European Phalanx

A szocialista múlt egy nem várt pozitívuma

2023. március 08. - megamovieboy

kaposztasmegyer.jpg

Káposztásmegyer 2.

 A panel, meg a lakótelep kifejezések a szocialista gazdaság gyengeségének és az elnyomás embertelenségének a szinonimái lettek. És tényleg egy lépcsőházba néha kétszáz embert is bezsúfoltak, így egy szalagház akár községnyi lakost tudhat magáénak. Ott aztán mindent lehetett hallani, a liftakna zajaitól kezdve a szomszéd böfögéséig.

 Erre most az ukrajnai háborúban kiderült, hogy a panel lakótelep jó.

Mármint katonai védelem szempontjából. A jelenlegi haditechnika szimetrikus háború esetén csak hatalmas áldozatokkal tud elfoglalni egy masszívabb lakótelepet. A beton épületek mindegyike egy egy bástyaként magasodik, amiben minden ablak lehetséges lőrés. Meglepő módon állnak ellen a modern nagykaliberü ágyúzásnak és a területet megszóró rakétáknak. Jelenleg Budapest egy elfoglalhatatlan erődítmény. A II. világháború óta hatalmas lakótelepek épültek a külvárosokban. Ezeken áttörni reménytelen. Csak gondoljunk bele, hogyan lehetne elfoglalni Káposztásmegyert? A támadók tízezrével hullanának. És ez csak az egyik a sok lakótelep közül, utána máris ott van Újpest. Ha meg Újpalota felől jön a támadás, dettó. A túlparton ott van Békásmegyer, aztán Óbuda.  Délen Kőbánya, Csepel, Kelenföld és így tovább.

 Vuledárnál 20.000 katonát és komoly haditechnikát vontak össze a támadáshoz és egy kisebb hiba, egy nem várt aknamező megtorpedózta az amúgy gondosan kidolgozott hadműveletet. Itt ajánlom a HystoryLegends csatornát, a józan észen alapuló elemzésekkel. Nem annyira részletes és szép, mint mondjuk egy katonai akadémia munkája lenne, de olyan nyilvánvaló igazságokra világít rá, amik felett a közbeszéd és a közmédia is elsiklik, vagy téved.

A bejegyzés trackback címe:

https://europeanphalanx.blog.hu/api/trackback/id/tr1818066954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.03.08. 23:38:20

Egyszerűbb lett volna kiéheztetni őket.
Közműtlenítéssel.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.09. 19:08:10

Az még milyen hatékony lett volna, ha nem ölik százával az oroszokat a Dombaszban, és ettől nem kapott volna dühkitörést a maci, és akkor most szegényebbek lennénk egy panelházakra vonatkozó stratégiai információval. Gondolom találnánk néhány kóbor lelket, akik tudtak volna élni nélküle.

tűz fal 2023.03.13. 17:03:41

Ezzel most nem értek egyet. A paneltömb a legrosszabb ha úgy háborúznak, ahogy a második világháborúban, azaz taroltak le mindent. A paneltömb csak azért tűnik most jó védelemnek, mert az ukránok a jenki tanácsadóik hatására civilek mögé bújva harcolnak, és az oroszok velük szemben kímélik a civileket.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.13. 23:10:30

@tűz fal: Azért írtam a posztot, mert nem kellenek civilek. Ha nem rombolják porig a házakat, akkor hatalmas veszteségek lesznek. Lerombolni meg hatalmas erőforrást igényelnek. A civilek nagyobbrészt el tudnak menekülni, annyira lassú a front. Elég ránézni Bahmutra, vagy Mariupolra, ott aztán nem sok minden maradt egyben.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.14. 08:12:33

@tűz fal: "az ukránok a jenki tanácsadóik hatására civilek mögé bújva harcolnak"
- Nem hiszem, hogy ilyen aljasságra csak jenki javaslatra lennének képesek. Tudnak azok maguktól is kretének lenni.

@megamovieboy: "Lerombolni meg hatalmas erőforrást igényelnek."
Ezt kifejthetnéd kicsit, mert nem értem, hogy ha cél lenne az épületek romba döntése, akkor az miféle nehézséget okozna a világ egyik legerősebb hadseregének. Én is inkább úgy gondolom, hogy próbálják talpukon tartani a proliodukat, hogy legyen miben lakni átmenetileg, amíg újjáépítik az egész települést, pl. korszerű technológiával, szigeteléssel, élettérrel, miegymás.

Mellékszál: Meggyőződésem, hogy az egész paneldömping maga a materializálódott társadalomrombolás. Egy családi házban, parasztházban, bárhol a panelvilágon kívül, van az épületnek egy helyisége, ahol mindenki képes egyszerre lenni úgy, hogy ott amúgy semmi dolga, csak szívesen marad. És általában ott is tartózkodnak, mert ott beszélgetnek. Ez lehet egy nagy konyha, konyha-étkező. amerikai-konyhás nappali, a lényeg, hogy el lehet benne férni. Na és a panel? A konyhába az sem fér el, aki épp főzni próbál, étkező nincs is, a nappali meg olyan kicsi és unalmas, hogy semmire sem jó, csak bámulni a villanypásztort. Vajon hol lesz így együtt a család, és ha nincs sehol, akkor mitől kellene úgy működnie? A panelek lényege, hogy egymáshoz nem lojális, izolálódott zombikat tenyésszen a hatalom kiszolgálására, akik ettől érzik magukat "haladónak".

