European Phalanx

Fukuyama megint lyukra fut

2018. szeptember 12. - megamovieboy

fukuyama.jpg

Francis Fukuyama

 A 444.hu volt szíves megosztani velünk Fukuyama úr újabb látomásait. Ő a világvége megjóslásával tett szert világhírnévre, hogy aztán még véletlenül se az elképzelései szerint alakuljanak az események. :) Ez persze a jóslásszakma velejárója.

 Legújabb írásában egy csomó meglátásával, mint tényekkel egyetértek. Összegyüjtöttem az érdekesebb gondolatokat:

  1. Sok demokráciában a mai baloldal kevésbé foglalkozik a széles rétegeket érintő gazdasági ügyekkel, inkább különféle marginalizált csoportok ügyeit karolják fel, például az etnikai kisebbségekét, a nőkét, a bevándorlókét, a menekültekét és az LMBTQ-emberekét.
  2. A demokratikus társadalmak külön identitással bíró kis csoportokra szakadnak, ami azzal fenyeget, hogy nem tudnak majd kollektív társadalomként cselekedni, ez pedig csakis az állam összeomlásához vezethet.
  3. A baloldal stratégiát váltott, és ezzel odadobta a régi munkásosztályt a populista jobboldalnak
  4. Fukuyama szerint a legtöbb baloldali párt ott rontotta el, hogy a globalizáció korában megváltoztatta a stratégiáját, és ahelyett, hogy egyre szélesebb tömegek között építené a szolidaritást, egyre kisebb és speciálisabb, marginalizált csoportokra összpontosított.
  5. A multikulturalizmus így már nem a sokszínű társadalmat jelentette, mint korábban, hanem egy szétdarabolt társadalom vízióját, ami különböző tapasztalatokkal bíró, apró csoportokból áll.
  6. Mint írja, mindkét nagy amerikai párt eltávolodott a középponttól, és a baloldal identitáspolitikájának legrosszabb következménye az, hogy a politikai korrektség túltolásával stimulálta a jobboldali identitáspolitikát, ami pedig a szélsőjobboldal felemelkedéséhez vezetett
  7. Létre kell hozni egy általános nemzeti identitást is, ami nem annyira a közös jellemzőkön, átélt tapasztalatokon, történelmi kötelékeken vagy vallási meggyőződéseken, mint inkább alapvető értékeken és -hiteken alapul.
  8. Bassam Tibi felvetette a Leitkultur (domináns kultúra) megalkotását, ami az egyenlőség és a felvilágosodás demokratikus értékeit tartalmazta volna, de a baloldali akadémikusok és politikusok ezt ellenezték, mondván, ezzel azt állítanák, hogy ezek az értékek felsőbbrendűek más kulturális értékeknél.
  9. Minden embernek emberi joga, hogy legyen állampolgárságra, de az nem alapvető joga, hogy bármelyik ország állampolgára legyen azon kívül, amelyikben ő vagy a szülei születtek.
  10. Ez hosszú távon fenntarthatatlan, ahogy Trump fala is hülyeség, hiszen sokan teljesen legálisan érkeznek az USA-ba, csak aztán nem mennek haza.
  11. A Republikánus Párt lesz a fehér emberek pártja, míg a Demokrata Párt a kisebbségeké, és ha ez a folyamat folytatódik, az identitáspolitika, a törzsi gondolkodás teljesen átveszi az irányítást az amerikai demokrácia felett.
  12. Szerinte most ez a két folyamat dominál: hipercentralizált országok állnak szemben a folyamatosan bomló társadalmakkal. Kína képviseli az egyre keményebb technodiktatúrát, míg a szabad világ adja az egyre bizonytalanabb, polarizáltabb, bukás felé tartó államokat.

 Eddig az idézetek. Ami lényeges, hogy a nyugati világban zajló társadalmi kérdésfeltevéseket, változásokat a baloldal irányítja, nekik köszönhetjük a törzsi háborúkat, melyben igyekeznek minden kisebb társadalmi csoportot a fehér keresztények ellen fordítani. Ennek a következménye, hogy a jobboldali centrum mellett egyre erősebb az egyéb jobboldali irányzatok térnyerése, melyeket a szerző populistának nevez. Ez ellen megoldásnak a nemzeti identitás megerősítését javasolja. Na itt aztán végleg eltévedt az író, mert a jobboldal térnyerése elleni harc eszközeként gondol a nemzeti identitásra, miközben a valóság ezzel ellentétes. A jobboldal harcol a nemzeti identitásért és a baloldal rombolja azt, pont a szövegben van elég részletesen felsorolva, miként teszi ezt.

 Még néhány dologra reflektálnék. Kezdjük a 11. ponttal! Törzsi társadalomban nem működik a demokrácia. Akik a demokrácián belül törzsi társadalmat hoznának létre, azok a demokrácia elpusztítását készítik elő.

 A 10. pont, Trump fala elleni kifakadás is tévedés, mert annak legfőbb feladata a már bent levő bevándorlók védelme és nem mellesleg az ország védelme a latin bűnöző kartallek ellen.

 A 8. pontban is egy tény, hogy a baloldal akadályozza a demokratikus alapértékekhez való ragaszkodás kimondását. Nyilván, mert ez ellentétes lenne a törzsi háborús taktikával.

 Összegezve, ha meg akarjuk menteni a demokráciát a baloldal generálta törzsi háborútól, akkor ragaszkodnunk kell a demokratikus identitásunkhoz, melyet egyetlen oldal az, új, valódi nemzeti jobboldal képvisel.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr514235935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása