European Phalanx

Prigozsin igazságmenete

2023. július 04. - megamovieboy

prigozin.jpg

  Ezt ő maga mondta így. Végül is, ha Gyurcsány az őszödi beszédet igazságbeszédnek titulálhatta, akkor Prigozsin is mondhatja, hogy a "pancserpuccs" voltaképpen igazságmenet volt. 

 Annyi közös van mindkettőben, hogy egyikük sem bukott bele teljesen, de nagymértékben igen. Ami fontosabb, az Oroszország és Putyin helyzete. A mostani orosz mentalitásból egész meglepő lett a zsoldoslázadás fogadtatása és vége. Az orosz emberek mindenhol szeretettel fogadták a Wagner csoport zsoldosait, megtapsolták, skandálták a nevét, hölgyek sikoltoztak, mintha rocksztárok koncertjén lennének. A katonaság, rendőrség pedig se nem állt melléjük, se nem állt fel ellenük. Így történhetett, hogy a trélerre tett tankokkal, meg a katonai terepjárókkal nagyobb ütemben haladtak Moszkva felé, mint az idős szomszéd a harminc éves Swiftjével az M7-en Balaton felé. Progozsin minél közelebb ért Moszkvához, annál inkább magára maradt. Mert az az elképzelés, hogy 4000 zsoldossal beveszi a Bahmutnál 300-szor nagyobb Moszkvát, nyilvánvaló képtelenség volt. 

 A faramuci helyzet oka, hogy a Wagner mutatkozott az orosz hadsereg legélesebb fegyverének Ukrajnában. A harmadik évezred városi hadászatát mutatták be, ahol a vezetés a drónokkal élőben látja a hadszínteret, rögtön elemzik és kiadják a megfelelő utasításokat. Eközben a harcoló alakulatok azonnalra kérhetnek tűzcsapást, vagy egyéb támogatást hátulról. Mintha a Barca játékosok fülessel futnának ki a pályára és a menedzser élő egyenesben irányítaná őket. A helyzet másik oldala, hogy az összes orosz tudta, hogy a Wagner sikerei mögött Prigozsin Putyinnal való barátsága áll, tehát végső soron a sikereik egyben Putyin sikere is. Az orosz muzsik, akit a nyugat annyira lenéz, nem fog fellázadni sem a számára jólétet hozó vezető ellen, se nem fog a legjobb harcosai ellen harcolni. Ez a klasszikus orosz passzivitás húzta ki a szőnyeget Prigozsin alól és adta meg a lehetőséget Putyinnak, hogy kedvére zárja le a hajcihőt.

 Bár egy fél napra izgulhatott a világ, hogy mi lesz az orosz nukleáris erő sorsa, a végeredmény Putyin a zseniális vezető toposzát igazolta. Egy lövés nélkül állította meg a veszélyes zsoldosokat. Majd részben betagozta őket az orosz seregbe, tehát nem veszítette el az erejüket és Prigozsint meg 8.000 zsoldost átdobta Belaruszba, úgymond száműzetésbe, amivel megerősítette a szövetségesét és az ukránokat Kijev védelmének megerősítésére késztette. Tehát Putyin és Oroszország erősebben jött ki a helyzetből. 

 Amúgy a zsoldosokkal mindig csak a baj van. Kér példa is eszembe jut róluk a történelemből, mindkettő Rómához kapcsolódik. Az egyik a Római Köztársaság bukása, amit Cézár a Galliából visszatért seregével megdöntött meg. A másik pedig a Sacco di Roma, azaz Róma 1527-es kifosztása, aminek oka a hatalmas zsoldossereg lényegének, a zsoldnak az elmaradása volt. És igen, bár sokan tagadnák, hogy ide illik, de mégis, az USA kormányzatok a sorozott katonaság megszüntetése után a zsoldosokra támaszkodva kaptak szabad kezet háborúikhoz, ami az elmúlt harminc év dúlásához vezetett.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr5818159776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.04. 19:46:27

Annyit érdemes hozzátenni, hogy a belaruszi haderők helyzete és minősége okán, figyelemmel a Kijevtől való távolságra, tömeg/nemzetgyilkos Zselé kisebb arccal ugat.
Ráadásul a Wagner kimerült emberei, most kapnak kb két hónap pihenőt, ami rájuk fér.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.07.07. 12:47:33

Nem értem, hogy a kormánypártok részéről miért kérdőjelezik meg, hogy az őszödi beszéd "igazságbeszéd" volt?: MIért, nem az volt? Életében talán csak ez egyszer mondott igazat, amikor elismerte, hogy rendes sz@r alakhoz méltón, visszaélt a csalással kiügyeskedett belévetett bizalommal, és tönkrevágott egy egész országot. Mi van ebben hazugság? Pont így történt, de ezt csak úgy megemlítettem.

A zsoldos seregek természetéhez kétségtelenül hozzátartozik, a pénz. Az orosz sereg is zsoldos. Azok is, akik nem zenészek, mert azok is szerződésesek. Az hogy az orosz berendezkedés úgy általában sok tekintetben hasonlít egy maffiához, eleve eldönti, hogy van mani. Az ukrán berendezkedés sem a nyiltságáról híres, de míg az előbbieknél van keresztapu, és vannak egyérteémű viszonyrendszerek, addig az utóbbiaknál csak kisebb-nagyobb cégéres gazemberek rabolják az államot saját kedvükre, függetlenül a következményektől. Az eredményességen jól meg is látszik.

@gigabursch: Hát, nekem nem tűnik kisebbnek az arca. Sőt!
süti beállítások módosítása