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.14. 14:18:41

@F.M.J.: Az épületeket alulról robbanószerrel megroppantva viszonylag könnyű ledönteni. Tüzérséggel szétlőni sokkal macerásabb, több nagyságrenddel nagyobb meló. Amíg meg állnak, addig jó ellenállási pontok. Ezért is próbálják bekeríteni, elvágni az utánpótlást, mintsem városi harcban rohamozni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.14. 22:30:48

@megamovieboy: Nem vagyok egy robbantástechnikai szaki, de szerintem ezt az oroszok is tudják. Márpedig ha így van, akkor ez azt támasztja alá, hogy nem akarják megsemmisíteni, legfeljebb néha úgy sikerül. Biztosan vannak olyan fegyvereik, amikkel a földszintet lőve, nagynyomású robbanást lehet előidézni, ami gyakorlatilag kilöki az épület alól a tartószerkezetet. Az eszköz mellékes. Ha a tüzérség erre nem alkalmas, akkor meg lehet oldani másképp. Én nem értek hozzá, de kizártnak tartom, hogy ne lennének rá eszközeik, csak valamiért nem vetik be.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.15. 05:04:49

@F.M.J.: Eddig ezt légi bombázással oldották meg, de ez most a fejlett légvédelem miatt nem lehetséges. Tehát ez most egy új probléma, amire lehet hogy pillanatnyilag nincsen kifejlesztve válasz, mert eddig nem volt szükség rá, de valószínű, hogy már dolgoznak rajta. Bahmutot elnézve, úgy tűnik szükséges házromboló fegyver, mert a már elfoglalt részét a földdel tették egyenlővé. Szinte már falak sem állnak, nem hogy épületek.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.15. 07:44:06

@megamovieboy: Utoljára sorkatonaként (igen, elég rég vagyok fiatal) volt közöm a haditechnikához, de az már akkor is elavult volt. Amit írsz, így laikusként hihetőnek tűnik. Az meg már a következő lépés, hogy mi lesz cc. 5 év múlva? Ezek a betonkalitkák biztosan elbontandók, akármiért is. Ha sérült azért, a többi meg - ha marad egyáltalán - mert korszerűtlen. Ha az oroszoké lesz, akkor a győzelem után pár hónappal megkezdődik az újáépítés, és gondjuk lesz rá, hogy úgy ragyogjon, hogy pukkadjon miatta a fél világ. Ha az urkánoké lesz, akkor meg bekerítik, elhelyeznek közöttük gyalázkodó táblákat, hogy mindez az ororzsok bűne, és próbálnak önsajnáltatásból megélni, majd a bevételek minél nagyobb részét ellopni. Innen már elég költői a kérdés, hogy az emberek mivel járnának jobban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2023.03.15. 11:44:32

@F.M.J.: Erről akartam posztot írni, hogy a magyarok pontosan megmondták volna az ukránoknak, mire számítsanak a nyugattól. A másik fele, hogy az ukránoknak kellene a világon a legjobban ismerni az oroszokat. Sikerült az oroszokat lebecsülniük, magukat túlbecsülniük, az amerikaiakra meg rábízni magukat. Nincs az a halálmegvető vitézség, ami ekkora slamasztikából kihúzná őket. Már Robert C. Castel is arra jutott, hogy még egy orosz irányítású Ukrajna is jobb lett volna az ukránoknak és az európaiaknak is, mint ez a szétrombolt, háborúban levő.
Amúgy az oroszok már el is kezdték újjáépíteni Mariupolt, már állnak az új tömbházak. Ez ugyanolyan presztizskérdés nekik, mint a Krími híd. Az ukránok most a legrosszabb esetért harcolnak, hogy egészen a Dnyeper nyugati partjára szoruljanak. A nyolc év alatt felépített hadsereg a béna orosz erőkkel szemben odaveszett, most amikor már javulnak sz oroszok, az ukránok lasszóval fogják a regrutákat az utcáról. Az ukrán korfa meg 17-25 év között 1,2 millió férfit mutat, de ebből már egy csomóan nyugaton vannak a többi meg halott, vagy súlyos sérült, már a hadra valóban alkalmasak közül. Ha ezeket elvesztik, akkor ki fogja újjáépíteni az országot, ki fog gyermeket nemzeni? Demográfiailag ugyanúgy elbuktak, mint a Szovjetunió a II. világháborúban. Vagy mint mi a török megszállás miatt...

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2023.03.15. 15:11:28

@megamovieboy: Az ukrán kilátásokkal lapcsolatosan már vagy egy éve írtam posztot. Átolvastam, és még mindig aktuális. Ide trollkodom, mert kommentnek elég hosszú: magan-galaxis.blog.hu/2022/03/31/hosok_martirok_vezerek
süti beállítások módosítása