volt haladó, melynek két okát látom, részint korlátozott volt, tehát nem szólhatott bele mindenki a közügyekbe, másrészt a cserépszavazás rendszerében nem meg, hanem kiszavaztak valakit. Tehát nem úgy működött, mint a modern, ahol a megválasztás lehetőség egy meghatározott időben történő visszaélésre, hanem a rosszul végzett közösségi munka magában hordta a száműzetést. Ez talán most is működne. Ezért is ajánlanám a cikkemet. Nem túl hosszú, és sokkal összetettebb annál, mint hogy a hülyék maradjanak távol.

A tőkés és szocialista gazdasági rendszerrel kapcsolatos felvetésed kitárgyalása megérne egy önálló posztot. Már én is régen szerettem volna kitárgyalni. Az egyik a természeti erőforrásainkat pusztítja a profit kedvéért, a másik a szabad gondolkodást tapossa a politikai melléktermékével. Egyértelműen káros mindkettő, egy harmadikra viszont nincs javaslatom. Talán ezért sem írtam még meg a saját nézeteimet. Talán majd később.
süti beállítások módosítása